Cum să săpați o groapă de fundație?

Fundația este baza pe care se sprijină întreaga clădire. De aceea este necesar să-i luăm foarte serios dispozitivul. Este necesar să obțineți sfaturi de la profesioniști, să faceți un număr mare de calcule, să verificați și să analizați totul. Adesea, pentru a economisi bani, oamenii fac singura saparea groapei, dar in astfel de cazuri este important sa intelegem ce si cum sa facem.

Sapare - aceasta este ceea ce sfarseste groapa dispozitivului. Dar acest proces începe cu calculele care intră în etapa pregătitoare. Aceasta include căutarea de vehicule speciale, cumpărarea instrumentelor, îmbrăcămintei și echipamentelor necesare, selectarea unei echipe de lucrători (dacă este necesar).În fiecare etapă, este necesar să se acorde o mare atenție calității muncii efectuate, deoarece siguranța și siguranța structurii depind de aceasta.

Timp de lucru

Constructorii novice adesea se gândesc la ce oră este cea mai bună pentru a lucra la săparea unei groapă. La suprafață există doar un singur fapt evident - în timpul iernii nu merită să faceți, deoarece este extrem de dificil să săpăm terenul înghețat. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că toate celelalte sezoane sunt potrivite pentru muncă.

Un specialist bun va răspunde că există două sezoane potrivite: vară și toamnă. Este imposibil să se desfășoare astfel de lucrări în primăvară. În acest moment al anului, începe procesul de decongelare a pământului, ca urmare a eliberării unei cantități mari de apă, care trebuie pompată. În consecință, vor fi necesare costuri suplimentare pentru echipamentul specializat.

Alegerea unui sezon bun pentru a începe să lucrați este o modalitate bună de a economisi bani. Dacă totuși trebuie să lucrați cu sol umed, amintiți-vă că trebuie să echipați un sistem special pentru îndepărtarea umidității (în acest scop, este construit drenajul de pietriș).

Sezonul de toamnă nu este pe deplin potrivit pentru această activitate. Poți să lucrezi numai în prima sa parte caldă. Începutul înghețului de toamnă începe, solul se comportă instabil - îngheață noaptea, se dezgheață în timpul zilei. Poate lăsa un semn asupra cursului și calității muncii.

Bineînțeles, este imposibil să interzicem saparea fără echivoc a unei groapă în sezonul rece. Dacă există o nevoie copleșitoare pentru crearea sa urgentă, este posibil. Cu toate acestea, este necesar să se ia în considerare faptul că această "plăcere" vă va costa unu și jumătate până la două ori mai scumpă.

Dacă doriți să faceți o groapă sub pivniță sau sub fundația unei case obișnuite cu mâinile tale, mai întâi de toate, trebuie să pregătiți un desen și un plan de lucru.

specie

Înainte de a începe să lucrați, trebuie să definiți în mod clar ce tip de carieră trebuie să săpătați. Depinde de tipul de fundație.

Există mai mulți parametri care trebuie luați în considerare atunci când împărțiți tranșele în categorii separate:

 • prezența sau absența pantelor, numărul acestora;
 • prezența sau absența montanților de colț;
 • prezența sau absența pereților verticali înclinați;
 • șanț sau groapă (acest aspect este determinat de tipul de fundație - placă sau bandă).

Dacă construiți o fundație de tip bandă, atunci trebuie să săpătați un șanț de-a lungul perimetrului, precum și în locurile în care vor fi amplasate pereții caroseriei.

Dacă se planifică o fundație, care se numește placă (adică casa va avea un subsol), atunci groapa de fundare trebuie săpată în jurul perimetrului clădirii și în locul unde se planifică subsolul.

Iată o listă a lucrărilor de terasament care urmează a fi efectuate:

 • determinarea tipului de sol pe amplasament, efectuarea unui examen (acest lucru este necesar pentru planificarea adâncimii fundației);
 • explorarea caracteristicilor tehnice ale clădirii pentru determinarea încărcării fundației (toate specificațiile care afectează greutatea, până la materialele de acoperiș) sunt luate în considerare;
 • calculați grosimea carierei (acest tip de calcul este cel mai bine încredințat de profesioniști);
 • să analizeze categoria și starea climei caracteristice acestei benzi pentru a identifica mișcările sezoniere de la sol.

Pregătirea și calcularea

Înainte de începerea excavării excavării, este necesar să se calculeze lungimea și lățimea acesteia. Desigur, ele depind de parametrii clădirii însăși (lungimea și lățimea acesteia), precum și de adâncimea bazei structurii. Există o regulă pentru stabilirea dimensiunii clădirii: dimensiunile fundației trebuie să fie cu 40 cm mai mult decât lățimea și lungimea fațadei, deoarece este necesară și o fundație pentru decorarea fațadelor. Prin urmare, este necesar ca fiecare parte să adauge încă 20 cm la dimensiune.

După cum am menționat deja, dimensiunea carierei depinde și de adâncime, ca și în secțiunea transversală, groapa ar trebui să aibă forma unui trapez. Acest lucru se datorează siguranței. Pereții (când se excavă din săpături) ar trebui să aibă pante. Dimensiunile casei crescute cu 40 de centimetri vor fi proiectate doar în partea inferioară a carierei. În acest caz, partea superioară trebuie să depășească aceste dimensiuni cu o sumă egală cu adâncimea tălpii. Acest lucru va ajuta la asigurarea unei proporții de 45 de grade față de pereți. Acest lucru se face pentru a proteja pereții de vărsarea solului.

Nivelul zero va arăta astfel: dimensiunea găurii (lungimea și lățimea) va fi egală cu mărimea casei (respectiv lungimea și lățimea), mărită cu mărimea adâncimii găurii. Dimensiunile carierei la nivelul tălpii vor fi aceleași cu parametrii fațadei, mărită cu 40 de centimetri. Dacă talpa este îngropată cu 0,5 m, nu puteți să aderați la această regulă, de atunci pereții carierei vor fi verticali.

Pentru a determina zona amprentei, se recomandă împărțirea sarcinii pre-calculate cu o anumită valoare a solului și a nivelului sarcinii sale admise (aceste date sunt obținute prin efectuarea unei examinări).După ce a fost calculată dimensiunea găurii de fundație, va fi posibil să începeți săpăturile.

Procesul de săpat groapa este împărțit în mai multe etape condiționate de lucru.

 • Pregătiți un sit pentru fundație, îndepărtați 40 de centimetri de sol vegetal.
 • Umiditatea a fost eliminată, dacă s-a format, deviați excesul de apă de pe amplasament.
 • Îndepărtați solul (la o adâncime calculată anterior). În cazul în care groapa este mai adâncă decât 125 centimetri, sunt instalate bare de susținere speciale pentru a împiedica alunecarea terenurilor pe pereți.
 • Aranjate în treptele de groapă dacă adâncimea solului este de aproximativ 500 centimetri (este mai bine să încredințați calculul treptelor de adâncime unui specialist cu experiență).

Dezvoltare pentru diferite tipuri de baze

Sub tip de bandă de fundație

Dacă se planifică construirea unui subsol de tip bandă, groapa de fundare va fi o șanț îngropată în pământ, care asigură cofrarea în interiorul acesteia. Dimensiunile sunt calculate conform schemei următoare: dimensiunile casei (lungime și lățime) cresc cu 0,3-0,4 metri. Lățimea șanțului este suma lățimii zidurilor și o distanță de 0,5 metri cu așteptarea construcției cofrajului.Este important să știți că dimensiunea șanțului trebuie să fie de cel puțin un metru (se ia în considerare faptul că banda minimă este de 0,4 metri).

La început, dimensiunile viitoarelor săpături pe teren sunt prezentate, după îndepărtarea stratului de sol de 20-30 centimetri pentru nivelare. Alegeți unghiul cel mai înalt și începeți să săturați (manual sau cu un excavator), pătrundeți adânc în solul din jurul perimetrului și controlați adâncimea cu ajutorul reperelor.

Pereții groapelor, încastrate cu mai mult de 0,5 metri, sunt întărite cu scuturi pe stâlpi, care sunt îndepărtați după instalarea cofrajului. Pământul extras este depozitat în apropiere pentru umplere și drenare.

Sub fundația tipului plăcii

Pentru acest tip de fundație se aplică alte reguli.

 • În cazul penetrării mici, parametrii săi sunt egali cu lungimea și lățimea fațadei clădirii. În cazul unei penetrări semnificative - suma lungimii (lățimii) fațadei și înălțimea fundației.
 • Dezvoltarea are loc în pași: solul este îndepărtat în straturi de 0,5 metri. Fiecare strat are dimensiuni mai mici decât cel precedent. Ca urmare, pe pereți ar trebui să aibă o înălțime de 0,5 metri și o lățime de 25 de centimetri.
 • Munca manuală nu este folosită aici, sapatul se face cu echipament special.

Prima etapă este eliminarea stratului de 30 de centimetri din sol. Apoi, la suprafață provoacă mărimea groapă. De-a lungul acestor limite se face adâncimea inițială de excavare de 0,5 metri. În același timp, solul este îndepărtat de la partea centrală până la margini.

Din primul strat se duc la următoarea, reducând limita cu 25 de centimetri și așa mai departe în partea inferioară a gropii. Solul extras sorbit pe nisip și restul. Nisipul este lăsat pentru așternut.

Sub fundația coloanei

În acest caz, efectuați un șanț mic (până la 0,5 metri) de-a lungul marginilor fatadei. În partea de jos se creează gropi pentru montarea stâlpilor. Ei încep să scoată solul de pe amplasament cu 20-30 de centimetri, să marcheze marginile, să distrugă o șanț de 0,5 metri peste ele, să facă găuri în partea de jos. Prin intermediul unor repere, adâncimea este controlată în mod standard.

Dacă se realizează o fundație, atunci nu este nevoie de o groapă. Se toarnă puțuri în care se montează grămezile. Saparea în acest caz nu este necesară deloc.

Expert de consiliere

În primul rând, construcția săpăturilor trebuie realizată în strictă conformitate cu reglementările legale stabilite în SNiP.Acestea reglementează normele de dimensiune a carierelor pentru anumite tipuri de sol etc. De asemenea, orice lucrare care se desfășoară la crearea puțului trebuie să fie însoțită de respectarea strictă a reglementărilor de siguranță și a metodelor corecte din punct de vedere tehnologic.

Este mai bine să ai încredere în acest gen de lucru profesioniștilor care au pregătirea corespunzătoare., educație, experiență și documente (nu în ultimul rând) care le conferă dreptul de a produce o muncă relevantă. Dar, din păcate, viața își face propriile ajustări. Este de necontestat faptul că implementarea independentă a lucrărilor de construcție poate economisi sume importante pentru buget.

Cu toate acestea, această situație are un dezavantaj. Cu o construcție independentă a groapei, există un mare risc de a face greșeli care pot fi ireparabile. Este bine, dacă se va vărsa numai în materialul stricat, banii cheltuiți și starea de spirit proastă. Dar lucrările de construcție necorespunzătoare sunt un proces care poate reprezenta un pericol direct pentru viața și sănătatea oamenilor. Prin urmare, dacă nu sunteți încrezător în abilitățile dvs., consultați echipa de profesioniști.

Pentru a afla cum să săpătați o groapă de fundație, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor