Cum de a încălzi apartamentul?

 Cum de a încălzi apartamentul?

Încălzirea suplimentară a apartamentelor este, de obicei, recursă în clădirile cu panouri înalte. Compartimentele subțiri nu sunt capabile să prevină pierderile de căldură, ceea ce duce la o creștere a încărcării sistemelor de încălzire, necesitatea de a găsi surse alternative de căldură (încălzitoare, pistoale de încălzire etc.). Aceasta, la rândul său, cauzează un climat nefavorabil în cameră (aerul este prea uscat) și o creștere a costurilor cu utilitățile.

  Caracteristici speciale

  Izolarea termică a încăperilor din interior este în multe privințe inferioară izolației termice din exterior. Cu toate acestea, atunci când este vorba de izolarea unui apartament într-o clădire în creștere, nu este necesar să alegeți.

  Când izolați apartamentele din interior, nu va fi posibil să evitați complet pierderile de căldură, în orice caz, ele vor fi de aproximativ 8-15%. Acest lucru rezultă din faptul că peretele care nu este încălzit în afară nu va acumula căldură. În plus, tăiați din camera încălzită cu un strat termoizolant, o astfel de suprafață de perete va îngheța mai mult și mai repede.

  Un punct important va fi calculul corect al "punctului de rouă", adică limita tranziției vaporilor de apă la starea lichidă (particule de apă). În mod ideal, "punctul de rouă" trebuie așezat pe suprafața izolației, dar acest lucru este posibil numai cu izolația exterioară.

  Pentru a evita acumularea condensului și a mucegaiului pe suprafața interioară a pereților, aderența atentă la tehnologia de izolare termică va ajuta, în primul rând, la instalarea stratului de barieră de vapori.

  Este demn de remarcat faptul că procesul de izolare a pereților din interior este mult mai complicat din punct de vedere al forței de muncă și din punct de vedere tehnologic complex în comparație cu lucrările similare pe pereții exteriori.

  Erorile neobișnuite pot duce la micșorarea microclimatului din încăpere și la înghețarea pereților, ceea ce va afecta negativ starea, aspectul și durabilitatea materialelor de finisare.

  Încălzirea camerei din interior necesită ventilație de înaltă calitate.Un sistem standard de alimentare nu va fi suficient, este necesar să se instaleze un sistem de circulație forțată a aerului sau să se instaleze rame de ferestre cu un sistem de supape, datorită căruia aerul se va deplasa în cameră.

  Atunci când alegeți și calculați grosimea izolației, trebuie să țineți cont de materialul pereților, de indicatorii de pierdere a căldurii, de spațiu pe podea. Atunci când se pune o izolație între elemente de izolație, este posibilă menținerea unor mici deschideri - "punți reci". Acestea din urmă apar și în locurile în care se potrivesc podeaua și pereții, pereții și partițiile. În procesul de lucru, aceste zone ar trebui să beneficieze de o atenție deosebită. De obicei, se recurge la izolarea internă, dacă nu este posibilă realizarea izolației termice a fațadei.

  În plus, izolarea spațiilor din interior acționează adesea ca un supliment la izolația exterioară.

  materiale

  Piața modernă oferă multe tipuri de izolație, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje caracteristice. Luați în considerare cele mai populare dintre ele și aflați dacă acestea sunt potrivite pentru izolare internă.

  Vată minerală

  Liderul printre materialele termoizolante este izolația din vată minerală.Acestea sunt cele mai fine fibre, aranjate într-un mod haotic. Izolarea termică este posibilă prin bule de aer care se acumulează în volume mari între fibre.

  Imediat trebuie menționat faptul că există mai multe tipuri de vată minerală.

  • De la utilizare lână de zgură Ar trebui să fie abandonat datorită proprietăților sale scăzute de izolare termică.
  • Vată de sticlă nu se recomandă pentru utilizare în interior, deoarece eliberează compuși toxici.
  • O opțiune demnă poate fi numai bazalt sau lână de piatră. Are o bună permeabilitate la vapori și o rezistență ridicată la umiditate. Cu toate acestea, într-un apartament, aburul nu va avea loc să se evapore, așa că va fi transformat în particule de apă și va impregna izolația. În mod natural, chiar și o umezire ușoară a materialului izolator determină pierderea proprietăților sale tehnice. Pentru a evita astfel de fenomene, va permite instalarea corectă a unui material de impermeabilizare fiabil.

  De asemenea, este important să alegeți vata de piatră potrivită. Ar trebui să aibă o densitate mare și în rigiditatea sa să se apropie de polistirenul expandat.

  Spumă din polistiren

  De la vremurile sovietice, plasticul din spumă sau soiul său extrudat este folosit pe scară largă pentru izolare. Trebuie remarcat faptul că acesta din urmă are o conductivitate termică mai mare și o rezistență sporită la apă. Acest material poate fi utilizat chiar și pentru a izola o casă nou construită și închiriată, deoarece panourile din polistiren se caracterizează prin rezistență la tracțiune și compresiune. Schimbările negative ale stratului de izolare nu vor urma nici măcar dacă clădirea se micșorează.

  Ratele ridicate de rezistență la umiditate a materialului fac posibilă abandonarea organizării stratului de barieră de vapori. Îmbinările dintre plăci pot fi tratate cu spumă. Este, de altfel, potrivită ca un element de fixare la instalarea plăcilor. Pătrunzând în toate fisurile și golurile de aer, spuma poliuretanică asigură o legătură strânsă între izolație și terenul de lucru.

  Procesul de instalare este foarte simplu. - foile au dimensiuni convenabile, iar multe produse moderne sunt echipate cu caneluri și vârfuri pentru o asamblare mai ușoară. Dacă este necesar, puteți tăia materialul.

  Greutatea redusă simplifică și accelerează procesul de instalare, un adeziv ușor aplicat pe suprafețe netede.Cu toate acestea, în cărămizi și apartamente din beton este mai convenabil să fixați materialul la dibluri sub formă de ciuperci. Pentru a face acest lucru, se fac primele găuri în plăcile de pe pereți, după care se introduc sisteme de fixare în ele și plăcile sunt fixate ferm pe pereți.

  Cu toate acestea, dacă în plus față de izolarea termică, camera necesită izolare fonică, polistirenul expandat nu va funcționa. Valorile materialelor de izolare fonică sunt extrem de scăzute. În plus, este inflamabil. Adăugarea de componente speciale la materiile prime de spumă de polistiren extrudat modern, desigur, nu a crescut semnificativ rezistența la foc, dar nu este necesar să se vorbească despre siguranța la foc a izolației. Un alt dezavantaj este eliberarea toxinelor în procesul de încălzire.

  Spumă poliuretanică

  Un material izolator eficient eficient este spuma poliuretanica. Această izolație este un polimer spumat care este pulverizat pe suprafața pereților cu ajutorul unor echipamente speciale.

  Înainte de a pulveriza pe perete, o teacă de lemn este fixată care iese dintr-un ghidaj de material. Poliuretanul pulverizat umple toată suprafața, incluzând fisuri și fisuri.Cu alte cuvinte, după aplicarea materialului este un strat monolit etanșat, adică orice eventualitate de "punți reci" este exclusă.

  Un alt avantaj important este incombustibilitatea spumei poliuretanice. Chiar și atunci când este expus la temperaturi ridicate, nu emite compuși toxici.

  Izolația este caracterizată de o conductivitate termică scăzută, dar este imposibilă crearea unei suprafețe complet netede și netede. Acest lucru conduce, la rândul său, la imposibilitatea contactării peretelui termoizolat cu tencuieli și vopsirea acestuia.

  Cu toate acestea, această problemă este ușor de rezolvat prin fixarea panourilor de placaj sau a plăcilor de plăci de ipsos pe cutiile create.

  Blocaje de trafic

  O altă izolație modernă potrivită pentru decorarea interioară este rulourile și lenjeria de plută. Acest material ecologic asigură nu numai izolarea termică de înaltă calitate, ci și izolarea fonică, oferind, de asemenea, o suprafață originală și nobilă.

  Un punct important - izolația plută poate fi montat numai pe o suprafață netedă și uniformă. În cele mai multe cazuri, acest lucru se poate realiza prin tencuirea zidurilor și a foilor de fixare a plăcilor de ghips, la care se lipeste apoi izolația de plută.

  Penofol

  Materialul pe bază de izolație spumată, echipat pe o parte cu un strat de folie, este caracterizat printr-o grosime mică și o eficiență termică ridicată. Se numește penofol, este în rulouri de 3-10 mm grosime.

  În ciuda grosimii mici (care este de asemenea un plus, deoarece suprafața utilă a încăperii nu este ascunsă în timpul instalării), izolația prezintă performanțe termice îmbunătățite. Aceasta se datorează:

  • Caracteristicile structurale ale penofolului - constă din cele mai mici bule cu aer, care asigură o conductivitate termică scăzută.
  • Stratul de folie existent reflectă până la 97% din energia termică, direcționându-l în interiorul încăperii.

  Atunci când se pun roluri de penofol de la capăt la capăt și se dimensionează îmbinările cu o bandă specială de aluminiu, este posibil să se prevină apariția "podurilor reci".

  Atunci când utilizați materialul, finisarea poate fi orice, principalul lucru nu este să lipiți tapetul și să nu aplicați tencuiala direct pe izolație.

  Nu este proiectat pentru astfel de încărcături și se va prăbuși în timp.

  Cea mai bună opțiune ar fi instalarea cutiilor din lemn sau metal pe partea superioară a stratului izolatorpe care sunt atașate foi de gips carton. După aplicarea unui grund pe ele, puteți repara orice finisaj.

  Izolație lichidă

  Noutatea în domeniul izolării sunt materiale izolante lichide. În aparență, ele sunt o vopsea care conține cavități ceramice microscopice care reflectă căldura. Avantajul metodei este simplitatea aplicării (suprafața este pur și simplu pictată), rezistența la apă. Este corect să spunem că această metodă este adecvată pentru izolarea termică auxiliară, totuși, peretele rece cu această metodă de tratare va deveni mai cald la atingere.

  Un alt avantaj este păstrarea spațiului util de pardoseală.

  Domeniul de aplicare

  La prima vedere, pentru a izola apartamentul unui bloc de apartamente, este suficient să se izoleze pereții din interior. Cu toate acestea, nu este cazul deoarece Acoperirea pereților nu reprezintă singura sursă de pierderi de căldură.

  • De asemenea, rece vine de la podea. Acest lucru este valabil mai ales pentru locuitorii din primul etaj. Dacă podeaua este așezată pe șapă, puteți folosi polistirenul ca încălzitor. O altă soluție actuală ar fi un sistem de încălzire prin pardoseală.Pentru a spori eficiența și a reduce costurile electrice va ajuta la instalarea foliei subțiri - insolon, care va preveni pierderea de căldură și va redirecționa energia termică înapoi în încăpere.
  • Plafon neizolat, în special în vecinătatea unui spațiu subteran neîncălzit, cauzează, de asemenea, o temperatură mai scăzută în încăperi. În mod ideal, bineînțeles, este mai bine să încălzi tavanul de la mansardă prin actualizarea stropirii lutului expandat. Cu toate acestea, dacă este imposibil să faceți acest lucru, atunci este necesar să-l încălziți din interiorul apartamentului. Un strat de vată minerală de 5 cm va fi suficient pentru acest lucru, izolația fiind suturată cu gips-carton.
  • Rezidenții casei de panouri de multe ori suferă de penetrarea rece prin cusăturile interpanel uzate - îmbinări între panourile fațadelor caselor. Într-o astfel de situație, este rațional să contactați biroul de locuințe cu cerința de a actualiza articulațiile pe partea stradală. În același timp, este posibilă deschiderea colțului apartamentului din interior la înălțimea completă, adiacent peretelui exterior, pentru a înlocui garnitura, tratând anterior cusătura cu un hidrofob. La finalizarea lucrării, unghiul este restabilit de-a lungul grilajului de armare cu ajutorul ipsosului.
  • Încălzirea este adesea necesară din partea feței și a părților de acces. Dacă ați primit permisiunea departamentului de locuințe, este mai bine să izolați peretele dinspre intrare. Deși aceasta este o practică destul de rară. Pentru izolarea peretelui care se învecinează cu aterizarea, puteți folosi orice izolație - vată minerală, spumă de polistiren, spumă poliuretanică. Este important să vă asigurați că temperatura la intrare este în conformitate cu standardele stabilite. Este importantă prezența geamurilor de înaltă calitate, radiatoare care funcționează regulat.

  Pentru a proteja peretele de capăt, este selectat un material de izolare termică adecvat. De asemenea, este important să verificați etanșeitatea îmbinărilor dintre ferestre și perete, pentru a vă asigura că izolația izolației de reflux este fiabilă.

  scheme

  Izolarea corectă a pereților în interiorul clădirii presupune crearea unui "tort" multi-strat. Cel mai important element va fi un film pentru bariera de vapori. Este fixat pe perete cu o ușoară suprapunere cu bandă impermeabilă.

  Următorul punct este alegerea materialului cu o bună permeabilitate la vapori. În mod ideal, permeabilitatea la vapori a izolației trebuie să fie mai mică decât caracteristicile materiale similare ale pereților exteriori.

  În acest caz, condensul va fi afișat în exterior, nu în interiorul apartamentului.

  Dacă se intenționează lipirea materialului izolant termic și a căldurii pe un perete, este important să se prevină golurile de aer între acesta și suprafața peretelui. Pentru a face acest lucru, trebuie eliminate toate fisurile existente și neregularitățile suprafeței peretelui. Adezivul pe izolație trebuie aplicat cu o mistrie îndoită, apăsând bine materialul pe perete.

  Schema corectă de izolare a pereților la rece arată așa. - pe perete se aplică un material termoizolant, apoi o barieră de vapori, după care se montează un înveliș pe care se montează finisajul.

  Dacă spațiul permite camerei, pentru a spori zgomotul și izolarea camerei între izolație și placare a lăsat un mic spațiu de aer. În încăperi cu umiditate ridicată a aerului, se folosesc câteva alte metode de izolare, de exemplu, organizarea unui spațiu ventilat între perete și izolație. Încălzirea pereților în apartamentul din colț se realizează în conformitate cu aceleași scheme.

  Cum să o faceți singur?

  Înainte de izolarea unui apartament, este util să aflați sursele pierderilor de căldură. Pentru a face acest lucru, utilizați un imager termic. Este vorba despre locurile de pierdere maximă de căldură care ar trebui izolate mai întâi.

  Indiferent de tipul de izolație utilizat, procesul de izolare termică a pereților interiori are cerințe tehnologice comune și include următoarele etape.

  Lucrări pregătitoare

  În această etapă se selectează izolații, se calculează numărul și grosimea necesare. În plus față de materialele termoizolante, ar trebui să achiziționați un film pentru bariera de vapori, busteni de lemn (proces cu antiseptic) sau profile metalice (trebuie să aibă protecție anticorozivă) pentru asamblarea plăcilor, precum și panourile de gips-carton, panourile sau panourile din plastic.

  Pregătirea pereților implică curățarea acestora de pe acoperișul decorativ anterior. Următorul pas este "restaurarea" zidului. Este necesar să se elimine toate neregulile, fisurile și golurile.

  Etapa finală a lucrărilor pregătitoare este aplicarea compozițiilor primare în 2-3 straturi. Utilizarea lor asigură tratament antiseptic al peretelui și crește aderența acestuia.

  Organizarea spațiului de ventilație

  Acest pas nu trebuie neglijat, deoarece protejează peretele de pătrunderea umidității.

  Pentru a crea un spațiu de ventilație pe perete sunt montate șipci din lemn,a căror grosime trebuie să fie de cel puțin 2 cm. Instalarea se realizează în trepte de 1 m, fixându-se prin dibluri. După aceea, mai multe guri de aer sunt făcute în perete pentru a activa golul de ventilație. Pentru aceasta, în pereți sunt forate mici goluri, cu un diametru de aproximativ 2 cm. Pentru a le proteja de pătrunderea așternutului, permite o plasă metalică mică.

  După aceea, folia de barieră de vapori este fixată pe carcasă într-o strânsă fixare.

  Din acest motiv, se formează spații de ventilație între acesta și perete.

  Montare pe cadru

  Rama este un sistem de profile metalice, al cărui pas este egal cu lățimea izolației. Pentru o plasare mai densă a celor din urmă, înălțimea profilelor de cadru poate fi făcută chiar și cu 1-1,5 cm mai mică decât lățimea izolației.

  Instalarea izolației

  Plăcile de polistiren sau straturile de vată minerală se introduc între barele de lamelă. Spațiul dintre plăcile de izolație este închis cu garnituri speciale sau subțiri din materialul izolant principal.

  Fixarea bariera de vapori

  Pe partea de sus a izolației ar trebui să fie pus un alt strat de barieră de vapori. Poate fi fixat pe o cutie de lemn cu ajutorul unui capsator de mobilier, pe o cutie de metal folosind o bandă de construcție (fixare temporară).

   Cadrul carcasei

   Se efectuează de obicei folosind foi de gips carton, care sunt fixate pe profilele ramei cu șuruburi autoportante. Pălării ale celor din urmă ar trebui să fie în același timp cu suprafața plăcilor de gips carton sau ușor îngropate.

   La îmbinările de plasă lipite plasă de adeziv plasă. Mai mult, locul îmbinărilor este pustiit, punctele capacelor șuruburilor de autofiletare, după care întregul perete este acoperit cu un chit.

   După aplicarea stratului de finisare și șlefuirea acestuia cu un flotor special, puteți începe să terminați suprafața cu materiale pentru fațadă.

   Sfaturi și trucuri

   Când se instalează un cadru din lemn, este necesar să se prefabricate buștenii cu compuși antiseptici și substanțe ignifuge, ceea ce va reduce riscul de incendiu al lemnului și îl va proteja de acțiunea distructivă a umidității.

   Dacă aveți nevoie să găuriți găuri pentru unghiile de diblu într-o casă de panouri, acest lucru se poate face folosind un perforator cu un burghiu de vârf.

   Șlefuirea plăcilor din ipsos acoperită cu un chit se va face în lumină puternică. În acest caz, toate defectele vor fi vizibile.

   Atunci când alegeți un material termoizolant, este important să vă amintiți despre compatibilitatea sa nu numai cu finisaje decorative, ci și cu materiale de perete. Astfel, pentru suprafețele de cărămidă, spuma de polistiren spumă va fi cea mai bună opțiune, pentru suprafețele de beton - extrudate versiunea sau orice altă izolație cu un strat de folie ca o barieră de vapori.

   Veți afla mai multe despre izolarea apartamentului în următorul videoclip.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor