Candelabre în stilul "Provence" și "Țara"

În fiecare an, designerii oferă noi modele de iluminat pentru diverse interioare. Unele elemente ies din modă, înlocuind altele, folosind materiale noi și tehnologii de producție, dar candelabrele și lămpile în stilul "Provence" și "Țară" nu își pierd relevanța în interior timp de mai mult de un secol.

10 fotografie

Caracteristici speciale

Stilul "Provence" provine din secolul al XIX-lea în zonele sudice ale satelor franceze și ale satelor de pescuit. Sudul Franței este inundat de soare, câmpuri de lavandă, plantații de viță de vie, pajiști cu flori sălbatice sunt răspândite în jur. Peisajul sudic al Franței și motivele satului sunt reflectate în stilul "Provence": în culori, forme, materiale folosite.

Stilul "provenienței" și "țării" au multe în comun, de fapt fiind sinonime.Tradus din franceza "Provence" - este o provincie a cartierului. "Țara" este tradusă din limba engleză ca un sat.

În consecință, ambele stiluri sunt motive rustice în interior, lămpi și lămpi.

Candelabrele rustice sunt în cerere mai mult de un secol. Datorită formelor sale elegante, nuanțe neobișnuite și abajururi, dispozitive de iluminat în stil național și în stil Provence sunt folosite în camere de diferite stiluri și funcții: de la băi până la camere de zi și dormitoare.

Candelabrele în stilul "țării" sau "Provence" au o serie de caracteristici care asigură popularitatea acestui tip de iluminat:

 • transparență înaltă a materialelor pentru tavan și pentru nuanțe - dispozitive de iluminat de acest stil umple camera cu lumina, a crea efectul unei camere luminoase;
 • utilizarea materialelor naturale - cadrul candelabrului este confecționat din lemn, metal, ceramică, se folosește tehnologia combinării lemnului cu metalul. Materialele naturale (lenjerie, mătase, sifon), lemn sculptat, sticlă, ceramică, cristal sunt folosite ca material pentru nuanțe și nuanțe;
 • utilizarea de culori pastelate, atenuate - paleta de culori a candelabrelor în stilul "țară" și "Provence" creează efectul unui produs ars în soare, candelabruul nu atrage atenția activă, lumină și în creștere, cu o multitudine de detalii interesante și elemente decorative;
 • motive florale pe cadrul candelabrului, și pe tavan și în cupola abajururilor - un cadru din lemn sculptat, sub formă de viță de vie, în baze metalice. Se folosește o tehnică de forjare manuală sau ticăloasă a unei forme ornamentate, un tavan din argilă sau sticlă este vopsit cu ornamente florale, textura abajurului poate fi într-o floare mică sau cu desene abstracte asemănătoare cu valurile fluviale;
 • pentru a obține o iluminare mai bună a camerei candelabrele sunt instalate impreuna cu sconturi, lămpi de perete, lămpi de podea, realizate în același stil;
 • Candelabrele și lămpile în stilul "țării" și "Provence" din interior nu sunt doar o sursă de lumină artificială, ci și un element important de decor;
 • lămpi în stilul "țării" și "Provence" permis de utilizare în încăperi de alte stiluri: eco-stil, american modern, clasic și altele.

tipuri

Candelabrele în stilul "țării", "Provence", în funcție de metoda de atașare, pot fi:

 • plafoane;
 • suspendat.

Plafonul candelabrelor atașat la bara de plafon. Particularitatea lor este că este imposibil să se ajusteze înălțimea candelabrului. Cadrul lămpii este situat aproape de tavan. Claveta de candelabru acopera tavanul sau mici abajururi. Acest tip de atașament este potrivit pentru camere cu tavane mici.

Lustre suspendate montat pe un cârlig care este montat în tavan, și cu ajutorul unui lanț puternic, lungimea candelabrului este reglată. Această opțiune de montare vă permite să plasați un număr mai mare de elemente decorative caracteristice stilurilor Provence și de țară și să nu supraîncărcați aspectul. Varianta suspendată a candelabru este potrivită pentru camere spațioase, cu o înălțime a tavanului de 2,7 metri.

Ambele candelabre de tavan și pandantiv constau dintr-o bază (cadru), firele electrice sunt mascate la bază, iar baza se poate ramifica în mai multe coarne, fiecare dintre ele conținând un suport pentru lămpi. Candelabrele pot fi folosite ca patroni de decor:

 • plafoniere;
 • abajururi;
 • lămpi deschise sub formă de lumânări.

Materiale și forme

Țara-stil provincial implică utilizarea de materiale naturale, adesea aceste materiale care pot fi găsite la îndemână.

Materialul pentru fundația candelabrelor în stilul "țară" și "Provence" sunt:

 • un copac;
 • metal (bronz, argint, nichel și altele).

Baza candelabrului din lemn este făcută în forme sinuoase netede, sunt decupate elemente florale neobișnuite, asemănătoare plantelor intercalate, ramuri flexibile de arbori și arbuști și o viță de vie.

Baza metalică în modele scumpe este realizată prin forjarea manuală a metalului, oferind forme ornamentate și curbe neobișnuite. Un astfel de candelabru va fi destul de greu. Mai multe opțiuni de buget cu o bază metalică sunt realizate prin metoda de forjare pe șabloanele pregătite. Bazele metalice forjate sunt în formă de ramuri, tulpini de flori, forme netede, luminoase.

Atât baza de lemn cât și cea metalică a candelabrului sunt lipsite de colțuri ascuțite, forma este raționalizată și netedă, cu un număr mare de bucle și curbe. Baza metalică are efectul uzurii, este îmbătrânită prin diverse metode de tonifiere și patinare.Deseori există o bază combinată de lemn cu elemente metalice sau invers.

Tehnologiile moderne de producție fac posibilă utilizarea ca bază a plasticului reciclat, care este asemănător vizual cu lemnul sau cu metalul. Prețul unui astfel de produs va fi mult mai mic, iar materialul nu poate fi distins decât prin atingere.

Pentru nuanțe de tavan și lămpi se utilizează materiale precum:

 • porțelan;
 • ceramică;
 • țesături naturale (mătase, lenjerie);
 • un copac;
 • cristal;
 • sticlă.

Plafoanele și abajururile pot fi monotone, dar, de cele mai multe ori, au ornamente florale, curbe netede, asemănătoare valurilor de valuri, se folosesc mai puține modele geometrice.

Formele plafonilor și nuanțelor sunt destul de simple în geometria lor: conuri, sfere, emisfere, trapezoidale. În stilul rustic, folosirea asimetriei și a formelor abstracte cu colțuri ascuțite este inacceptabilă: va distruge armonia percepției interiorului în ansamblu.

Decorarea bazei corpului de iluminat cu elemente de cristal și de sticlă creează o atmosferă de pompozitate și eleganță, caz în care candelabrele în stilul "țării" și "Provence" nu dispun de vopsea de gheață sau de aburi, folosind lămpi deschise sub formă de lumanari.

culoare

Peisajul provincial al țării este ușor pentru percepția vizuală, nu există elemente care țipă, contrastante. Această paletă de culori este inerentă în candelabrele în stilul "țării" și "Provence".

În proiectarea de iluminat în aceste stiluri se folosesc următoarele culori:

 • albastru;
 • lila;
 • galben;
 • bej;
 • roz;
 • mentă;
 • alb;
 • fildeș;
 • mare val;
 • turcoaz;
 • portocaliu.

Culorile sunt plictisitoare și transparente, care amintesc de vopseaua vopsită cu soare. Culoarea luminată sau saturată (negru, roșu, albastru) poate fi folosită ca o linie subțire pentru elemente mici.

Gama de culori a candelabrelor în stilul "țară" și "Provence" arată naturală, naturală, reflectând culorile și nuanțele ruralului din sudul Franței, râuri și câmpuri.

Cum de a alege luminile de plafon

Alegerea lumina plafonului - etapa finală a lucrărilor de reparații și proiectare. Stilul corpurilor de iluminat trebuie să corespundă stilului general al camerei. Iluminarea în stilul "țării" și "Provence" este cea mai bună completare a camerei în același stil. În cazul în care mai devreme aceste candelabre stil au fost decorate în cea mai mare parte pentru case de țară și vile, acum acest tip de iluminat este utilizat în mod activ în case urbane și apartamente.

Un astfel de candelabru va decora bucătăria din materiale naturale și va adăuga farmec și romantism.Modele suspendate în stilul "țară" și "Provence" vor rezolva cu ușurință problema zonării unei mici bucătării. Deasupra zonei de lucru, reflectoarele sunt folosite pentru o iluminare mai bună, iar Provencalul sau candelabruul în motive rustice se vor potrivi mult peste zona de luat masa.

Principalul lucru este că culorile plafoanelor sau abajururilor, elemente decorative ecou culorile fețelor de masă, servetele, culoarea fațadei bucătăriei. Designerii folosesc repetiția elementelor decorative (franjuri, șorțuri, ciucuri) în textilele de bucătărie și decorurile de candelabre.

Pentru bucătărie ar trebui să alegeți candelabre cu nuanțe sau nuanțe de metal sau ceramică, ceea ce va facilita îndepărtarea fumurilor și a depozitelor grase. Textilele pe aburi sunt admise când se folosesc impregnări speciale care împiedică arderea țesăturii în țesătură.

Cocos, elegant și romantic va arăta plafonul sau candelabrele atârnate în dormitorul unei fete sau al unui cuplu tânăr căsătorit. Nuanțele pastel de corpuri de iluminat umple camera cu o lumină moale. Pentru dormitor puteți alege în siguranță modele cu nuanțe de țesături, nuanțe sculptate, ciucuri decorative și franjuri.

Mișcarea ideală a designului, în cazul în care vopseaua de țesături și textilul de pe ferestre sunt aceleași.

Pentru dormitor, se recomandă să selectați un candelabru, o lampă de perete sau lămpi de podea în același stil, ceea ce va permite să modificați saturația luminii.

Camera de zi în stil francez completează candelabrele în stilul "țării" și "Provence". Pentru a trăi nu există restricții privind alegerea candelabrelor de materiale. Pentru o cameră pompoasă și spațioasă de sufragerie, puteți alege o lampă de pandantiv decorată bogat, cu margele de cristal sau de sticlă, cu un cadru din lemn metalic sau sculptat din lemn.

Când proiectați o cameră de zi în stilul american modern sau Tiffany, candelabrele "țară" și "Provence" vor arăta, de asemenea, ecologice. Stilul Tiffany implică utilizarea unor forme netede, decoruri funcționale, elemente naturale în designul interior.

Culoarea principală a americanului modern - albastru deschis, turcoaz. Culorile calme, pastelate ale livingului în stilul Tiffany vor completa lămpile din materiale naturale în culori pastelate. Pentru o astfel de cameră de zi ar trebui să alegi tavanul și abajururile de vitralii, ceramică, textile naturale.

Atunci când alegeți o lampă pentru orice cameră, trebuie să vă bazați pe o serie de principii generale:

 • pentru camere cu tavane mici, selectați corpurile de iluminat pentru plafoane, pentru camere mari înalte - suspendate, cu lungimi reglabile;
 • culoarea corpului de iluminat, nuanțele, abajururile ar trebui să difere în mai multe tonuri de culoarea pereților sau să fie elemente luminate pe fundalul întregului interior;
 • pentru camerele întunecate, merită să alegeți lămpi cu un număr mare de lămpi, materialele pentru abajururi și nuanțele lămpii ar trebui să disipeze bine și să nu absoarbă fluxul de lumină.

Candelabre moderne în interior modern

Opțiunea de iluminare sub formă de candelabre se întoarce astăzi, odată pierdută, popularitate. În interiorul modern al candelabru nu este doar o sursă de lumină artificială, ci și un element decorativ important, fără de care stilul camerei va fi incomplet. Tendința principală în designul interior modern este utilizarea materialelor naturale, acest lucru se aplică și dispozitivelor de iluminat.

Un candelabru special loc ocupa in interior in stilul "tarii" si "Provence". Combinația dintre lemn și metal, cristal și bronz, ceramică cu elemente de lemn vor decora orice interior.

Vintage, candelabrele "Țară" și "Provence" rămân la modă, relevante și statute.Bazele forjate, pline de candelabre, cu decorațiuni din sticlă de cristal sau lustruit și lămpi cu lumânări deschise, sunt favoritele camerelor de locuit spațioase, atât în ​​apartamentele orașului, cât și în reședințe de țară.

Populare în candelabrele interioare moderne, deserturile decorative sunt discrete, dar permit fiecărui moment să se uite la acest element de design și să atragă noile note în nuanțele de bază sau de lampă ale lămpii.

Pentru mai multe idei despre designul interior cu candelabre Provence, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor