Cum de a alege un încălzitor pentru pereții casei în afara sub siding?

Sidingul este utilizat pe scară largă pentru finisarea unei varietăți de clădiri rezidențiale - atât clădiri private cât și familiale. Cu toate acestea, climatul rus face necesar ca în mod constant să se aibă grijă de economiile maxime de căldură. Din acest motiv, alegerea izolației de înaltă calitate devine importantă. În același timp, ar trebui să fie nu numai de înaltă calitate, ci și să fie complet relevantă pentru caracteristicile unei anumite locuințe.

De ce aveți nevoie de ea?

Încălzirea clădirilor în timpul iernii necesită costuri imense și afectează în mod semnificativ situația financiară a locuitorilor. Numai izolarea de înaltă clasă contribuie la reducerea costurilor și la asigurarea unui nivel ridicat de confort în același timp. Lemnul și pereții groși de cărămidă nu vor păstra căldura pe cont propriu și atunci când sidingul este încă plasat în exterior, poate crește riscul răcirii locuințelor.Este imperativ să aveți grijă de izolarea și de crearea unei deschideri de reținere a căldurii între peretele principal și suprafața decorativă. În totalitate, aceste cerințe se aplică caselor de case.

Tipuri: argumente pro și contra

În orice magazin de hardware și pe piață, consumatorilor li se oferă o varietate de materiale și soluții tehnologice, care sunt prezentate ca produse universale. Dar, în realitate, acest lucru nu se întâmplă: un încălzitor de un anumit tip are o aplicare strict limitată și numai în limite bine definite îi dezvăluie posibilitățile.

Printre soluțiile ieftine și tehnologic simple, una dintre pozițiile de conducere este invariabil ocupată de plasticul din spumă. Este ușor și poate fi atașat la baza peretelui cu dibluri sau lipici special. Luminozitatea materialului nu îl împiedică să aibă o rigiditate ridicată și o rezistență relativă. Chiar și în contact cu apa, încălzitorul își va îndeplini cu siguranță funcția, indiferent cât de greu este înghețul de pe stradă.

Spuma are dezavantaje obiective:

 • durata maximă de viață a materialului este de numai 15 ani;
 • permeabilitatea la aburi este insuficientă;
 • necesitatea unei ventilații suplimentare.

Pentru a izola pereții fațadelor, nu fiecare spumă este utilă, ci doar prelucrată prin extrudare (denumită oficial spumă de polistiren). Această izolație nu este supusă contracției, însă necesită o izolare fonică sporită, deoarece uneori crește zgomotele externe.

Vata minerala este recomandata atat pentru siding metalic cat si pentru plastic., cel mai bun profesionist consideră placa de dimensiune de 1000x50 mm. Rolele se așează treptat, iar riscul este ridicat într-un timp scurt pentru a pierde izolația în partea superioară a peretelui. Dezavantajele unei astfel de acoperiri sunt o necesitate semnificativă pentru bariera de vapori, necesitatea de a proteja materialul de expunerea la umiditate din exterior. Dacă instalați vată minerală, trebuie să luați măsuri pentru a vă proteja de ceață fină de praf. Restul izolației bazaltului se manifestă relativ bine.

Adesea, în cataloagele companiilor de construcții se poate găsi așa-numitul penoplex. Nu este nimic neobișnuit în el, deoarece este tot același polistiren expandat, care este extrudat la presiune ridicată (acest proces tehnologic creează o structură de celule mici).În fabrici, penoplex este produs sub formă de plăci cu o grosime de 2 până la 10 cm.

Avantajul materialului poate fi considerat o distribuție uniformă a bulelor de aer în întreaga masă. Datorită acestei proprietăți, aceasta permite foarte slab căldura și este puțin susceptibilă la apă. În timpul testelor, o serie de examene de inginerie termică au confirmat că atunci când penoplexul a fost înecat timp de 30 de zile, acesta devine mai greu cu 0,06%, adică apa poate pătrunde numai în capetele tăiate ale produselor.

Din minus se poate observa că această izolație este ușor distrusă sub acțiunea:

 • acetonă;
 • formaldehidă;
 • vopsele solvente;
 • benzină, kerosen, motorină;
 • ulei de vopsea și o serie de alte substanțe organice.

Complexitatea tehnologiei conduce la faptul că penoplexul este mai scump decât aproape orice izolație de masă, cu excepția vatei minerale. După ce a fost așezat, este necesar să se închidă cât mai repede suprafața materialului, până când acesta a fost distrus de lumina directă a soarelui. La fel ca toți derivații de spumă, chiar și folia de spumă nu protejează împotriva aspectului unui șoarece în pereți. Va trebui să luăm măsuri suplimentare pentru a combate acest rozător.O problemă serioasă este aprinderea ușoară a unui încălzitor de acest fel, care chiar depășește densitatea acceptabilă.

Cum sa alegi?

Pentru pereți tăiați cu orice fel de siding, trebuie să alegeți izolația concentrându-se pe următoarele criterii:

 • nivelul conductivității termice;
 • intensitatea absorbției umidității (lichid și din aer);
 • protecția sa de acțiunea focului;
 • grosimea stratului necesar.

Conductivitatea termică (cantitatea de căldură reținută) este un parametru cheie care caracterizează un material izolant. Dar, de asemenea, între tipurile lor separate, variază destul de mult. Deci, căldura prin vată minerală devine cea mai grea și scurgerea va fi cea mai slabă prin spumă. Confuzia este în zadar: recomandările de alegere a bumbacului sunt făcute ținând cont de alte proprietăți valoroase ale materialului.

Izolatorii se întâlnesc în mod inevitabil cu umiditate, precipitate din fluxurile de aer, dacă integritatea "prăjiturii" este ruptă, pot să pătrundă și picături (scurte) de apă lichidă. Prin urmare, atunci când alegeți opțiunea finală, ele iau întotdeauna în considerare cantitatea de apă absorbită de substanță fără a-și pierde caracteristicile utile.Cea mai ușoară cale este cu densitatea materialului: cu cât este mai mare, cu atât este mai bine să folosiți acest tip de izolație. Dar trebuie să ținem seama de complexitatea instalării unor structuri mai grele.

Securitatea la foc este evaluată de gradul înalt de inflamabilitate al unei substanțe. Și grosimea stratului creat este contradictorie. Nu există nicio îndoială că, odată cu creșterea sa, protecția termică crește semnificativ. Dar avem nevoie de o abordare echilibrată, luând în considerare cât de dens este materialul folosit. Dacă este foarte densă, este de dorit să folosiți un strat mai puțin puternic.

Unii producători încearcă să convingă consumatorii că materialele lor sunt complet ecologice, făcute din fibre de in sau celuloză pură, iar chiar și adezivul este ales cât mai natural posibil. Pentru a crede astfel de promisiuni sau nu, toată lumea ar trebui să decidă singură, dar este mai bine să ne gândim la motivul pentru care constructorii profesioniști încearcă să insuleze fațadele cu produse mai familiare fără a plăti "pentru mediu". Singura excepție este vata de sticlă, este foarte periculoasă pentru sănătate, cu cea mai mică încălcare a tehnologiei sau cu măsuri de protecție insuficiente.

Pentru utilizarea externă sub siding este dificil să se găsească opțiuni mai bune decât vata minerală menționată deja și spuma de polistiren. Dar pentru ca rezultatul să răspundă așteptărilor constructorilor, chiar și cel mai sever îngheț nu a afectat exteriorul, este necesar nu numai să alegeți izolația, ci și să o aplicați conform recomandărilor profesioniștilor.

Tehnologie de montare

Primul pas, conform tehnologiei general acceptate, este calculul stratului necesar de protecție termică. În suburbiile unei case sub siding, puteți izola cu lână minerală (sau sticlă), a cărei grosime este de 50-100 mm, în condiții deosebit de dificile, această cifră poate fi dublată prin realizarea unei construcții cu două straturi. Cel mai bine este să nu se bazeze pe propriile cunoștințe de inginerie, calculatoare online sau sfaturi de la constructori familizi, ci să solicite un calcul de la aceeași companie care va instala siding.

Când se determină necesitatea exactă a cantității de material, este timpul să pregătim suprafața.

Se efectuează după cum urmează:

 • toate lămpile și părțile decorative sunt îndepărtate;
 • demontați scurgerile;
 • ferestrele și ușile (dacă au fost deja livrate);
 • suprafețele abrazive ale pereților sunt eliberate din zonele de putrezire;
 • întreaga suprafață a lemnului este impregnată cu substanțe ignifuge;
 • dacă pereții nu sunt din lemn, ci cărămidă sau piatră artificială, trebuie să eliminați influxurile și poluarea;
 • atunci betonul sau cărămida este acoperită de două ori cu un primer adânc injectat.

Aproape toate tipurile de siding instalate pe orizontalăși, prin urmare, cutia ar trebui să meargă pe verticală. Distanța dintre nodurile sale depinde de ceea ce va fi aplicat și de lățimea blocurilor de izolație alese. Cel mai adesea este prevăzut un gol de 0,6 m, dar sub straturile de vată minerală și vată de sticlă, barele sunt montate cu o treaptă exterioară de 590 mm, apoi stratul va crește strâns și nu se va mișca nicăieri. Dar distanța de la un punct de fixare a unei bare la alta în partea de jos nu poate fi mai mare de 0,5 m.

Pentru a păstra aceste părți pe peretele din lemn, șuruburile cu auto-filetare sunt utilizate pentru înșurubarea în lemn, dibluri specializate sunt așezate peste caramida. Fiecare bara este selectată astfel încât să fie egală cu grosimea izolației (este vorba de montarea directă pe suprafața peretelui). Dar atunci când este aplicat un cadru, ele iau fie părți pentru o tavă de 5 × 5 cm, fie pentru suspensii în formă de P. speciale.

Nu este necesar să montați sidingul în apropierea materialului de încălzire, lăsând un spațiu de 40 - 50 mm, constructorii asigură o ventilație fiabilă. Dar această soluție necesită instalarea de cutii suplimentare, a căror creare este luată în considerare la calcularea cantității de materiale. Atunci când plăcile, rolele depășesc grosimea de 100 mm, se recomandă să se acorde prioritate crucii (aceasta va permite plasarea straturilor de protecție termică la un unghi drept unul față de celălalt).

Deasupra vatei minerale, a vatei de sticlă și a spumei este întotdeauna necesar să se plaseze o membrană specială care să protejeze simultan umezeala și vântul din exterior. Studiind recenziile pentru astfel de membrane, merită atenția acordată dacă acestea dau un abur bine. Dacă acest indicator este insuficient, pot apărea probleme grave.

Pânzele pentru protecția împotriva vântului și a apei se suprapun în mod necesar cu cel puțin 0,1 m. Atunci când se calculează necesitatea oricăror părți componente, puteți adăuga în siguranță alte 10% la cifra rezultată. Apoi, nici produsele defecte sau erorile de instalare nu vor încetini construcția sau reparația.

Mulți constructori novici și meșteri de origine sunt atrasi de ușurința de a crea cutii din lemn, care se manifestă prin faptul că:

 • Instalarea se poate face manual, fără instrumente suplimentare.
 • Procesul nu este costisitor.
 • Cutia din lemn minimizeaza scurgerile de caldura (in comparatie cu otelul).
 • Designul poate fi atașat direct pe perete fără a adăuga paranteze și alte conexiuni.

Dar caracteristicile pozitive nu pot exista fără defecte. Astfel, ieftinitatea materialului devine un avantaj mai puțin convingător, având în vedere necesitatea procesării produselor ignifuge și a mijloacelor care inhibă creșterea ciupercilor microscopice. Nu este atât de ușor să alegeți barele de lungime exactă, care ar trebui să aibă aspectul neted și, în plus, să fie uscate până la 10-12%.

recomandări

Atunci când izolația este aleasă și achiziționată, iar lucrarea în sine începe, nimic nu ar trebui să interfereze cu instalatorii. Prin urmare, deși tehnologiile moderne permit să funcționeze în orice anotimp, este recomandabil să alegeți o zi uscată și destul de caldă. Înainte de a pune izolarea, este necesar să eliminați tot ceea ce poate deveni o piedică - chiar ramuri ale arbuștilor care pot fi prinse.

Ecowool în caracteristicile sale practice este identic cu analogul mineral, astfel încât singurul argument în favoarea sa este creșterea securității. Aceste două materiale absoarbe perfect zgomotele străzilor datorită grosimii fibroase groase. Ecowool va trebui să fie fixat cu dispozitive speciale, iar panourile nu se vor forma din acesta. Deci, aproape întotdeauna instalarea acestui încălzitor este de încredere de către profesioniști. Dacă nu puteți plăti pentru serviciile lor, va trebui să ia în considerare alte modalități de protecție termică.

Pentru izolarea sidingului plasat pe pereții de lemn, de preferință cu ajutorul materialelor cu cea mai scăzută conductivitate termică. Este vorba de vată de sticlă și spumă de polistiren extrudat. Principala problemă a suprafețelor de piatră, beton și cărămidă este un nivel înalt de trecere a aburilor, iar numai materialele hidrofobe pot rezista eficient. Pentru locurile în care este necesară o protecție maximă împotriva incendiului, vata minerală este cu siguranță prima.

În locul unei membrane, o parte din maeștri foloseau straturi de întărire (din plasă metalică și mortar) pentru a proteja împotriva vântului și a umezelii care cădea în afara. Există cazuri când vata minerală este plasată sub formă de așa-numită formă de închidere, atunci când există covorașe între două foi de metal.Un astfel de pas ajută la asigurarea celei mai înalte stabilități a protecției termice, dar îi obligă pe cineva să se gândească la atașarea căptușelii la foaia exterioară. Prin plasarea unui material de încălzire utilizând plăci exterioare, puteți seta locația părților componente ale materialului decorativ în raport cu stratul izolator cu cea mai mare precizie.

Uneori, utilizatorii nu știu dacă este posibil să nu încălzească deloc siding-ul și să nu plătească materiale suplimentare și să lucreze. Răspunsul va fi întotdeauna negativ, chiar dacă casa se află într-o zonă cu un climat cald. La urma urmei, izolația de înaltă calitate nu numai că ajută la menținerea căldurii în interior, dar asigură și starea rațională a secțiunii dintre perete și panourile de finisare. Dacă condensul se acumulează acolo, chiar și cel mai puternic și cel mai calitativ material va deveni rapid inutilizabil. De aceea, proprietarii responsabili au întotdeauna în vedere cu atenție cum să asigure izolarea termică sub stratul de siding în conformitate cu toate regulile tehnologice.

Instrucțiuni video privind epuizarea unei case cu fațadă de siding, vezi mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor