Capacele: caracteristicile și subtilitățile de utilizare

 Capacele: caracteristicile și subtilitățile de utilizare

În timpul construcției clădirilor rezidențiale cu mai multe etaje, se utilizează grămezi. Aceste structuri oferă suport fiabil pentru întreaga structură, care este deosebit de importantă pentru zonele umede, precum și pentru zonele cu apă freatică mică. Cadrul fundației este atașat la grămezi cu ajutorul suprafețelor lor finale, numite sfaturi.

Ce este?

Capacul este partea superioară a grămezii. Este fixat ferm pe suprafața părții de conducte a grămezii. Dimensiunea și forma vârfului pot fi complet diferite. Acest element poate fi instalat grilă de fascicul, placă.

Deoarece grămezii servesc ca un suport fiabil pentru fundația casei, materialul lor trebuie să aibă proprietăți de înaltă rezistență. Cel mai adesea, astfel de structuri sunt realizate din metal, beton sau lemn.

Forma și mărimea piloților ar trebui să fie aceleași, depinde de uniformitatea suprafeței fundației, de stabilitatea acesteia.

Utilizarea pilelor de sprijin vă permite să distribuiți în mod egal greutatea structurii, să construiți clădiri pe o suprafață neuniformă, nu vă faceți griji cu privire la localizarea strânsă a zonelor umede, inundațiile sezoniere.

Tipuri și dimensiuni

Forma vârfului poate fi în formă de cerc, pătrat, dreptunghi, poligon. Aceasta corespunde formei gramului propriu-zis.

Patelul poate fi sub forma literei "T" sau "P". Designul sub forma literei "T" vă permite să instalați cofraje sau plăci pentru turnarea ulterioară a fundației. Design-urile sub forma literei "P" vă permit să instalați numai grinzi.

Cele mai comune tipuri de piloți utilizați în construcția clădirilor sunt beton armat și șurub.

Beton armat

Conductele de beton sunt instalate pe terenul forat. Piloții au proprietăți de înaltă rezistență, rezistență la coroziune,temperaturi scăzute. Ele sunt utilizate în construcția de mari dimensiuni a clădirilor înalte, centre comerciale, clădiri industriale. Instalarea unor astfel de structuri necesită investiții financiare considerabile.

șurub

Structurile sunt țevi metalice cu o suprafață elicoidală. Imersarea în pământ a unor astfel de elemente se face prin răsucirea țevii în jurul axei sale. Piloții sunt utilizați în construcția de obiecte mai mici, de exemplu, clădiri rezidențiale private. Instalarea lor nu necesită utilizarea de echipamente costisitoare, precum și investiții mari.

Printre stifturile de șurub sunt următoarele tipuri:

 • un design care arată ca un șurub de dimensiuni medii;
 • proiectare cu o suprafață lamă largă, cu o curbură la partea inferioară a suportului;

de lemn

Astfel de elemente de susținere sunt folosite în construcția de clădiri cu una sau două etaje.

Există două tipuri de structuri de sprijin.

demontabil

Ogolovki fixat cu șuruburi. Elementele detașabile se utilizează atunci când se toarnă fundația pe teren greu, când se instalează manual structuri de susținere, precum și în suporturi din lemn.

Nu poate fi separată

Ogolovki atașat la grămezi cu suduri.Trebuie remarcat faptul că o astfel de cusătura are un mic decalaj. Acest lucru este necesar pentru ca aerul să intre pe suprafața interioară. Astfel de elemente sunt folosite în cazul unui burghiu pentru a instala suporturi.

Dimensiunile capului sunt selectate în funcție de tipul, diametrul grămezii, precum și de greutatea structurii, care este instalată pe cap. Diametrul său ar trebui să fie puțin mai mare decât diametrul grămezii. Acest lucru este necesar pentru ca proiectarea să poată fi ușor conectată.

De exemplu, diametrul părții mediane a suportului pentru șurub este în intervalul de la 108 până la 325 mm, iar diametrul vârfului poate fi 150x150 mm, 100x100 mm, 200x200 mm și altele. Oțelul 3SP5 este utilizat pentru fabricarea acestora. Aceste grămezi sunt capabile să reziste la încărcături de până la 3,5 tone. Sunt potrivite pentru orice tip de sol.

Capetele din seria E din oțel JV 5, de 5 mm grosime, au dimensiuni de 136x118 mm și 220x192 mm. Capacele seriei M au dimensiuni de 120x136 mm, 160x182 mm. Capacele din seria F, utilizate pentru fixarea benzii, au dimensiuni de 159x220 mm, 133x200 mm. Capacele din seria U din oțel au dimensiuni de 91x101 mm, 71x81 mm.

Cel mai mic diametru al vârfului este reprezentat de seria R. Piloții au un diametru de 57 mm, 76 mm sau 76 x 89 mm.Astfel de structuri sunt capabile să reziste la o greutate relativ mică a clădirii. Prin urmare, acestea sunt adesea folosite în construcția de pavilioane, garaje, case de vară.

Piloții cu un diametru de 89 mm sunt utilizați în construcția de clădiri mici în zone cu conținut ridicat de apă subterană.

Piloții din beton au un capac în formă de pătrat, dimensiunile minime ale căror dimensiuni sunt de aproximativ 20 cm. Lungimea acestor piloți depinde de greutatea structurii ridicate. Cu cât este mai mare greutatea, cu atât ar trebui să fie mai multă grămadă.

Alegerea structurii de sprijin adecvate va oferi o fundație cu adevărat fiabilă care va dura mai mult de o duzină de ani.

instalare

Înainte de instalarea grămezilor sa produs o defalcare a câmpului de grămadă. Se calculează suprafața, precum și numărul de elemente de sprijin necesare. Piloții pot fi împărțiți în rânduri sau eșalonate.

Instalarea suporturilor la același nivel este o sarcină foarte dificilă, aproape imposibilă. Prin urmare, după ce suporturile țevilor sunt bine fixate în pământ, începe lucrările de nivelare a dimensiunilor acestora. Acest lucru se poate face folosind diverse metode, de exemplu, prin:

 • casa casei;
 • tăiat.

Înregistrarea tehnologică include mai multe acțiuni.

 • La un nivel de la sol trageți un semn pe suport.
 • De-a lungul liniei de marcaj, faceți o brazdă în jurul suportului pentru țevi. Pentru a face acest lucru, folosiți un ciocan.
 • Produceți tăierea secțiunii proeminente a țevii. Folosind mișcări de sus în jos sau, invers, de jos în sus, părți ale suprafeței deșeurilor sunt cioplite.
 • Tăiați armătura.

Decuparea suprafeței poate fi făcută în moduri diferite.

ciocan

În acest caz, o canelură se face în jurul suportului de-a lungul liniei marcate, apoi cu ajutorul loviturilor de ciocan am tăiat părți ale suprafeței de beton. Acest proces de nivelare se caracterizează printr-o mare muncă, durată. Într-o zi nu puteți alinia mai mult de 15-18 suporturi.

Foarfece hidraulice

Metoda de aliniere este aceea de a instala duza pe suport, de-a lungul liniei marcajului, apoi mușcă-i partea exterioară. Procesul este mai puțin consumator de timp, durează mai puțin. Calitatea suprafeței este mult mai mare decât atunci când se utilizează un ciocan.

Dar există, de asemenea, o metodă alternativă de aliniere cu capetele de tăiere. Această metodă este mai rapidă, mai economică. În funcție de tipul de material, se folosesc diverse unelte, de exemplu mașini de frezat, discuri, ferăstraie, unelte manuale.Metoda se caracterizează prin costuri reduse, precum și prin costuri relativ scăzute ale forței de muncă.

Tehnologia de tăiere a părților proeminente ale pilonului include mai multe etape.

 • Înainte de a începe lucrul, faceți semne pe coloane. Este important ca acestea să fie la același nivel, astfel încât acestea să fie remarcate din toate părțile.
 • Pe linia marcată faceți o mică incizie.
 • Ștergerea unei părți a țevii.

În cazul structurilor metalice, la o distanță de 1-2 cm de punctul de tăiere, se îndepărtează un strat de acoperire din metal anticoroziv. Acest lucru vă permite să prelungiți durata de viață a grămezilor.

După alinierea structurilor de susținere, se procedează la instalarea vârfurilor. Ele sunt puse pe partea de sus a țevii, iar apoi verifică nivelul tuturor piloților. Dacă o anumită structură de susținere se va remarca pe suprafață, aceasta va trebui corectată prin îndepărtarea suprafeței suportului proeminent.

După ce toate vârfurile sunt la același nivel, procedați la atașarea acestora la tubul suport.

Metoda de instalare a capacelor depinde de forma, tipul și, de asemenea, de material. Capetele metalice sunt instalate prin sudare cu un convertizor invertor. Curentul este alimentat cu o putere de 100 de amperi. Suporturile sudate au o impermeabilizare ridicată.

Procesul de fixare a vârfului prin sudare constă în următoarele etape:

 • îmbrăcarea, nivelarea vârfului;
 • sudare;
 • verificarea structurii de susținere a perimetrului;
 • curățarea sudurilor de murdărie, praf, particule străine;
 • vopsea de acoperire cu proprietăți protectoare.

După nivelare, capetele de beton se toarnă cu o soluție de beton după ce a fost instalat cofrajul pentru a umple fundația.

Trebuie remarcat faptul că toate lucrările cu balamale trebuie executate în conformitate cu GESN.

Dacă este necesar, puteți dezmembra întotdeauna grămezi. Lucrările constau în următoarele etape:

 • îndepărtarea vârfului cu ciocan și mașină de șlefuit;
 • echipamente specializate, cum ar fi un excavator, sunt utilizate pentru a scoate întregul suport.

Puteți trece la instalarea de piloți noi numai după îndepărtarea completă a suprafețelor anterioare ale lagărelor.

Instalarea corectă a piloților va facilita lucrările ulterioare de turnare a fundației și de construcție ulterioară a clădirii.

Sfaturi

La instalarea vârfurilor, este necesar să se respecte secvența de acțiuni. Atunci când lucrați cu unelte de tăiere, trebuie să respectați regulile de siguranță.

După montarea vârfului pe grămadă, se recomandă să-l îndepărtați și să curățați cu atenție suprafața țevii de margine până la lungimea pe care este instalată vârful. Această procedură permite în continuare obținerea sudurilor de înaltă calitate. Curățarea se poate face cu orice unelte la îndemână. Cel mai adesea folosit pentru acest bulgar.

Pentru ca toate structurile de susținere să fie la același nivel, ar trebui să alegeți o grămadă, restul cărora va fi egal în lungime. Este important să puneți etichete luminoase, astfel încât să fie clar văzute.

Instalarea de piloți necesită o abilitate specială, deci nu este recomandat să neglijați ajutorul profesioniștilor, în special în stadiul inițial de lucru.

În videoclipul de mai jos puteți vedea cum se taie piloții.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor