Fundația UWB: soluții inovatoare pentru case

Construcția oricărei clădiri începe cu instalarea fundației, care nu este doar o bază fiabilă pentru structură, ci asigură și durabilitatea structurii. Până în prezent, există multe tipuri de astfel de baze, dar fundația cu utilizarea plăcilor suedeze izolate (USW) este foarte populară cu dezvoltatorii. Acest material este realizat conform tehnologiilor moderne, permite economisirea costurilor și a timpului de construcție și este, de asemenea, un excelent izolator termic.

Ce este?

Fundația UWB este o bază monolitică, formată din plăci suedeze, având izolație pe toată suprafața și pe perimetrul tălpii. Această fundație este un substrat finalizat pentru primul etaj, în plus față de comunicații, puteți încorpora, de asemenea, un sistem de încălzire.

Plăcile de fixare funcționează puțin, deoarece includ izolație de înaltă calitate - spumă de polistiren, care protejează fiabil partea inferioară a fundului de îngheț. În plus, materialul de construcție conține particule de grafit, care fac plăcile durabile și rezistente la sarcini de putere și expunere la lumina soarelui. De asemenea, trebuie remarcat faptul că fundația UWB nu se micșorează niciodată - acest lucru este foarte important atunci când se construiesc clădiri în zone cu sol problematic.

Plăcile suedeze diferă de structurile convenționale cu mai multe straturi prin faptul că reduc în mod semnificativ costul construcției fundației. Astfel de elemente pot fi folosite, de exemplu, în casele situate în zone cu condiții climatice dure, unde temperatura este scăzută și umiditatea solului în primăvară și toamnă, deoarece aceste fundații sunt rezistente la îngheț și protejează structura împotriva pierderilor de căldură.

Ele sunt, de asemenea, ideale pentru clădirile care planifică încălzirea neconvențională cu utilizarea încălzirii cu apă. Liniile de căldură sunt instalate direct în interiorul plăcilor și transferă energia termică din purtător pe întreaga suprafață a bazei.

Atunci când construcția se desfășoară pe soluri problematice, acesta este, de asemenea, un motiv pentru utilizarea tehnologiei UWB. Datorită construcției cu mai multe straturi, armată suplimentar cu armătură durabilă și acoperită cu beton, fundația este sigură și vă permite să construiți case pe pământ cu o concentrație ridicată de turbă, lut și nisip.

Pentru construirea de clădiri cu mai multe etaje, a căror înălțime depășește 9 m, aceste plăci sunt de asemenea un element indispensabil. Plăcile UWP asigură stabilitatea cadrelor, precum și consolidarea cabinelor din lemn și structurile panourilor goale.

Pro și contra

Fundația UWB este utilizată pe scară largă în construcțiile moderne, deoarece, spre deosebire de alte tipuri de baze, este o opțiune bugetară și are multe avantaje. Avantajele acestui design includ, de exemplu, timpul minim de instalare - instalarea completă a plăcilor, de regulă, se realizează în decurs de două săptămâni.

De asemenea, acest material are o bună izolare termică, deoarece datorită spumei din polistiren, care face parte din material, se elimină înghețarea solului sub fundația fundației, ceea ce reduce riscul de scădere a solului și de aterizare la sol.În plus, a redus în mod semnificativ costul de încălzire a clădirii.

Suprafața UFF este o podea fină, pe care puteți așeza imediat dale ceramice fără aliniere prealabilă. Această diferență face posibilă economisirea timpului la finisare.

Materialul are rezistență mare la compresiune și rezistență la umiditate, astfel că acest tip de fundație este durabil și poate rezista în mod sigur timp de zeci de ani, păstrând caracteristicile sale inițiale. În timpul construcției plăcilor suedeze, este, de asemenea, important să se țină seama de dezavantajele acestora:

 • Partea principală a comunicațiilor este aranjată în fundație, ceea ce înseamnă că, dacă este necesar, acestea pot fi înlocuite, va fi dificil să se facă acest lucru, deoarece accesul la acestea este imposibil;
 • Plăcile USP nu sunt recomandate pentru construcția de clădiri grele și cu mai multe etaje - tehnologia de instalare a acestora este prevăzută numai pentru clădirile mici;
 • O astfel de bază nu prevede posibilitatea de a implementa proiecte pentru case cu subsol.

dispozitiv

Ca orice material de construcție, placa suedeză are propriile caracteristici ale dispozitivului. Fundația este monolită,fabricat în conformitate cu ultimele tehnologii de producție și constă din următoarele straturi:

 • șapă de beton;
 • sisteme de încălzire;
 • supape;
 • izolație termică;
 • pietriș;
 • nisip de construcții;
 • geotextile;
 • stratul de sol;
 • sistem de drenaj.

Prin urmare, putem spune asta Placa suedeză este un tip unic de bază, cu o structură specifică care combină în același timp impermeabilizarea, izolarea și sistemul de încălzire. O astfel de "plăcintă" universală permite nu numai să construiască rapid clădiri, ci și să păstreze căldura bine, creând confort în încăperi. Pentru izolarea termică sunt utilizate foi de polistiren expandat, datorită cărora fundația este izolată. Armarea este realizată din bare de oțel cu diametrul de 12 până la 14 mm - ele întăresc cadrul clădirii și protejează podeaua de aspectul fisurilor.

Datorită acestei structuri, fundația UWB, ca și omologul său finlandez, este ideală pentru a construi o casă în care nu puteți folosi o fundație de benzi sau fundație pe piloți. În plus, pentru acest tip de construcție se caracterizează integritatea, datorită căreia fundația nu este distrusă sub influența temperaturii scăzute și a umidității.

calcul

Instalarea plăcilor suedeze trebuie să înceapă cu calcule preliminare, ținând cont de caracteristicile solului, de sarcina structurii și de efectul precipitațiilor. Prin urmare, în primul rând, este imperativ să se determine tipul de sol pe terenul în care se planifică construcția. În plus, studierea nivelului de plasare a apelor subterane și a profunzimii înghețării straturilor pământului. Sarcina principală a calculelor este redactarea proiectului, care indică grosimea straturilor de fundație.

Pentru calculul corect sunt luate următoarele date:

 • suprafața totală a bazei;
 • Perimetrul USP;
 • înălțimea și lungimea nervurilor de sprijin;
 • grosimea pernei de nisip;
 • volumul și masa betonului.

Costul de instalare a plăcilor suedeze poate fi diferit, deoarece depinde de dimensiunea clădirii, precum și de caracteristicile canalelor de canalizare și a rețelei de apă.

Tehnologia construcțiilor

Fundația UWB este utilizată pe scară largă în construcțiile moderne, are multe avantaje și poate fi ușor instalată cu mâinile tale. Deoarece plăcile suedeze în designul lor au o izolație de înaltă calitate, baza clădirii se dovedește a fi caldă și nu necesită instalații suplimentare de izolare, ceea ce nu numai că economisește timp pentru finalizarea lucrărilor, dar și finanțează. Pentru a efectua independent acest tip de fundație, este necesar să se desfășoare în mod constant anumite etape de lucru.

 • Pregătirea terenurilor. În cazul în care o clădire este construită pe un sol fragil, trebuie să fie curățată de straturi de turbă și argilă sau pur și simplu acoperită cu un strat gros de nisip de dimensiuni medii. În plus, fundația ar trebui plasată strict pe orizontală. Grosimea sa este calculată luând în considerare grosimea pernei de nisip și a izolației și nu poate fi mai mică de 40 cm. Partea inferioară a bazei este acoperită cu nisip și distribuită uniform, fiecare strat fiind strâns cu atenție.
 • Instalarea sistemului de drenaj. Un șanț este realizat de-a lungul perimetrului carierei excavate și se introduce o țeavă flexibilă. Înainte de a pune țeavă, pereții și fundul șanțului trebuie să fie acoperite cu geotextil cu o suprapunere de 15 cm - acest material va asigura un drenaj bun și va întări solul. După aceasta, se realizează umplerea, respectând cu strictețe dimensiunile specificate în proiect. Stratul de nisip umplut și ramificat trebuie turnat cu apă.
 • Instalarea comunicațiilor de inginerie. Toate sistemele de canalizare sunt amplasate direct pe nisip, sunt fixate temporar cu cleme și fitinguri. Capetele conductelor și cablurilor sunt aduse la suprafață.
 • Construcția cadrului din lemn. De la o placă tăiată pe perimetrul bazei, se aranjează un cadru. Pentru a face acest lucru, mai întâi puneți rack-ul, apoi la ei cu șuruburi fixați panourile. Pentru a face cadrul durabil, se recomandă să-l consolidați suplimentar cu ajutorul unor bretele.
 • Umpluturi de dărâmături. Pietrele sparte de dimensiuni medii sunt potrivite pentru acest tip de fundație. Stratul de material trebuie distribuit uniform pe toată suprafața de lucru, grosimea acestuia nu trebuie să fie mai mică de 10 cm.
 • Instalarea izolației. Ca izolator s-au folosit plăci din spumă de polistiren extrudat. Încălzirea trebuie efectuată atât pe orizontală, cât și pe verticală. Grosimea izolației, de regulă, este de 100 mm. Izolația este strâns presată pe suprafața cadrului din lemn și a cofrajului. Pentru a evita deplasarea plăcilor în timpul instalării, ele sunt fixate cu ajutorul șuruburilor, iar în zonele de ieșire de comunicație se fac găuri mici.
 • Armare. Acest tip de lucrare se desfășoară în două etape: în primul rând, grilajul ramei este întărit, apoi planul plăcii suedeze în sine. Rezultatul este o cușcă de armare din tije interconectate prin sârmă de tricotat.Pentru a nu deteriora izolația, este de dorit să asamblați cadrul separat și apoi să îl așezați în formă finită. În plus, pe întreaga suprafață a bazei există o plasă de armare de tije cu un diametru de cel puțin 10 mm și o dimensiune a celulei de 15 × 15 cm.
 • Amenajarea sistemului de încălzire prin pardoseală. Tehnologia de instalare a fundației UShP asigură instalarea unei podele încălzite direct în placa de bază. Din acest motiv, primul etaj al clădirii nu necesită încălzire suplimentară. Conform proiectului, conducta este plasată pe plasa de armare și fixată pe cleme din nailon. În ceea ce privește colectorul, acesta este dispus în înălțimea pernei de bază indicată în desene. În locurile în care conductele se vor ridica la colector, se va monta suplimentar protecția ondulată.
 • Turnarea betonului. Procesul de betonare poate fi pornit numai după ce toate etapele de mai sus au fost finalizate. Brandul de beton este selectat în conformitate cu proiectul de construcție. O pompă specială de beton sau un malaxor de beton va ajuta la simplificarea turnării. Soluția este distribuită uniform pe întreaga suprafață a subsolului, asigurând astfel că locurile greu accesibile nu vor fi goale.Beton este recomandat să utilizeze svezheprigotovlenny, la sfârșitul lucrărilor de turnare rosturi umezite cu apă și tratate cu un grund.

În concluzie, putem spune că instalarea fundației UWB nu este deosebit de dificilă, dar pentru ca fundația să fie puternică și fiabilă, fiecare din etapele de mai sus ar trebui să fie realizat strict conform tehnologiei și să nu uităm să facem controlul calității.

Dacă se respectă toate normele de construcție, atunci fundația UWB va deveni un suport cald și puternic pentru casă.

Sfaturi

Recent, în construcția de clădiri noi, acestea încearcă să aplice tehnologii inovatoare - aceasta se referă nu numai la construcția cadrului, ci și la fundație. Majoritatea dezvoltatorilor aleg panourile suedeze pentru a instala baza, având caracteristici excelente de performanță și comentarii pozitive. Ridicând o astfel de fundație, merită luate în considerare câteva dintre recomandările experților.

 • Pentru a începe munca este necesar cu design. Pentru aceasta, planul de construcție este determinat, materialul pentru acoperiș și pereți este ales, deoarece sarcina pe fundație depinde de acești indicatori.De asemenea, este important să se calculeze lățimea fundației sub pereții caroseriei. Cel mai bine este să încredințezi designul profesioniștilor cu experiență, dar dacă ai abilități personale, poți să-l ocupi singur.
 • În timpul instalării, este important să se acorde atenție poziționării corecte a plăcilor, în special în acele cazuri în care materialul nu are o geometrie dreptunghiulară, dar complexă.

Cu cât numărul de articulații din bază este mai mic, cu atât este mai puțin riscul de scurgere. Prin urmare, idealul este opțiunea în care nu există articulații sub placa.

 • Pentru a costa decorarea ulterioară a clădirii au fost mici, suprafața plăcilor viitoare trebuie să fie prealiniate.
 • Grosimea plăcilor suedeze este determinată individual pentru fiecare proiect, deoarece depinde în mod direct de sarcini.
 • Un punct important în stabilirea fundației UWB îl reprezintă amenajarea sistemului de drenaj. Dacă este efectuată cu erori, atunci pot apărea probleme cu îndepărtarea apei subterane.
 • La instalarea conductelor în fundație, este necesar să se plaseze mai multe canale și cabluri suplimentare. Acestea vor fi utile în cazul în care aveți nevoie pentru a construi un nou sistem de comunicații în viitor.
 • După instalarea unei podele calde înainte de turnarea betonului, trebuie să verificați calitatea încălzirii. Pentru aceasta, țevile sunt umplute cu apă și se execută crimparea. Dacă sigiliul este rupt, va apărea o scurgere care va trebui să fie fixată. Presiunea din sistemul de podele calde ar trebui să fie în intervalul de 2,5-3 atm.
 • După turnarea betonului, timpul este dat pentru solidificarea fundației. De regulă, nu durează mai mult de o săptămână. Continuarea construcției este posibilă numai în cazul în care suprafața devine durabilă. În sezonul fierbinte se recomandă umezirea betonului și acoperirea acestuia cu un film.
 • Pentru betonarea stratului de bază este cel mai bine să alegeți marca beton M300 - garantează o bază solidă.
 • Baza de finalizare a lucrării poate fi finalizată cu orice material, dar designul arată ca o piatră artificială.
 • Nu puteți utiliza acest tip de fundație pentru construcția de case deasupra a două etaje.
 • Pentru amenajarea fundației, nu este necesar să se sapă o groapă adâncă - este suficient să se pregătească o groapă de 40-50 cm adâncime. Este recomandabil să se trateze o groapă pregătită cu produse chimice - aceasta va ajuta la stoparea creșterii vegetației.

Plăcile de izolație trebuie așezate în mod eșalonat - în caz contrar îmbinările combinate vor provoca aspectul rece.

Cum să puneți fundația UWB, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor