Cum se calculează cantitatea de ciment pe fundație?

 Cum se calculează cantitatea de ciment pe fundație?

Construirea fundației unei case este cea mai dificilă atât din punct de vedere material, cât și din punct de vedere al intensității forței de muncă. Pentru a vă asigura fiabilitatea și pentru a nu cheltui o cantitate excesivă de bani, efort, trebuie să calculați cu atenție cantitatea de ciment. Această procedură are propriile subtilități, luând în considerare proprietățile solului, caracteristicile structurilor sprijinite și multe altele.

Caracteristici speciale

La elaborarea unui proiect, este necesar să se introducă imediat o estimare a consumului total de materiale de construcție în vrac, inclusiv amestecurile de ciment. Achiziționarea și transportul chiar "doar" de 10 kg pot fi foarte scumpe; lipsa lor va rupe ciclul de lucru în cel mai bun caz,în cel mai rău caz, nu le va permite să fie executate corect. Rolul turnării este foarte mare: ajută la stingerea stressurilor de deformare și evitarea precipitațiilor clădirilor. În majoritatea cazurilor, dacă nu există motive grele de calcul diferit, raportul dintre componentele mortarului (nisip, ciment și pietriș) este considerat a fi 3: 1: 5 (în fracții).

Cum se aplică?

Pentru construcția fundației casei au fost folosite numai clase de beton atent selectate. Gătitul acestora necesită o anumită abilitate din partea constructorilor. Pentru ca amestecul finit să fie cât se poate de puternic, piatra granitată este utilizată sub formă de fracții de 1-4 cm. Pentru a obține o soluție de fundație, se folosesc nivele aluvionare de nisip de carieră cu granulație de 0,12-0,35 cm.

Concentrația impurităților din acest material inert nu poate depăși 5%.

Pentru o calculare corectă a consumului amestecului de ciment finit, trebuie să țineți cont de marca principalului reactiv de liant. M-100 este considerat insuficient de calitate.

Acest material este destinat în principal:

  • podele abrazive dure;
  • lucrări de tencuire;
  • finisaje de suprafata;
  • calculele partițiilor interne.

Deoarece capacitatea de transport a unui astfel de material, care poate fi văzută deja în zonele de aplicare a acestuia, este mică, per 1 cu. m de bază a casei consumă 220 kg de compoziție de liant. Marca M-200 este recunoscut oficial ca un strat de tencuială de zidărie, este potrivit pentru betonarea podelei facială. Comparativ cu modelul M-100, acesta este mai puternic, dar costurile sunt relativ mici. Această marcă de ciment poate fi utilizată numai acolo unde nu există riscul de inundații sau de încărcări grave. Consumul specific este de 280 kg.

Potrivit constructorilor profesioniști, pentru fundație este mai bine să se utilizeze marca de ciment M-300. El a fost cel care a fost conceput pentru acest gen de lucru în cel mai bun mod. Rezistența la contact cu apă, la sulfați, transmiterea redusă a căldurii confirmă acest lucru.

Pe baza practicii, putem presupune că 1 pui. m trebuie aplicat 380 kg de reactiv cu liant uscat.

M-400 diferă în plus față de rezistența excelentă la hipotermieSe recomandă pentru domeniul construcțiilor de transport și pentru construcția de structuri subterane. Dezavantajul este numai prețul ridicat (și consumul - 440 kg). M-500 diferă de M-400 în creșterea elasticității și durabilității pietrei. La formarea 1 cu.m consumă exact 0,5 tone de substanță sau 10 pungi de câte 50 kg fiecare.

Important: versiunile mai ieftine ale soluției de bază pot fi îmbunătățite prin introducerea unor aditivi speciali.

Dar este mai bine să determinăm cât de precis este exact tipul, precum și valoarea consumabilă.

Nu numai brand-ul decide.

Nu este necesar să fii arhitect sau șef de șantier profesional pentru a înțelege că costul exact al cimentului este determinat nu numai de calitatea liantului produs la uzină. Este necesar să se ia în considerare faptul că din creșterea sau scăderea proporției fiecărei componente a amestecului se modifică timpul de maturare finală a betonului. Cadrul este realizat în principal din cimenturi din grupul M-300. Dar brandul de la 600 la 800 nu este recomandat: ele sunt destinate pentru construcția numai a celor mai solide structuri, inclusiv clădiri înalte.

Ceea ce este important - pentru construirea de case private mici nu se recomandă să se bazeze pe calculele calculatoarelor online: cifrele obținute în acest mod nu sunt întotdeauna exacte și au erori semnificative.

Este mult mai corect să se calculeze volumul viitoarei construcții a fundației utilizând formule gata făcute:

  • pentru placa - înmulțirea suprafeței cu înălțimea;
  • pentru o panglică, multiplicarea lungimii totale a structurii care trebuie creată și a zonei în diametru;
  • pentru grămezi, secțiunea transversală a unui suport unic este înmulțită cu numărul total de blocuri de susținere.

Important: planificarea diluării amestecului fără moloz, raportul dintre apă și ciment trebuie redus cu 10%. Dar nu trebuie uitat de dependența cantității de apă consumată de volumul de nisip și de dimensiunea fracțiunii de materiale pietruite. În proporții tipice, care sunt prezentate în cărțile de referință pentru non-specialiști, astfel de subtilități sunt omise. Dar ignorarea acestei circumstanțe în construcția reală înseamnă a se confrunta cu consecințe foarte neplăcute.

Lăsați-i să-și ia locul de muncă:

  • piatra zdrobita de 2,5 cm cu o densitate de 2700 kg;
  • masa de nisip cu o granulație fină cu o densitate de 2500 kg;
  • Portland ciment M-400 cu o densitate de 3 tone.

Pentru a obține o soluție din grupul M-300 din aceste componente, este necesar un factor de 0,53. La 1 cu. m. soluție va avea 195 kg de apă, sau 0,195 cu. Proporția indică faptul că trebuie să alegeți 368 kg de ciment Portland. Cunoscând proporția celei mai importante părți uscate, este ușor să se calculeze volumul necesar de umpluturi, procentele lor și, în consecință, masa totală.

Deși cimentul cu grade mai mari este consumat mai mult, este destul de potrivit să se ia, deoarece ajută la întărirea bazei la o limită rezonabilă.

Sfaturi și trucuri

O întrebare logică apare: "Există suficientă putere pentru soluția aleasă pentru construirea unei case?". Cel mai bine este să verificați calitatea în practică. După pregătirea unui tip de bara din amestecul calculat, ei așteaptă să se solidifice și, folosind un ciocan de dimensiuni medii (cu o parte a piesei de lucru de 0,5 kg), încercați să conduceți dalta într-o singură lovitură. Dacă lama sculei a penetrat mai mult de 0,5 cm, nu este bine. O piatră artificială care este mai mult sau mai puțin potrivită pentru o fundație ar trebui să arunce o daltă în timpul unui astfel de impact.

Există o altă nuanță - sarcina exercitată asupra fundației de casă, acoperișul, zăpada acumulată în vârf și tot în locuință. Ignorând acest indicator, nu se poate construi niciodată o fundație bună. Deoarece 200 kg pe 1 pătrat. cm sunt considerate nivelul minim la care puteți vorbi cel puțin despre fiabilitate. O astfel de capacitate de susținere a betonului este atinsă atunci când mortarul de mortar M-400 este corect așezat într-un raport de 1: 3: 5.Această cerință se aplică în întregime suporturilor monolitice, precum și benzilor în clădiri de joasă creștere.

Puteți aborda soluția problemei într-un mod ușor diferit. Permiteți-i să se toarne 1 pătrat. m soluție la 100 mm grosime. Această unitate poate fi umplută cu un sac standard de ciment M-400, dar dacă utilizați M-300, veți avea nevoie de încă 1 kg de liant suplimentar. Ca urmare, în ambele cazuri se obține beton din categoria M-150, adecvat doar pentru corectarea defectelor sau pentru exploatarea clădirilor secundare. Un alt fapt important care este întotdeauna util să ne amintim este că 1 cu. m de beton de 300 de grupuri este obținut din 600 kg de ciment M-400.

Pentru a nu fi confundat cu calculul materialelor de construcție necesare, este necesar să se concentreze asupra formării amestecului de beton specificat în SNiP. Aplicarea strictă a tehnologiei va contribui la eliminarea frustrării ca urmare a calculelor sale și a soluției mixte. Potrivit ei, betonul ar trebui să stea de la 28 la 30 de zile la o temperatură de aproximativ 20 de grade. În plus față de respectarea exactă a proporțiilor cantitative, merită să ne gândim la indicatori precum umiditatea și granularitatea cimentului: uneori nu au un impact mai mic asupra rezultatului lucrărilor de construcție decât un calcul strict al consumului total al componentelor individuale din amestec.

Puteți afla cum să umpleți fundația panglicii cu propriile mâini din videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor