Tehnologia de selecție și construcție a fundației pentru o casă din lemn

 Tehnologia de selecție și construcție a fundației pentru o casă din lemn

Casele din lemn în aceste zile câștigă popularitate din nou. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere disponibilitatea și caracterul ecologic al acestui material, precum și caracteristicile sale tehnice. Dar chiar și o astfel de casă are nevoie de o fundație. Vom spune ce este mai bine să alegeți fundația pentru o casă de lemn și cum să o construiți.

Cum de a alege o bază?

Majoritatea oamenilor înțeleg fundația ca o platformă de beton pe care se află o casă. De fapt, fundația are o structură mai complexă și o mulțime de specii.Durabilitatea clădirii, precum și siguranța persoanelor care locuiesc în aceasta, va depinde de alegerea corectă a structurii.

În cazul în care fundația este aleasă și construită incorect, casa va fi în mod constant umedă și destul de repede o mucegai va apărea pe pereți, ceea ce va provoca mirosul putregaiului.

Pentru a alege o bază, trebuie luați în considerare următorii factori:

 • locunde se va construi clădirea. După selectarea șantierului de construcție, este necesară efectuarea unei foraje experimentale. Acest lucru este necesar pentru a determina cu acuratețe compoziția și caracteristicile solului în locul în care va fi instalată baza de sprijin pentru casa din lemn. Este foarte nedorit să realizați instalarea unor astfel de clădiri în apropierea râurilor și rezervoarelor naturale - în astfel de locuri solurile sunt extrem de instabile. De asemenea, este necesar să se țină seama de necesitatea și posibilitatea de a pune rețele electrice, de canalizare și conducte de apă.
 • dimensiuni constructie. Dimensiunea casei va afecta foarte mult performanța încărcăturii, care va cădea pe fundație. Și nu numai că înălțimea clădirii, dar și numărul de etaje vor conta.Perimetrul casei, dimpotrivă, nu este atât de important datorită faptului că o creștere a perimetrului este direct proporțională cu suprafața suportului.
 • Un alt factor important este absența sau prezența unui subsol de subsol sau subsol.
 • relief suprafața în care va fi efectuată instalarea la domiciliu. În cazul aceleiași fundații de benzi, va fi necesar să se efectueze lucrări de pregătire foarte serioase și costisitoare, dacă construcția se desfășoară pe o pantă.
 • Proprietățile terenului pe teren. Calitatea și compoziția solului este ușor de determinat de modul în care apa va merge după ploaia anterioară. Dacă solul conține un procent ridicat de argilă, atunci va trece încet apa, iar dacă apa ajunge la suprafață, atunci pământul începe să se acopere cu o crustă de mare densitate. Dacă nisipul predomină în sol, apa va trece foarte repede. Loameurile trec mai repede, dar se usucă foarte încet. În cazul în care turba predomină în sol, se va usca pentru o lungă perioadă de timp și plantele vor crește slab pe ea.

Adâncimea apei subterane, precum și punctul de îngheț al solului vor fi importante.

Toate acestea sugerează că fiecare tip de sol va avea o capacitate și o densitate diferită. Iar pe unii, casa va sta pe fundație bine și ferm, în timp ce pe altele fundația poate începe să se târască, ceea ce va duce la distrugerea și deformarea clădirii.

Ce concret este necesar?

Alegerea locului potrivit pentru construcție și tipul de fundație este doar jumătate din bătălie. Fundația trebuie să fie din beton de înaltă calitateși, care vor fi cu adevărat durabile și vor rezista perfect impactului fizic și natural.

 • Categoria betonului M100 ar fi o opțiune excelentă în etapele inițiale ale construcției. De exemplu, dacă vine vorba de turnarea piciorilor. Fundația acestui tip de beton este potrivită pentru construirea de garduri, case mici din lemn, garaje mici, precum și unele clădiri agricole.
 • Dacă vorbim despre marca de beton M150, atunci va fi o soluție bună pentru o fundație de dimensiuni mici și de masă de tip bandă, precum și pentru lucrări de pregătire a betonului. De la un astfel de beton este posibil să se construiască o fundație pentru o casă mică pe un etaj, din blocuri de lut, gaz sau spumă.De asemenea, această fundație poate fi folosită pentru clădirile și garajele agricole.
 • Brand de beton M200 este folosit destul de des în construcția de clădiri rezidențiale pe una și două etaje, unde pardoselile sunt de tip luminos. Brand considerat de beton se referă la structura în caracteristicile sale de rezistență și este utilizat în fabricarea de produse din beton armat.
 • Dacă vorbim despre categorii de beton M250 și M300, atunci aceste opțiuni vor fi o soluție excelentă pentru fundațiile care sunt planificate să fie făcute pentru case rezidențiale mari. M300, în general, poate fi folosit pentru a umple fundația, care poate rezista cu ușurință la masa unei case cu cinci etaje. M300 este considerat cel mai durabil tip de beton care poate fi utilizat pentru a crea pardoseli monolitice.
 • Există o marcă de beton M400dar este folosit exclusiv pentru construirea de clădiri cu mai multe etaje, înălțimea cărora este limitată la 20 de etaje.

Deci, dacă trebuie să construiți o casă din lemn, atunci vor fi suficiente mărci M200 și M300. Proiectele indică, de obicei, gradul dorit de beton pentru fundație și alte caracteristici tehnice ale mortarului necesar.

De obicei, cei mai importanți indicatori ai betonului sunt:

 • etanșeitatea la apă;
 • rezistență la temperaturi scăzute;
 • mobilitate.

Calculul tipului optim

  Acum este necesar să se spună ce tipuri de baze de suport există pentru a calcula fundația care va fi mai bună pentru un anumit caz.

  În total, există patru tipuri principale de fundații:

  • piling;
  • dală;
  • columnar;
  • bandă;
  • plutitoare.

  Dacă vorbim despre fundații piloți, atunci pentru o casă din lemn, unde nu va fi nici subsol sau parter, construcția de piloni va fi cea mai potrivită opțiune pentru fundație. Aici ordinea de marcare și opțiunea de plasare a piloților vor fi aceleași ca și în cazul fundației coloane.

  Trebuie remarcat faptul că fundația pilonului va fi cea mai bună soluție dacă solul este slab și există o pantă serioasă pe teren. De asemenea, un factor important în care ar fi mai bine să alegeți exact acest tip de fundație va fi prezența apei freatice în apropierea bazei de sprijin.

  Opțiunile pentru curele sunt considerate cele mai populare pentru construirea fundațiilor, deoarece sunt foarte ușor de construit, nu necesită cunoștințe speciale și sunt excelente pentru locurile în care solurile sunt stabile și au cel puțin rezistență medie.

  Fundațiile de fundație vor fi solicitate în cazul în care solurile sunt extrem de nesigure, au o mobilitate ridicată și, în general, sunt considerate nepotrivite pentru construcții. Ele reprezintă o placă monolitică mare. Acest tip de bază de susținere poate salva casa de la zgomot atunci când se mișcă terenul.

  Bazele plutitoare sunt potrivite pentru locurile în care situl pentru construcție este amplasat pe o suprafață mlaștină sau emisferică. În astfel de locuri, puteți utiliza doar acest tip de fundație pentru a acoperi cumva toate neajunsurile existente. La urma urmei, aceste tipuri de sol sunt complet nepotrivite pentru construcții. Iar fundația plutitoare va fi aici așa cum ar trebui să fie, apropo, pe măsură ce se mișcă pe soluri slabe. Orice alt tip de bază de beton în această situație se va sparge pur și simplu.

  Opțiuni: dispozitiv și construcție

  Tipul de bandă al bazei este realizat pe următoarea tehnologie.

  • La început este necesar să se efectueze un marcaj, folosind un cordon și cârlige. Mai mult, este făcută astfel încât colțul benzii să fie în locul unde se intersectează cordoanele întinse. Când se procedează astfel, plantele trebuie îndepărtate de pe platforma de lucru, urmată de un strat de pământ.
  • Acum, în conformitate cu marcajele, este necesar să se sapă șanțurile la adâncimea specificată în proiect, ținând cont de indicatorul punctului de îngheț al solului. Lățimea acestor șanțuri ar trebui să depășească dimensiunea fundației cu o jumătate de metru pentru a putea lucra confortabil.
  • Acum trebuie să turnați un strat special de drenaj în partea de jos. Faceți-o ușor folosind piatră zdrobită la mijloc și nisip.
  • Acum trebuie să aruncați toată apa și să tampați. Acest strat ar trebui să protejeze baza de efectele oricărei mișcări la sol.
  • Următoarea etapă este instalarea cofrajului. Ar trebui să fie făcut din material dens, astfel încât, dacă este necesar, să poată fi folosit din nou. De exemplu, în cazul în care acoperișul este realizat din metal, atunci placa planificată poate fi utilizată pentru cofraje. După îndepărtarea plăcii se poate utiliza pentru cutii. Dacă acoperișul va fi făcut din șindrilă, puteți utiliza placajul. Și pentru ao proteja de efectele betonului, înainte de a realiza armarea peretelui de cofraj poate fi acoperită cu un strat de polietilenă.
  • Armarea se realizează prin bare din oțel, diametrul căruia este de 7 milimetri. Grila în acest caz poate avea fie 4 sau 6 tije.Dar totul va depinde de dimensiunea fundației. Cea mai mare distanță care poate fi între bare este de 40 de centimetri.

  Fundația de benzi va fi complet gata în 28 de zile. Dacă vremea este fierbinte, este mai bine să o acoperiți cu un film și din când în când să îl udați. Dacă betonul se usucă prea repede, poate provoca fisuri. După această perioadă, baza va fi gata de utilizare.

  Fabricarea unui tip de fundație coloană implică următoarele etape:

  • Mai întâi trebuie să pregătiți site-ul. Acest lucru se face simplu - este necesar să eliminați toate plantele și stratul de sol.
  • Marcați fundația. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui știft, care trebuie plasat în locurile în care se vor monta stâlpii. Distanța dintre axele lor nu trebuie să fie mai mare de doi metri. Acestea trebuie plasate la fiecare intersecție sau joncțiune a bazei în jurul perimetrului marcajului, precum și sub pereții despărțitori interiori.
  • Exerciții pentru puțuri. Adâncimea coloanei ar trebui să fie mai mare decât nivelul de înghețare a terenului la locul de instalare a fundației cu aproximativ patruzeci de centimetri.
  • În partea de jos a groapă este o pernă de pietriș și nisip.Mai întâi, turnați un strat de nisip cu o grosime de aproximativ 15 centimetri, după care pătrundem pietrișul cu pietriș și amșanțând ambele straturi. Pentru fiabilitate, poți să elimini toată apa.
  • Acum facem armatura cu armatura din otel cu diametrul de la sase la opt milimetri. Cadrul acestei grile este fiert la suprafață, apoi coborât vertical în gaură. Se poate utiliza și armarea cu 4 tije și 6 tije. Dar atunci totul va depinde de dimensiunea stâlpului.
  • Acum montarea cofrajului avem nevoie de înălțime. Pentru o casă din lemn, proeminența stâlpilor de deasupra solului nu trebuie să fie mai mare de jumătate de metru. Toate secțiunile superioare ale cofrajului trebuie plasate în mod clar orizontal și la aceeași înălțime de-a lungul cordonului întins. Stâlpii Ogolovki pot fi construiți din zidărie din cărămidă.
  • Când stâlpii sunt gata, ei sunt așezați la baza casei - grilă.

  Partea principală a structurii pilonului va fi grămezi metalice. Ele sunt introduse în sol astfel încât capetele superioare să poată fi aliniate cu cordonul tensionat. Instalarea grilei se face pe stâlpi. De obicei, este fabricat din următoarele materiale:

  • cherestea;
  • profil metalic - canal sau grindă;
  • grilă din beton turnat.

  Avantajele acestor structuri vor fi absența necesității de a executa lucrări de terasament și instalarea rapidă a fundației. Dacă vorbim despre deficiențe, atunci nu pot face un subsol.

   Fundațiile de fundație sunt realizate conform următoarei tehnologii:

   • situl este marcat cu îndepărtarea plantelor și a stratului de sol;
   • amortizarea solului cu ajutorul unei plăci de vibrație, care va permite precipitarea unei adâncimi de până la 50 de centimetri;
   • acum trebuie să se compacte fundul grosierii;
   • o geofabrică este așezată pe fund și astfel încât să se suprapună pereții;
   • instalăm un strat de drenaj din pietriș și nisip, îl aliniem și știm;
   • acum facem lenjeria de drenare si instalam cofrajele;
   • am pus stratul de izolație din plăci din polistiren spumos, am împachetat totul în geofabrică;
   • impermeabilizarea se face acum cu mastic din bitum, dar înainte de aceasta este necesară tratarea suprafeței cu un grund în conformitate cu recomandările pe un pachet de rășină bituminoasă;
   • așezați o plasă de armare a barelor de oțel cu un diametru de 8 milimetri, distanța dintre ele nu trebuie să depășească 40 de centimetri, iar grosimea plăcii ar trebui să fie, de asemenea, la nivelul de 40 de centimetri;
   • acum se toarnă beton. Este necesar să o faceți în modul continuu într-o singură rulare. Cel mai bine este să utilizați serviciile unei pompe de beton și a lucrătorilor din beton, iar apoi va trebui să utilizați vibratoare pentru beton.

   Puteți crea o fundație plutitoare utilizând următorul algoritm:

   • în primul rând, un șanț este săpat în jurul perimetrului construcției propuse;
   • acum este așezată o pernă de piatră zdrobită de 20 cm grosime în partea de jos a șanțului săpat;
   • pe partea de sus se pune nisip ușor umezit, care trebuie să fie bine umflat;
   • este necesar să udă acest nisip timp de două sau trei zile, apoi să-l omoare cu un scut special;
   • instalam cofraje și bare;
   • vom turna beton în cofraje - ar trebui să se facă doar prin turnarea de beton de înaltă calitate - la fel ca în construirea unei fundații convenționale;
   • Acoperiți baza cu un film de polietilenă și lăsați-l timp de o săptămână.

   Faceți oricare din fundațiile de mai sus este destul de simplă.

   Hidroizolarea și așezarea primei coroane

    Următorul pas este de a crea o impermeabilizare orizontală. Pentru formarea sa se aplică mastic pe bază de bitum și material de acoperiș.Mai intai trebuie sa ajustati suprafata de lucru, apoi sa aplicati un strat uniform de mastic, care apoi ar trebui sa fie acoperit cu material de acoperis. Dacă este nevoie, atunci marginile materialului trebuie tăiate simplu.

    Prin această procedură, puteți proteja pereții casei de umezeală care va veni de pe sol. În plus, dacă clădirea se micșorează, pereții nu se vor sparge datorită stratului de impermeabilizare realizat.

    Dacă vorbim despre materialele de impermeabilizare în sine, atunci puteți folosi orice tip de injecție și rulou.

    Dacă construcția vine de la zero, puteți trata mai întâi suprafața orizontală cu Penetron, ceea ce va crea o barieră de impermeabilizare.

    Deasupra stratului de impermeabilizare, zidările se stabilesc cu o înălțime de 5 rânduri de cărămizi. Din exterior, acest ambreiaj este solid și sunt lăsate găuri pentru ventilație. Din interior, ei efectuează în locurile necesare săpăturile pentru decalajul subsolului. Trebuie reținut faptul că decalajul trebuie să se afle la aceeași distanță unul de celălalt. Distanța nu trebuie să fie mai mică de 60 de centimetri.

    Acum ar trebui să setați buștenii.Pentru a face acest lucru, capetele barelor deja pregătite sunt acoperite mai întâi cu un antiseptic și apoi transformate în acoperiș. Dar sfârșitul decalajului ar trebui lăsat deschis. Așezați buștenii pe fundație astfel încât capetele lor să fie în canelurile realizate în zidărie. Sloturile sunt umplute cu spumă.

    Coroana inferioară a unei case din lemn se deteriorează mai repede decât oricine. Din acest motiv, designul ar trebui să fie adecvat pentru reparații. Pentru realizarea instalării lemnului pe un plan de beton există două tehnologii:

    • În primul caz, o tijă este introdusă în monolitul grilei, benzii sau plăcii în stadiul de betonare. Atunci când este instalat primul lemn, în acesta sunt forate găuri și este pus pe diblurile proeminente.
    • A doua metodă este un stud. Esența lui este că, atunci când se toarnă, bastonul este imatur în fundație. Înălțimea sa ar trebui să asigure trecerea prin bara și așezarea piuliței cu o șaibă largă deasupra acesteia. După strângere, capătul rămas este tăiat cu un șlefuitor.

    Fixarea se realizează pe stâlpi cu ajutorul tijelor sau diblurilor filetate, iar pe pilonii de șuruburi pot fi fixate cu ajutorul unor șuruburi autofiletante sau pot fi atașate plăci suplimentare.

    Împingerea este un element necesar al casei. Acesta reprezintă coroana inferioară a casei, care servește la consolidarea bazei, în care nu are nici un sens să se răstoarne bustenii de podea. Dar pereții lemnului, chiar dacă este lipit de lemn stratificat, sunt greu de atașat la fundație. Pentru a îndeplini o astfel de sarcină, este considerată o primă coroană un lemn mai gros. Mai intai trebuie sa ai manere. Este necesară verificarea planeității suprafeței fundației. Dacă este necesar, neregularitățile trebuie eliminate. Acum coroana cu fascicul trebuie așezată pe acoperișul simțit și făcând cuplajul în lavă.

    În barele pe care le vom așeza pe rândul inferior, vom fora găuri. Mărimea lor va fi mai mare decât diametrul bolțurilor de ancorare care au fost plasate anterior și betonate în partea superioară a fundației. După aceea, barele forate trebuie așezate pe ancore. Acum pun sub șaibe largi care sunt fixate cu piulițe. Determinăm locația exactă a colțurilor utilizând nivelul. După aceasta, puteți monta ghidajele verticale pentru construcția cadrului.

    Cladirea veche: caracteristicile bazei

    Casele din lemn și astăzi sunt clădirile principale din multe localități.Clădirile vechi au fost făcute cu materiale ieftine și, prin urmare, astăzi proprietarii lor trebuie să se gândească la cum să construiască o fundație pentru o casă relativ nouă sau veche.

    Cauze de distrugere

    Dacă vorbim despre cauzele distrugerii fundației acestor case, există mai multe:

    • tipul de sol a fost definit incorect și a fost instalat un tip de fundație greșit;
    • materiale necorespunzătoare au fost folosite în timpul construcției;
    • impactul factorilor naturali și antropogeni;
    • casa din lemn a fost reconstruita si au fost adaugate camere.

    Desigur, aceasta nu este o listă completă, dar oferă o idee despre motivele care ar putea necesita crearea unei noi fundații sau turnarea betonului pentru a evita distrugerea vechilor.

    Analiza condițiilor

    Pentru a schimba baza sau a le repara, este necesar să se analizeze starea acesteia. Pentru aceasta aveți nevoie de:

    • Săpați un șanț de o jumătate de metru lățime;
    • identificați materialul de bază și vedeți toate problemele.

    Și apoi puteți lua o decizie.

    Repararea sau înlocuirea: etape

    Instrucțiuni pas cu pas care vă vor permite să modificați fundația:

    • dezmembrarea colțurilor fundației și pregătirea terenului;
    • crearea unui cadru de armare care va îmbunătăți capacitatea portantă a structurii;
    • instalarea cofrajului;
    • turnarea betonului;
    • așteptând până când betonul se întărește și se ajunge la puterea de proiectare a colțurilor;
    • înlocuirea celorlalte secțiuni.

    Pentru o înlocuire completă, fundația este împărțită în segmente de 2 metri. Demontarea parcelelor se face printr-una pentru a asigura stabilitatea.

    Dacă este necesar să efectuați reparații, atunci iată procedura:

    • săpați o șanț în jurul bazei;
    • conducem părți ale armăturii în baza veche pentru a nu distruge resturile sale;
    • eliminați zonele problematice ale fundației;
    • umple șanțului cu un amestec de beton slab, dar fă-o treptat, astfel încât soluția ar putea intra în sol și fundație vechi.

    Sfaturi pentru experți

    • Asigurați-vă că efectuați lucrările pregătitoare și determinați cu atenție tipul de sol pe locul în care se va efectua construcția. Alegeți tipul potrivit de grund pentru casa dvs. pentru a evita problemele viitoare. De asemenea, nu neglijați utilizarea unui beton bun, la fel ca în viitor, în această chestiune va avea ca rezultat economisind lateral.
    • De asemenea, trebuie să vă aflați la etapa de proiectare pentru a ști clar ce fel de casă aveți nevoie și ce ar trebui să fie.În caz contrar, dacă doriți să schimbați ceva după umplerea fundației, este puțin probabil ca o astfel de construcție să dureze mult timp.
    • Un alt punct de spus este că în nici un caz nu încălcați tehnologia de construire a fundației. Tot ceea ce trebuie făcut trebuie făcut în conformitate cu instrucțiunile. În caz contrar, există nu numai riscul de deformare a casei, ci și un risc pentru viața locuitorilor săi.

    Pentru informații despre cum să instalați o fundație pentru o casă din lemn, consultați următorul videoclip.

    Comentarii
     autor
    Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

    Sala de intrare

    Camera de zi

    dormitor