Panouri clinker pentru fațadă: caracteristici tehnice și detalii de instalare

Panourile de clincher sunt un tip popular de finisaj decorativ de fațadă. Materialul a fost dezvoltat și pus în producție de specialiști din Germania cu peste 40 de ani în urmă și de atunci ocupă un loc demn pe piața materialelor de construcție și de finisare.

Specificații tehnice

Tehnologia de fabricare a clincherului este cunoscută de foarte mult timp și constă în tratarea extrudată a argilei de șist, după care produsele obțin o performanță ridicată și depășesc materialele din argilă și beton în ceea ce privește rezistența la îngheț și rezistență la îngheț. Astfel de confruntări pot fi observate adesea pe fațadele clădirilor rezidențiale și monumentelor de arhitectură.

Panoul de clincher este un modul multistrat format dintr-o foaie de spumă poliuretanică. de la 2 la 8 cm grosime pe care stratul decorativ ceramic este fixat.Astfel, panoul de clincher este un material unic de finisare care combină armonios proprietățile decorative cu un efect puternic de izolare. Tehnicile de fabricație a unei plăci care constă în premisa preparării ceramice în forme speciale, cu turnarea ulterioară prin structura spumă poliuretanică, exclude complet stratificarea panoului în uz.

Mărimea plăcii depinde de design și scop și are o medie de 1090x359 mm. Costul variază, de asemenea, în funcție de dimensiune, număr de straturi și producător. Cele mai scumpe sunt modelele germane. Prețul lor ajunge la 12 mii de ruble pe metru pătrat. Companiile italiene oferă produse la 7 mii de ruble, iar producătorii polonezi produc mai multe colecții bugetare, care costă o medie de 5 mii de ruble. Cele mai multe opțiuni de buget sunt considerate produse interne. Astfel, un metru pătrat al panoului, care are la bază spumă de polistiren extrudat, poate fi achiziționat în doar o mie și jumătate de mii de ruble, modelele de poliuretan vor costa două mii și jumătate, iar panourile care nu au izolație termică sunt vândute la 1900 de ruble.

Avantaje și dezavantaje

Cererea ridicată a consumatorilor și un număr mare de recenzii pozitive se datorează unor avantaje incontestabile ale acestui material.

 • Designul panourilor permite orientarea fațadelor într-un mod fără sudură. Acest lucru afectează în mod favorabil creșterea economiei de căldură și face posibilă economisirea semnificativă a încălzirii locuințelor. Conductibilitatea termică a plăcii de clincher cu un strat izolator de grosime de 8 cm este egală cu conductivitatea termică a zidăriei de 70 cm lățime sau cu un perete de beton gazos de 40 cm grosime.
 • Panourile monolitice au un aspect atractiv și elimină necesitatea tencuirii fațadelor. Materialul este produs într-o gamă largă, cu o mare varietate de culori și texturi, ceea ce facilitează foarte mult selecția și oferă oportunități ample pentru implementarea unor soluții de design îndrăznețe. Stratul de clincher este realizat sub formă de zidărie sau piatră și poate avea atât textură netedă, cât și durată. Suprafața de relief pare a fi cea mai impresionantă: îmbunătățește în continuare similitudinea vizuală a panoului clincher cu material natural.
 • Instalare ușoară și întreținere ușoară.Datorită sistemului universal de prindere "ghimp", învelitoarea fațadei nu necesită utilizarea de scule scumpe și implicarea specialiștilor.
 • Panourile sunt foarte rezistente la razele UV și, prin urmare, nu își pierd mult timp aspectul original și nu necesită măsuri pentru restaurarea și repararea lor.
 • Materialele nu prezintă interes pentru insecte și rozătoare și nu sunt susceptibile la apariția mucegaiului și ciupercilor.
 • Prezența pe partea opusă a panourilor cu două straturi de goluri speciale asigură ventilarea necesară a fațadei, ceea ce elimină necesitatea instalării unui echipament suplimentar de ventilație.
 • Legătura strânsă a panourilor între ele garantează absența unor poduri reci, prezența cărora poate duce la acumularea condensului și supra-umezirea fațadei.
 • Proprietățile de izolare acustică ale materialului vor proteja în mod fiabil locuința de zgomotele străine.
 • Rezistența crescută la efectele influențelor externe agresive asupra mediului permite panourilor să funcționeze în orice zonă climatică.Materialul tolerează căderi de temperatură, nu se teme de umiditate excesivă și poate dura mai mult de 50 de ani.
 • Panourile sunt ușoare, astfel că învelișul clincherului nu are un efect semnificativ asupra fundației și a pereților portanți.
 • Posibilitatea instalării în orice anotimp. Singura limitare este aplicarea unei injecții inter-netede. Instalarea sa poate fi efectuată numai la o temperatură pozitivă.
 • Prezența elementelor suplimentare pentru proiectarea colțurilor, ferestrelor și a deschiderilor exterioare și interioare facilitează foarte mult instalarea și conferă clădirii un aspect finit.

Dezavantajele materialului includ costul ridicat al acestuia, care se remarcă în mod deosebit atunci când se îndreaptă spre clădiri în două etaje și mai sus. Dezavantajul este fragilitatea stratului de clincher. Acoperirea ceramică nu rezistă la impact mecanic și șocuri puternice, are o rezistență redusă la rupere și necesită o depozitare, o instalare și o transportare deosebit de atentă. Există, de asemenea, o permeabilitate slabă a vaporilor panourilor, care, în cazul în care nu se respectă regulile de instalare, poate duce la umezirea excesivă a fațadei datorită condensului.

specie

Panourile de clincher sunt disponibile în variante cu două și trei straturi. Modelele cu trei straturi constau dintr-un strat ceramic, polistiren expandat și o bază termoizolantă suplimentară, cu care sunt montate pe fațadă. Stratul suplimentar poate fi realizat din ciment fibros, sticlă-magnetism sau bordură orientată. Cimentul din fibră se caracterizează prin siguranța mediului, rezistență și durabilitate ridicată. Baza de sticlă magnetică atrage cu flexibilitate și permite orientarea pereților curbați, iar placa pe baza de lemn are proprietăți ridicate de zgomot și izolare termică, se distinge prin greutate redusă și preț scăzut.

În fiecare placă, indiferent de numărul de straturi, există găuri speciale și caneluri de montare. În procesul de producție a modelelor pe trei straturi bazate pe tehnologia spumă de polistiren, se utilizează o tehnologie de perforare închisă, care asigură produse finite cu schimb minim de aburi. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că indicatorii de permeabilitate a vaporilor disponibili nu sunt suficienți pentru o ventilație adecvată, prin urmare panourile de clincher nu sunt recomandate pentru a fi utilizate pe fațadele caselor de lemn.

Modelele cu două straturi constau dintr-un strat decorativ de clincher și bază, realizate din OSB sau DSP și sunt destinate pentru fațadele de placare care nu necesită izolație sau pentru acele clădiri în care izolația a fost deja instalată. Principalul lor avantaj în ceea ce privește plăcile cu trei straturi este o bună permeabilitate la vapori, care se datorează lipsei stratului izolator. Datorită acestei calități, pereții fațadelor au capacitatea de a respira, iar umiditatea excesivă este descărcată liber în exterior. Durata de viață a panourilor ușoare este de 25 de ani. În funcție de locația panoului sunt împărțite în pereți mai subțiri, și opțiuni groase subsol. Înălțimea stratului ceramic al acestuia din urmă poate ajunge la 1,7 cm.

Subtilități de instalare

Amplasarea pereților clădirii cu panouri de clincher trebuie să înceapă cu pregătirea suprafeței peretelui. Pentru a face acest lucru, este necesar să eliminați toate elementele proeminente, sub formă de aparate de aer condiționat și obloane, să îndepărtați stratul anterior și să tratați suprafața cu un antiseptic și un grund. Apoi, trebuie să procedați la instalarea butoiului, care este necesar atunci când instalați un perete perdele ventilat și cu neregularități mari de perete.Rama poate fi construită din bare din lemn sau din profile de aluminiu. Dulapurile din lemn trebuie pre-tratate cu compuși speciali care împiedică putrezirea.

Fixarea ghidajelor trebuie efectuată cu ajutorul unor șuruburi autonivelante, utilizarea parantezelor nu este recomandată. Inițial, se instalează șina orizontală inferioară, care trebuie așezată la o distanță de 20 până la 40 cm față de sol și verificată locația acesteia cu ajutorul unui nivel de construcție. Fiecare panou trebuie să fie amplasat pe trei bare verticale, astfel încât atunci când se calculează treapta dintre ele, dimensiunile trebuie luate în considerare. Decalajul dintre bare și perete este eliminat cu spumă de montaj. După instalarea plăcii, puteți trece la panourile de fațadă.

Instalarea panourilor cu trei straturi trebuie să înceapă de la colțul din partea de jos, trecând de la stânga la dreapta. Pentru a face acest lucru, pe prima șină de la sol, trebuie să instalați panoul și fixați-l cu dibluri. Instalarea ulterioară se efectuează pe șuruburi autoportante și se face rotund. Puteți trece la instalarea fiecărui rând următor numai în cazul în care instalarea celui anterior a fost deja finalizată.Pentru fiecare rând așezat trebuie să umple spuma. Aceasta va crește rigiditatea structurii și va asigura o legătură mai strânsă între rânduri. Finisarea versanților se face în mod sincron cu fața principală. După finalizarea instalării, cusăturile interpanel trebuie acoperite cu chit rezistent la îngheț.

Modelele cu două straturi, fără izolație, sunt fixate pe perete sau pe cadru utilizând o compoziție adezivă derivată din amestec uscat de construcție sau spumă de adeziv. Acest tip de instalație are restricții asupra temperaturii aerului, care este reglementată de producătorul adezivului utilizat. De obicei, acest indicator corespunde la -10 grade.

Panourile de fațadă clinker sunt o opțiune versatilă pentru finisarea clădirilor. Combinând calități decorative excelente și caracteristici ridicate de economisire a căldurii, acestea vă permit să decorați elegant și eficient fațada și să faceți casa caldă și confortabilă.

Revizuirea detaliată a plăcilor și panourilor de clincher - în videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor