Subtilitățile alegerii cuptorului pentru baie

 Subtilitățile alegerii cuptorului pentru baie

"Inima" băii este, fără îndoială, aragazul. La urma urmei, temperatura și cantitatea de abur într-o baie depind de cât de bine funcționează. Astăzi, producătorii oferă multe opțiuni care lucrează pe diferite tipuri de combustibil. Care dintre ele să alegeți? Ce să caut? Ce criterii sunt importante în organizarea cuptorului cu propriile mâini? Răspunsurile la toate aceste întrebări pot fi găsite în acest articol.

Caracteristici speciale

O aragaz bun pentru o baie ar trebui să îndeplinească următoarele cerințe:

 • Pentru a încălzi camera la 40-50C în partea inferioară a camerei și la 70-80C - în partea superioară. În acest caz, tranziția la temperatură ar trebui să fie netedă.
 • Este suficient să încălziți rapid pietrele și să le păstrați la o temperatură ridicată.
 • Pentru a fi sigur, adică riscul de otrăvire cu monoxid de carbon, arsuri și incendii ar trebui excluse.

Alte caracteristici se află la discreția proprietarului, deoarece pentru cineva este important ca aragazul să nu încălzească numai camera de aburi, ci și să încălzească apa. În timp ce pentru alți proprietari, această din urmă funcție nu este critică.

tipuri

Caracteristicile sale materiale depind de materialul din care este fabricat cuptorul.

cărămidă

Unitatea de cărămizi este caracterizată de greutate mare (poate ajunge la 1200 kg) și dimensiuni mari. Aceste caracteristici depind în mod direct de grosimea cu care este montat caramida. Proiectarea trebuie să aibă următoarele elemente obligatorii: o cameră de incendiu din cărămidă rezistentă la foc, un grătar din fontă (mai fiabil) sau oțel, un ashpit (cenușa este colectată aici), o bobină (servește pentru încălzirea apei), un coș de fum (opțiunile moderne au un coș de fum din oțel inoxidabil sau expus prelucrarea specială a ceramicii) și fundația (stabilește ponderea întregii clădiri).

Pentru montarea unei aragazuri de piatră, obișnuite și refractare (de preferință șamotă, cu lut refractar în compoziție) se utilizează mortar de cărămidă, nisip și argilă.

Utilizarea cimentului este inacceptabilă - Sub influența temperaturilor ridicate, un astfel de cuptor va începe rapid să se descompună. În același timp, construcția este ridicată direct în camera de aburi.

Cuptoarele din cărămidă sunt renumite pentru capacitatea lor de a se încălzi la temperaturi ridicate și de a menține căldura pentru o lungă perioadă de timp - în medie, până la 8 ore, deși perioada exactă este individuală și este determinată de temperatura de încălzire, de dimensiunea clădirii și de caracteristicile băii.

Avantajul este de asemenea un cuptor cu incendiu ridicat și capacitatea de ao folosi pentru încălzirea camerelor mari. În camera de aburi creează un abur moale, fără opărire.

Cu toate acestea, dacă vă decideți să alegeți o sobă de cărămidă, fiți pregătit pentru faptul că va dura mult timp pentru a se încălzi (o medie de 4-5 ore). În plus, construcția unei unități de cărămidă - consumatoare de timp și lung și, prin urmare, nu un proiect costisitor.

metal

Pentru clădirile mici, mai ales dacă prețuiți o încălzire ridicată, cuptoarele metalice reprezintă cea mai bună opțiune. Ele nu produc monoxid de carbon, sunt durabile.

Astfel de dispozitive sunt compacte - nu ocupă mult spațiu, dar le puteți găti în orice loc convenabil și apoi le instalați în baie.

În mod convențional, aceste cuptoare pot fi împărțite la rece și la cald.Primele sunt folosite în acele încăperi în care trebuie să mențineți în mod constant o temperatură dată. Acestea din urmă pot ajunge, de regulă, la 50-55 ° C și, dacă este necesar, să fie reglementate.

Sobe de metal fierbinți sunt utilizate pentru încălzirea episodică., iar temperatura maximă este de 100 ° C. Dezavantajul sistemului este incapacitatea de a regla temperatura, ducând la riscul supraîncălzirii.

Capacitatea de încălzire rapidă este unul dintre principalele avantaje ale unităților de acest tip. Timpul mediu de încălzire este de o oră și jumătate. Cu toate acestea, are și un dezavantaj - răcirea rapidă a cuptorului. Acesta este motivul pentru care aceste cuptoare nu sunt potrivite pentru încălzirea băii de mari dimensiuni. În plus, atunci când unitatea este în funcțiune, corpul său, de asemenea, devine foarte fierbinte, și, prin urmare, există un risc de arsuri și de un incendiu. Acest lucru poate fi evitat prin îndreptarea pereților și a podelei în apropierea generatorului de abur cu un material termoizolant, precum și utilizarea unui ecran de protecție. În cele din urmă, pentru a menține încălzirea, dispozitivele necesită o alimentare regulată cu combustibil

Dacă vorbim despre diversitatea cuptoarelor metalice, atunci trebuie spus că, în funcție de design, pot fi de 2 tipuri.

 • Închis. Utilizat pentru încălzirea zonelor mici și este o "cutie" verticală. Ea este împărțită în 3 părți: cea inferioară este destinată depozitării combustibilului, iar cea centrală este un recipient pentru pietre (încălzitor), de unde aburul evacuează, cel superior fiind un rezervor de apă. Cu ajutorul unui cuptor cu o configurație închisă, este posibil să se recreeze atmosfera de îmbăiere caracteristică camerelor reci din Rusia. Aburul pe fundalul temperaturii camerei este umed. Designul închis necesită o mulțime de combustibil și timp pentru încălzire, totuși, un astfel de cuptor va da mult timp pentru a da căldură.
 • Deschideți. O unitate interioară este diferită de o unitate exterioară închisă, care este un grătar pentru pietre. Datorită faptului că acest element este situat direct deasupra cuptorului, aburul este obținut uscat și temperatura crește la 100 ° C. O astfel de aragaz ar trebui să fie ales dacă preferați căldura uscată în baie, ca să se încălzească și nu la abur.

  Cuptoarele pot fi, de asemenea, împărțite în cele care au un rezervor pentru încălzirea apei și nu au unul. Sunt necesare cuptoare cu rezervor pentru apă în cazul în care nu există apă de alimentare centrală cu apă caldă. În acest caz, apa încălzită în rezervor este utilizată pentru încălzirea și spălarea cu abur. Aceeași apă, apropo, este folosită pentru a mușca apa pe pietre.Dacă vărsați apă rece pe ele, temperatura arderii scade, iar pietrele se sparg.

  Cuptoarele metalice cu rezervor pot fi de mai multe tipuri.

  • Cu rezervor de mentor. Rezervorul de apă este situat, de obicei, direct deasupra cuptorului, iar încălzitorul - lângă ultimul. De regulă, producătorii moderni oferă să cumpere un cazan pentru apă imediat completat cu o sobă, iar volumul său este de 30-50 m.
  • Cu rezervor adăugat sau montat. Rezervorul de apă este amplasat pe fiecare parte a aragazului, atașat la acesta cu cârlige speciale sau instalat pe loc. Avantajul este capacitatea de a plasa rezervorul pe ambele părți ale structurii, care este convenabil în încăperi mici. Dezavantajul este un mic schimb de căldură între cuptor și rezervor, ceea ce înseamnă o încălzire lungă și neuniformă a apei. Un alt dezavantaj major este calitatea aburului. Nu va fi ușor, dar club, prea ud. Cu toate acestea, pentru tancurile din negru, aceste rezervoare sunt potrivite.
  • Cu built-in. În principiu, aceste modele sunt organizate în același mod ca și analogii cu un rezervor adăugat. Prima diferență constă în imposibilitatea separării rezervorului de apă de cuptor.
  • Cu portabil. În acest caz, rezervorul este scos în camera adiacentă (de obicei în camera de spălare, dar acest lucru nu este critic), iar încălzirea este efectuată de un schimbător de căldură.Datorită acestor dispozitive, este posibilă nu numai încălzirea apei, ci și încălzirea camerei în care este instalat rezervorul și chiar organizarea unui duș (de exemplu, prin ridicarea rezervorului până la mansarda băii). Cu toate acestea, în acest ultim caz, trebuie să aveți grijă de izolarea puternică a mansardei.

  În structurile din cărămidă, rezervorul poate fi amplasat fie pe partea cuptorului, fie deasupra acestuia.

  Partea cuptorului poate fi localizată fie în camera de aburi sau poate fi scoasă din limitele acesteia, de exemplu, într-o cameră de odihnă. În acest caz, poate fi făcut din portal și transformat într-un fel de șemineu. O sticlă rezistentă la căldură este utilizată pentru ușa șemineului, astfel încât după procedurile de baie puteți să vă bucurați de vederea flacării arzătoare. Un alt avantaj - o sobă încălzește camere adiacente cu o cameră de aburi, în primul rând cea în care este amplasată. Este posibil să mutați cutia de foc în camera următoare, atât în ​​piesele de piatră, cât și în cele metalice. Un punct important este acela de a asigura o izolare termică sigură a peretelui prin care este cuplată cuptorul cuptorului.

  Un alt tip de structuri de cuptor este o construcție cu circuit de apă., încălzirea căreia se realizează prin conectarea la radiatorul de încălzire sau la sistemul de încălzire prin pardoseală.Durata arderii, precum și indicii de transfer termic într-un astfel de dispozitiv, cresc semnificativ, iar consumul de combustibil scade. În plus, cu ajutorul unui astfel de sistem, este posibilă încălzirea rapidă și uniformă a tuturor încăperilor băii. Este important să înțelegeți că o pompă cu aer este necesară pentru circulația aerului, prin urmare, cuptoarele cu circuit de apă pot fi utilizate numai dacă rețeaua electrică funcționează fără probleme.

   În cele din urmă, încălzitoarele din cărămidă și din metal pot fi echipate cu un generator de abur suplimentar. Avantajul acestui tip de dispozitiv este capacitatea de a încălzi rapid încăperea datorită volumului crescut de abur, precum și capacitatea de a selecta modul de funcționare adecvat al structurii - cu eliberarea aburului uscat și umed. Cu alte cuvinte, proprietarii băii pot, la discreția lor, să creeze în ea atmosfera unei săli de aburi rusesc cunoscute, cu abur sau recrea spiritul unei saune uscate.

   Tipuri de încălzire

   În funcție de felul de combustibil utilizat pentru cuptor, există mai multe soiuri dintre ele. În plus, există opțiuni combinate pentru care pot fi utilizate 2 tipuri de combustibil (de exemplu, gaz și lemn de foc).Deci, există următoarele tipuri de cuptoare.

   Arderea lemnului

   Lemnul de foc este unul dintre cele mai vechi surse de energie. Prin ardere, vor umple camera de aburi cu o aromă caldă și unică. Sobele pentru arderea lemnului sunt încălzite pentru o perioadă suficient de lungă. Pentru a atinge temperatura necesară, este necesar să se raporteze în mod regulat buștenii. Cu toate acestea, transferul de căldură de la ele este ridicat.

   Sobe de ardere a lemnului sunt convenabile pentru regiunile în care există întreruperi în furnizarea de energie electrică sau gazîn timp ce lemnul de foc este un tip ieftin de materie primă. Dezavantajele dispozitivului includ necesitatea de a controla procesul de combustie pentru a evita un incendiu, necesitatea de a curăța în mod regulat cuptorul de cenușă. În cele din urmă, proprietarul va trebui să aibă grijă de recoltarea în timp util a bustenilor și organizarea unui loc pentru păstrarea lemnului de foc.

   Structurile din lemn pot varia în funcție de modul de așezare a combustibilului. Există desene cu un marcaj intern de lemn de foc, adică direct în camera de aburi, precum și unități cu un marcaj extern. În acest ultim caz logarea bustenilor se efectuează în zone adiacente camerei de aburi.

   gaz

   Elementele principale ale cuptoarelor pe gaz sunt termostatul și siguranța, care au rolul de a controla momentul stingerii prin flacără, după care alimentarea cu gaz se oprește.Spre deosebire de analogii din lemn, dispozitivele cu gaz nu au cazanul de dimensiuni mari și asfaltul, ceea ce înseamnă că ele sunt mobile. Ele pot fi plasate chiar și în sălile de aburi mici.

   Astfel de dispozitive permit încălzirea camerei într-un timp scurt. Este important ca costul gazului să fie mic, ca și costul cuptorului în sine și costul instalării acestuia.

   Facilitatea este conectată la o conductă comună de gaze sau proprietarul poate folosi buteliile de gaz.

   Confortul este faptul că sistemul implică posibilitatea de a regla temperatura - trebuie doar să setați modul dorit. În cele din urmă, unitatea nu necesită o monitorizare constantă în timpul funcționării.

   electric

   Sursa de energie în astfel de dispozitive este energia electrică. Dispozitivele însele pot varia în funcție de dimensiune, putere, timp de încălzire. Compactitatea lor (acestea sunt mult mai puțin decât gazele și, în plus, analogii de lemn) se unesc, o viață lungă de serviciu, o conductivitate termică ridicată.

   Astfel de structuri încălzesc rapid o cameră (inclusiv o zonă mare) la temperaturi ridicate și mențin căldură mult timp.

   Ele sunt sigure, deoarece funcționarea dispozitivului este ciclică și automată, acestea au sisteme de protecție și de oprire de urgență.În plus, atunci când le folosiți, nu este necesară instalarea coșului de fum, ceea ce determină utilizarea lor în saune. În cele din urmă, datorită absenței cenușii și a fumului, astfel de cuptoare sunt ușor de curățat.

   Funcționarea structurii electrice este posibilă prin încălzitor, care poate fi de 3 tipuri. Tenovy sau încălzitorul tubular se caracterizează prin temperaturi ridicate de încălzire, dar pe termen scurt de viață. Ar trebui să se acorde prioritate elementelor de încălzire din oțel inoxidabil. Formele de bandă servesc mai mult, nu uscați aerul. Încălzirea se dovedește a fi netedă, dar la temperaturi ridicate. Cele mai scumpe și mai eficiente sunt încălzitoarele combinate care combină caracteristicile celor două elemente menționate mai sus. Acestea vă permit să încălziți rapid camera, în timp ce sunt ecologice și sigure.

   Cuptoarele electrice sunt închise într-o cutie decorativă, care poate fi din metal sau furniruit cu piatră naturală. Cu toate acestea, în plus față de estetică, cazul are și o semnificație practică - acumulează căldură, protejează utilizatorii de radiațiile UV și unitatea în sine - de la scăderea temperaturii de convecție, deteriorarea mecanică.

   combinate

   Astfel de modele sunt considerate universale și pot fi încălzite atât cu cărbune (sau lemn de foc), cât și cu gaz (lichefiat sau principal). Acest lucru devine posibil datorită prezenței elementelor detașabile suplimentare în design. Instalația de arzător cu gaz aici poate fi înlocuită cu un container unde este amplasat combustibilul solid.

   Principalul avantaj al dispozitivului îl reprezintă versatilitatea și accesibilitatea acestuia.

   formă

   Un cuptor metalic poate avea aproape orice formă - să fie dreptunghiular, circular, cilindric (atât vertical cât și orizontal), figurat.

   Design-urile dreptunghiulare sunt cea mai bună opțiune.deoarece asigură o încălzire uniformă a băii. Acest lucru se datorează faptului că elementul de încălzire transferă căldură către peretele adiacent, ceea ce ajută la reducerea temperaturii peretelui lângă camera de ardere. Ca rezultat, curenții termici din baie sunt în echilibru, se încălzește uniform.

   În plus, este un design stabil și fiabil. Unghiurile în astfel de construcții nu sunt niciodată încălzite pentru indicatorii periculoși pentru oameni. În cele din urmă, cuptorul dreptunghiular este ergonomic, se va potrivi perfect în orice cameră.

   În ceea ce privește construcția sub forma unui cilindru, există o încălzire inegală a structurii.care ulterior devine cauza deformării sale. Pentru a prelungi durata de viață a unui design cilindric sau rotund ajută la întărirea pereților, dar absența unghiurilor, chiar și în acest exemplu de realizare, conduce la încălzire inegală și, în cele din urmă, la deformări. Datorită dimensiunilor mici și ușurinței de transport, astfel de cuptoare sunt adesea folosite pentru a organiza o baie mobilă.

   Dacă atracția estetică a unui aragaz de ardere a lemnului este importantă și focarul său este mutat într-o cameră adiacentă cu camera de aburi (de exemplu, o cameră de odihnă), se utilizează portaluri. Datorită lor, focul de incendiu este decorat ca un șemineu, ceea ce face ca odaia de odihnă să fie mai confortabilă. Și putem vorbi despre un portal complet (apoi este posibil să se obțină o asemănare completă cu semineul) sau doar despre cadrul decorativ metalic încadrat în focar.

   Portalul poate fi realizat din materiale diferite., dar toate sunt unite printr-o caracteristică - rezistență la foc. Cea mai populară este încadrarea cărămizilor, a țiglelor (de exemplu ceramică), a pietrei. Portalurile pot fi făcute din mâini sau cumpărate în magazin.

   După cum puteți vedea, forma cuptorului nu este doar o caracteristică estetică. Depinde de siguranța în caz de incendiu, de ergonomia și, cel mai important, de performanța unității.

   desen

   Confruntarea cu cuptorul nu numai pentru a spori atractivitatea estetică, dar și pentru a îmbunătăți transferul de căldură, proiectarea siguranței la incendiu. De regulă, clincherul, marmura, plăcile de teracotă sau majolica sunt folosite pentru decorare. Astfel de opțiuni nu pot fi numite ieftine, dar au un aspect atractiv și au un nivel maxim de transfer de căldură.

   Aplicarea este o piatră naturală sau artificială, printre opțiuni - granit și granit, serpentină, marmură.

   Cea mai democratică opțiune de finisare este caramida. Cu acest design crește semnificativ dimensiunea cuptorului, crește greutatea acestuia. Pentru interioarele de baie decorate ca antichități rusești, se vor face sobe cu tencuială.

   Revenind la optiunea căptușeală de cărămidă, trebuie spus că silicatul nu este potrivit pentru aceste scopuri - nu rezistă temperaturilor ridicate și nu este atrăgător în exterior.

   Caracteristicile cărămizilor din sârmă permit utilizarea în zăcăminte umede cu valori semnificativecreșterea temperaturiiîn afară de aceasta, este solidă, durabilă, care este foarte potrivită pentru placare. Singurul dezavantaj este nevoia de căptușeală suplimentară, dacă doriți nu numai un cuptor cald și puternic, dar și un cuptor frumos. Materialul optim este cărămida roșie, ceramică sau gol. Acesta îndeplinește cerințele tehnice de funcționare și vă permite obținerea unui rezultat atractiv din punct de vedere estetic.

   În ceea ce privește căptușirea cărămizilor, atunci poate 2 tehnici de punere în aplicare a acestuia:

   • Zidăria din zidărie, adică cărămizile sunt aranjate într-un mod eșalonat, iar între ele există un spațiu (adecvat pentru băi dintr-o zonă mică, pentru că nu necesită spațiu).
   • Un ecran de cărămidă, care este o structură monolit (această metodă este de obicei folosită dacă structura metalică este foarte caldă).

    Caramida pentru fațadă este realizată în dimensiuni standard (250x120x65 mm), așezată - 1/2 cărămizi. Există întotdeauna un mic spațiu între peretele cuptorului și căptușeala necesară circulației aerului.

    Printre propunerile moderne se numără oțelul ecran purtat pe aragaz.

    Cu toate acestea, această opțiune, care mărește eficiența termică a structurii, nu poate fi numită în siguranță. Cazul se încălzește, ceea ce poate provoca arsuri.

    Băile în care cuptorul este împărțit în 2 camere arată atractiv, adică cuptorul este scos din camera de aburi. Acesta poate fi amenajat în salonul învecinat și decorat sub formă de șemineu. Apoi, după procedurile de baie puteți să vă relaxați, bucurându-vă de vederea focului aprins.

    dimensiuni

    Dimensiunea sobei este direct legată de capacitatea sa, și că, la rândul său, cu cantitatea de abur. Cu cât este mai mult ultimul indicator, cu atât este mai mare capacitatea structurii necesare încălzirii. Și dacă este nevoie de mai multă putere, cantitatea de combustibil arsă crește, iar dimensiunile focarului sau numărul de elemente de încălzire. Cu alte cuvinte, băile și sobele mari necesită altele mari. O structură mică, bineînțeles, va încălzi încăperea, dar va lua o cantitate excesivă de energie și timp.

    Pe această bază, se poate stabili că, atunci când se procedează la calcularea dimensiunilor cuptorului, trebuie mai întâi să se calculeze puterea optimă pentru încălzirea unei încăperi specifice. Apropo, timpul "rezonabil" pentru fiecare tip de cuptor poate fi numit propriul interval. Pentru o clădire de piatră este de cel puțin 4-5 ore, pentru un metal și 1-1,5 ore este suficient.

    Este important să înțelegeți că în timpul iernii timpul de încălzire crește, ca într-adevăr, în absența izolației termice în baie.

    Cel mai simplu calcul al dimensiunilor structurii cuptorului poate fi numit:

    • Împărțiți volumul camerei (adică lungimea, lățimea, înălțimea, înmulțite unul cu celălalt) cu 2. Rezultatul este o putere condițională aproximativă suficientă pentru a atinge și a menține temperaturile ridicate.
    • Rezultatul trebuie multiplicat cu 2,5-3. Această acțiune va dezvălui puterea reală aproximativă a unității, care încălzește nu numai ea însăși, ci și pietrele, camera și încăperile adiacente. În același timp, rezultatul obținut este valabil pentru băile termoizolante.
    • Dacă nu există izolare termică, atunci există încă o operație matematică - ultimul rezultat obținut este înmulțit cu un factor de 1,5.
    • Dacă este necesar să se încălzească nu numai camera de aburi ci și încăperile adiacente, atunci pasul 3 este sărit și rezultatul obținut în timpul multiplicării în etapa 2 este înmulțit cu un factor de 2.

     Toate acțiunile de mai sus vizează identificarea numărului de kW necesar pentru a încălzi camera de aburi și camerele adiacente (dacă este necesar) și pentru a menține temperatura dorită în acestea.

     Odată ce puterea a devenit cunoscută, procedați la calcularea mărimii cuptorului:

     • Cifra de putere rezultată ar trebui împărțită la 0,5 sau 0,6. Rezultatul este volumul optim (în litri) al unui foc de lemn.
     • Extragem din ultimul rezultat rădăcina pătrată pentru a obține o idee despre dimensiunile liniare ale cuptorului.

     Aceste acțiuni au fost efectuate pentru a calcula dimensiunile optime ale unei aragazuri de ardere a lemnului. Cu toate acestea, relația dintre putere și mărimea designului este valabilă pentru versiunile metalice. Prin urmare, înainte de a cumpăra, se recomandă calcularea puterii necesare a unității pentru încălzirea băii proprii (luați în considerare dimensiunile acesteia, nivelul izolației termice, necesitatea de încălzire a apei și încăperile învecinate).

     Lungimea standard a structurilor metalice de la producător variază între 450-650 mm, adâncimea - 450-800 mm, înălțimea - 800-1200 mm. Există, de asemenea, mini-variante, a căror lățime este mai mică de 450 mm. În consecință, parametrii rămași sunt reduse.

     Dacă cuptorul este așezat manual cu o cărămidă, se iau în considerare dimensiunile sale standard și se calculează lungimea și lățimea structurii. În ceea ce privește înălțimea, pentru calculul său numărul de rânduri din zidărie trebuie să fie înmulțit cu înălțimea cărămizii (65 mm). Nu uitați de grosimea (aproximativ 0,5 mm) a cusăturilor.

     desene

     În ciuda varietății de agregate metalice, cuptoarele de uz casnic nu renunță la pozițiile lor. Acest lucru se datorează, în primul rând, costului lor scăzut și, în al doilea rând, capacitatea de a crea un design care este ideal pentru o cameră specifică.

     Unitățile asamblate manual conțin, de obicei, elemente gata făcute.ca o regulă, este o ușă și o latură. Se recomandă să se acorde prioritate părților metalice, deoarece fonta necesită o fixare specială. În general, structura trebuie să fie făcută din straturi groase de metal pentru a elimina riscul de deformare și deteriorare.

     Proiectele tipice ale băii sau saunei necesită 2 focuri de artificii. Unul - pentru arderea combustibilului, al doilea - pentru a colecta cenușa și a crea tracțiune. Camerele sunt separate printr-o grilă și au ușile separate. Experții recomandă a face aceeași lățime și înălțime a focului, de regulă, acesta este de 0,5 m.

     Încă o grătare este necesară dacă se intenționează încălzirea. În acest caz, este situat în partea superioară a aragazului.

     Când organizați o sobă și un rezervor cu apă, urmați recomandările de mai jos:

     • Deasupra focarului trebuie să existe o cameră separată separată de un grătar. Ultimul este să ai o ușă.Scopul său - depozitarea pietrelor, care mențin o temperatură dată. Se folosesc pietre speciale, cele obișnuite (în special cu siliciu în compoziție) sunt nepotrivite.
     • Designul este echipat, de asemenea, cu o fereastră protectoare care închide căldura și arde.
     • Partea superioară a aragazului conține un coș de fum, care execută două funcții simultan - îndepărtează fumul și încălzește apa.
     • Un rezervor de apă este instalat pe partea superioară și pentru ca apa să se încălzească mai repede (adică nu numai din coșul de fum), un horn este lăsat să intre în mijlocul rezervorului.
     • Designul are nevoie de un capac, care este recomandat a fi făcut din lemn, care ar trebui să aibă protecție împotriva incendiului. În capac sunt făcute găuri pentru a permite evacuarea aburului.
     • O opțiune mai simplă și mai ieftină ar fi să folosiți o țeavă cu pereți groși ca bază pentru un capac.

     Când se organizează soba, se acordă o mare importanță coșului de fum. În primul rând, trebuie să aibă o anumită înălțime, singura modalitate de a crea tracțiune. În al doilea rând, locurile de pe acoperișurile în care se execută ieșirea din coșuri necesită izolare termică suplimentară. Acest lucru se datorează faptului că temperatura elementelor cuptorului în timpul încălzirii este ridicată, ceea ce poate provoca un incendiu.

     Este cel mai convenabil, desigur, să achiziționați truse gata făcute pentru aranjarea unui astfel de culoar.Printre alte elemente, ele au un tub exterior cu o ciuperca.

      În prezența pereților din lemn, trebuie să aveți grijă de ecranul de protecție. Acesta din urmă este, de asemenea, mai profitabil și mai ușor de cumpărat sub formă finită, ar trebui să se acorde prioritate produselor cu proprietăți reflexive.

      Cum se face?

      Cel mai simplu și mai vechi design al unui cuptor metalic este "soba". Un astfel de cuptor poate fi organizat din cilindru, înlăturând fundul și capacul de la acesta și obținând astfel un cilindru. ½ din partea sa este umplută cu cărămizi așezate pe margine, deasupra căreia este o latură. Pietrele sunt așezate pe grătar, iar coșul este montat. Designul este închis de un capac.

      Cu toate acestea, în ciuda celei mai simple producții, "sobele" practic nu sunt utilizate. Acest lucru se datorează eficienței lor termice scăzute, cu creșterea consumului de combustibil.

      Pentru bai de o suprafață mică, puteți face un încălzitor de dimensiuni mici de oțel, care este apoi acoperit cu cărămizi. Zidurile focarului sunt așezate în jumătate din cărămidă, iar coșul - în partea sa.

      Schemă de conectare

      Cei pentru care este important să se încălzească rapid camera de aburi la temperaturi ridicate, siguranță la foc și o perioadă lungă de funcționare aleg cuptoarele electrice.Ei nu au aproape nici un defect, dar trebuie să fie conectați corespunzător.

      Pentru cuptoarele de până la 4,5 kW este suficient un curent monofazat de 220 de wați. Pentru unitățile de putere mai mari, este necesar un curent trifazat. Dacă mai multe încălzitoare sunt conectate în paralel, este necesar să se calculeze corect secțiunea transversală a firelor electrice, deoarece curentul crește de 3 ori.

      Pentru conexiunea monofazică, utilizați un cablu cu trei fire, iar pentru o conexiune trifazată folosiți un analog cu 5 conductori. Indiferent de performanța structurii de construcție, asigurați-vă că organizați împământarea. Din motive de siguranță, utilizați numai fire de cupru, acest lucru se aplică cablajului în întreaga cameră.

      Cablul care se extinde de la unitate la panoul de control trebuie să aibă izolație specială din cauciuc.

      În ciuda varietății cuptoarelor electrice, toate au o singură schemă de cabluri. De la controlerul consolei se aplică tensiunea de alimentare la borne, firele de la bornele de ieșire merg către dispozitivul de încălzire. În prezența unui generator de aburi, are fire proprii care trag din consola.

      Unul dintre elementele cheie ale unității electrice este telecomanda.Datorită senzorilor, este posibilă reglarea modului de temperatură, activarea funcțiilor suplimentare.

      Consola este, de obicei, scoasă din camera de aburi, de exemplu, instalată pe perete în sală. Acest lucru se datorează necesității de ao proteja de umiditate ridicată și căldură. Firele de pe consolă trebuie să fie conectate la un întrerupător separat, puterea căreia corespunde puterii echipamentelor electrice. Penetrațiile pereților pentru firele de tracțiune sunt țevile din materiale incombustibile. Găurile în sine sunt sigilate cu ciment. Este inacceptabil ca într-o singură pătrundere să existe firele de la telecomandă și electrice.

      Cuptoarele electrice incluse sunt, de obicei, senzori de umiditate și temperatură. Producătorii sfătuiesc să le montați când părăsiți sauna peste cuptor și rafturi. Pentru instalare, se utilizează numai cabluri rezistente la căldură, care nu pot fi extinse conectându-se unul la celălalt.

      Lucrări pregătitoare

      Cuptoarele din metal și cărămidă necesită abordări diferite pentru organizarea lucrărilor pregătitoare. Primul nu are nevoie de o fundație separată. Baza pentru aceasta sunt cărămizile așezate în 1-3 rânduri sub nivelul suprafeței finisate a podelei.Următorul strat este o foaie de material refractar, iar pe partea de sus este fier. În plus, foaia de fier trebuie să fie mai mare decât suprafața cuptorului. Acest lucru va proteja podeaua de scântei care scapă din cuptor.

      Atunci când organizați o focală de la distanță, canalul trebuie izolat prin perete. Pentru aceasta, peretele adiacent camerei de aburi este realizat din cărămidă (ignifugă). Între perete și canal există un spațiu în care materialul izolator este rezistent la temperaturi ridicate.

      Pentru un cuptor de cărămidă, organizarea unei fundații separate este obligatorie, datorită greutății mari a structurii. Fundația este întărită cu plasă. După pregătirea bazei, puteți începe să o așezați. Dacă cuptorul este instalat într-un perete, atunci o parte a peretelui este tăiată și izolată cu materiale incombustibile.

      O altă etapă a lucrărilor pregătitoare - organizarea ecranului de protecție pentru a asigura siguranța pereților lângă sobă. Această izolație termică la înălțimea sa ar trebui să corespundă cel puțin la înălțimea cuptorului însuși. Versiunea ideală a înălțimii ecranului - la tavan. Grosimea optimă este de ½ cărămidă. Cu toate acestea, pentru a economisi, uneori un sfert de caramida, nu este necesar să se garanteze siguranța în caz de incendiu a unei clădiri în această situație.

      Între cuptor și ecran, o distanță de 50-70 cm trebuie menținută cu o cutie de foc de la distanță de 5-7 cm.

      Subtilități de instalare

      Pentru așezarea cuptoarelor din cărămidă sa folosit doar mortar de nisip argilos. Luați o cusătură puternică folosind lut gras și nisip fin de râu. Pre-lutul se aruncă cu grijă și se îmbibă în apă rece timp de o zi. Raportul dintre componentele soluției este detectat empiric.

      O modalitate mai simplă este de a cumpăra amestec gata preparat, pe care trebuie doar să îl diluezi cu apă. Proporțiile sunt indicate de producător. Montarea cuptorului de piatră este efectuată în mai multe etape.

      Pentru a îmbunătăți eficiența termică a unui cuptor metalic și pentru a asigura utilizarea sigură a acestuia, trebuie să îl suprapuneți cu cărămizi. Acesta este cel mai simplu și mai economic mod. În plus, astăzi în vânzare puteți găsi coperți speciale. Acesta din urmă este marcat și este selectat sub marca adecvată de cuptor.

      Dacă este necesar să se încălzească nu numai camera de aburi, ci și încăperile adiacente, se recomandă mutarea părții de combustie în sala de așteptare sau în încăperea de odihnă. Cu toate acestea, un astfel de sistem este disponibil pentru unitățile de lemn și gaz, cuptoarele electrice sunt instalate exclusiv în camera de aburi.

      Pentru încălzirea altor încăperi, puteți utiliza sistemul de încălzire prin pardoseală.

      Instalarea cuptorului implică organizarea coșului. Țevi metalice sunt periculoase la foc, cărămizi prea grele, iar cele ceramice sunt scumpe (pe lângă acestea, greutatea lor este aproape egală cu greutatea cărămizii). Cea mai bună opțiune este de a pune o țeavă de tip sandwich care nu se încălzește, este ușoară și are un preț accesibil. Din motive de siguranță, conducta trebuie instalată la o înălțime considerabilă și, de asemenea, să se asigure că aceasta se ridică deasupra acoperișurilor altor clădiri. De sus, ar trebui să aibă un dispozitiv de oprire a scântei net.

      Pentru a afla cum să faceți o aragaz pentru o baie cu propriile mâini, consultați următorul videoclip.

      Recomandări generale

      Este necesar să se gândească la instalarea cuptorului chiar și în stadiul construirii unei băi. În special, în piața unde se presupune instalarea cuptorului, este necesar să se pună o fundație adâncă. În viitor, va fi suficient să se pună cărămizi pe 2 straturi și este posibil să se instaleze o structură de cuptor. Experții recomandă ca fundația pentru o baie și cuptor să fie diferită, cu o distanță de 3-5 mm. Acest lucru le va permite să nu depindă una de alta în timpul contracției structurilor.

      Din punct de vedere al siguranței la incendiu, distanța minimă dintre perete și cuptor este de 1 m. Pereții adiacenți trebuie protejați suplimentar cu un strat de folie cu un strat de izolație. Un coș de fum realizat dintr-o țeavă de tip sandwich este considerat ignifug, între cochiliile a căror izolare este de asemenea așezată.

      Producatori

      Dacă intenționați să achiziționați o sobă de saună, este util să vă familiarizați cu cei mai vrednici producători ai acestor produse.

      Gefest

      Acest producător este bine cunoscut pentru sobele sale de gaz pe gaze naturale. Se pare că în gama sa există produse pentru băi și saune. Dispozitivele sunt caracterizate printr-o disipare bună a căldurii, precum și o fiabilitate și o durată lungă de viață. Comentarii negative despre unitățile rupte ale companiei - o raritate.

      Atenția aici merită aragazul din fontă Hephaestus PB-01, a cărui putere este de 18 kW și eficiența acesteia atinge 87%. Un astfel de cuptor poate încălzi cu ușurință un grup de camere.

      "Teplodar"

      Recent, compania a fost în curs de dezvoltare în mod activ, care este conectat nu numai cu creșterea producției în linie, dar, de asemenea, o îmbunătățire notabilă a calității. Există douăsprezece modele de cuptoare de bază în catalogul companiei și sute de variații ale acestora. Produsele sunt fiabile și compacte.

      Harvia

      Acest producător finlandez este cunoscut în primul rând pentru echipamentele pentru saune, deși produce dispozitive adecvate pentru sălile tradiționale ruse de aburi. În plus, iubitorii de exotici vor găsi în sortiment chiar și cabinele cu infraroșu din Asia. Toate procesele din producție sunt automatizate, astfel încât tehnica funcționează fără probleme și are un preț accesibil.

      Ambele versiuni comune de podea și modelele de colț sunt disponibile pentru vânzare. - O soluție excelentă pentru camerele de aburi mici. Pentru fabricarea părții superioare a producătorului încălzitorului se utilizează oțel cu o grosime de aproximativ 1 cm, ceea ce garantează transferul ridicat de căldură și durata lungă de viață a unității. Vopseaua retardantă este utilizată pentru designul exterior, deci chiar și după ani de utilizare, soba își păstrează atracția vizuală.

      Kastor

      Cuptoarele de producție finlandeză au mai mult de o jumătate de secol de istorie, sunt bine cunoscute pe piața mondială și astăzi devin din ce în ce mai populare în Rusia. Primul lucru pe care cumpărătorii îl acordă este un aspect elegant. Din păcate, modelele interne încă nu se pot lauda cu același recurs estetic.

      Cu toate acestea, "aspectul" în cuptor nu este principalul lucru, cu toate acestea, este, de asemenea, dificil de a concura cu fiabilitatea și rezonabilitatea modelelor acestui brand. Succesele electrice sunt deosebit de reușite, care nu au analogi în lume.

      Încălzirea rapidă a sălii de aburi se realizează nu numai prin pietre fierbinți și prin radiații termice de la unitate, ci și prin convecție.

      Odată ce intrați printr-o gaură specială în fundul structurii, aerul rece se încălzește și se ridică până la tavanul băii. În plus, astfel de dispozitive au o placă specială de protecție care împiedică pătrunderea monoxidului de carbon în cameră.

      În cele din urmă, produsele acestui brand pot fi instalate chiar și în spații mici.care este conectat nu numai cu compactitatea și ergonomia unor modele, ci și cu prezența unei carcase duble. Ca urmare, încălzirea pereților exteriori este redusă, la fel ca și pericolul de incendiu al structurii, astfel încât acesta poate fi amplasat mai aproape de pereții băii.

      "Troika"

      Marca internă "Troika" - unul dintre cei mai buni producători de sobe de lemn pentru baie, cu toate acestea, în gama lor există, de asemenea, unități care rulează pe gaz. Fiabilitate, durabilitate, ergonomie - acestea sunt trăsăturile distinctive ale produselor. Durata de încălzire a clădirii este de 1,5 ore.Greutatea pietrelor din cuptoare poate ajunge la 250 kg, ceea ce înseamnă că aburul va fi în cele mai bune tradiții ruse - ușor, uscat, transparent.

      Cuptoarele sunt fabricate din metal, pot fi utilizate în formă standard sau căptușite cu cărămizi. Există, de asemenea, modele decorate cu funingine și serpentină.

      În sfârșit, acest producător este implicat în fabricarea cuptoarelor personalizate, precum și la teste și, dacă este necesar, la îmbunătățirea probelor obținute.

      „Locomotiva“

      Producătorul susține că produsele sale combină cele mai bune caracteristici ale cuptoarelor de piatră și metalice. Unitățile acestui brand sunt caracterizate de viteză ridicată și calitatea încălzirii, fără a fi necesare reparații regulate, durabilitate, ușurință în instalare.

      Numele produsului găsește ecouri în aspectul său - cuptorul este destul de masiv, brutal, cu țevi în partea superioară. Ele dau cantități mari de abur.

      În catalogul producătorului se află construcții metal-ceramice, al căror cuptor este din metal și corpul este din piatră.

      O caracteristică deosebită a designului este o cameră cu foc rotund, care, conform producătorului, oferă o ardere mai bună și o durată lungă de viață a cuptorului.Colecția de mărci include sobe care au un alt tip de abur, adică puteți alege o unitate pentru o baie albă, neagră și există, de asemenea, modele echipate cu arme cu aburi.

      Volumul sobei este de asemenea impresionant, în unele dispozitive poate ajunge la 500 kg - o soluție excelentă pentru iubitorii de aburi și băi mari.

      „Gheizer“

      O altă marcă internă, ale cărei produse se bucură de o bună disipare a căldurii, o viteză ridicată de încălzire și o construcție sigură. Trebuie precizat precizia, ergonomia modelelor.

      Baza designului este oțelul ligat, rezistente la căldură, toate cusăturile de sudură sunt duble, ceea ce asigură o durată lungă de viață a cuptorului, rezistența la diferențele de temperatură.

      Timpul de încălzire este de 1-1,5 ore, totuși căldura din baie este deja la 30 de minute după începerea aprinderii. Apropo, datorită unei aragazuri bune, soba este încălzită chiar și de lemn brut.

      O altă caracteristică distinctivă a modelelor este un design deosebit al unui grătar din fontă, datorită căruia, dacă este necesar, poate fi schimbat. Sunt disponibile modele cu ușă metalică sau ferestre de vedere din sticlă rezistentă la căldură.

      opinii

      Atunci când alegeți o sobă, este util să vă familiarizați cu recenzii și evaluări independente de clienți.Astfel, de exemplu, produsele din brandurile Harvia, Helo și Kastor se bucură de o încredere deosebită în ceea ce privește cuptoarele electrice. Primul producător este liderul indiscutabil, producătoare de produse care îndeplinesc cel mai bine cerința "preț-calitate". Dacă sunteți în căutarea unui sobă cu un design elegant și neobișnuit, este mai bine să vă familiarizați imediat cu propunerile lui Helo. Kastor, potrivit utilizatorilor, este mai potrivit pentru încăperile mici de aburi, care este asociat cu o cantitate mică de încălzire.

      În ceea ce privește sobele pentru arderea lemnului, pozițiile de lider sunt ocupate de modele de producție finlandeză și internă, în special modele cu un rezervor, atât de iubit în Rusia.

      Dacă mijloacele și dimensiunile casei de baie permit (capacitatea de transport a podelei), atunci se preferă sobe din fontă. Acest lucru se datorează eficienței ridicate a dispozitivului, răcirii îndelungate (până la 10 ore), fiabilității și durabilității. Cumpărătorii remarcă performanța ridicată a cuptoarelor producătorului suedez Keddy (opțiunea scumpă) și marca locală Sudarushka (opțiune de preț mai accesibilă).

      Sfaturi și trucuri

      Unul dintre principalele criterii la care trebuie acordată atenție atunci când alegeți o sobă de baie este puterea sa.În același timp, este mai bine să nu fi ghidat doar de indicatori digitali universal. Este important ca puterea să se potrivească cu camera specifică.

      O mare greșeală ar fi achiziționarea unei unități cu prea multă putere. Această eroare este adesea făcută de cei care încearcă să încălzească rapid baia într-un timp scurt. Desigur, camera se va încălzi rapid, dar după aceea unitatea va începe să lucreze la minimum. Rezultatul - arderea aerului în camera de aburi și pietre la rece. Turnarea apei pe ele este lipsită de sens, deoarece aburul în acest caz nu va deveni ușor și transparent, dar gros, ca de exemplu dintr-un ceainic. A fi într-o astfel de cameră nu este doar neplăcută, dar nu în siguranță.

      Cealaltă extremă este achiziționarea unei unități cu putere redusă pentru a economisi. Desigur, dispozitivul pornit la modurile maxime va încălzi rapid și eficient camera, dar nu este necesar să vorbim despre durata lungă de viață. Ca orice echipament care funcționează pentru uzură, soba va eșua rapid.

      Pentru a determina puterea optimă a dispozitivului, este necesar să se determine volumul camerei de aburi. Acesta din urmă este calculat prin înmulțirea lățimii, lungimii și înălțimii camerei.

      Dacă există zone neizolate în cele din urmă (de exemplu, tigla, ferestrele), atunci trebuie să calculați dimensiunile (înmulțiți lățimea și înălțimea). Dacă există mai multe astfel de parcele, adăugați suprafețele rezultate în parcele neizolate. Următorul pas este să multiplicați valoarea rezultată cu un factor de 1,2. Rezultatul rezultat este însumat cu volumul camerei de aburi.

      Deseori ușile în camera de aburi sunt un pachet de sticlă. În acest caz, adăugați 1,5 la cifra rezultată.

      Luați în considerare această recomandare pe un exemplu specific:

      • Se calculează volumul sălii de aburi, a cărui lățime este de 1,5 m, lungimea - 2 m și înălțimea - 2,2 m. Prin multiplicarea acestor date obținem un volum de 6,6 metri cubi.
      • În camera de aburi există o fereastră de dimensiuni de 60x60 cm și o zonă cu gresie, dimensiunea care este de 100x100 cm. Calculăm suprafețele acestora și apoi adăugăm rezultatele rezultate - cifra va fi de 1,36 metri pătrați. m. Acum multiplicăm această cifră cu 1,2 (coeficient constant), rezultatul fiind de 1.623 m2.
      • Adăugați volumul sălii de aburi și zona zonelor neizolate, adică 6,6 și 1,62, obținem 8,232.
      • Să presupunem că o ușă de sticlă intră în camera noastră de aburi, deci adăugați 1,5 la ultimul rezultat, 8232. Cifra finală este de 9.732 m3.

       Pe acest indicator trebuie să vă concentrați atunci când alegeți puterea cuptorului.Rețineți că producătorii indică, de obicei, caracteristicile de alimentare la intervale de timp. De exemplu, 4-9 m3. Achiziționați unitatea ar trebui să aibă o marjă mică de putere. Aceasta este, pentru un volum de 9, 732 de metri cubi. dispozitivul nu este necesar pentru 4-9 m3, dar pentru 7-12 m3.

       Există, de asemenea, o formulă mai simplă pentru calcularea puterii necesare a cuptorului în raport cu suprafața camerei. Se crede că încălzirea cu 1 m3 de cameră necesită o putere de 1 kW.

       Dacă vorbim despre alegerea unui cuptor metalic, atunci cea mai bună opțiune poate fi numită un dispozitiv fabricat din oțel cromat. Ei nu ard oxigen în cameră, aburul rămâne curat, lumină. În ceea ce privește analogii din fontă, ele sunt durabile, dar le este frică de căderi de temperatură și pot pur și simplu să explodeze.

       Înainte de a cumpăra o sobă, întrebați dacă este destinată unei saune sau unei băi. Faptul este că produsele pentru saună nu sunt potrivite pentru utilizare în baie și invers. Singura excepție poate fi modelul "Vetruvia" de la producătorul "Termofor".

       Când cumpărați cuptoare cu metale grele, în principal fontă, asigurați-vă că podeaua din camera de aburi este pregătită pentru astfel de încărcături.

       Recomandările pentru alegerea cuptoarelor electrice pot fi rezumate după cum urmează:

       • Prefera desene cu pereti grosi.
       • Când cumpărați un aragaz, specificați cantitatea de gaz pentru care este proiectat. Din aceasta depinde de performanța și eficiența transferului de căldură ale dispozitivului. Fiecare arzător are propriul prag de consum de combustibil, la care se generează o anumită putere. Dacă puterea recepționată nu este suficientă pentru a vă încălzi camera, alegeți o sobă cu un volum mare de arzător.
       • Atunci când alegeți cuptorul, inspectați-l cu atenție - toate conexiunile trebuie să fie strânse, carcasa nu trebuie să fie deteriorată, fără zgârieturi, fisuri.

       Exemple frumoase

       Pentru o odihnă spirituală de baie, nu este suficient să cumpărați un cuptor de calitate. Trebuie acordată atenție confortului și atracției estetice a întregii camere. Desigur, inima lui va fi o cameră de aburi cu aragaz.

       Interiorul rusesc

       Pentru majoritatea compatrioților noștri, o baie este asociată cu o aromă națională, rusă, prin urmare premisele sunt realizate în consecință. În cel mai bun mod stilul rus arata în băi de lemn din busteni sau un bar. Ca și podea, pereții din lemn nu necesită decor.

       Aragazul este mare, căptușit cu cărămizi, dale sau pur și simplu vopsite. Băncile simple din lemn și o masă ospitalieră mare în zona de recreere vor completa interiorul. Persoana rusă, așa cum știți, este gospodărească și, prin urmare, în sala de așteptare și în încăperea de odihnă puteți găsi adesea un bufet vechi sau un scaun care a servit timpul în sufragerie și acum împodobește băile. Dintre piese există mochete multi-colorate, toci de plante aromatice suspendate din tavan și, bineînțeles, un samovar.

       Muzică country

       Stilul de țară aparține, de asemenea, satului, dar aici se poate simți influența altor țări, în special Franța și America. Țara franceză mai rafinată, mai ușoară. Pentru a le crea, folosiți mobilier din lemn cu detalii sculptate, vernisate, eventual în vârstă artificială. Materiale naturale - in, bumbac cu broderie de plante elegante. Punctul culminant al interiorului poate fi vase culori luminoase. Pe tavan există cu siguranță grinzi de lemn, podeaua este din lemn sau gresie.

       Tradițiile orientale

       Baia orientală este un hammam, deci în primul rând ar trebui să cumpărați o sobă care dă temperaturi ridicate și abur umed. Cu toate acestea, dacă nu vă place aceste proceduri, puteți lăsa spiritul familiar al sălii de aburi și întruchipează estetica Estului cu ajutorul designului.

       Mai întâi de toate, trebuie să ai grijă de pereți și podea. Ar trebui să fie un mozaic de culori strălucitoare, modele de fantezie, model tradițional "castravete orientale", și elemente de plante sunt binevenite.

       Glisarea fanteziei poate fi dată la înregistrarea unei încăperi de odihnă, transformându-l într-o narghilea reală. Pentru a face acest lucru, creați un cort de aer organza, împrăștiați pe o mică înălțime a pernei, luați boluri luminoase de ceai.

       Stilul scandinav

       Stilul scandinav este un material ecologic, simplu și natural. Decorare de perete - lemn, cărămidă, zăbrele. Culori - ușoare, naturale. Stilul nu tolerează ceva extra, complex, dur.

       Cu toate acestea, unele accente luminoase vor adăuga originalitatea camerei și vor completa interiorul. Acestea pot face, de exemplu, abajururi luminoase în camera de odihnă.

       În ceea ce privește camera de aburi, aici domnește un decor clasic - din lemn, de preferință în culori vii.

       Exotica japoneză

       Într-o baie tradițională japoneză, nu există sobe, sunt înlocuite cu butoaie rotunde de abur. Pentru a atinge stilul soarelui în creștere, se recomandă achiziționarea unui cuptor electric cu un generator de abur, care are o formă de butoi. Ca finisaj pentru aceasta utilizați lemn sau o piatră naturală.

       Când faceți o odihnă, preferați mobilierul cu picioare scurte - Otomanii și o masă mică vor fi de ajuns. Completați interiorul cu ecrane de bambus, un copac bonsai miniatural și fanii pe pereți. Aveți grijă de ceaiul de stil potrivit.

       Clasic actualizat

       Această opțiune este potrivită pentru bai din cărămidă sau cărămidă și implică utilizarea materialelor naturale de finisare, utilizarea de nuanțe liniștitoare, prezența arcadelor sau coloanelor mici. Podeaua este, de obicei, faianta, mobilierul este clasic cu forme geometrice laconice.

       modern

       Destul de rar, acest stil este folosit pentru proiectarea băii, deoarece nu este asociat cu atmosfera familiară a unei săli de aburi. Cu toate acestea, stilul Art Nouveau arată bine atunci când proiectați săli de baie, săli de odihnă. Bazele sale sunt culorile luminoase, materialele moderne, suprafețele de sticlă și crom. Nu vă fie teamă să experimentați o combinație de culori strălucitoare, forme neobișnuite. Prezența tavanelor pe mai multe niveluri și a mai multor sisteme de iluminat.

       În camera de odihnă, puteți pune o formă neobișnuită de mobilier sau saci de fasole, decorați zidurile cu imprimate imprimate.

       Designerii recomandă să se abțină de la eclectism în baie, deoarece nu diferă dimensiunea impresionantă. Combinația mai multor stiluri va arăta pretențioasă, enervantă.

       Cu un design stiistic, evitați decorarea excesivă a sălii de aburi., care din nou este asociată dimensiunii sale modeste și scopului specific. Cel mai bun design pentru aceasta va fi o combinație de 2-3 tipuri de elemente din lemn sau mozaic ceramice.

          Când faceți o baie, încercați să vă asigurați că toate camerele sunt una din punct de vedere al stilului. Este important ca ideea de proiectare să fie citită în toate colțurile băii.

          Comentarii
           autor
          Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

          Sala de intrare

          Camera de zi

          dormitor