Sobe de fier pentru baie: avantajele și dezavantajele

Un cuptor de calitate este o componentă esențială pentru o ședere confortabilă în baie. Cea mai mare plăcere de a sta în camera de aburi este realizată de temperatura optimă a aerului și de finețea aburului. O cutie de foc simpla pentru lemn de foc a fost mult timp inlocuita de o gama larga de modele si de alegerea producatorilor.

Popularitatea sobelor din fontă este în continuă creștere. Dar, înainte de a decide să instalați o astfel de structură, este important să studiem caracteristicile caracteristice acestui material, avantajele și dezavantajele acestuia.

Caracteristici speciale

Ceremonia de baie este un ritual tradițional, folosit nu numai pentru recreere, ci și pentru scopuri recreative. Fonta este din ce în ce mai populară ca material de aragaz.

Cuptorul de fier pentru o baie diferă de predecesorii săi printr-o serie de avantaje.

 • Rezistență ridicată la căldură, obținută prin adăugarea de crom. Un avantaj suplimentar îl constituie capacitatea de a rezista schimbărilor bruște ale temperaturii.
 • Nivel ridicat de capacitate termică și nivel scăzut de conductivitate termică. Pe baza acestor proprietăți, camera se va încălzi rapid, dar căldura acumulată va merge încet (până la 9 ore).
 • Instalațiile de încălzire din fontă au pereți groși care transmite ușor căldura, dar nu arde de la temperaturi ridicate.
 • Sub rezerva respectării tehnologiei de instalare, soba din fontă este absolut ignifugă.
 • Dimensiunile mici vă permit să plasați echipamentul în cameră al tuturor parametrilor.
 • Pentru a instala un astfel de cuptor nu are nevoie de o fundație.
 • Pentru buna functionare a echipamentului de incalzire este necesara o cantitate mica de lemn.
 • Puritatea ecologică și siguranța materialului însuși.
 • În timpul funcționării nu există o ardere de oxigen.
 • Aburul alocat nu numai că nu dăunează oamenilor, ci aduce și anumite beneficii pentru sănătate.
 • Durată lungă de funcționare în cazul funcționării corespunzătoare a dispozitivului.

Dispozitivul de încălzire din fontă se caracterizează prin universalitate: simultan încălzește aerul în camera de aburi și în apă. Cuptorul din fontă se potrivește bine în interiorul băii și arată armonios în camera de aburi cu orice design. În ciuda faptului că soba are o dimensiune compactă, cântărește destul de mult - aproximativ 60 de kilograme.

În același timp, este ușor de transportat și instalat.

Invelisurile din cuptor sunt selectate numai din dorintele individuale si pot fi realizate din orice material. De exemplu, poate fi suprapusă cu cărămizi sau plăci, sau nu poate fi supus unor plăci externe suplimentare. Se poate cere acoperirea dacă un producător lipsit de scrupule a economisit pe calitatea materialului produs. Poate fi spart fonta slabă în timpul funcționării. Pentru a evita astfel de probleme, se recomandă acoperirea încălzitorului.

Pentru instalarea în casa de baie a unei case particulare, ar trebui să alegeți sobe de turnătorie de cea mai bună calitate. Nu merită să economisiți atunci când cumpărați un produs, este important să studiați cu atenție compoziția sa chimică, astfel încât atunci când îl utilizați să nu vă confruntați cu deformări materiale.

Există câteva dezavantaje principale ale sobelor din fontă.

 • La etapa de instalare, este necesar să se prevadă construirea unui coș de fum, care nu este o condiție prealabilă pentru instalarea cazanelor electrice.
 • În timpul funcționării, elementele cuptorului trebuie tratate cu o precizie sporită, deoarece materialul este fragil.
 • Cost ridicat comparativ cu analogii din oțel.
 • Nu puteți răci cu ușurință cuptorul, deoarece metalul se poate sparge.

Principiile de funcționare ale tuturor modelelor sunt aproape identice, există doar mici diferențe între nivelul de conservare a căldurii și indicele de transfer termic. Diferite tipuri de cuptoare, acești indicatori variază în funcție de caracteristici.

tipuri

Principalele modele de sobe din fontă de la producătorii ruși care apar pe piața modernă îndeplinesc toate cerințele moderne și au caracteristici tehnice excelente.

Sobe de lemn din fontă pentru băi sunt în mare cerere datorită designului simplu, nivelului înalt de fiabilitate și ușurinței de funcționare. Forma cuptorului poate fi dreptunghiulară, pătrată sau rotundă.

Principiul funcționării unui astfel de cuptor este destul de simplu:

 • Aragazul pentru arderea lemnului este echipat cu o cutie de foc în care se pune combustibil solid;
 • În procesul de ardere, se generează căldură, care este primită fie de corpul cuptorului, fie de încălzitor.
Rectangular cuptor
Pătrat cuptor
Cuptor rotativ

Există modele în care construcția asigură prezența unei găuri care permite așezarea lemnului de foc nu numai prin camera dublă, ci și în încăperea următoare. Modelele care pot fi clasificate ca "avansate" sunt echipate cu un rezervor de apă în care apa este încălzită și utilizată pentru spălare. Încălzirea se produce datorită căldurii, care dă corpului.

Produsele de ardere sunt îndepărtate prin tava de cenușă situată sub cuptor.

Lemne de foc cu două compartimente
Cuptor cu rezervor de apă

Următorul tip este o sobă cu încălzire închisă. În ceea ce privește combustibilul consumat, aceasta este cea mai economică opțiune. Nivelul de formare a funingine în ele este semnificativ mai mic decât cel al altor modele. Volumul spațiului încălzit - până la 45 m3. Una dintre caracteristicile de design este amplasarea pietrelor în interiorul cuptorului în sine. Acestea sunt complet ascunse de ochi, alimentarea cu apă este efectuată prin orificiul situat în partea de sus, ca rezultat, lichidul se transformă în abur uscat curate.

Aragaz cu o sobă închisă în tăiere
Aragaz cu aragaz închis

Un alt tip popular de aparat de încălzire pentru o baie este o sobă staționară cu un cuptor insuportabil. Dimensiunea acestor cuptoare este mică și completează perfect interiorul camerei de aburi. Ele sunt adesea folosite în clădiri de dimensiuni reduse, fără cameră utilă. Așezați-vă în camera de aburi, puteți privi arderea lemnului. Desigur, stocarea permanentă a lemnului de foc lângă sobă este interzisă, deoarece este plină de posibilitatea unui incendiu.

Următorul model este un aragaz staționar, cu un incendiu portabil. În astfel de modele, focul este scos în camera din spate sau în camera de odihnă.

Lemnul de foc poate fi plasat în siguranță lângă o astfel de aragaz, deoarece probabilitatea de incendiu este exclusă.

Cuptor cu cuptor intolerabil
Cuptorul de la distanță

Nu există întotdeauna posibilitatea sau dorința de a încălzi soba cu lemn de foc. Prin urmare, o opțiune excelentă ar fi achiziționarea de sobe de gaz din fontă. În plus, o sobă din fontă arzătoare din lemn, cu ajutorul specialiștilor, poate fi transformată într-un aparat de gaz.

Nu este posibilă efectuarea acestei proceduri, deoarece necesită instalarea unui arzător cu gaz certificat. Ea este examinată de un inspector al serviciului de gaze. Dacă o sobă de fier de lemne ar putea declanșa un incendiu, atunci gazul creează un risc de explozie.

Cuptor cu gaz
Procesul de aragaz pe gaz

Următoarea categorie de încălzitoare este o sobă din fontă cu schimbător de căldură. Un schimbător de căldură este un sistem de conducte prin care apa curge continuu. Schimbătorul încălzește apa prin contact direct cu sursa de căldură. Acesta poate fi amplasat atât în ​​exteriorul cât și în interiorul carcasei cuptorului, în alte cazuri este o bobină care se învârte în jurul coșului de fum.

În prezent, există mai mulți producători dovediți care fabrică toate tipurile de cuptoare de mai sus.

Cuptor cu schimbător de căldură
Procesul cuptorului cu un schimbător de căldură

Producatori

Comentariile proprietarilor reprezintă o mare oportunitate de a explora caracteristicile unui anumit model înainte de a cumpăra o sobă. Pe baza lor, o listă de producători demni de atenție.

Pentru gama de cuptoare "Kalita" este:

 • Jack Magnum;
 • bucurie;
 • arcuite;
 • Taiga;
 • Huntsman;
 • Printul Kalita;
 • Gaudi;
 • Kalita Extreme;
 • Vityaz.
Cuptor "Jack Magnum"
Cuptorul "Arcuit"
Cuptorul "Arcuit"
Cuptor "Taiga"
Cuptorul "Kalita Extreme"

Producator - Izhkomtsentr VVD. Tipul de construcție pliabil, corpul cuptorului este din fontă cu o grosime de 1 cm.Unele dintre modele se caracterizează printr-un tip de sobă închis, ventilație controlată și prezența unui tunel de ardere a fumului fabricat din materiale precum oțelul inoxidabil și fonta.

Izhkomtsentr producător VVD
Furnace de la "Izhkomtsentr VVD"

Puteți decora ușa focului în două moduri diferite: cu ajutorul unei bobine sau a unui dozator de săpun. Aceste pietre au un efect pozitiv asupra corpului, cresc nivelul general al imunității și normalizează tensiunea arterială. Există modele cu încălzire încorporată în cuptor. Însă Kamenka închis este recunoscut de experți drept o opțiune preferată de utilizare. Acest lucru se datorează faptului că într-un spațiu închis, pietrele sunt încălzite uniform din toate părțile, datorită căreia aburul devine mai ușor și mai util.

bobina
Talkohlorit

Modelul arcuit are un design frumos și furnir de piatră. Kamenka sub formă de arc are frânghii decorate cu garnituri forjate. Temperatura în toate părțile camerei de aburi este stabilă și este distribuită uniform datorită inerției termice mărită. Kamenka deține până la 120 kilograme de pietre, încălzirea durează mai puțin de 2 ore, după care temperatura este menținută la nivelul potrivit pentru o perioadă lungă de timp.

Kamenka sub forma unui arc 1
Kamenka sub formă de arc 2

Modelul Jack Magnum este fabricat cu o sobă deschisă. Cantitatea de pietre care sunt plasate în interior ajunge la 80 kg. Datorită căptușelii subțiri, energia termică se acumulează rapid și apoi se extinde prin camera de aburi.

Odată cu numeroasele avantaje, modelul are unele dezavantaje:

 • Componentele (grătarul) eșuează rapid, este dificil să le înlocuiți;
 • Cuptorul este încălzit mult timp în sezonul rece;
 • Cutia de foc are o înălțime mică;
 • În locul în care canalul de combustibil se conectează cu corpul aragazului, există o îngustare, ceea ce este foarte nepractic.
Model Jack Magnum
Cuptor cu aragaz deschis

  Următorul segment de piață este gama Hephaestus de sobe. Cuptoarele acestui brand depasesc echipamentul competitorilor din multe puncte de vedere datorita unui avantaj important - incalzirea accelerata a aerului. Este nevoie de doar 60 de minute pentru ca temperatura suprafeței să atingă 7000 de grade. Inhibitorii de flacără sunt încorporați în echipamentul cuptorului Hephaestus, astfel încât combustibilul este consumat foarte economic.

  Un alt avantaj al acestor cuptoare poate fi numit dimensiunile și greutatea lor compacte. În plus, echipamentul poate rezista la 15 - 20 de ani de funcționare continuă fără pierderi de proprietăți utile.Producătorul poate alege o sobă pentru plasarea oricărei zone.

  Și pentru a instala echipamentul, nu este nevoie de o fundație suplimentară.

  Cuptorul este fabricat din fontă, a cărui grosime variază de la 10 la 60 mm.

  Gama de modele este după cum urmează:

  • PB 01 Principalul plus este prezența izolației cu aburi (pentru a evita rănirea oamenilor), căptușirea cu un talcolorit de material natural. Acest model are trei variante, fiecare având aproximativ 300 kg de pietre.
  • PB 02 Suporta 2 moduri: aer uscat si abur umed. Pe ușa căminului sa instalat geam termorezistent.
  Model PB 01
  Modelul PB 02
  • PB 03 Tip convecție cuptor compact. Cu aceasta, puteți încălzi aproximativ 25 de metri pătrați. Acest model are modificări proprii: PB 03 M, PB C, PB 03 MS. Toate acestea sunt proiectate pentru încălzirea rapidă a încăperilor mici.
  • PB 04 Acestea sunt unități de lemn de tip închis. Dimensiunile cuptorului sunt compacte, echipamentul este echipat cu un rezervor de deșeuri și un coș de fum. Cuptorul în sine este fabricat din fontă, ușile sale fiind realizate din sticlă durabilă.
  Model PB 03
  Model PB 04

  Producătorul oficial subliniază faptul că calitatea turnării în fiecare etapă este sub controlul continuu al specialiștilor, iar un singur marcaj de lemn de foc durează 8 ore de funcționare continuă a unității.Producția de echipamente pentru cuptoare este posibilă în versiunea "economie" sau într-o garnitură de elită de mai multe tipuri: "abur rusesc", "Optima" și "președinte".

  Cuptor "abur rusesc"
  Furnace "Optima"
  Cuptorul "președinte"

  Tipul următor este sobele din fontă Vesuvius. Modelul Vesuvius este alcătuit din cuptoare precum "Hurricane", "Sensation" și "Legend".

  "Senzația" este încălzită direct din camera de aburi. Are o sobă ventilată și un incendiu complet etanș. Pietrele se încălzesc până la 350 de grade.

  O copie foarte decentă - "Vesuvius Legend" cântărind 160 kg. Este destinat utilizării în încăperi de aburi, a căror suprafață atinge 10 - 28 de metri cubi.

  Hurricane Furnace
  Cuptorul "Sensation"
  Cuptor "Legenda"

  "Uraganul" este o sobă ideală pentru cei care apreciază tradițiile băii originale rusești. Kamenka este închisă, situată în partea superioară. Aburul de ieșire este bine, dispersabil. Echipamentul cântărește aproximativ 110 kg, aragazul poate fi încălzit din camera adiacentă cu o cameră de aburi. În mod direct, carcasa cuptorului este vopsită cu vopsea neagră rezistentă la căldură. Pietrele de încălzire ating o temperatură de +400 grade.

  Potrivit experților, este imposibil să se încălzească pietrele din rețea până la temperatura dorită, aburul devine greu și nu are nici un efect bun.

  Cuptorul uraganului din față
  Cuptorul uraganului din spatele lui

  Cuptorul "Fantana de 20" este potrivit atât pentru băi umede, cât și pentru baie uscată. Cuptorul este realizat din fontă reală, care nu este supus la decolorare. Cuptor solid, sobă acoperită cu email rezistent la căldură.

  Cuptorul Termofor are o eficiență ridicată și un cost democratic. Producătorul oferă o garanție de trei ani pentru integritatea metalului.

  Cuptor "Mistress 20"
  Cuptor "Termofor"

  Caracteristici cheie:

  • Securitate ridicată. Fiecare cuptor trece toate testele necesare și se face conform standardelor existente.
  • Creșterea rezistenței. Pentru a crea oțel rezistent la căldură cu un procent ridicat de crom.
  • Două moduri de funcționare: temperatură rapidă / menținerea temperaturii.
  • Sistem de auto-curățare auto-curățat.
  • Mare design.
  • Ușurința de transport.
  Cuptor "Termofor"
  Termofor cuptor în interior

  Cuptorul popular "Sudarushka", caracteristicile distinctive ale modelului - încălzire rapidă și capacitate excelentă de căldură.

  Lista aspectelor pozitive ale acestui echipament poate include:

  • utilizarea economică a materialului combustibil;
  • universalitatea designului;
  • procedura simplificată de instalare;
  • greutate mică;
  • ușurința de îngrijire;

  Designul are și dezavantaje:

  • Există adesea plângeri că focarul de focar se sparge rapid. Motivul pentru aceasta poate fi calitatea slabă a fontei sau funcționarea incorectă.
  • Răciți rapid lichidul din rezervor.
  Cuptorul "Sudarushka"
  Schema cuptorului "Sudarushka"

  Designurile de mai sus sunt în mare cerere datorită costurilor lor relativ scăzute și ușurinței de instalare.

  Asigurați-vă că menționați soba finlandeză pentru o baie. Gama lor este largă, însă costul este semnificativ mai mare decât cel al modelului de producție al Federației Ruse. Este justificat, deoarece fabricarea folosește metale mai scumpe.

  Principalii producători de cuptoare sunt:

  • Harvia este lider în ceea ce privește viața de serviciu;
  • Compania Narvi - producător de produse ecologice ridicate;
  • Helo este un brand democratic cu un design simplificat.

  În ciuda costurilor ridicate, cuptoarele finlandeze sunt lideri recunoscuți pe piața mondială.

  Cuptorul Harvia
  Cuptorul Narvi
  Helo cuptor

  Sfaturi pentru alegere

  Piața oferă o gamă largă de modele diferite de cuptoare. Care dintre ele este mai bună, cumpărătorul decide, concentrându-se asupra nevoilor individuale și a capacităților financiare. Pentru a nu fi prins, ar trebui să vă familiarizați cu sfatul specialiștilor.

  Aceste recomandări vă pot ajuta cu selecția și sugerați exact la ce ar trebui să acordați atenție atunci când alegeți.

  • Calitatea materialului. Este foarte important să înțelegeți că metalul este diferit în ceea ce privește grosimea și alte caracteristici de calitate.
  • Plasarea cuptorului. Cuptorul este normal și alungit. A fost montat extins în orificiul de perete, care permite încălzirea sobei atât din camera de odihnă, cât și din camera de aburi.
  • Tipul rezervorului de apă poate fi încorporat și montat. Când alegeți, merită să luați în considerare specificitatea băii.
  • Nivelul de performanță În mod tipic, producătorul pune informații detaliate despre cât spațiu poate fi încălzit un anumit tip de cuptor.
  • Tip de combustibil. Pe baza felului de combustibil utilizat pentru încălzire, trebuie să acordați atenție grosimii peretelui modelului selectat.
  • Tipul ușii. Modelele din sticlă călită sunt mult mai scumpe decât analogii, dar o vedere minunată a focului va fi furnizată de mult timp.
  • Fie că este complet cuptorul este din fontă. Există producători care, care doresc să reducă costul produselor lor, înlocuiesc unele elemente cu cele din oțel. Dezavantajul acestor produse este faptul că oțelul reduce semnificativ durata de viață a dispozitivului.

  Pentru cei care iubesc și știu cum să lucreze cu mâinile, există o altă opțiune care nu implică achiziționarea de design.

  Cuptorul poate fi realizat independent de o baie veche din fontă, care nu este utilizată în scopul propus.

  Dar oricine au fost făcuți, sobele de fier sunt produse excelente cu caracteristici de înaltă performanță care pot fi folosite atât în ​​saună, cât și în baia rusă. Atunci când cumpărați, este important să efectuați cu atenție o inspecție vizuală și să examinați toți parametrii dispozitivului pentru a evita decizia greșită și pentru a achiziționa cea mai potrivită opțiune.

  Cum să alegeți o sobă din fontă pentru baie, consultați următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor