Cuptoare electrice pentru baie: caracteristici alese

 Cuptoare electrice pentru baie: caracteristici alese

Tehnologiile moderne fac posibilă simplificarea procesului de încălzire a băii. Încălzirea electrică elimină necesitatea utilizării gazului inflamabil lichid combustibil sau exploziv, apariția fumului și a funinginii, permite să nu se acumuleze rezerve de cărbune și lemn de foc. Este important să alegeți cu atenție proiectul pentru a evita problemele. Luați în considerare subtilitățile dispozitivului și caracteristicile alegerii unui cuptor electric pentru o baie, vom studia avantajele și dezavantajele sale.

Caracteristici: argumente pro și contra

Cuptorul electric pentru baie nu necesită întreținere complexă, ca opțiune de lemn. Curentul electric este de multe ori mai scump decât lemnul de foc, pentru a monta aparatul fără un electrician profesionist nu va funcționa.Dacă invitați un specialist, acesta poate indica faptul că cablarea nu va face față sarcinii sau dacă sursa de alimentare într-un anumit loc nu este suficient de puternică și de fiabilă. În plus, dificultatea constă în împământarea obligatorie a structurii, se presupune că o parte din lucrările necesare vor fi realizate în timpul procesului de construcție.

Cei care nu au decis imediat despre tipul de cuptor sau au decis să utilizeze încălzirea electrică după un timp ar trebui să facă o revizie costisitoare și consumatoare de timp. Stratul de impermeabilizare este acoperit cu o rețea specială, perimetrul este înclinat cu o bandă de oțel, întreaga structură fiind conectată electric la faza zero a ecranului. Dar acest lucru nu înseamnă că sobe clasice de ardere a lemnului sunt mai ușor și mai ușor de asamblat. Sub ele se pregătește în mod necesar fundația (în mod ideal o fundație separată). Atunci când alegeți un focar portabil, va trebui să creați un perete rezistent la foc, iar construcția unui coș bun are multe subtilități.

Tipuri și caracteristici

Aragazul, care lucrează la electricitate, în cea mai simplă formă, funcționează pe încălzitoarele electrice ascunse într-o carcasă cu un castron. Diferențele dintre încălzitoare sunt pline cu pietre speciale de baie.Agregatele electrice încălzesc pietrele înșiși și primesc căldură de la ele. Acest format este numit "elektrokamenka". Încălzitorul este așezat pe podea sau montat pe perete (cu picioare și brațe). O parte din modelele electrice permite ambele tipuri de instalare.

Telecomanda autonomă trebuie selectată cu atenție: nu are întotdeauna o lungime suficientă pentru o cameră de aburi specială. Telecomanda este atașată la un model, ceilalți îi cumpără independent. Când evaluezi cuptoarele electrice, ar trebui să fii interesat de un generator de abur. Depinde de calitatea încălzirii și de confortul la spălare.

Un parametru important este masa de pietre utilizate. Când este de 100 kg sau mai mult, cuptorul atinge starea necesară de la 90 la 120 de minute după lansare. Rigiditatea încălzirii aerului scade, temperatura este uniform distribuită în cameră. Deoarece numărul de pietre este mare, puteți turna apă: partea de piatră nu va avea timp să se răcească, elementele de încălzire nu vor intra în contact cu lichidul (se va evapora mai devreme). Modele care pot fi udate lucrează la o tensiune de 380 V și consumă o cantitate mare de curent (acest lucru este previzibil, deoarece pietrele mari trebuie încălzite).

Tipul descris de cuptoare costă aproximativ 60 de mii de ruble chiar și atunci când lucrează din elemente de încălzire (nu din elemente de încălzire pe bandă). Sobe care conțin relativ puține pietre (până la 40 kg) permit încălzirea camerei într-o zonă mică timp de 30 de minute. Va fi posibilă turnarea apei doar ocazional și în porții mici. Înainte de aceasta, ar trebui să verificați dacă pietrele sunt încălzite. Sobe mici sunt preferabile pentru saune, deoarece acest mod le permite să lucreze mult mai mult decât într-o baie rusă tradițională.

Prin urmare, concluzia: cu ajutorul unui cuptor de dimensiuni mici care funcționează din rețeaua de 220 V, este ușor să pregătiți o saună electrică în apartament. Camera se încălzește repede, dar nu este necesară crearea unei umidități ridicate. Costul de construcție este de la 20 la 40 de mii de ruble. Nu este necesară amplificarea suplimentară a cablului electric, dacă acesta este în stare echitabilă.

Termose - cuptoare cu incintă închisă. Partea superioară a produsului este echipată cu un capac. Volumul intern conține pietre: ele, fiind înconjurate de izolație termică, se încălzesc. Un cuptor de acest tip poate funcționa în modul de pregătire constantă, cheltuind pentru întreținerea pietrelor într-o formă încălzită de 1 kW în 4 ore.Un astfel de cazan este optim pentru cei care preferă să viziteze băile la sfârșitul zilei de lucru: s-au întors, au început sistemul, au făcut afaceri urgente și după câteva ore au mers în liniște să se spele. Este termos care dă un abur foarte bine încălzit, familiar în tradiția rusă.

Această circumstanță este valoroasă, pentru că termosurile costă aproximativ 70-90 de mii de ruble. Modelele cu generator de aburi în interior sunt umplute cu apă (iar caldul este mai bun, deoarece vă permite să ajungeți rapid la modul dorit). Într-o baie din lemn, puterea optimă a unui cuptor electric este de la 1,3 până la 1,5 kW pe metru cub. m. camera de aburi. Dacă este echipat într-o casă de panouri cu izolație bună, puteți reduce aceste cifre la 800 - 1000 W per m3.

Indiferent de izolarea termică a clădirilor, se recomandă pregătirea unui gard din lemn. Acest lucru este important în cazul cuptoarelor electrice de uz casnic, care pot avea multe dezavantaje. Dispozitivele mai puternice decât cele 7 kW funcționează bine numai atunci când sunt alimentate de la surse trifazate - iar liniile de alimentare adecvate nu sunt peste tot. În momentul pornirii sau opririi cuptorului, rețeaua poate fi supusă unei mișcări de tensiune, care nu este întotdeauna convenabilă pentru alți consumatori.Chiar și echipamentele din aceeași casă pot suferi. Stabilizatorii ajută la evitarea acestei probleme.

Dacă cuptorul atinge modul maxim sau aproape de acesta, în funcție de capacitatea cazanului, calitatea izolației termice și volumul camerei, încălzirea necesară este atinsă în 30-120 de minute. După atingerea valorii dorite, soba trebuie să intre în modul de întreținere a încălzirii, care poate apărea în modul manual și automat. Încălzitoarele electrice sunt echipate cu termostate, versiunile avansate ale acestora fiind capabile să stabilizeze chiar și umiditatea din încăpere.

Un parametru important al băii este menținerea unui echilibru între conservarea energiei și ventilație. Admiterea aerului proaspăt mărește consumul curent. Dacă influxul de mase de aer proaspăt este mic, există riscul de leșin sau sufocare în cele lavabile. Verificați dacă protecția termică a cuptoarelor este bună: în majoritatea cazurilor sunt acoperite cu mai multe plăci de oțel. Confruntarea cu plăci ceramice și pietre naturale se comportă bine și cu protecția împotriva arsurilor. Când cumpărați un cuptor electric, trebuie să întrebați ce diametru de fire rezistente la căldură vor fi necesare pentru echipamente specifice.

Cuptoarele pentru bai supraalimentate sunt semnificativ mai puțin puternice decât analogii electrice și nu la fel de practice. Șemineul poate fi combinat cu o sobă de baie într-un singur dispozitiv. Astfel de soluții sunt bune, deoarece vă permit să vă așezați și să vă relaxați în căldură după încheierea procedurii principale. Ușa de piatră din partea de șemineu este în principal din ceramică metalică. Firebird este o sobă electrică care îndeplinește pe deplin toate cerințele de bază pentru încălzirea în baie.

Dezvoltatorii au rezumat toate realizările industriei ruse și străine. Acest lucru a permis creșterea timpului de funcționare cu 40% în comparație cu omologii de oțel. Dispozitivul este fabricat din fontă de înaltă calitate și conține o serie de inovații. Transferul de căldură este bun, menținerea căldurii în camera de aburi este ușor de implementat. Pe piață sunt modificări economice, standard, clasice și de elită. În ultimele două variante este posibilă o bobină și un hipoclorit.

Cum sa alegi?

Inițial, sobele electrice au fost adaptate la saună (saună finlandeză). Ele sunt ideale pentru uscarea aerului și a căldurii sale puternice.În baia rusă, aerul ar trebui să fie mai rece și mai umed, aburul este potrivit nu numai pentru toată lumea, ci doar pentru lumină, dat de pietre încălzite. Alimentarea cu apă într-un cuptor electric este pur și simplu periculoasă: elementele de încălzire se pot rupe. Producția este achiziția unui generator de abur, care este construit și autonom în execuție.

Diferitele formatoare de abur dau un efect diferit., numai unele modele permit producerea de aburi fine. Chiar și cele mai bune componente finlandeze pentru această sarcină nu sunt potrivite. În cazul în care utilizați mai degrabă produse rusești, acestea sunt accesibile. Regula, cunoscută de mulți de la sobele de lemn ("aburul corect numai în încălzitoare închise") funcționează numai pentru o sobă de ardere a lemnului.

Cu cât dispozitivul este mai puternic, cu atât mai repede se încălzește baia. Cuptoarele electrice puternice sunt raționale numai în sălile mari de aburi. În baia rusă este recomandat să ridice un cuptor de tip "termos", care costa cel puțin 100 de mii de ruble. Variantele cu elemente de încălzire sunt considerate cele mai ieftine, însă elementul de încălzire electric-termic nu este suficient de puternic (în versiunea deschisă). Unitatea de încălzire cu bandă este mai puternică, consumă mai puțin curent, partea de încălzire este ascunsă în interiorul benzii ceramice.

Un punct important - sistemul de control. Versiunea încorporată implică amplasarea butoanelor, a pârghiilor și a mânerelor pe corp, la distanță - pe o consolă separată. Un set tipic de opțiuni este ajustarea temperaturii, pornirea la distanță pentru o anumită perioadă de timp și oprirea după o anumită perioadă de timp. Fără aceste funcții, chiar dacă există un generator de abur, modelul nu poate fi luat în considerare. Cuptoarele electrice cu rezervoare de apă, cu excepția rezervoarelor pentru alimentarea generatorului de abur, nu există.

Producatori

Cuptoarele electrice ale diferiților producători ar trebui împărțite în două grupe principale: fabricate în Rusia și fabricate în străinătate. În rândul companiilor ruse, ar trebui să se acorde atenție produselor "Polytech" sub marca "Christina". Avantajele fără îndoială ale unui astfel de produs sunt accesibilitatea și utilizarea încălzitoarelor cu bandă în circuitul dispozitivului.

În scăderea categoriei bugetare:

  • "Ermak";
  • „Cuptorul“;
  • "Vesta".

Printre furnizorii străini de pe piața rusă, locurile de frunte ocupă companii finlandeze. Luați în considerare bine cuptoarele electrice din Germania. Recenzii de produse din Germania Companiile EOS arată că ea eliberează nu prea grațios,dar încălzitoare electrice stabile. Rezistența mecanică și fiabilitatea pentru dezvoltatorii acestei preocupări sunt în primul rând. În linia companiei germane are o sobă cilindrică. Este posibilă instalarea mai multor opțiuni pe podea, pe perete sau sub bancă. Unele modele funcționează la 400 V.

germană klafs companie produce modele de înaltă calitate exclusiviste. Ele sunt fabricate și decorate cu materiale extrem de costisitoare, folosind în mod activ cele mai recente progrese tehnologice.

Dacă doriți să salvați, ar trebui să cumpărați suedeză Tylo cuptoarecare sunt capabili să lucreze în modul de saună și o sobă tradițională rusă.

Produsul finlandez este reprezentat de trei branduri importante - Narvi, Harvia și Saunatec. Toate oferă opțiuni relativ accesibile pentru o baie de dimensiuni mici. În majoritatea cazurilor, acest tip de perete model. Harvia a dezvoltat cuptorul electric Symphony, care este gata să meargă în orice moment.

Recomandări de instalare

În lipsa cunoștințelor despre proiectarea cuptoarelor pentru saune și băi, metodele de conectare a acestora și cea mai mică incertitudine în pregătirea lor, este mai bine să contactați un specialist.Încercările non-profesioniștilor de a instala automat un cuptor electric pot fi mortale, chiar provocând un incendiu. Conform tehnologiei, este permisă conectarea numai la rețeaua fixă. Dacă puterea depășește 4500 W, va fi necesară crearea unei rețele trifazate, iar o singură fază va fi potrivită pentru încălzitoare mai puțin puternice.

Instalarea dispozitivelor de comandă de la distanță nu poate să se abată chiar și în cea mai mică măsură de la cerințele instrucțiunilor elaborate de producător. Pregătiți în prealabil conexiunea la cuptoarele din cablurile de alimentare cu cupru cu secțiune strict specificată. Decalajul dintre detaliile încălzitoarelor și suprafețele băilor, saune trebuie menținut cel puțin la valorile recomandate. Sub o interdicție categorică, instalarea sobelor pe materialul inflamabil cade, este mai corect să se așeze baza cu plăci ceramice.

De la gardul de protecție al cuptorului electric la rafturi, materiale ușor luminate, este necesar să reziste un gol de cel puțin 70 mm. Pietrele din saună sunt spălate bine cu apă curentă, preluate în cantitatea necesară și instalate conform instrucțiunilor. Este fundamental inacceptabil să porniți cuptorul la locul de muncă, fără a pune în interiorul numărului necesar de pietre pregătite.În camera în care este instalat încălzitorul electric, trebuie să utilizați lămpile în designul împotriva stropirii. Acest lucru se datorează cerințelor de securitate.

Condiție prealabilă este ajustarea ventilației. Orificiul de admisie a aerului trebuie aranjat aproximativ la o înălțime de 50-100 mm de la marginea podelei, iar un orificiu de evacuare este realizat opus cuptorului. La instalare trebuie să țineți cont de diferența de spațiu. O abordare este utilizată în procesul de instalare în camera de aburi, este necesar un alt principiu dacă cuptorul este așezat într-o încăpere de așteptare.

Alegeți un model într-un magazin cu o bună reputație. Acest lucru va împiedica achiziționarea unui produs fals sau bunuri de calitate inadecvată. Acordați atenție componentelor, capacităților unității, ușurinței instalării: aceasta va permite o mai bună înțelegere a funcționării cuptorului și a cantității de lucrări de instalare. Pentru a cumpăra a reușit, puteți previzualiza comentariile despre modelul dorit.

Astfel, va fi posibil să înțelegem modul în care funcționarea dispozitivului corespunde cu cea declarată de producător. Acordați atenție unei mici nuanțe: un produs de calitate nu este ieftin, nu poate fi cumpărat la vânzare. În plus, produsele care respectă mărcile se disting prin disponibilitatea documentației sub forma unui certificat de calitate.și conformitatea cu standardele de siguranță.

Revizuirea cuptorului electric pentru baie, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor