Reguli pentru instalarea cuptorului în baie

Instalarea cuptorului este cea mai importantă etapă în amenajarea spațiului de baie. Încălzirea eficientă a camerei de aburi se poate realiza numai cu abordarea corectă. Pentru a înțelege procesul, trebuie să luați în considerare detaliile instalării structurii cuptorului, precum și algoritmul tuturor lucrărilor.

Caracteristici speciale

Cuptoarele pentru baie sunt făcute ținând cont de următorii parametri:

 • dimensiuni minime;
 • încălzirea vitezei;
 • cantitatea minimă de combustibil;
 • prețul optim.

O caracteristică importantă a sobei de saună este rata de încălzire a încăperii. Prin urmare, se acordă atenție alegerii potrivirii dimensiunilor unității cu parametrii de construcție. Trebuie avut în vedere că aburul este o componentă importantă pentru camera de aburi și pentru întreaga clădire.

Rata încălzirii este direct legată de pregătirea corespunzătoare a locului pentru cuptor. Locația sa clasică în baie ar trebui să asigure încălzirea pentru toate spațiile clădirii. Caracteristicile acestor evenimente implică echipamentul obligatoriu al canalului extern de combustibil.

Amenajarea unității necesită izolarea extrem de atentă a structurilor. Această lucrare ar trebui pregătită ținând seama de faptul că cele mai ridicate temperaturi cresc. Mai ales fierbinte în unitatea de coș.

Alegerea amplasării sobei în baie ar trebui să se datoreze anumitor factori:

 • caracteristicile structurale ale aragazului;
 • principiul dispozitivului.

Posibilitatea de a alege dintr-un loc o sobă de baie de fier cu o cameră portabilă de foc limitează puțin. Dar versiunile moderne au echipament sub formă de focar telescopic. Dacă este necesar, lungimea unei astfel de focuri de artificii este permisă să crească, deci alegerea opțiunilor de locație se extinde și ea. Pentru încălzirea uniformă, aragazul este instalat luând în considerare răspândirea curenților de convecție. Cea mai bună opțiune pentru a pune soba este în camera de aburi, cu un focar în camera de dressing. Astfel, veți realiza încălzirea a două camere simultan.

Costul optim al dispozitivului poate fi realizat de o sobă de fabricare automată pentru o baie.

Instrumente necesare

În procesul de planificare a instalării sobei de baie, trebuie să aveți grijă nu numai de eficiență, siguranță și funcționalitate, ci și de instrumentele necesare.

Pentru a îmbunătăți calitatea instalării, trebuie să vă pregătiți mai întâi:

 • plăci de oțel (grosime de 8 mm);
 • țeavă cu o circumferință de aproximativ 50 cm;
 • bare din metal, cu o secțiune de 100 mm;
 • fierul de fier, cuptorul, ușile au explodat;
 • coș de fum;
 • baterii de apă caldă;
 • rezervor sub apă într-un volum de până la 1 metru cub.

Pentru instalarea structurii, va fi utilă o mașină de sudură, un bulgar. Este important să alegeți toate materialele de finisare în conformitate cu reglementările de construcție existente și reglementările în domeniul construcțiilor. De exemplu, conductele de azbest galvanizate nu sunt recomandate pentru utilizare.

Cum să vă setați propriile mâini?

Alegerea amplasării corecte a aragazului trebuie să țină cont de amplasarea componentelor care ar trebui să fie disponibile pentru monitorizarea periodică. Piedestalul de încredere și de înaltă calitate va servi ca o șapă cu izolație, turnată pe o bază primă, în același timp cu faza de construcție cu fundația. Dacă podelele din baie sunt necombustibile, de exemplu, din pardoseli din ciment sau beton, nu este necesară o protecție suplimentară.Materialele ignifuge sunt utilizate numai pentru podele din lemn.

În cazul în care solul de la amplasament este înălțat, nu este necesar să se așeze pentru aragaz, care nu este conectat cu fundația de pe șanțurile de șold ale podeaua placa. Poate fi asociat cu baza băii dacă dispozitivul este superficial. Pentru fascicul, se realizează ancorarea bazelor, a cuptorului și a băii.

Reguli pentru aranjarea piedestalului pentru sobă

Dimensiunile bazei trebuie să fie mai mari decât dimensiunile aragazului din metal, cu ecrane de protecție de 20 cm. Înălțimea bazei trebuie să fie egală cu adâncimea fundației băii. Partea liberă este permisă pentru umplerea cu zidărie.

Procesul tehnologic pas cu pas implică:

 • Pregătirea puțului.
 • Instalarea cofrajelor.
 • Arătarea armelor.
 • Turnarea mortarului de ciment.
 • Acoperirea bazei cu un strat de impermeabilizare.
 • Așezați cărămizi în mai multe rânduri.

Puteți evita instalarea unui soclu separat sub schimbătorul de căldură, în cazul în care întârzierea și fundul podelei sunt suficient de puternice pentru a menține greutatea structurii.

Variante de soluții:

 • așezarea unei foi de metal pe partea superioară a foii de bazalt;
 • caramida sau piatra de baza sub aragaz;
 • placări ceramice sau porțelan.

Componentele verticale care vin în contact cu structura sunt protejate de materialul de tablă rezistent la căldură. Valorile specifice ale parametrilor sunt indicate în instrucțiunile producătorului sobei de baie. Valorile sunt interconectate cu nivelul termic real al sobei și nuanțele sale structurale.

Furnace la canal de la distanță

Luați în considerare instalarea unui sobă de încălzire în fabrică cu un canal de combustibil la distanță, este cel mai potrivit pentru o baie de țară.

Instruirea standard implică următoarele etape de lucru:

 • dispunerea deschiderii în perete;
 • izolarea termică a aragazului;
 • protecția împotriva incendiilor la pereți;
 • instalarea de construcții de coșuri.

Locația din apropierea structurii este acoperită cu argilă, mortar de ciment sau sticlă lichidă. Pe această bază este deja permisă a pune soba. Locul aragazului este exact în concordanță cu direcția coșului. În perete, lângă un anumit loc pentru el, se pregătește o deschidere. Ar trebui să fie mai mult decât dimensiunea coșului de cenușă.

Suprafața peretelui este protejată cu izolație minerală în vrac. Materialul rezistent la căldură este terminat pe peretele adiacent corpului sobei. În bacurile de cadre, precum și în construcția barei, zona de joncțiune este prevăzută cu cărămizi.Plăcile de protecție termică sunt lipite pe zidărie. Pentru a fixa cuptorul, se folosesc bucle speciale, fixate cu ancore.

Hornul ideal nu ar trebui să aibă îndoiri și genunchi, iar primele contoare sunt neapărat oțel rezistent la căldură. Pentru țeava, este de dorit să existe un corp de material termoizolant. Conducta dreaptă directă este condusă prin acoperiș. Prin urmare, în acoperiș, în punctele desemnate, sunt pregătite orificii de montare. Spațiul din jurul său este umplut cu vată minerală și foaie de azbest. Țeava este închisă de o carcasă.

În general, cu abordarea corectă, instalarea sobei va dura două până la trei zile lucrătoare. Cu toate acestea, puteți să-l utilizați nu mai puțin de șapte zile. Este necesar ca instalarea sub fundație, sistemele de protecție să primească gradul necesar de fiabilitate. Pietrele de umplere Kamenka sunt posibile numai după 14 zile. În această perioadă, piedestalul de sub cuptor se va micșora.

Cuptor metalic

Sobe de metal pentru sălile de aburi sunt pe valul de popularitate. Modelele de fier sunt lemnul, cărbunele și alte tipuri de combustibil. Una dintre calitățile pozitive ale designului este mărimea mică. Unitatea este optimă pentru amplasarea în băi mici.

Pentru achiziționarea cuptorului, chiar fonta, adesea nu necesită o placă monolitică sub bază. Un alt punct pozitiv - într-o structură metalică mică, încălzirea este mai rapidă. Un cuptor de cărămidă, de exemplu, se va încălzi timp de 3-4 ore. Însă soba din cărămidă oferă o încălzire mai uniformă a încăperilor.

Forme de sobe metalice sunt:

 • vertical;
 • orizontal;
 • în formă de butoi și alte configurații interesante.

Proiectul presupune prezența obligatorie a unui rezervor de apă caldă și a unei rețele pentru încălzitor.

Kamenka

Încălzitoarele cu baie de aburi separată creează un microclimat ideal pentru vizitatori. Prin urmare, construcția încălzitorului este acordată o atenție maximă.

Ar trebui să fie:

 • productiv;
 • în condiții de siguranță;
 • compact.

Regulile de amenajare a încălzitorului implică prezența:

 • fundatii metalice;
 • ghiduri pentru disecția fluxului de abur.

Pietrele de baie sunt așezate de obicei pe o bază impermeabilă.

Sobe-incalzitoare sunt un tip de incendiu permanent. Spre deosebire de alte tipuri de sobe, marcajele de piatră acumulează mai bine căldura, deoarece acționează ca un fel de vaporizator.Un lichid este turnat pe suprafața pietrelor, care este transformat în abur prin acțiunea căldurii.

În același timp, dacă o sobă impermeabilă este instalată deasupra focarului, aburul poate fi obținut în procesul de ardere a lemnului și nu va fi stins cu apă. Dacă încălzitorul este amplasat într-o cutie simplă, aburul poate fi obținut numai după arderea completă a combustibilului.

Temperatura pietrelor din prima variantă de plasare poate ajunge până la 600 de grade, iar în cea de-a doua variantă de plasare până la 300-350 de grade. Se crede că, cu plasarea optimă a pietrelor, un abur moale nu trebuie să ardă sau să obstrucționeze respirația.

Sfaturi și trucuri

În ciuda tuturor limitărilor de siguranță la foc, aspectul sobei de baie din interiorul sălii de aburi este permis să fie diferit. De exemplu, dacă mutați dispozitivul într-un colț, puteți elibera un spațiu de lucru suficient. Plasarea cuptorului în mijlocul peretelui vă va permite să instalați banchete și rafturi pe laterale, crescând numărul de locuri. Cu toate acestea, ultima opțiune nu este foarte convenabilă pentru a menține și în timpul procedurilor de baie.

Instrucțiunile de instalare pentru soba din baie presupun apropierea maximă a unității de perete.În acest caz, distanța față de materialele combustibile ale pereților trebuie să fie de cel puțin un metru. Regulile pentru instalarea unității în baia finită implică marcarea locului în raport cu decalajul. Astfel, va fi asigurată o distribuție uniformă a sarcinii pe suporturi.

Suprafețele din lemn sunt acoperite cu o bază de protecție, care va asigura o rezistență ridicată a lemnului la diferențele de temperatură. Eficiența încălzirii este mai bună dacă partea cuptorului este foarte aproape de bază. Unii meșteșugari au pus chiar special cuptorul, aprofundându-l în podea cu 10-15 cm, astfel încât plăcile să se încălzească. Când este instalat sub podeaua cuptorului, este inconvenient să se așeze lemn de foc în cuptor.

Producătorii și recenzii

Firmele individuale se specializează, de obicei, în producerea sobelor de încălzire și de saună. De exemplu „Termosfera“ cunoscută pentru unitățile sale, care sunt vândute pe piață de peste patru ani. Produsele sunt realizate din materiale cu pereți groși folosind tehnologii inovatoare.

Cea mai bună opțiune a cuptorului pentru baie de la această companie Bashkir "Gorynych 3". Modelul este prevăzut cu sistem de ardere longitudinal, care asigură încălzirea întregii structuri a băii, fără nici un cazan și radiatoare suplimentare.

Un alt producător bine-cunoscut pe piața internă este compania. "Teplodar". Cel mai popular model al acestei companii. "Taiginka 16 T". Designul mic în dimensiuni va încălzi camera de aburi la 16 metri cubi. În acest caz, sistemul este proiectat astfel încât atât cabina de duș, cât și camera de odihnă a băii mici să fie calde. Opinii ale sobei în cele mai pozitive.

cuptoare "Ermak" au prezentat pe piață o serie de modele cu caracteristici diferite. Echipamentul de incalzire poate lucra pe lemn, electricitate, gaz.

Variante cunoscute:

 • "Ermak 12" - proiectat pentru 6-14 metri cubi. m baie de aburi;
 • "Ermak 16" - 8-16 pui. m;
 • "Ermak 24" - 12-24 cu. m;
 • "Ermak 30" - 15-30 cu. m.

Utilizatorii marchează designul deosebit de atractiv al producătorilor locali de cuptoare. "Barbara". Aceste dispozitive au asigurat o cerere stabilă pentru ei înșiși și nu au plângeri. Destul de bun feedback de la companie. „Hefaistos“, producând unități solide pentru băi de până la 120 cu. m. Principalul avantaj al acestor dispozitive - de înaltă calitate, fiabilitate și performanță bună.

Exemple și opțiuni de succes

Cuptorul, situat în interiorul sălii de aburi din centru, cu bănci și rafturi pe laturi.

O sobă, instalată în colțul camerei de aburi, echipată cu un încălzitor pentru a crea un abur moale.

Sobe de baie metalice cu un ecran metalic de incendiu montat în perete în sine.

Saună sobă, căptușită cu cărămidă. Această opțiune va proteja împotriva arsurilor. Căldura cuptorului nu va scădea datorită spațiului de aer dintre carcasă și materialul de finisare.

Pentru sfaturi privind instalarea unei aragazuri într-o baie, consultați mai jos videoclipul.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor