Balamale de usi: tipuri, caracteristici alese si instalate

 Balamale de usi: tipuri, caracteristici alese si instalate

Balamalele sunt unul dintre cele mai importante elemente ale ușii. Acestea sunt necesare pentru folia ușii ambreiajului cu cutia, iar în plus, balamalele oferă posibilitatea de a deschide și a închide ușa. De regulă, acestea sunt vândute împreună cu construcția ușii. Dar uneori există situații în care balamalele trebuie înlocuite și apoi este foarte important să dobândești mecanismele potrivite și să le asamblezi în mod corespunzător.

tipuri

Funcția principală a balamalelor ușilor este de a oferi deschiderea și închiderea ușoară a oricărui tip de ușă. O altă funcție importantă a acestor elemente este asigurarea fixării întregii matrițe în cadrul doorframei, prin urmare aceste elemente de mobilier sunt supuse celor mai înalte cerințe de calitate și fiabilitate.

  Cu cât sunt mai înalte calitatea acestor elemente, cu atât mai lungă vor fi instalările de interfon și de intrare. De exemplu, dacă închideți bucle prea slabe și nesigure pe o structură masivă masivă, acestea vor cădea mult în viitorul apropiat și vor înceta să facă față sarcinilor care le-au fost atribuite. Și, bineînțeles, balamalele ar trebui să se potrivească organic în panza generală și să nu încalce conceptul de design al camerei.

  Există o mare varietate de balamale ușă: detașabile, leagăne, broaște, primăvară, cu o ușă mai aproape, reglabilă, deschidere dublă, față-verso și multe altele. În acest caz, motivele pentru clasificarea lor sunt:

  • locația locației;
  • caracteristici de instalare;
  • materialul utilizat;
  • tip de design de bază.

  În locul elementelor de fixare emit mai multe tipuri de bucle.

  1. Accesorii pentru structuri de intrare - se caracterizează printr-o rezistență foarte mare, care le permite să reziste la masa de bandă și o deschidere și o închidere semnificativă. Astfel de modele determină ca panza să fie fixată pe cutie, deoarece acestea au rolul de a proteja ușile de îndepărtarea ilegală din bucle de către intruși - devin un obstacol în calea penetrării în casa apartamentului altcuiva.În mod tradițional, balamalele ascunse (ascunse) sunt folosite pentru ușile de intrare.
  2. Fitinguri pentru uși de interior - aceste modele sunt caracterizate de o mai mare ușurință și o rezistență mai mică decât produsele pentru deschideri de intrare.
  3. Selectați balamalele dreapta sau stânga. - alegerea în acest caz depinde în mod direct de direcția în care ușa se va deschide. Dacă mânerul este localizat pe partea dreaptă, atunci ușa se deschide cu mâna stângă spre sine - acest design necesită balamale stânga. Dimpotrivă, dacă mânerul este atașat la dreapta și ușa este deschisă cu mâna dreaptă, sunt necesare balamalele drepte.

  Dar ar trebui să aveți grijă dacă cumpărați un produs de la producătorii europeni, în aceste țări este obișnuit să folosiți o clasificare diferită - acolo tehnologii sunt ghidați nu atât de mâna care deschide pânza, ci și de direcția ei de mișcare. În plus, există ușile, de regulă, leagăn deschis de la sine. Astfel, dacă împingeți panza cu mâna dreaptă și rămâne pe partea corespunzătoare, atunci ușa este considerată la stânga.

  Dacă nu sunteți în mod special încrezător în competența dvs. - contactați distribuitorul pentru sfaturi - vă va ajuta să găsiți cele mai bune balamale pentru ușă.

  Important: rețineți că atunci când cumpărați o ușă nouă, trebuie să alegeți astfel încât mecanismul de deschidere a panoului să corespundă cerințelor de siguranță împotriva incendiilor. Se dovedește că, într-o situație de urgență, oamenii încep să împingă pânza și nu trag pentru ei înșiși. În plus, ușile nu trebuie să împiedice introducerea / îndepărtarea mobilierului și nu ar trebui să constituie o barieră pentru ieșirile din toate celelalte încăperi din casă.

  Conform metodei de instalare, există balamale ușile universale și detașabile.

  Primele sunt mai frecvente, ele sunt mai ieftine și mai ușor de instalat, cu toate acestea, acestea nu pot fi separate. Din când în când, în casă există situații în care doriți să scoateți întreaga ușă. Dacă este atașat cu balamale drepte sau stângabile, este suficient doar să deschideți ușa, să ridicați panza principală și să scoateți ușile. Dar dacă ați folosit produse universale, atunci trebuie să deșurubați și șuruburile, cu care sunt fixate.

  Conform variantei de proiectare, există mai multe tipuri diferite de balamale, iar alegerea lor finală depinde în întregime de caracteristicile ușii. De exemplu, există produse care sunt optime pentru modelele de lemn.Alte opțiuni sunt mai potrivite pentru plastic, iar altele - pentru foi de metal și chiar sticlă. În plus, atunci când cumperi bucle, ar trebui să ții cont de numărul, greutatea și dimensiunile necesare ale matricei.

  Balamalele deasupra capului, care sunt o tijă durabilă și balamalele fixate pe ea, precum și plăcile care ajută la instalare, sunt considerate mai familiarizate utilizatorului intern. Cel mai adesea, ambele părți ale acestui model au plăci complet identice, totuși, în ultimii ani, modelul a fost îmbunătățit - o parte a devenit puțin mai lungă, ceea ce simplifică foarte mult instalarea.

  Balamalele de tip butterfly sunt o versiune mai modernă a balamalelor, în care un detaliu este ca și cum ar fi încorporat în cel de-al doilea și când ușa este închisă, plăcile nu interferează una cu alta. În starea închisă, în aceste produse se obține o suprafață dreaptă aliniată, în timp ce grosimea ei corespunde în totalitate parametrului unei singure plăci. Instalarea unor astfel de dispozitive nu necesită abilități speciale și instrumente profesionale, astfel încât instalarea acestei amenajări să fie posibilă chiar și pentru un începător.

  Avantajele buclelor aeriene includ:

  • ușurința de instalare;
  • preț scăzut;
  • durată de viață îndelungată;
  • versatilitate.

  Cu toate acestea, există dezavantaje:

  • nevoia de slăbire, dacă este necesar, îndepărtarea lamei;
  • probabilitatea de înclinare a structurii;
  • adecvarea pentru fixarea numai pentru picturi cu greutate redusă;
  • cerințele pentru o suprafață perfect aliniată a pânzei și a întregului cadru al ușii.

  Nu mai puțin modele populare modele de balamale. În exterior, în aspectul lor, ele sunt foarte similare cu aeriene, iar principiul construcției este similar - carte. Dar diferențele se află în modul de instalare - aceste balamale se taie în capătul ușii, datorită căruia se asigură o mișcare destul de netedă a pânzei în sine și un aspect estetic.

  Avantajele acestor balamale sunt ușurința instalării și versatilitatea acestora. În plus, pentru ei nu există nici o divizare în dreapta și în stânga, iar prețul este destul de democratic. Dezavantajele sunt aceleași ca și în cazul instalațiilor aeriene.

  Dispozitivele cu filet au diferențe destul de serioase în comparație cu primele două modele. Aici, axa este realizată sub forma unui cilindru și sunt atașate mai multe știfturi, iar pe acestea se fixează balamale la ușă și cutie și numai balama rămâne vizibilă.

  De regulă, atunci când se montează astfel de balamale, capacele decorative sunt folosite pentru mascare, ele sunt selectate în acord cu pânza principală și, prin urmare, se îmbină complet cu ușa.

  Bucle asemănătoare se fixează pe cârpe masive. Dacă ușa este prea mică, atunci mecanismele înșurubate distrug lemnul și provoacă ruperea și un număr semnificativ de fisuri.

  Pluses sunt evidente:

  • ușurința de instalare;
  • probabilitatea de ajustare la înălțimea dorită;
  • versatilitate.

  Contra sunt de asemenea semnificative:

  • astfel de balamale pot fi montate doar pe ușă și pe un sfert;
  • dacă este necesar, scoateți ușa necesită îndepărtarea accesoriilor.

  Plăcile colțarului au o caracteristică caracteristică - ele sunt realizate sub formă de colțuri. Aceste balamale sunt cu adevărat universale, în special, ele pot fi folosite pentru ușile cu pridvor. Dar din minus este necesar să se indice absența posibilității de a le ascunde în vreun fel, astfel încât vederea generală asupra ușii poate fi stricată.

  Balamalele ascunse sunt foarte solicitate atunci când pânza este în poziție închisă - ele sunt invizibile. De regulă, acestea sunt montate pe cele mai scumpe modele de uși de interior și sunt montate în interiorul pânzei.Spre deosebire de toate celelalte modele, astfel de balamale sunt capabile să reziste ușilor grele, însă instalarea lor este destul de complicată și necesită abilități profesionale.

  Aceste balamale oferă un unghi destul de mic de arat, iar acest lucru poate crea anumite dificultăți atunci când se deplasează mobilier mare. Cu o acțiune mecanică puternică, buclele se răsucesc și chiar se blochează. Un alt dezavantaj este costul ridicat, care este cu un ordin de mărime mai mare decât prețul altor modele de balamale.

  Balamalele bilaterale sunt utilizate pe scară largă în clădirile publice, cu toate acestea, dacă se dorește, pot fi fixate și în zone rezidențiale. Ele au un design destul de ciudat, care vă permite să deschideți ușa atât de la voi, cât și de la voi înșivă.

  Dar costul lor este foarte mare, astfel încât în ​​casele astfel de accesorii sunt rareori folosite, și nu are sens în ea.

  Barele de susținere sunt destul de eficiente - ele ajută la redistribuirea uniformă a masei întregii rețele. Se bazează pe principiul utilizării rulmenților glisante sau rulante, astfel că ușile se deplasează foarte ușor datorită frecarii reduse.

  Defectele hardware sunt într-un design neatractiv, deci cel mai adesea sunt fixate în camerele din spate și în alte încăperi care nu sunt importante. În plus, dacă produsul este de proastă calitate, astfel de bucle eșuează destul de repede.

  dimensiuni

  În mod tradițional, înălțimea balamalelor ușilor variază de la 11 la 15 cm, iar lățimea variază de la 2,7 cm la 3,5. Grosimea dispozitivului nu depășește de obicei 3 mm.

  Dacă vorbim mai constructiv, atunci dimensiunile buclei standard pot fi:

  • înălțime: 11 cm, 13 cm, 15 cm;
  • lățime: 2,7 cm, 3 cm, 3,5 cm;
  • grosime: 2,5 mm, 2,8 mm, 3 mm.

  Există câteva nuanțe. Astfel, buclele de 11 cm pe fiecare dintre cartelele lor au 4 găuri mici de șuruburi, bucle de 13 și 15 cm înălțime, precum și cele late, cu câte 5 găuri, ceea ce este important pentru creșterea fiabilității fixării balamalelor în ușă.

  materiale

  O lista destul de limitata de materiale este folosita pentru a crea balamale pe usa.

  • alamă - aceste bucle sunt realizate printr-o metodă de turnare și sunt în cea mai mare cerere. Usile din alamă sunt caracterizate de o rezistență sporită și o bună ductilitate, care pot rezista unei mari mase a ușii.
  • oțel - acestea sunt cele mai durabile și mai fiabile elemente care se caracterizează printr-o durată lungă de viață și durabilitate.Produsele din fier rezistă la ușile cele mai masive, deci cel mai adesea acestea sunt montate pe dispozitivele de intrare.
  • Zinc și aliaje de aluminiu - Acestea sunt balamale ieftine, dar ele sunt supuse uzurii foarte repede.

  Design și culoare

  În vremurile sovietice, balamalele din oțel inoxidabil erau cele mai răspândite, deși la acea vreme nu păreau foarte plăcute din punct de vedere estetic. În zilele noastre, produsele sunt acoperite cu acoperiri speciale anti-coroziune și decorative, ceea ce le face destul de atractive, astfel încât moda pentru balamalele de oțel se întoarce rapid.

  Cu toate acestea, restul buclelor încearcă în prezent să le facă mai estetice - ele pot fi negre, albe, de aur și, de asemenea, imită culoarea și textura lemnului în nuanțe de maro.

  Balamalele acoperite cu pulverizare "antică" sunt la modă - astfel de produse sunt adesea instalate în camere decorate în stilul shebby-chic, unde există un număr mare de mobilier de epocă și elemente de decor.

  De aceea, toată lumea poate alege cea mai bună versiune a acestor dispozitive, care va arăta cea mai plăcută din punct de vedere estetic când ușa este deschisă.

  Cum sa alegi?

  Balamalele pentru ușă sunt considerate unul dintre cele mai importante elemente ale armăturilor, trebuie să se potrivească scopului lor funcțional, precum și să fie combinate optim cu decorul întregii instalații.

  Atunci când cumpără o ușă ar trebui să fie luate în considerare câteva puncte fundamentale:

  • parametrii frunzei ușii: greutatea, lățimea, precum și grosimea și înălțimea;
  • materialul din care se face ușa;
  • stilul ușii;
  • metoda de fixare a buclei - dreapta sau stânga;
  • funcția de ușă - intrare sau interfon;
  • frecvența de utilizare - este scăzută, ridicată și medie;
  • caracteristicile designului fundului panzei - acesta poate fi neted și pliat;
  • caracteristicile tehnice ale fixării modelului de balamale selectat, caracteristicile caracteristice ale frunzei - o carte de ușă, precum și o ușă pliantă tradițională.

  Cel mai important moment în alegerea dispozitivului rotativ al cercevelei este realizarea rezistenței, fiabilității și a capacității mari de rulare a racordului la ușă. Atunci când balamalele ușii sunt alese incorect sau instalarea a fost efectuată cu încălcări grave, durata lor de viață este redusă drastic. De aceea, chiar și în stadiul de montaj, ar trebui să aveți informații maxime despre parametrii structurii ușii.Este necesar să se calculeze corect grupul de greutate al cercevelei, care constă dintr-o masă de pânză și toate componentele acesteia.

  Numărul de bucle este calculat pe baza valorii calculate în conformitate cu următorul principiu:

  • două niveluri de fixare pentru pânze care nu depășesc o masă de 25 kg;
  • pentru structurile cu greutatea de 25-60 kg, sunt necesare trei niveluri de balamale ale ușilor;
  • canalele de până la 80 kg necesită utilizarea a patru niveluri de blocare la distanțe egale.

  Trebuie remarcat faptul că astăzi piața este supraîncărcată cu produse contrafăcute, deoarece producătorii lipsiți de scrupule creează falsuri pentru cele mai populare branduri, dar ele par asemănătoare doar în exterior - calitatea acestor copii lasă mult de dorit, se pot prăbuși în orice moment și pot servi pentru perioade foarte scurte.

  Experții recomandă să acorde prioritate producătorilor următori.

  • paladiu - este o marcă specializată în producția de fitinguri de înaltă precizie, care garantează deschiderea și închiderea confortabilă și de înaltă calitate a ușii. De regulă, acest producător produce bucle de alamă și oțel, în timp ce suprafața este lăcuită în diferite nuanțe în două straturi.
  • apex - sub acest brand, sunt produse accesorii pentru uși de interior. Atât balamalele cât și șuruburile necesare pentru a le fixa sunt incluse în mod standard în kit-ul de bază. Produsele sunt fabricate din oțel inoxidabil și acoperite cu o compoziție decorativă, care realizează simultan funcții de protecție.
  • Dr. Hahn - această companie realizează balamale ușoare foarte atractive, care se disting printr-o serie de caracteristici operaționale importante:
  1. posibilitate de ajustare în planurile orizontale și verticale;
  2. capacitatea de a rezista la o sarcină de până la 140 kg;
  3. universalitatea utilizării.

  Cum se instalează?

  Caracteristicile buclelor de fixare depind în mare măsură de materialul de bază din care este fabricată țesătura.

  Înlocuirea buclelor în modelele din plastic are loc în mai multe etape.

  1. Mai întâi trebuie să scoateți capacul de protecție decorativ.
  2. Apoi, este necesar să scoateți ușa în sine - este deschisă mai întâi și apoi fragmentul complet proeminent al cilindrului este îngropat de un opritor și este scos cu clești. Apoi, cârpa este ușor îndoită de la sine, ridicată în sus și în lateral, după care ușa se îndepărtează cu ușurință.
  3. Folosind o cheie hexagonală, scoateți buclele prin deșurubare.
  4. În locul pieselor deteriorate, acestea fixează una nouă, este optimă alegerea produselor de la același producător, astfel încât găurile de montare să coincidă complet.
  5. După ce toate balamalele sunt înșurubate, trebuie să puneți ușa în locul vechi - în acest scop, toate lucrările descrise mai sus se repetă în ordine inversă.

  Balamalele de deformare sunt instalate de obicei pe panouri de lemn. Pentru a face acest lucru, acestea marchează mai întâi toate scaunele - acestea sunt așezate, de obicei, la 20-30 cm de la marginile de sus și de jos. Este important ca în această zonă să nu existe chipsuri și noduri, dacă există - buclele sunt mai bine să se schimbe puțin.

  După aceasta, este necesar să se taie o adâncitură sub buclă, în timp ce adâncimea sa trebuie să corespundă în totalitate grosimii plăcii, iar bucla este atașată la aceasta. Ușile metalice implică utilizarea de sudură la instalarea balamalelor.

  Din următorul videoclip veți afla cum să alegeți balamalele și cum diferă acestea.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor