Proiectați o cameră de zi mică: trăsături de planificare și zonare

Mulți oameni se întreabă cum să proiecteze în mod corespunzător designul interior al unei camere de zi mici. În ciuda dimensiunilor mici ale camerei, există multe opțiuni care vă vor ajuta să folosiți locul în casă rațional și cu gust.

Caracteristici speciale

Dacă intenționați să actualizați design-ul camerei de zi mici, trebuie să studiați cu atenție caracteristicile de planificare și crearea unui interior.

Printre subtilitățile se numără:

 • Atunci când achiziționați mobilier, alegeți obiecte fără părți convexe. Burdurile iau extra centimetri, care nu sunt foarte multe.
 • Când lucrați cu o cameră de zi mică, veți putea să redezvoltați întregul apartament. De exemplu, mulți oameni din Hrușciov combină o cameră cu o bucătărie, ceea ce face interiorul original.
 • Dotarea unui nou interior vă va ajuta să alegeți schema de culori potrivită și iluminatul competent.
 • În camera de zi de 15 metri, cel mai bine este să cumpărați pereți miniaturați modulați și dulapuri încorporate pentru a vă ajuta să câștigați spațiu.

Indiferent de stilul în care se face camera dvs. de zi, clasic sau modern, este important să gândiți prin fiecare centimetru de spațiu și să îl faceți funcțional.

zonare

Pentru apartamentele mici este caracterizat de spațiu limitat, atât de mulți oameni decid asupra zonării camerei. Pentru a planifica funcțional situația, trebuie să plasați corect accentele și să evidențiați cele mai importante zone din cameră.

Zonarea unui apartament mic se poate face prin următoarele tehnici:

 • lucrați cu iluminat.
 • instalarea partițiilor;
 • prin combinarea tapetului;
 • aranjarea nișelor;
 • aranjarea specială a articolelor de mobilier;
 • separarea pe podium și creșterea suprafeței unei încăperi foarte mici prin îmbinarea unei loggii.

Ideile moderne oferă mai multe opțiuni pentru zonarea spațiului:

 • Cameră de zi și dormitor în vecinătate.Dormitorul trebuie să fie amplasat la fereastră, conform regulilor, un loc de dormit ar trebui să fie cât mai departe de intrare.
 • Zonarea cu bucătăria. Puteți echipa ambele zone pe baza preferințelor dvs. Cu toate acestea, designerii sfătuiesc să pună bucătăria lângă fereastră, astfel încât gătitul să fie cât se poate de confortabil. Camera de zi în această situație va fi o sală de trecere.
 • Living și zonă de luat masa. Aceste zone sunt complete, astfel încât proiectul dvs. ar trebui să țină cont de o suprafață suficientă pentru fiecare unitate.
 • Vecinătate cu cabinetul. Pentru ultima zonă, un colț mic va fi suficient. Planificați reparații, gândiți-vă la opțiunea cu iluminare auxiliară.
 • Camera de zi și copii. Această combinație este considerată neobișnuită, deoarece majoritatea părinților își donează camera pentru copil. Dacă decideți să furnizați camera cu ajutorul unei astfel de zonări, trebuie să planificați cu atenție proiectul și să împărțiți zonele cu partiții. Un astfel de pas va permite copilului să se odihnească pe teritoriul său.

Separarea prin mobilier

Această metodă este cea mai ușoară și mai accesibilă. Prin alegerea acestuia, vă oferiți locația dvs. cu mai multe zone funcționale la discreția dumneavoastră.Datorită colțarului mare de canapea, vă puteți caza oaspeții în timpul zilei, iar seara puteți folosi acest loc pentru a dormi.

Pentru a oferi intimitatea zonei, ar trebui să utilizați o partiție sau un ecran portabil.

Această soluție este convenabilă, mai ales dacă în camera de zi aveți câteva scaune și o masă de cafea. Dacă unul dintre membrii familiei este obosit, el va putea să se odihnească, iar restul oamenilor vor rămâne la masă și vor continua să comunice.

Cu pereți mobili

Această tehnică este potrivită pentru cei care doresc să separe un dormitor mic de camera de zi. Magazinele vând modele miniaturale care pot fi întocmite la momentul potrivit. Compartimentele sunt realizate din sticlă și plastic. Pentru a vă ascunde patul de străini, atârnați perdelele de pe structură.

De asemenea, puteți folosi insulele mici de pereți. Lungimea de 1,5-2 m va fi de ajuns. De obicei, pe o parte a peretelui, așezați dulapul sub televizor, dulap sau raft. O astfel de decizie va ajuta la clarificarea zonei.

Utilizarea partițiilor deschise

Astfel de desene sau modele funcționează ca o componentă decorativă și ajută la împărțirea limitelor zonelor funcționale.Proiectele sunt din metal, lemn și plastic. În exterior, ele arata ca mici structuri arhitecturale, dar în cele mai multe cazuri fac un ansamblu frumos de rafturi atractive.

Achiziționarea de nișe și dulapuri

Nișă și dulapuri se potrivesc bine cu zonarea. Cu cât este mai mare înălțimea dulapului, cu atât este mai clară separarea. Dacă doriți să împărțiți teritoriul cu o nișă miniaturală, aranjați-l cu obiecte lungi. În acest scop, lampă de masă adecvată, figurine sau chiar vase de flori.

Folosind podiumul

Acesta este cel mai de succes mod de zonare a camerei de zi. Când alegeți, rețineți că podiumul va fi adecvat în camere cu tavane înalte. Instalând o astfel de adăugare, identificați în mod clar zonele funcționale. Designerii recomandă echiparea podiumurilor cu sertare pentru a le mări funcționalitatea.

Diferite tipuri de finisaje

Utilizarea diferitelor materiale în finisaj arată imediat divizarea în zone. Adesea, această tehnică este folosită de designeri, deoarece vă permite să creați două teritorii independente în camera de zi. Puteți folosi același material, dar cu un stil diferit.O astfel de soluție se aplică numai plăcilor de pardoseală sau altor acoperiri mici.

Pentru a maximiza separarea zonelor, puneți pe covoare covoarele cu diferite modele sau suprafețe.

Lucrați cu iluminat

Lumina joacă un rol cheie în crearea interiorului, astfel încât lucrul cu acesta va contribui la evidențierea limitelor parcelelor. De exemplu, iluminarea locului de muncă cu luminile oprite în dormitor va ajuta alte gospodării să se relaxeze.

Dacă în sufragerie este folosită o singură sursă de lumină, nu este suficientă pentru o cameră care este împărțită în mai multe zone funcționale. Iluminarea excesivă a uneia dintre zone trebuie exclusă, deoarece acest lucru va strica situația. Cea mai bună alegere în acest caz sunt reflectoarele. Poziționați candelabrul principal deasupra zonei principale și instalați mai multe locații pe site-ul auxiliar.

Zonarea coloanelor false

Coloanele false sunt considerate o metodă convenabilă pentru zonarea oricărei încăperi. Acestea sunt cele mai solicitate în camerele de zi, deoarece această parte a casei este clasificată ca solemnă. Instalarea coloanelor antice vă va ajuta să împărțiți spațiul și să faceți originalul interior.

O coloană mare poate funcționa ca o imitație a coșului de fum sau ca un zid fals. Alegerea oricărui design vă va ajuta să câștigați un anumit spațiu în care va fi localizată a doua cameră.

Stilul de design

Când lucrați într-un apartament cu un living mic, luați în considerare un stil nou. Un cadru bine gândit va ajuta nu numai să se arunce într-o atmosferă plăcută, ci și să sublinieze simțul stilului proprietarului său. Designerii oferă diferite stiluri de interior, printre care fiecare persoană va putea găsi o opțiune potrivită. Alegerea stilistică depinde de culoarea camerei, de un set de atribute și decoruri suplimentare.

Stilul modern

Acest design iubește funcționalitatea și precizia. Preferați linii grafice clare, tonuri pastelate, împreună cu materiale moderne. Adăugați noi elemente electronice în decor și veți obține camera perfectă care accentuează stilul de viață al unei persoane ocupate. Designul modern este oarecum similar biroului, dar decorul cu ajutorul textilelor, perne mici și plante de interior va adăuga un sentiment de confort la domiciliu.

clasic

Designul halei într-un stil clasic se află într-un mediu armonios în care totul este simetric. Preferați culorile albe, candelabrele de cristal și oglinzile placate cu aur. Utilizarea unor astfel de atribute va ajuta la umplerea camerei cu o strălucire moale.

Decorul principal al unui mic salon este piesele sculptate de mobilier. Opțiuni adecvate fildeș sau lemn lustruit. Stucco-ul, reliefurile convexe cu arcuri completează interiorul, conferindu-i atmosfera unui palat medieval.

baroc

Pentru stilul baroc, mobilierul monumental adecvat, tapițat în textile costisitoare. Spatele și cotierele ar trebui să fie decorate cu sculpturi și să fie aurit. O cameră de zi într-un astfel de interior va arăta mai vizibil dacă adăugați inserții oglinzi în decor. Un număr mare de obiecte stucate și sculptate vor ajuta la distrugerea atenției și vor oferi camerei un decor solemn și costisitor.

Parchetul este comun.

Provence

Provence vă va scufunda în fermecătorul simplitate din sudul Franței. O astfel de atmosferă dotată cu romantism în detrimentul dantelă,florale imprimate pe tapet și nuante pastelate în interior. Oaspeții dvs. vor aprecia proiectarea unui living nou pentru a bea ceai dintr-un serviciu minunat.

pod

Pentru un salon mic în stil loft, pereți goi, un minim de mobilier și ferestre franceze ar trebui să fie prevăzute. Imaginile abstracte, fotografiile alb-negru și lămpile de podea din metal pot juca rolul unei componente de decorare.

minimalismul

Acest stil vorbește de la sine - numărul minim de lucruri, lipsa de bijuterii. În camera trebuie să se găsească numai mobilierul necesar cu aparate moderne. Sunt permise numai nuanțele de argint, bej și albastru. Puteți recurge la accente bogate, dar gama ar trebui să fie calmă.

scandinav

Sala, făcută în stil scandinav, ar trebui să aibă un fundal alb, pe care sunt permise câteva accente luminoase. Concentrați-vă pe lumina naturală. Un astfel de interior va conferi camerei prospețime și sentiment de libertate.

Culori și decor

În camerele de zi în care este realizată schema de culori corectă, gospodăriile vor putea să se bucure de relaxare maximă și de confort.Alegerea nuanței nu se poate face numai pe baza preferințelor gustului, ar trebui să fie respinsă de caracteristicile camerei și de obiectivele pe care doriți să le atingeți prin intermediul pigmenților.

O cameră decorată în culori vii va arăta vizual mai mult. Majoritatea tendințelor stilistice se bazează pe pereți albi cu accesorii luminoase. Tehnicile de design bazate pe această tehnică sunt simple și convenabile și, prin urmare, sunt populare. Finisajul alb în camera de zi va da libertate în alegerea altor elemente de interior. Se potrivesc mobilier de orice culoare, împreună cu textile și decor.

Chiar și alegerea nuanțelor neutre va da camerei dvs. un farmec deosebit, datorită căruia nu veți avea nevoie să faceți puzzle peste combinatorice.

Atenție, ați decorat tavanul și pereții în alb, alegeți podele întunecate. Această combinație va lărgi vizual limitele unei camere mici și nu va părea supraîncărcată. Nuantele neutre ale mobilierului nu au făcut plictisitorul interior, folosiți accente.

Pentru această pictura de culori potrivite, tapet, finisaj texturate. Veți primi o soluție originală care nu va deveni un dezechilibru al întregii încăperi și va da design-ului o poftă de mâncare. Aranjamentul camerei cu culori pastelate și mobilier în aceeași gamă va fi o bună alternativă la culoarea albă. Metoda va permite aranjarea planului vertical in camera. Datorită paletei bej, veți obține o atmosferă caldă, iar mobilierul alb-bej va relaxa atmosfera prin adăugarea de note de răcoare și prospețime.

Camera de zi albă se armonizează cu succes cu menta, cu verde deschis și cu inserții de fistic. Într-o astfel de cameră e frumos să te relaxezi și să câștigi putere după o zi plină. Dacă utilizați materiale naturale în finisare, acordați atenție tonurilor calde, naturale. Mobilierul din lemn de culoare închisă merge bine cu o paletă pastelă care accentuează o atmosferă romantică și confortabilă. Acest interior arată destul de original în casa casei, unde predomină adesea decorarea plăcilor de bordură și a altor materiale din lemn.

Puteți juca pe contrastul culorilor întunecate și luminoase. Această opțiune este potrivită pentru o cameră de zi de orice dimensiune. Când alegeți această metodă, rețineți că pentru o cameră mică ar trebui să utilizați mai multă culoare albă.Articolele mari trebuie să fie făcute în scală de gri, iar negrul poate fi utilizat pentru decorarea dozată. Pentru cei care nu-i plac pereții simpli și preferă tapetul cu o imprimare, există o regulă: nu puteți folosi o imagine mare într-o cameră mică.

Imaginea scării va reduce spațiul deja mic. Desenul mic extinde vizual camera.

Pentru a extinde vizual limitele unei camere de zi mici, ar trebui să folosiți o pereche de culori neutre sau luminoase. Culorile mai întunecate pot fi folosite pentru pardoseli, mobilier și decor. Modelul ar trebui să decoreze un singur element. Dacă este decorat cu pereți, alegeți textile simple.

Materiale necesare

Din cele mai vechi timpuri, se consideră că camera de zi este cea mai spectaculoasă parte a casei. Ar trebui să fie cele mai frumoase mobilier, oglinzi și textile. În această cameră este obișnuită să primiți oaspeți și să vă relaxați în cercul gospodăriilor. Indiferent de mediul pe care îl alegeți, romantic sau de birou, ar trebui să abordați competent alegerea materialelor pentru fiecare suprafață.

Paul

Ca pardoseală pentru o cameră de zi mică, laminat adecvat, parchet natural sau covor. De asemenea, este populară podeaua lichidă la modă. Poate fi folosit pentru a imita o suprafață din granit de piatră, lemn sau ceramică. Un strat lucios sau lustruit va crește vizibil înălțimea camerei. Dacă locuiți cu copii mici, puteți aranja covoarele podelei. Acestea vor înmuia căderea și îl vor încălzi pe copil în sezonul de iarnă.

pereți

Pereții din camera de zi mică ar trebui să aibă o nuanță deschisă, fără petele de culoare vizibile. Preferați pictura monocromă și tapet fără cusătură, cu un model vertical îngust. Alternativ, puteți utiliza zidărie, panouri sau piatră lustruită. Diluarea tapetului panoramic cu efect volumic va contribui la decorarea interiorului.

Dacă folosiți pereți din ghips, echipați-le cu nișe cu iluminare pentru echipamente, colecții interesante și un acvariu.

plafon

Cea mai bună soluție pentru o cameră mică - tavan întins cu un efect de oglindă. În funcție de interiorul ales, este posibil să se echipeze un plafon pe două niveluri sau un plafon combinat.Cu un buget limitat, puteți face mereu o aliniere simplă cu pictura suplimentară în alb. Un pătrat sau un trotuar dintr-un tavan fals nu va funcționa, deoarece va reduce vizibil înălțimea acestuia. Candelabrele masive nu sunt, de asemenea, potrivite.

Decorare extra

Puteți transforma în mod semnificativ designul interior, dacă alegeți dungi de echipare. Extinderea vizuală a unei încăperi mici se poate face cu ajutorul unei linii orizontale, iar liniile verticale vor ridica vizual tablourile.

Pe baza faptului că există o lipsă în camera dvs., utilizați designul dungat. Această culoare merge bine cu oglinzi, dacă utilizați o combinație moderată. Plasați oglinda pe un perete, iar pe cealaltă - o suprafață lucioasă. Dacă intenționați să plasați un dulap de-a lungul peretelui, alegeți un produs cu uși din sticlă.

Lămpile și tablourile tridimensionale ajută, de asemenea, la schimbarea percepției vizuale a camerei. Datorită imaginilor tridimensionale de pe perete, puteți nu numai să decorați sufrageria, ci și să-l faceți mai vizibil. Din lateral, se pare că o altă dimensiune începe în apropierea acestui zid.

Problema cu iluminare trebuie să fie luată în considerare cu atenție. Adăugați cantitatea maximă de lumină dacă camera dvs. nu iese pe partea însorită. În această ediție veți ajuta la spoturi, sconturi sau lămpi pentru podea. Lumina decorativă va da lumii suficientă lumină. Există multe modele pe piața echipamentelor de iluminat, dintre care veți găsi cea mai bună opțiune.

Sfaturi profesionale

Pentru a aranja spațiile de living și pentru a elimina multe dintre greșelile aduse de noi, trebuie să studiezi recomandările designerilor. Este necesar să faceți un început din camera de zi, deoarece pentru fiecare cameră există diferite subtilități.

Forma pătrată vă permite să plasați orice piesă de mobilier lângă pereți sau în centrul camerei. Datorită formei unghiulare, puteți da situației o formă de diamant. În camerele înguste și dreptunghiulare, de regulă, ușile sunt amplasate vizavi de fereastră, ceea ce conferă camerei efectul unui coridor.

Nu toată lumea va dori acest mediu, astfel încât să puteți scăpa de el folosind următoarele tehnici:

 • Acoperiți fereastra cu perdele albe, pe care există o drapare orizontală.
 • Ușa ar trebui să aibă o dimensiune mare și o umbră ușoară. Alegerea unei astfel de foi de ușă va ajuta la extinderea vizuală a zidurilor înguste.
 • Plasați rafturi cu rafturi lungi în zone libere.
 • Latura largă trebuie să aibă o suprafață netedă sau lucioasă. Alegeți imagini de fundal cu benzi verticale vizibile de culori contrastante de-a lungul întregii lungimi.
 • Pardoseala ar trebui să fie paralelă cu peretele îngust.
 • Prefer mobila cu spate mare.

Dacă ați făcut o zonare și ați luat o cameră de locuit de formă neregulată, veți avea nevoie de un aspect non-standard. Pentru acest caz, mobilier unghiular sau semicircular adecvat, mese de cafea cu o formă neobișnuită, pereți cu muchii tăiate. Nu uitați de iluminat, care ar trebui să fie suficient pentru fiecare locație.

Mulți proprietari de apartamente decid să combine un living și un balcon. Această metodă vă va ajuta să obțineți un spațiu suplimentar și să plasați pe el un colț de flori sau un studiu. Cu acest aspect, amintiți-vă despre izolația balconului, astfel încât căldura să nu părăsească încăperea.

În urma recomandărilor experților,Veți putea să vă amenajați în mod independent locuința cu un mediu competent, să vă concentrați asupra zonelor potrivite și să ascundeți deficiențele existente.

Exemple frumoase în interior

Designul unui living de dimensiuni mici va diferi semnificativ de designul camerelor mai mari. Într-o cameră în care există puțin spațiu, trebuie să fii rațional în umplerea fiecărui centimetru și folosind-o cu înțelepciune.

În aceste scopuri, puteți să vă furnizați camera dvs. cu ajutorul mobilierului modular de dulap, care poate fi ușor transformat într-un colț pentru primirea prietenilor. În plus față de aceste piese de mobilier, designerii recomandă să se uite la scaun-pere sau să cumpere un sac de scaun. Acestea sunt lucruri subtile în care puteți să vă relaxați confortabil după zilele lucrătoare. Scaunul se plimba complet în contururile sale și dă o atmosferă de confort. Astfel de mobilier poate fi folosit ca un accent dacă cumpărați modele luminoase.

Dacă vă place stilul baroc, oaspeții dvs. vor aprecia stucul pe tavan, mobilierul mare cu decor și sculptură. Gândiți-vă peste fiecare colț al camerei de zi pentru a aranja mini cifre și alte componente interioare în ea.Pentru textile ar trebui să utilizeze țesături de catifea, satin.

Fluturașii din țesături și hârtie, împreună cu alte obiecte de artizanat, vor contribui la completarea salonului în stil modern. Pune creativitatea pe rafturi, iar oaspeții dvs. vă vor aprecia talentele.

Otomanii simpli vor face interesant interiorul familiar. În plus față de aspect, astfel de elemente sunt practice, deoarece pot fi folosite ca suport pentru picioare și chiar pentru o masă mică. Alegeți un otoman care va armoniza cu conceptul general al camerei.

Dacă obiectivul dvs. este o cameră de zi confortabilă, cu o atmosferă familiară, creați-o cu fotografii pe pereți. Amplasarea momentelor interesante pe pereți vă va ajuta să decorați nu numai livingul, ci și orice altă cameră.

Personaje neobișnuite de animale masive, situate pe podea, vor contribui la crearea accentului potrivit și la crearea unei atmosfere neobișnuite în zona camerei de zi.

Cum de a combina camera de zi cu bucătăria într-un apartament mic și ce să caute, spune expertul în următorul video.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor