Caramida de foc: caracteristici și soiuri

 Caramida de foc: caracteristici și soiuri

Caramida obișnuită este potrivită pentru construcția departe de toate structurile și structurile. Deci, pentru fabricarea de sobe sau seminee, precum și de instalații industriale, este obișnuit să nu se utilizeze un standard, ci un material refractar special care să nu se teamă de temperaturile ridicate.

Astăzi vom analiza mai atent aceste materiale de construcție și vom afla ce caracteristici le posedă.

Caracteristici și compoziție

Cărămida este una dintre cele mai populare materiale de construcție, adesea găsite, care posedă un set de calități pozitive. Casele din cărămidă drăguță se găsesc pe aproape fiecare stradă, astfel încât cererea pentru astfel de produse nu este supusă unor îndoieli.

Este important să rețineți că tipurile standard de cărămizi nu sunt potrivite pentru toate locurile de muncă.

În condiții de temperaturi ridicate, cărămizile tradiționale pot deveni rapid inutilizabile și pot suferi deformări / distrugeri. Aici este obișnuit să se facă referire la un material refractar mai practic și rezistent la uzură, care în astfel de circumstanțe nu își va pierde proprietățile pozitive. Din fericire, în zilele noastre, puteți găsi astfel de produse în multe puncte de vânzare.

Cărămidă rezistentă la căldură - soluția perfectă pentru a face terenul, izolând o flacără deschisă. În plus, aceste materiale rezistente sunt folosite în cazul în care trebuie să tăiați pereții interiori ai sobelor, conductelor, hornurilor, șemineelor ​​sau țevilor de uz casnic. Lucrarea de a pune această cărămidă (căptușeală) este de obicei făcută de meșteri experimentați.

Multe dintre caracteristicile tehnice ale cărămizilor refractare sunt foarte diferite de calitățile pietrelor ceramice sau silicate. Principalul ingredient în aceste materiale de construcție este argila. Componentele rămase în compoziția acestor produse se găsesc pe diferite impurități și aditivi specializați.Cu toate acestea, toate adăugările în compoziția acestor materiale se caracterizează prin faptul că își păstrează calitățile pozitive chiar și sub acțiunea regulată a valorilor temperaturii înalte.

Cărămizi refractare de înaltă calitate sunt adesea utilizate în producția industrială. Din acest motiv, acest material de construcție trebuie să îndeplinească o serie de cerințe relevante pentru calitatea sa.

Atunci când alegeți o cărămidă refractară adecvată, este foarte important să vă asigurați că nu există nici cel mai mic defect sau deteriorare pe suprafața sa. Astfel de deficiențe pot duce la consecințe proaste, de exemplu, la eșecul unei anumite structuri. De obicei, acest fapt provoacă bani în plus.

Principalele caracteristici și proprietăți posedate de aceste materiale fiabile sunt următorii parametri.

 • Aceste produse sunt caracterizate de o conductivitate termică scăzută. Datorită acestei calități, condițiile de temperatură necesare sunt întotdeauna menținute în interiorul echipamentului termic.
 • O astfel de cărămidă nu se teme de contactul cu temperaturile ridicate. Chiar și sub influența căldurii puternice, astfel de materiale nu își pierd calitățile pozitive și nu eșuează.
 • De asemenea, aceste cărămizi se disting prin prezența inerției termice. Se încălzește în cel mai scurt timp posibil și se răcește destul de încet.
 • Cărămida refractară este caracterizată de o capacitate termică optimă, care este suficientă pentru acumularea de căldură și transferul său ulterior.
 • Cărămida rezistentă la căldură nu se teme de gaze fierbinți sau de metale sau zguri. Nu toate materialele de construcție se pot lăuda cu astfel de proprietăți.
 • Parametrii volumetrici ai acestor produse rămân neschimbate. Ele nu sunt supuse scăderii sau creșterii suplimentare.

Aceste materiale sunt fabricate în conformitate cu GOST și documentele de reglementare. Așa cum am menționat mai devreme, baza compoziției acestor produse este argila refractară de o calitate specială. De obicei, este nevoie de aproximativ 70% din volumul total de cărămidă.

Pentru a obține blocuri cu diferite caracteristici tehnice în masa formării, utilizați câteva tipuri de aditivi, cum ar fi:

 • amenzile de cocs;
 • grafit;
 • pulbere de cuarț dintr-o fracție mare.

Cărămizi refractare sunt produse folosind metoda presării semi-uscate. În același timp, mai întâi se pregătesc materiile prime necesare, lutul este zdrobit cu grijă și frământat. Apoi, introduceți amestecul.Compoziția este ajustată la o consistență uniformă. În acest moment, se adaugă apă (nu mai mult de 10%). Această componentă este necesară pentru ca soluția să obțină nivelul adecvat de umiditate.

Masa pregătită este transferată într-un buncăr special. După aceea, compoziția este trimisă la dozator, deplasându-se înainte și înapoi. Atunci când piesele sunt formate, acestea sunt trimise de obicei direct la pumnul de jos al matriței care coboară cu piesa de prelucrat. După aceea, jumătatea superioară a presei coboară pe cărămizi. Produsele sunt sub o asemenea presiune încât sunt mai dense.

Punctul inferior la sfârșitul lucrărilor de producție presează cărămida din matriță. În acest moment, căruciorul cu dozatorul se deplasează la ardere la o temperatură de 1000 de grade. În cazul în care cărămizile sunt produse în conformitate cu această tehnologie, acestea nu vor trebui să fie uscate, astfel încât acestea să ia mai puțin timp pentru a pregăti. În plus, metoda descrisă este mult mai ieftină decât laminarea din plastic.

Pro și contra

Cărămizi refractare, ca și alte materiale de construcție, au părți atât pozitive, cât și negative.

Mai întâi trebuie să fiți familiarizați cu pozitiv:

 • În majoritatea cazurilor, aceste produse sunt ușoare, astfel încât lucrul cu ele este convenabil;
 • sunt foarte rezistente - sunt foarte greu de deteriorat sau de rupt;
 • capabile să reziste la temperaturi foarte ridicate;
 • diferă în ceea ce privește capacitatea termică și inerția termică;
 • pot avea diferite forme și dimensiuni;
 • fără consecințe transferă fluctuațiile de temperatură;
 • nu vă temeți de factori externi negativi;
 • au un aspect atractiv și diferite culori, de exemplu, alb sau roșu (cele mai populare opțiuni).

  Acum ar trebui să vă familiarizați cu deficiențele acestor produse:

  • ele sunt destul de greu de tăiat și tăiat, pentru că au o mare rezistență;
  • au costuri mai mari decât produsele standard.

  Specificații tehnice

  Cărămida rezistentă la căldură modernă are propriile caracteristici tehnice, pe care cu siguranță trebuie să le cunoașteți dacă veți lucra cu acest material de construcție.

  Luați în considerare o listă a principalelor caracteristici inerente acestor cărămizi.

  • Nivel scăzut de conductivitate termică - datorită unei cărămizi de acest tip, va fi posibilă menținerea temperaturii necesare în partea interioară a unităților termice.
  • Rezistența la căldură este principala caracteristică tehnică și trăsătură distinctivă a acestui material de construcție. Cărămida rezistentă la căldură este capabilă să reziste efectelor temperaturilor mai mari de 1500 de grade.
  • Caramida moderna rezistenta la foc nu se teme de substantele chimice agresive.
  • Astfel de produse lasă plantele cu următorii parametri dimensionali: 23 x 6,5 x 6,5 cm, 230 x 114 x 75 mm, 230 x 114 x 40 mm, 250 x 124 x 65 mm și 345 x 150 x 75 mm. Abaterile de la parametrii dimensionali enumerați sunt permise, dar foarte mici. De exemplu, grosimea unei cărămizi poate fi diferită cu nu mai mult de 2 mm, lungimea - până la 5 mm, lățimea - până la 3 mm.
  • Conductivitatea termică a unor astfel de materiale de construcție este destul de scăzută.

  tipuri

  Nu trebuie să te gândești că cărămida rezistentă la căldură nu are subspecii. Astăzi pe piață puteți întâlni mai multe soiuri de produse similare. Să ne familiarizăm mai mult cu produsele cele mai populare și cele mai solicitate și cu proprietățile acestora.

  Variantele de bază ale acestui material includ următoarele opțiuni.

  • Caramida principală. Materialele cu acest nume sunt utilizate în tandem cu soluția de calcar-magneziu. Utilizat în industria siderurgică.
  • cărbunos. Materialul de acest tip acționează cel mai adesea ca bază pentru structurile de domeniu.
  • cuarț. Compoziția acestor opțiuni include componente cum ar fi cuarțul și gresia. Piatra specificată nu este proiectată pentru cartier cu alte materiale de construcție. Excepții la această regulă - metal, foc. Orice alcalin afectează extremitatea negativă a cărămizii de cuart.
  • aluminos. Această cărămidă este considerată cea mai comună. Rezistă efectelor temperaturilor de la 1000 la 1300 de grade. Blocurile de alumină sunt renumite pentru capacitatea lor de a suporta fără probleme efectele șocurilor de temperatură. Adesea, aceste materii prime sunt folosite la fabricarea sobelor (atât pentru uz casnic și industrial) cât și pentru cuptoare.
  • V. Cărămida specificată este de obicei produsă cu dimensiuni de 300x300x300 mm. Adesea, aceste materiale de construcție sunt folosite în fabricarea structurilor industriale. Este marcat SHCU.
  • Jumătate acidă. Caramida specificată este emisă cu marcajul PB. Refracția sa este limitată la 1670 de grade Celsius. În ceea ce privește porozitatea materialului semi-acizi, acesta este de 24%. Conținutul de componente suplimentare în aceste produse variază de la 14 la 28%.
  • carbonat de magneziu. Cărămizile de magnezită se pot mândri cu calități refractare excelente.În producția lor, o componentă precum magnezitul este arsă sub acțiunea temperaturilor ridicate (1500-1600 grade). Ca urmare a acestui tratament, se obțin produse foarte rezistente și rezistente la căldură, care sunt permise pentru a fi utilizate în domenii industriale.
  • categorie ușoară. Cărămida ușoară nu este mai puțin populară acum. Acest material rezistent la uzură și durabil poartă cu ușurință efectele substanțelor chimice agresive, are o greutate redusă. Practic, astfel de materii prime ușoare sunt utilizate pentru fabricarea de vaporizatoare, capcane de aburi, cazane și alte dispozitive. Este ușor și convenabil să lucrați cu el, deoarece cântărește foarte puțin, mai ales în comparație cu analogii.

   În plus, există și alte subtipuri de cărămizi refractare rezistente la uzură, de exemplu:

   • Silicon;
   • silicat de aluminiu;
   • mulitul;
   • Dinas;
   • corundul și altele.

   Marci populare

   Toate cărămizile refractare sunt etichetate în funcție de proprietățile și compoziția lor. Deci, prima literă din marcă denotă numele și un anumit tip de produs. Dacă aceasta este litera "Ш", atunci piatra este fireclay, dacă "D" este dinas, iar dacă "M" este mulit.

   În ceea ce privește a doua literă de marcare a materialelor de construcție rezistente la căldură, aceasta este concepută pentru a demonstra cea mai mare temperatură pentru care este proiectată piatra. De exemplu Cele mai populare produse sunt:

   • Sha, Shack 1400;
   • SB 1350;
   • ШУС, ШВ 1250;
   • PB (vedere pe jumătate de acid) 1250;
   • PV 1250.

   Parametrii dimensionali ai cărămizilor rezistenți la căldură sunt recunoscuți prin denumirea digitală, care precede primele două denumiri de litere ale mărcii produsului. De exemplu, produsul ША 5 este produs cu dimensiuni de 230x114x65 mm, iar produsele cu marcajul ША 8 au dimensiuni 250x124x65 mm.

   Există, de asemenea, produse cu marcaje SB 22, care au o formă trapezoidală. Parametrii dimensionali ajung la 230x114x65x55 mm. După denumirile numerice din marcaj sunt caracterele alfabetice reprezentând abrevierea instalației care a fabricat produsul.

   Cum sa alegi?

   Alegerea cărămizilor refractare ar trebui să fie abordată în special în mod responsabil, deoarece îi sunt atribuite sarcini foarte importante. Acest material de construcție trebuie să coexiste perfect între ele cu temperaturi ridicate și uneori cu flacără deschisă.

   Atunci când alegeți o cărămidă refractară, este necesar să vă bazați pe următoarele criterii importante.

   • Dimensiune, greutate. Este extrem de important să selectați materiale de calitate de dimensiuni adecvate. Este recomandabil să calculați înainte de a cumpăra cantitatea de materiale de care aveți nevoie. Este mai bine să le achiziționați cu o mică marjă, astfel încât să nu vă confruntați cu o lipsă de materiale de construcție.
   • marca. Pe ambalajul cu cărămizi indică întotdeauna marca de care aparțin. Nu puteți lăsa această marcă fără atenție, deoarece va depinde de ea, materialul este potrivit pentru anumite lucrări sau nu.
   • Caramizi de calitate. Una dintre cele mai importante poziții este ocupată de calitatea cărămizilor rezistente la foc. În nici un caz nu ar trebui să existe defecte, în caz contrar construcția acestui material de construcții nu se va dovedi a fi cea mai fiabilă și mai robustă, ceea ce poate duce la consecințe foarte triste.
   • Numărul de pori. În cărămizi refractare nu ar trebui să existe prea multe pori în structură. Acest lucru poate crește higroscopicitatea blocurilor, ceea ce este nedorit pentru cuptoare. Datorită impresionantului higroscopicitate, piatra poate fi zdrobită și deformată, iar întreaga structură se va prăbuși.
   • suprafață. Aruncați o privire mai atentă la suprafața cărămizii rezistente la foc. Nu ar trebui să aibă o strălucire vizibilă.În cazul în care acest lucru este încă vizibil, va indica faptul că piesa de prelucrat în procesul de fabricație au fost perekaleny.
   • sunet. Nu fiecare consumator știe că calitatea unei cărămizi poate fi determinată de sunetul care vine de la lovitură. Pentru a verifica starea materialului, atingeți ușor, de exemplu, cu un obiect de fier. Sunetul din cărămidă ar trebui să emită clar și sonor. Dacă este surd, atunci achiziționarea de astfel de materiale de construcție este mai bine să refuze.
   • culoare. Este important să se țină seama de faptul că calitatea sa nu depinde de culoarea cărămizii rezistente la căldură. Un material de construcție poate avea aproape orice umbră, de exemplu, bej, galben, roșu sau bej. Tot ce este necesar de la tine este să cumperi un lot în care toate cărămizile vor avea aceeași culoare. Dacă, în rândul pus, cel puțin 1 bucată se dovedește a fi de altă culoare, atunci se va evidenția brusc în fundalul general.
   • Punct de vânzare. Experții recomandă cu insistență cumpărarea cărămizilor refractare numai în magazinele de încredere care au o bună reputație în orașul în care locuiți.

   Este recomandabil să solicitați certificatele de calitate ale vânzătorilor pentru produsele selectate.Dacă vi se refuză prezentarea documentelor, atunci este mai bine să refuzați să cumpărați o cărămidă - se poate dovedi a fi de proastă calitate.

   Cum să tăiem?

   Mulți utilizatori se întreabă ce poate fi tăiat eficient printr-o cărămidă refractară. Și această întrebare este foarte relevantă, deoarece acest material este de înaltă rezistență și nu cel mai flexibil în tăiere.

   De exemplu, o caramida termoizolanta rezistenta la caldura este de obicei taiata folosind o masina specializata.

   De asemenea, este permisă aplicarea la polizor cu un segment de segment diamantat montat pe el. Cu toate acestea, această unealtă nu are funcție de alimentare cu lichid de răcire.

   Problema poate fi rezolvată dacă cărămizile sunt aranjate în avans într-un rezervor umplut cu apă timp de aproximativ 20 de minute. După această procedură, acestea vor fi ușor de procesat, ca și cum ar fi folosit un instrument cu alimentare cu lichid.

   Sfaturi utile

   Utilizați numai cărămizi refractare de înaltă calitate cu parametri dimensionali ideali. Precizia formelor și dimensiunilor acestor produse este reglementată de GOST 8691-73. Rețineți că sunt permise numai deviații minime față de standard.

   Rețineți că cărămizile de cărbune rezistente la căldură și opțiunile bazate pe metalele refractare nu sunt de obicei utilizate în construcția sobelor convenționale de uz casnic, căptușirea camerelor de combustie sau fabricarea structurilor de armare. Astfel de specii sunt, de obicei, permise doar atunci când este vorba de instalații industriale.

   Dacă vă confruntați cu un șemineu cu cărămidă refractară sau cuptor în casă, atunci ar trebui să acordați atenție stării vechilor articulații. Dacă acestea sunt uscate, atunci trebuie finalizate, altfel finisajul se poate îndepărta ulterior de bază.

   Amintiți-vă - când cădeți, cărămizile refractare de înaltă calitate nu ar trebui să se prăbușească. Ar trebui să se descompună în bucăți destul de mari.

   Nu se recomandă utilizarea pe suprafață a materialelor cu un strat alb - acestea sunt depozite de calcar. Nu ar trebui utilizate materiale cu defecte similare în construcții.

   Nu confundați cărămizile și cărămizile din cuptor. Opțiunile cuptorului fac din lut roșu. Nu au calități refractare.

   Aflați mai multe despre cărămizi refractare, potrivite pentru a așeza sobe sau seminee, aflați din videoclipul de mai jos.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor