Cum de a monta panouri din MDF?

MDF panouri sunt un material popular și atractiv, care este perfect pentru decoratiuni interioare de aproape orice cameră. Cu această confruntare puteți transforma situația, făcând-o mai prezentabilă și mai estetică. Astăzi vom înțelege mai detaliat cum să reparăm panourile MDF.

Caracteristici speciale

MDF panouri sunt un material cerut de finisare care este făcută dintr-un deșeu de prelucrare a lemnului. Mulți consumatori le confundă în mod greșit cu plăci din PAL sau PFL. Și acestea sunt materiale complet diferite, deoarece MDF este mai durabil, mai fiabil și mai ecologic, deoarece în procesul de fabricare a acestuia nu se utilizează alte substanțe chimice.

O componentă precum lignina, care este prezentă în compoziția lemnului, acționează ca adeziv în MDF.Se remarcă ca rezultat al expunerii la temperaturi ridicate.

Placile MDF au o textura caracteristica similaracare constă nu din lână, ci din fibre de lemn. De regulă, panourile MDF sunt atașate la una sau alta bază pe unghiile lichide obișnuite și pe alți compuși calitativi. Datorită selecției mari de produse adezive, consumatorii pot alege un amestec care să se potrivească cu panourile color.

Panourile moderne din MDF se disting prin faptul că pot fi instalate independent, fără a atrage specialiști. Chiar și un maestru lipsit de experiență poate să facă față cu ușurință unei astfel de lucrări. Principalul lucru este să urmați instrucțiunile simple, precum și să cumpărați instrumente / materiale de calitate.

Pro și contra

MDF panouri au avantajele și dezavantajele lor.

Pentru început, să examinăm mai atent cât de bune sunt materialele de finisare.

 • Panourile MDF sunt materiale de finisare ecologice și complet sigure. Nu există substanțe chimice nocive și componente adezive toxice. Datorită acestei calități, astfel de materiale pot fi utilizate în siguranță în orice cameră.
 • Panourile de calitate MDF sunt destul de ușor de atașat la pereți, deoarece ele țin perfect forma originală. Ele sunt foarte dure, ceea ce are un efect pozitiv asupra caracteristicilor lor de rezistență.
 • Un astfel de finisaj este durabil și rezistent la uzură. Panourile MDF nu sunt ușor de deteriorat sau rupte.
 • Panourile MDF sunt materiale pe care mucegaiul și ciuperca nu pornesc.
 • Astfel de materiale de finisare nu se tem de umezeală și umiditate. Acest lucru se datorează faptului că pe suprafața panourilor există un film special laminat sau plastic.
 • O astfel de placare de perete este practică. Panourile din MDF nu acumulează praf și murdărie. Dacă pe suprafața finisajului apar pete murdare, acestea pot fi șterse cu o cârpă umedă.
 • Aceste materiale de finisare pot fi tăiate și tăiate fără probleme dacă este necesar. În plus, formele curbilare originale pot fi formate din panouri din MDF.
 • Cu ajutorul unor astfel de panouri puteți face camera mai caldă, deoarece acestea au proprietăți termoizolante destul de bune.
 • Trebuie remarcat aspectul frumos al acestor finisaje. Cu ajutorul panourilor MDF puteți face interiorul mai bogat și mai solid.
 • Acest finisaj poate fi montat în case particulare și case din lemn și în apartamente în oraș.
 • Decorarea pereților astfel de panouri este relativ ieftină, în special în comparație cu furnirul din lemn natural.

Desigur, panourile MDF nu sunt materiale de finisare ideale. Ei au slăbiciunile lor.

 • Dacă aceste pânze au marginile prost tratate, ele pot absorbi umezeala și umiditatea, apoi se umflă și se deformează. Corectarea acestor defecte este puțin probabilă. De aceea, în decorarea băii și a bucătăriei nu sunt recomandate astfel de acoperiri.
 • MDF panouri sunt destul de durabile, dar ele pot fi în continuare deteriorate. De exemplu, cu un pumn puternic, un astfel de material se poate sparge, pentru că nu are o elasticitate suficientă.
 • Dacă condensul se poate colecta pe tavan, atunci este imposibil să instalați panouri MDF pe ele, deoarece acestea nu au o rezistență ridicată la umiditate.
 • Panourile MDF sunt materiale inflamabile. Elementele de cablare și cabluri diferite sunt recomandate să se ascundă în cutii separate. Poate fi aplicat un strat izolator suplimentar de vată minerală.
 • Gama de astfel de materiale de finisaj nu poate fi numită bogată. Alegerea nuanțelor și a texturilor panourilor MDF este foarte modestă.

Tipuri de panouri

Există mai multe tipuri de panouri din MDF. Fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici distinctive.

Presat solid

Astfel de panouri sunt cele mai comune. Acestea sunt pânze care au o suprafață perfect netedă pe ambele părți. Astfel de panouri sunt realizate prin presarea unei mase de lemn sub presiune înaltă și în condiții de temperatură ridicată.

laminat

Al doilea cel mai popular sunt panourile laminate. Ele sunt produse în același mod ca cele presate solid, dar în ultima etapă partea lor frontală este acoperită cu cel mai subțire film de polimeri. Rezultatul este o protecție completă a bazei împotriva deteriorării mecanice și a altor factori adversi.

Pe astfel de panouri poate fi un film de culori diferite. Acesta este motivul pentru panourile laminate sunt cele mai diverse în ceea ce privește alegerea. Asemenea acoperiri arată atrăgătoare și plăcute din punct de vedere estetic pe pereți. Ele pot fi folosite într-o varietate de stiluri.

Rezistent la umezeală

Astfel de folii MDF sunt realizate din materiale dense și durabile. În producția de astfel de produse se utilizează numai materiale de înaltă calitate și ecologice, de exemplu, lemn natural. Este presat pentru o lungă perioadă de timp la temperaturi ridicate. Panourile convenționale MDF nu se pot lăuda cu caracteristici rezistente la umiditate suficiente, astfel încât nu se recomandă instalarea lor în încăperi cum ar fi o baie sau o bucătărie. Excepția de la această regulă este numai foile specificate la umiditate, care sunt destul de acceptabile pentru a aplica pentru decorarea unor astfel de zone.

furniruit

Aceste panouri diferă prin faptul că au o textura atractivă a lemnului. Pentru repetarea materiilor prime naturale pe suprafata cimentului se potrivesc furnir subtire, format din lemn natural. Grosimea acestui element, de regulă, nu depășește 3 mm. Cel mai adesea, panourile furniruite imită stejarul, cenușa și alte păduri prețioase. Astfel de materiale de finisare sunt foarte populare deoarece arată foarte bogat și sunt destul de rezistente la uzură.

lucios

Tipuri similare de panouri au suprafețe lucioase.Ele sunt realizate prin laminarea frontului foilor cu un strat transparent pe baza de polimeri. Astfel de materiale au un luciu strălucitor.

pictat

Astfel de panouri MDF sunt recunoscute pe drept drept cele mai comune. Ele sunt create astfel:

 • o compoziție specială de colorare este transferată pe bază de proiect;
 • aliniază toate diferențele de pe panou;
 • vopsea specială formează o nuanță lucioasă sau mată.

Domeniul de aplicare

Placarea peretilor este ieftina si estetica. Desigur, dacă doriți să oferiți camerei o imagine mai luxoasă, atunci vă recomandăm mai degrabă opțiunile scumpe din lemn natural. Panourile MDF sunt rareori utilizate în proiectarea camerei de zi într-o casă privată. De regulă, ele sunt folosite pentru a acoperi zidul de accent, de exemplu, în spatele unei canapele sau a unui televizor. Astfel de materiale sunt mai des întâlnite în condiții de birouri solide. În plus, foile de MDF sunt utilizate în decorarea spațiilor de birouri sau a coridoarelor spațioase.

În ceea ce privește apartamentele obișnuite, aici puteți întâlni panouri din MDF chiar și în toaletă sau baie. Desigur, pentru astfel de spații, puteți utiliza numai materiale rezistente la umiditate. În caz contrar, foile se vor umfla și se vor deforma, pierzând întotdeauna atracția lor vizuală.

MDF poate fi blocat cu balcoane sau loggii. Cu o asemenea decorare, astfel de spații pot obține o imagine mai "plină de viață", mai ales dacă sunt completate cu corpuri de iluminat adecvate și o pereche de scaune / scaune. Desigur, pentru astfel de condiții este mai bine să se obțină materiale mai fiabile și rezistente la uzură. Dacă balconul este deschis și neglajat, atunci în locul panourilor din MDF, este mai bine să folosiți o altă placare.

Astfel de materiale de finisare arată bine în condițiile din hol sau dormitor. Ca și în cazul caselor particulare, cel mai adesea panourile MDF sunt așezate pe pereți de accent, de exemplu, în spatele unui pat sau a unei canapele.

Adesea, astfel de materiale de finisaj sunt folosite în mucoasa halei. Designerii recomandă instalarea unor panouri ușoare în astfel de condiții, astfel încât spațiul să nu pară prea înghesuit și "opresiv". Unii proprietari combină în holul materiale care imită lemn și zidărie.Într-un singur tandem, această soluție de design arată foarte frumoasă. MDF panouri de multe ori coborâți nu numai pereții din cameră, dar, de asemenea, plafoanele. În plus, din aceste materiale populare puteți crea o margine frumoasă a unei deschideri de ușă sau fereastră, o arcadă elegantă, pante și chiar înconjurați ușile cu ele, atrăgând o frumoasă ornamentare a acestora.

Mulți consumatori folosesc panouri MDF pentru a transforma vechea ușă frontală. Magazinele vinde garnituri speciale care ascund complet frunza ușii.

Foarte frumos panouri MDF uite în pod. În astfel de încăperi, aceste materiale pot fi folosite pentru a finaliza pereții și tavanul.

Panourile MDF sunt folosite și în alte domenii:

 • la fabricarea de panouri publicitare și semne;
 • acestea produc case mobile și clădiri mobile;
 • Panourile MDF sunt potrivite pentru crearea de rafturi, dulapuri și rafturi;
 • din aceste materiale fac corpul de instrumente muzicale;
 • Placile MDF sunt folosite la fabricarea boxelor, receptoarelor radio, cutiilor de viteze.

instrumente

Înainte de a trece direct la lucrările de finisare, este necesar să pregătiți toate instrumentele necesare.

Pentru placarea peretilor cu panouri din MDF veti avea nevoie de:

 • jigsaws;
 • nivel de construcție (laser sau bule) și plumb;
 • măsuri de bandă;
 • conducător de metale;
 • colț de construcții special;
 • creion sau marker;
 • burghiu electric;
 • șurubelniță;
 • șurubelniță simplă;
 • clește;
 • ciocan.

Și este, de asemenea, necesar să stocați pe elemente de fixare (dibluri, cleme, șuruburi).

Lucrări pregătitoare

Dacă ați încărcat toate instrumentele necesare, puteți continua lucrările pregătitoare. Pereții pe care intenționați să instalați foi de MDF trebuie să fie perfect uscați.

Este imposibil să începeți să faceți față dacă:

 • zonele umede sau umede sunt prezente pe podea;
 • există îngheț pe suprafața bazei;
 • pe pereți există urme de formare a ciupercilor sau a mucegaiului;
 • stratul superior al suprapunerii este supus distrugerii.

Dacă nu există astfel de defecte pe plafoanele de perete, atunci acestea pot fi pregătite în condiții de siguranță pentru căptușeala viitoare.

 • Scoateți din pereți orice finisaj vechi, deoarece pe ea în viitor, bacteriile pot începe să se înmulțească. Atunci când metoda adezivă de instalare, acestea vor interfera cu aderența de calitate a materialelor, iar panourile vor fi așezate pe perete nesigure.
 • Scoateți stratul de albire. Mulți experți susțin că această lucrare nu este obligatorie, totuși, dacă aveți nevoie să puneți un grund pe bază, vopseaua veche va interfera cu absorbția sa, deci este mai bine să o îndepărtați de perete.
 • Mould și ciuperci pe plafoane este o problemă comună. A face cu ea nu este ușor. Pentru a face acest lucru, puteți trata zonele deteriorate cu soluții speciale. Unele companii eliberează astfel de fonduri sub formă de spray.

Este demn de remarcat faptul că este posibil să se elimine complet de ciuperca numai după îndepărtarea întregului miceliu, prin urmare singura cale de ieșire ar fi curățarea completă a tencuielii vechi și înmuierea în întregime zona deschisă cu soluțiile adecvate.

 • După aceea, este necesar să se acopere toate fisurile care există pe teren. Pentru a face acest lucru, trebuie să pregătiți un amestec de chit de înaltă calitate (mai potrivit pentru acril sau tencuială).
 • Pre-cusăturile trebuie să se extindă. Acestea trebuie curățate de resturile soluției anterioare.
 • Aceste zone trebuie impregnate cu un grund.
 • Când solul este complet uscat, este necesar să încorporați amestecul în podea, care va acoperi toate golurile.

Se recomandă ca substraturile să fie tratate cu grunduri, astfel încât materialele să adere mai bine la ele și să rămână mai fiabile.

montare

Instalarea panourilor MDF poate fi realizată într-un cadru și o adezivă.

Pe cadru

Luați în considerare în etape cum să instalați panoul pe cadru.

 • Mai întâi trebuie să faci o cușcă de pereți. Poate fi din metal sau din lemn (dintr-un bar cu o anumită secțiune).
 • Dacă scheletul este confecționat din lemn, este mai bine să alegeți o cherestea cu o secțiune pătrată și o lungime de 3 cm. În plus, aceste părți ar trebui să aibă un nivel de umiditate mai mic de 15%.
 • Ramele din lemn trebuie tratate cu antiseptice.
 • Acum trebuie să știți dimensiunea zidurilor cu ajutorul ruletei. În același timp, lungimea barelor ar trebui să fie puțin mai mică decât cifrele calculate.
 • Dacă panourile sunt orizontale, cutia trebuie să fie verticală și invers.
 • Transferați toate măsurătorile pe elementele din lemn. Apoi trebuie să tăiați barele în conformitate cu măsurătorile aplicate. Poziționați ferăstrăul perpendicular pe lemn pentru a evita apariția unor capete curbe.
 • Acum, șipcile trebuie să fie fixate pe pereți cu dibluri, dacă fundația este din cărămidă sau din beton.Dacă este alcătuită din lemn, trebuie utilizate șuruburi cu auto-filetare.
 • După aceea, trebuie să puneți izolația între părțile batantei.
 • Pentru a fixa pânza de finisare, trebuie să utilizați un dispozitiv Kleimer pentru panouri MDF și șuruburi (3x20 mm). Trebuie să fie instalate în caneluri sau să folosească unghii speciale cu un capac subțire.
 • La sfârșitul lucrărilor de finisare este necesar să se interconecteze scândurile exterioare și colțurile interioare.

Cadrele metalice nu sunt diferite în ceea ce privește designul de la lemn. Mai întâi, instalați profile de perete (de-a lungul perimetrului). Apoi, piesele principale sunt montate la o distanță de 40-50 cm unul față de celălalt. Toate profilele sunt fixate pe pereți cu șuruburi autoportante. După aceasta, puteți trece la instalarea unui strat de finisare.

Pe lipici

Instalarea prin metoda lipiciului poate fi făcută manual. Cu această metodă de instalare a panourilor din MDF, baza trebuie să fie perfect plată.

 • Pereții pot fi acoperiți cu un grund de penetrare profundă pentru a face substratul mai fiabil și pentru a obține o aderență suplimentară.
 • După aceea, panourile din MDF trebuie tăiate cu un ferăstrău sau cu ferăstrău în bucăți de dimensiunea dorită.
 • Apoi trebuie să frământați cantitatea necesară de adeziv.Se aplică pe partea din spate a pielii. Se recomandă amestecarea amestecurilor. Locurile acoperite cu clei ar trebui să fie cât mai mult posibil.
 • Montarea plăcuței de lansare trebuie făcută din partea de jos a tavanului.
 • Apoi, fiecare panou trebuie să fie apăsat pe perete și să îl țineți de ceva vreme în această stare. Lucrul ar trebui să continue până când așezați plăcile MDF pe podea.
 • Dock toate elementele ar trebui să fie atent, astfel încât între ele nu au rămas mari goluri notabile.
 • La sfârșitul acestor lucrări, este realizată fixarea interpozatorului, iar colțurile sunt de asemenea instalate. Ele sunt fixate pe suprafață cu unghii lichide.

Deseori, instalarea foilor MDF se face pe baza de plăci din ghips. Acest material ieftin este utilizat în construcția cadrului și este instalat direct pe podea pentru ao alinia.

Lucrările pe gips carton trebuie efectuate cât mai atent, deoarece sunt fragile și pot fi ușor deteriorate. Repararea materialului rupt, de regulă, nu poate fi făcută.

Sfaturi și trucuri

Instalarea panourilor MDF la domiciliu fără implicarea specialiștilor este foarte posibilă.Pentru a face acest lucru, trebuie doar să stocați pe instrumente și materiale de înaltă calitate, precum și să urmați instrucțiunile.

Poate că în lucrare veți găsi câteva sugestii și sfaturi de la cei finalizați cu experiență.

 • În etapa pregătitoare, îndepărtați tencuiala de la tavan până la sol. Acest lucru va dezvălui defectele ascunse ale pereților, precum și reducerea costurilor de fixare.
 • Dacă instalați un cadru metalic, este mai bine să folosiți un mic șlefuitor sau un ferăstrău circular. Cu un jigsaw pentru munca de metal poate întârzia dramatic.
 • Ramele din lemn sunt mai simple. Este mai ușor să lucrezi cu ei. Nu au nevoie de un număr mare de hardware. În plus, astfel de structuri absoarbe umezeala și apoi o dau la nivelul plăcilor MDF. Principalul lucru este să tratați imediat cadrul cu un antiseptic și acesta va dura cât mai mult posibil.
 • Tăiați materialele de finisare cu ușurință. În timpul unei astfel de lucrări, puteți deteriora accidental fața frontală dacă "captați" o parte suplimentară a părții. Prin urmare, este necesar să se țină seama de modul în care sunt situate dinții pe jigsaw.
 • Dacă utilizați un cadru din metal, atunci se recomandă fixarea clemelor cu șuruburi mici cu capace mici. O astfel de atașament nu va interfera cu munca ulterioară.
 • Considerați că metoda diagonală de montare a panourilor MDF este mai scumpă.
 • Va fi mai ușor să lucrați dacă desenați sau fotografiați cutia rezultată, indicând toate coordonatele intersecției barelor și profilurilor.
 • Asemenea accesorii precum colțurile MDF sunt ideale pentru închiderea colțurilor. În interiorul acestor elemente vor fi capabile să ascundă șuruburile de autofiletare care fixează panourile extreme. Atașați părți similare la unghiile lipite sau lichide.
 • Pentru a tăia pantele, utilizați piesele rămase de panouri din MDF. Atașați elemente similare de-a lungul și peste. Deci, dacă pantele sunt înguste, atunci piesele sunt atașate de-a lungul și, dacă sunt largi, atunci ele trebuie fixate așa cum dorește proprietarul.

Exemple frumoase

Pardoseli de finisare Panourile din MDF pot face interiorul mai viu și mai original. Astfel de materiale pot fi folosite în ansambluri de diferite stiluri. De exemplu, poate fi o setare modernă cu un tavan extensibil pe mai multe niveluri, dulapuri agățate, iluminare cu LED și un colț din piele moale.

Panourile din MDF arată foarte bine în ceea ce privește dormitoarele. De exemplu, materialele cu o nuanță de culoare maro neutră pot fi eliberate cu un perete în spatele unui pat dublu.Într-o astfel de situație, podeaua, împodobită cu parchet sau laminat în panouri de culoare pe podea, va arăta armonioasă. Pentru ca imaginea de ansamblu a interiorului să nu se îmbine, ar trebui să-l bați cu picturile de pereți colorate și elemente de decor contrastante, de exemplu, un covor alb pufos.

Dacă doriți să instalați panouri MDF în bucătărie, atunci ar trebui să obțineți opțiuni umezești, deoarece în astfel de condiții, acoperirile convenționale pot deveni rapid inutilizabile. Pe fundalul zidurilor, căptușite cu panouri din lemn, aproape toate tipurile de căști și tehnologii vor arăta organic. Poate fi atât articole cu texturi din lemn, cât și componente high-tech cu suprafețe cromate și lucioase.

În special plăcile de calitate solidă și ecologică arată în birou. Poate fi atât acoperiri ușoare cât și întunecate. Mese din sticlă sau din lemn, scaune din piele și canapele, precum și de iluminat modern și de tablouri de perete cu peisaje calme vor arăta impresionante față de fundalul lor.

Panouri MDF deosebit de impresionante de nuanțe întunecate se uită în dulapuri cu ferestre mari care permit o lumină foarte naturală.

Examinați instalarea panourilor MDF pe perete, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor