Panouri 3D din lemn: caracteristici tehnice și design

Pe piața modernă a construcțiilor există o mare selecție de materiale de construcție care vor face designul unui apartament practic, frumos și unic. De exemplu, pentru acoperirea zidurilor de astăzi sunt din ce în ce mai mari panouri 3D din lemn, care reprezintă o versiune îmbunătățită a panourilor decorative din lemn masiv obișnuit. Mai jos este o prezentare generală a acestui material de finisare.

Caracteristici speciale

Panourile 3D sunt benzi de aceeași mărime, cu un tipar tridimensional tipărit de natură diferită. Elementele de construcție au de obicei forma unui dreptunghi sau a unui pătrat. După instalare, fâșiile individuale formează o singură pânză frumoasă, iar joncțiunea părților rămâne aproape invizibilă.Pentru a reduce ușor costul panourilor, baza lor și partea din față sunt realizate din materiale diferite. De exemplu, pentru bază, cel mai adesea se alege placaj sau MDF, care este tratat cu compuși speciali pentru a-și îmbunătăți caracteristicile.

Pentru partea exterioară a panourilor vrac, alegeți de obicei lemn natural: cenușă, stejar, lemn divizat și alte materiale ecologice.

Toate părțile lateralelor sunt echipate cu elemente de fixare speciale, care garantează o legătură strânsă a pieselor între ele. În plus, aceste dispozitive de fixare tehnologică facilitează și accelerează procesul de instalare. Panourile volumetrice moderne se caracterizează printr-o durată lungă de viață - uneori pentru durabilitate maximă panourile sunt acoperite cu un strat de ceară specială, precum și siguranța mediului și o mare varietate de culori, texturi și dimensiuni. Cu toate acestea, costul unui astfel de material de finisare este destul de ridicat.

Decorarea interioară a pereților cu astfel de materiale arată grozav în orice interior, oferindu-i confort, lux și originalitate.

Caracteristicile tehnice ale modulelor:

 • lățime - 400 mm;
 • lungime - 200 mm;
 • grosime - 8-15 mm;
 • greutate 1 pătrat. m - 6 kg.

Parametrii panourilor pot varia în funcție de materialul din care fac parte.

Tipuri de panouri 3D din lemn

Panourile sunt împărțite în două grupe, în funcție de tipul de elemente de fixare și de caracteristicile producției.

Acestea sunt:

 • Shields. Pe plăcile acestor panouri, dispozitivele de fixare sunt fixate în avans pe plăcile de placaj cu o anumită distanță de-a lungul muchiei, care va servi ca o cusătura de îmbinare în cazul în care panourile nu au elemente de fixare cu un anumit interval.
 • Colectate prin combinarea fragmentelor individuale. Astfel de benzi sunt asamblate deja pe un segment al peretelui. Toate detaliile sunt pas cu pas din ansamblul elementelor și sunt fixate pe structura de susținere. În același timp, textura lemnului este creată pe parcursul instalării. În funcție de caracteristicile externe ale acestei opțiuni nu este diferit de prima.
 • Mozaic pe baza ochiurilor. Astfel de panouri sunt create dintr-o varietate de bucăți mici de lemn, care într-un final se îmbină într-o compoziție frumoasă, asemănătoare cu un mozaic ceramic. Acest tip de decor poate fi folosit nu numai în camerele de zi și în dormitoare, ci și în baie, în baie și chiar în saună.
 • Fabricat din lemn stratificat sau fund. Pentru fabricarea reliefului primei versiuni a panourilor se utilizează lemn pregătit sau "lemn rotund", care este tăiat perpendicular pe trunchiul copacului. Rezultatul este un panou cu elemente proeminente care arată ca o compoziție de pixeli. A doua opțiune implică un panou decorativ, creat din secțiuni lungi ale unui trunchi de copac. Tabelele sunt împărțite în fragmente mici, apoi obzolanie obzola și se potrivesc. Acest tip de panouri este ideal pentru pereți largi care arată chiar mai mult datorită caracteristicilor structurii sale.

Pro și contra

Panourile volumetrice au multe avantaje:

 • Estetica. Decorarea pereților sau plafoanelor panourilor din lemn cu panouri ZD transformă instantaneu orice spațiu: imediat devine mai frumoasă și mai interesantă. Acest decor accentuează în mod eficient bunul gust al proprietarului apartamentului. Tehnologiile moderne vă permit să alegeți orice tipar, umbră și finisaj. Puteți adăuga panouri cu elemente de piele, textile, sticlă sau imitații de faguri. De asemenea, puteți comanda astfel de panouri cu iluminare din spate.
 • Protecția mediului. În condițiile modernității este deosebit de important să se acorde atenție mediului și să se aibă grijă de el. Deoarece panourile din lemn sunt realizate din materiale naturale, ele sunt absolut sigure pentru sănătatea umană și pentru toate lucrurile vii. Lemnul natural nu provoacă o exacerbare a reacțiilor alergice, ceea ce înseamnă că astfel de panouri pot fi montate chiar și în dormitor și în camera copiilor.
 • durabilitate. Dacă instalați panourile corect cu ajutorul unui expert sau chiar cu propriile mâini, acestea vor dura mult timp. La urma urmei, toată lumea știe că lemnul este unul dintre cele mai durabile materiale, astfel încât aceste panouri tridimensionale vor încânta proprietarul de case de mai mult de o duzină de ani.
 • Functionalitate. Nu trebuie să vă petreceți mult timp în grija finisajului - uneori este suficient să ștergeți panourile de volum pentru a îndepărta praful de pe acestea. Producătorii recomandă, de asemenea, frecarea în mod obișnuit a structurii cu o ceară specială pentru a conferi lăstarilor o strălucire și a crește rezistența acestora la influențe externe.
 • Rezistența la umezeală. Spre deosebire de panourile plate, opțiunile volumetrice sunt mult mai bine capabile să reziste efectelor umidității - nu se deteriorează sau se deformează din apă.Acest lucru se datorează faptului că, în producția de părți de proiectare acoperite cu o peliculă de laminare speciale, și, de asemenea, tratate cu impregnare hidrofugă.

Astfel de panouri pot ascunde perfect firele, țevile sau sistemul de ventilație. Pentru a face acest lucru, este necesar să se pregătească o construcție a cadrului, în interiorul căruia se va instala cablajul, iar deasupra se va închide cu panouri decorative.

În ciuda numărului mare de avantaje, astfel de panouri au mai multe dezavantaje. De exemplu, înainte de a alege un astfel de material pentru finisarea casei, trebuie să fiți atenți la faptul că este foarte susceptibilă la fluctuații atmosferice: orice schimbare a temperaturii sau umidității poate afecta datele externe ale întregii structuri. În plus față de acest factor, există un alt dezavantaj: costul lor relativ ridicat. Cu toate acestea, într-o mai mare măsură, aceasta se referă la panouri care sunt realizate complet din lemn natural solid.

Dar pentru cei care vor să salveze, există o mare alternativă. Este necesar să alegeți modele hibride fabricate din lemn natural și, de exemplu, din MDF. De asemenea, puteți opta pentru panouri care sunt realizate complet din materii prime ieftine: bambus, placaj, MDF sau PAL.Analogii de panouri ZD-lemn, care sunt realizate din bambus presat, sunt foarte populare. În exterior, ele practic nu diferă de un copac adevărat, dar sunt mult mai ieftine în același timp.

De asemenea, trebuie reținut faptul că, dacă este necesar să se instaleze structuri de cadru, cantitatea de spațiu liber din cameră va fi redusă. Dar dacă lipiciul este folosit pentru a fixa panourile, zona utilă nu va dispărea.

Sfaturi pentru alegere

Atunci când alegeți o placă de lemn 3D, trebuie să vă concentrați asupra câtorva parametri:

 • Stilul general al interiorului. Este important ca materialele să corespundă culorii și să completeze cu succes designul camerei și să nu o contrazică.
 • Calitatea materialului. Nu ar trebui să economisiți pe șipci - deoarece, dacă prețul lor este destul de ridicat, atunci în raport cu viața lor de serviciu, nu devine o pierdere de bani, ci o investiție profitabilă.
 • Scopul camerei. Pentru spațiile obișnuite de locuințe sau de birouri, panourile adecvate din orice material. Cu toate acestea, dacă este necesar să decorați o cameră cu umiditate ridicată cu benzi decorative, atunci este necesar să selectați pentru aceasta tipul de material corespunzător care să corespundă condițiilor de funcționare.

Opțiuni de finisare

Panouri decorative cu efect de ZD - o găsire reală pentru designeri. Dacă setați corect modelul, puteți crea un efect unic.

Mai jos sunt câteva fotografii cu diferite tipuri de finisaje.

   Liniile verticale cresc vizual înălțimea pereților.

   Un bușteni tăiate vă oferă prospețime și originalitate camerei.

   Formele neobișnuite diversifică perfect interiorul clasic. Asemenea șipci vor deveni "un punct culminant" de neuitat în designul camerei.

   Câteva idei creative pentru decorarea zidurilor cu ajutorul unor șipci tridimensionale.

   Idei frumoase de design

   Mai jos sunt exemple specifice de design interior interior folosind panouri 3D din lemn de diferite tipuri:

   În acest exemplu de realizare, peretele devine un adevărat "evidențiere" a încăperii. Și aceasta este în ciuda culorii materialului, deoarece este foarte modestă. Mobilierul clasic în combinație cu acoperirea originală a pereților oferă un rezultat uimitor.

   În acest caz, designul devine personificarea gustului perfect al proprietarului camerei. Respectată, elegantă și, în același timp, opțiune de design incredibil de elegantă.

   O astfel de decorare a zidurilor va atrage fără îndoială multe puncte de vedere.Pereții sunt decorați cu scânduri de lemn, care sunt de diferite mărimi. Acest lucru creează un efect vizual neobișnuit: dimensiunea și forma pereților literalmente estompate.

   Aceasta este o altă versiune a decorului elegant și frumos al camerei. Culoarea nobilă a lemnului natural, în combinație cu o textură volumetrică neobișnuită, transformă un living în stil clasic într-o cameră cu elemente de artă reală.

   Un exemplu de design reușit și spectaculos al lamelelor de perete. Barele de culoare pot fi foarte diferite.

    Despre caracteristicile tehnice ale panourilor 3D din lemn, vedeți următorul videoclip.

    Comentarii
     autor
    Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

    Sala de intrare

    Camera de zi

    dormitor