Plafoniere

 Plafoniere

Pentru iluminarea oricărei clădiri, luminile de plafon sunt folosite peste tot astăzi. Ei sunt capabili să sublinieze originalitatea designului și să creeze o atmosferă de confort, să ocupe zona și să ofere ocazia de a lucra noaptea.

Caracteristici speciale

Atunci când se creează un design, este necesar să se asigure uniformitatea, nu prea luminos, aproape de lumina naturală. Locația lămpilor afectează:

 • Zona camerei. Pentru camere mai mari nevoie de mai mult iluminat.
 • Locația ferestrei în cameră și parametrii acesteia. Lumina principală este de obicei situată departe de fereastră.
 • Locul de amplasare a mobilierului. Zonarea camerei afectează intensitatea luminii.
 • Caracteristicile geometrice ale camerei.
 • Paleta de culori a pereților și stilul general al camerei.
 • Scopul camerei.

desen

Becurile de tipul tipului de proiectare pot fi împărțite în patru grupe:

 • candelabru nu există deja primul secol și poate avea orice tip de design. Pentru fixare folosiți de obicei un lanț sau un cablu. Astăzi, pe lângă candelabrele de cristal, puteți vedea sticla - cu o suprafață colorată sau mată, rame din plastic și oțel.
 • Plafonul de lumină versatil și practic. Acestea sunt cel mai adesea instalate în holuri sau bucătării, precum și în camere pentru copii, mai puțin în camere de zi. O varietate de forme și materiale vă permite să alegeți un model pentru orice interior.
 • Plafoniere cu design încorporat conceput special pentru plafoanele suspendate populare de astăzi. Cu ajutorul lor, puteți vizual zona spațială, este deosebit de eficient în plafoane multi-nivel. Unele modele încorporate au un design pivotant care vă permite să reglați iluminarea. Ele sunt folosite pentru bucătării, dormitoare și chiar pentru dulapuri încorporate.
 • Pentru a asigura o utilizare intensă a iluminării scafe. De obicei, acestea sunt instalate în grupuri, dar datorită mecanismului de cotitură, spoturile pot fi trimise în direcții diferite. Proiectoarele sunt potrivite pentru iluminarea spațiului de lucru în bucătărie, iar modelele neobișnuite pot fi instalate în camera de zi sau în dormitor.

tipuri

Becurile sunt împărțite la numărul de coarne. Printre tipurile de candelabre se numără lămpi compacte și la prețuri reduse, cu o singură lampă și două lanterne. Ele sunt potrivite pentru iluminarea camerelor mici, iar pentru un living spațios, puteți alege un model cu mai multe piste.

Un singur corp de iluminat este potrivit pentru bucătărie. Un corp de iluminat cu un design dublu vă va permite să distribuiți uniform lumina într-o bucătărie mare.

O opțiune elegantă pentru bucătării cu o masă mare de masă va fi o lampă triplă cu pandantive orientate în jos.

În funcție de concentrația fluxului luminos, se disting lumina difuzată, dirijată și reflectată. În modelele cu difuzor de lentile care se ascund sub abajurul sau umbra, ceea ce face ca lumina să fie mai moale. Modelele de pe șine sunt instalate pe tavane false, ele sunt pivotale. Dispozitivele de iluminare reflectate direcționează fluxul luminos în sus, reflectă din tavan și luminează încăperea.

Conform metodei de instalare, se disting modelele suspendate, aeriene și încorporate.În plus față de candelabrele tradiționale suspendate, luminile de cale sunt considerate populare pentru cafenele și alte spații.

Proiectoarele mobile amplasate pe un profil din aluminiu sau plastic pot fi îndreptate în direcții diferite.

Modelele aeriene sunt atașate la suprafața tavanului. Acestea pot fi candelabre decorative sau lumini de plafon. Panourile LED nu se încălzesc, prin urmare ele pot fi chiar folosite pe o pânză stretch.

Pentru spatii de birouri mai potrivite modele pătrate. Pentru casă, puteți alege o sursă de lumină deasupra capului. Acesta poate fi unghiular sau localizat de-a lungul perimetrului modelului, cu posibilitatea unei incluziuni separate. În plus față de modelele unice, puteți găsi variații duale în care există loc pentru două becuri simultan.

Simplu pentru a instala modele fără fir de surse de lumină de tavan deasupra capului sunt populare astăzi. Printre acestea se numără modele cu senzor de mișcare - ultrasonic pentru lumini exterioare sau infraroșu pentru uz casnic.

Spoturile pot fi încastrate și montate direct în tavan. Lampa încorporată poate fi fixată într-o poziție sau poate fi ajustată, astfel de modele sunt numite și cardan.

Lămpile cu LED-uri încastrate cu faruri reglabile cu reglaj electric sunt ideale pentru plafoanele suspendate sau suspendate.

Fixoare universale pentru pereți și plafoane. Ele se aprind în același mod - atât atunci când sunt montate pe spațiul tavanului, cât și ca pereți de perete.

Există modele speciale. Baia este un dispozitiv de iluminat sigilat. Apariția acestor dispozitive se distinge numai prin garnituri de cauciuc de pe marginile tavanului.

Candelabrele pentru copii trebuie, de asemenea, să respecte cerințele speciale de siguranță. Ele trebuie să fie fabricate din materiale durabile și sigure și nu trebuie să afecteze viziunea.

Pentru a menține temperatura în cameră există ventilatoare de tavan completate cu lămpi. Aceste modele sunt potrivite pentru persoanele cu alergii, sunt ieftine și ușor de instalat. O lampă cu protecție împotriva exploziilor trebuie utilizată în spații industriale cu pericol de explozie.

Carcasa robustă a acestor dispozitive este protejată de deteriorarea mecanică. În astfel de modele sunt utilizate difuzoare ignifuge și fitinguri.

Ventilatoarele tehnologiei moderne vor dori modele de design cu caracteristici suplimentare.Unul dintre acestea poate fi numit o lampă cu LED-uri muzicale cu un difuzor încorporat. De obicei, există și o telecomandă.

Modelele oglinzii interioare ale surselor de lumină de plafon arata elegant. Datorită suprafeței oglinzilor, cantitatea de lumină din cameră se dublează.

numire

Tipul de lampă este ales în funcție de caracteristicile camerei:

 • Pentru instituțiile medicale ar trebui să alegeți modele ermetice cu protecție împotriva umezelii și a prafului. Ele au un corp sudat și sunt echipate cu garnituri din cauciuc. De obicei, aceste lămpi oferă cea mai luminoasă lumină rece. În sălile de operații, unde nu este suficientă iluminarea generală, se folosesc și lămpi de iluminare direcționată cu lămpi cu halogenuri metalice.
 • Lămpi pentru ateliere și spații industriale, precum și corpuri de iluminat de stocare diferă de celelalte în ceea ce privește dimensiunile și indicatorii de putere. Adesea sunt echipați cu protecție împotriva factorilor externi. Lumina din lămpile industriale ar trebui să fie uniformă, iar utilizarea reflectorilor va spori zona de iluminare.
 • Pentru grădină ar trebui să alegeți modele de fațadă care tolerează calm temperaturi și căderi de tensiune, nu permiteți umezirea și nu suferiți deteriorări mecanice.

Tipuri de fixare

Pentru diferite tipuri de corpuri de iluminat au propriile caracteristici ale fixărilor:

 • Candelabrele și alte structuri grele de suspendare sunt fixate cu un cârlig sau un inel.
 • Soiurile de cale a corpurilor de iluminat sunt montate pe șine sau pe pneuri. Acest design este alcătuit din profile din aluminiu cu șine de cupru. Datorită cablurilor, sistemul de iluminare a șenilei poate fi instalat și pe un tavan suspendat.
 • Pe plafonul cu un fascicul, puteți instala spoturi mobile pe șir.
 • Sursele luminoase de pe tavan pot fi montate pe suporturi sau pe o placă de montare încrucișată. Dispozitivul de fixare pe care este așezat carcasa lămpii este înșurubat în tavan cu șuruburi autoportante.
 • Lămpile de iluminat încastrate sunt montate în aproape toate tavanele - folosind console speciale.

Pentru montarea pe tavanul extensibil, sunt instalate inele termice, în interiorul cărora există un orificiu pentru corpul de iluminat încorporat.

Opțiuni de plasare și distanțe

Înainte de a instala astfel de dispozitive, trebuie să vă gândiți la aspectul lor. Există multe scheme de amplasare a luminilor de plafon în cameră. Pentru a asigura o iluminare eficientă, trebuie respectate următoarele reguli în timpul instalării:

 • Candelabrul ar trebui să fie situat în mijloc.În studio, trebuie să determinați în mod aproximativ centrul spațiului de locuit funcțional.
 • Proiectoarele trebuie amplasate la cel mult 20 cm de perete.
 • Pe plafonul stretch cu cusături ar trebui să fie încorporate fixtures pentru 15 cm de la cusătură.
 • Calculând numărul de lămpi din zona camerei, trebuie să se considere că o lampă este capabilă să lumineze 1,5-2 metri pătrați. m.

Becuri electrice

Becurile au diferiți indicatori de intensitate a luminii și de economisire a energiei:

 • Pentru birourile cu tavane false, este tipic utilizarea lămpilor încorporate cu lămpi raster. Și lampa cu incandescență își pierde astăzi poziția. Acesta este înlocuit cu LED-uri universale și economice, halogen și becuri fluorescente.
 • Lămpile fluorescente sau fluorescente sunt surse de lumină cu descărcare în gaz de joasă presiune cu mercur. Lumina lor nu dăunează vederea, iar durata de viață și luminozitatea depășesc de câteva ori indicatorii lămpii cu incandescență. Printre minusuri - costuri considerabile, conținuturi periculoase de mercur, sensibilitate la temperaturi foarte scăzute sau ridicate.
 • Lămpile cu halogen sunt numite analogice ale lămpilor incandescente cu difuzor de cuarț.Lumina acestor lămpi este mai strălucitoare decât cea a lămpilor fluorescente, ele sunt mai compacte, varietatea modelelor este mai largă. Cu toate acestea, durata lor de viață este relativ mică.
 • Becurile de economisire a energiei sunt similare cu aspectul halogenului, dar producția de lumină a primelor de câteva ori mai mult. Ele sunt compacte, iar culorile sunt largi. Dar lampa nu strălucește imediat după pornire.
 • LED-urile sau LED-urile sunt extrem de populare astăzi. Cu toată luminozitatea, acestea nu sunt dăunătoare pentru ochi, iar durata de viață este lungă - cu un consum redus de energie. Cu toate acestea, costul acestor surse de lumină este ridicat.

formă

Forma lămpii depinde de designul și scopul camerei:

 • Iluminatul rotund poate fi atribuit clasicilor. Se va potrivi în orice interior și datorită formei corecte, lumina din ea este împrăștiată uniform.

Lămpile sferice sau ovale mici sunt potrivite pentru bucătărie sau hol, iar modelele globale pot fi instalate în camera de zi.

 • Aparatele de iluminat plate cu nuanțe înguste sub formă de emisferă sunt, de asemenea, numite "plăci" sau "tablete". Astfel de modele sunt alese pentru organizarea iluminatului general, deci dimensiunile "plăcilor" sunt de obicei semnificative. Modelele moderne ale emisferelor sunt de obicei lipsite de decor, iar versiunea clasică își asumă prezența.
 • Pentru a menține atmosfera de iluminare dreptunghiulară riguroasă.Formele corecte arată bine în birouri, iar la domiciliu astfel de dispozitive sunt mai bine lăsate pentru spații nerezidențiale.
 • Formele cilindrice de dispozitive de iluminat, precum și o lampă asemănătoare cu forma unei cani sau a unei cani, sunt potrivite pentru a plasa accente ușoare într-o cameră.
 • Sursele de lumină din plafon pot avea forme neobișnuite - așa cum intenționează designerul. Pentru o cameră pentru copii, de exemplu, puteți ridica un volan de lămpi, un nor, un soare sau alte obiecte din spațiu.

dimensiuni

Alegerea candelabrelor în mărime este influențată de suprafața camerei și de înălțimea tavanului. Pentru camere de zi spațioase cu tavane înalte, puteți alege modelele generale și lungi. De asemenea, ar fi frumos să arătați design pe lanțuri subțiri.

În cazul în care camera are o suprafață mare, dar plafoanele nu sunt prea mari, puteți alege un aparat de iluminat non-supraîncărcat de tip plan și diametru mare.

Pentru spații mici sau atunci când zonați spațiul, este mai bine să dați prioritate reflectorilor mici.

materiale

Pentru fabricarea de lămpi utilizate astăzi un număr mare de materiale cu proprietăți diferite:

 • Cel mai mare buget este considerat o lampă de plastic.Plasticul modern este sigur și rezistent la temperaturi ridicate.

O gamă largă de culori și diverse texturi vă permit să creați modele pentru orice interior.

 • Lămpile ceramice sunt destul de fragile, deci acest material este folosit mai rar. În cazul în care mai des găsiți modele de sticlă sau cristal. În cazul tipurilor moderne de lămpi se utilizează sticlă, iar candelabrele de lux scumpe sunt realizate din cristal.
 • Corpurile de iluminat cu nuanțe de țesături vor aduce confort în mediul dvs. de acasă. O mulțime de amprente și draperii fac modelele variate, dar în grija unor astfel de lămpi sunt pretențioase.
 • Metalul este utilizat în fabricarea armăturilor de pretutindeni. Atât modelele forjate durabile cât și produsele din metal subțire sunt populare. Printre nuanțele populare de bronz, argint și aur.
 • Lămpi din lemn ecologice și cu costuri reduse, potrivite în orice interior. Cu toate acestea, ele nu sunt potrivite pentru încăperile cu umiditate ridicată și necesită o atenție deosebită. Este interesant să se uite la umbră rattan abajururi, care acum, în plus față de terase decora apartamente.

culoare

Gama de culori a lămpilor pentru tavan este destul de extinsă, ceea ce vă permite să alegeți monofonice sau multi-colorate opțiune pentru orice interior:

 • Lămpile albe din orice interior arată elegant. Această culoare este considerată universală, în funcție de preferințe, puteți alege nuanțe diferite - de la lapte la transparent.
 • Lămpile neagră se potrivesc bine în interiorul plin de farmec, precum și în stilurile baroc și Art Deco. În camerele minimaliste, această culoare va fi în contrast cu elementele albe ale decorului.
 • Modelele color ar trebui să se reflecte în elementele interioare și să fie combinate cu ele. În grădiniță, roșu și roz, modelele galbene arată bine. Pentru dormitor și odihnă, este mai bine să alegeți nuanțe murdare, liniștite și albastru.

stiluri

O lampă interesantă de designer va ajuta la completarea competentă a stilului camerei:

 • Lucrările de artă din stilul Art Nouveau sau Art Deco vor fi modele colorate de lămpi din Tiffany. Ele nu vor demonstra doar jocul de lumină, ci, de asemenea, indică o bună situație financiară a proprietarului.
 • Clasic implică alegerea unui candelabru cu mai multe etaje, cu un număr mare de patroni.Prezența ornamentelor și a inserțiilor transparente este binevenită.
 • Stilul minimalismului se caracterizează prin forme simple. Culorile ar trebui să fie elemente curate, decorative - cel puțin.
 • Provence sau retro sugerează prezența unui candelabru în formă de clasic cu iluminare slabă. Caracterizată prin nuanțe de culori pastelate și ornamente florale, precum și o celulă clasică.

Producatori

Astăzi, piața corpurilor de iluminat este plină de modele de producție internă și străină - pentru fiecare gust și buget. Cu toate acestea, cele mai bune sunt considerate branduri europene. Cele mai populare astăzi:

 • Compania germană favorit, oferind clienților săi o gamă largă de modele din materiale de înaltă calitate. Compania monitorizează inovațiile tehnice și le implementează cu succes.
 • Compania austriacă Globo a apărut relativ recent, dar a reușit deja să câștige dragostea cumpărătorilor. Produsele companiei combină cu succes prețuri de înaltă calitate și la prețuri accesibile.
 • Odeon lumina - marca italiană, oferind produse de design exclusivist. Multe modele cu o calitate remarcabilă și un preț accesibil sunt universal.
 • Compania austriacă EGLO acordă prioritate designului neobișnuit asociat celor mai recente evoluții tehnice. În fiecare an, compania plănuiește cumpărătorilor cu multe produse noi.
 • Arte lampă se referă la aspectele de asamblare și design cu chic italian. O gamă largă de modele nu afectează calitatea impecabilă a produselor.

Cum sa alegi modele stilate pentru casa?

Pentru camere diferite

În funcție de tipul camerei, designerii recomandă:

 • Pentru o cameră de zi sau o sală, este mai bine să instalați o sursă de lumină reglabilă. O opțiune excelentă ar fi luminile de tavan cu un dimmer și pentru a crea o atmosferă intimă, puteți utiliza iluminarea cu LED-uri.
 • Pentru toaletă și baie este mai bine să alegeți modele impermeabile de dispozitive de iluminat. În mod obișnuit, pentru astfel de spații, alegeți proiectoare integrate sau spoturi, cu candelabre rare.
 • Iluminarea pentru un coridor sau hol nu trebuie neapărat să fie luminos. Aici iluminarea punctată este binevenită, sau iluminarea cu LED-uri de-a lungul pereților. Accentul ușor, dacă este necesar, poate fi plasat în zona oglinzii.
 • Pentru dormitor este mai bine să alegi o lumină camuflată.Designul restrâns și culorile liniștite vă vor ajuta să vă relaxați după o muncă grea. Optimum va fi un mic model de candelabru.
 • Dacă siguranța este importantă pentru camera copilului, atunci aspectul și funcționalitatea dispozitivelor de iluminat sunt importante pentru camera unui adolescent.

Este mai bine să acordați prioritate lămpilor moderne elegante, ar fi frumos să alegeți un model cu copilul.

În funcție de tipul și înălțimea plafonului

Atunci când alegeți o lampă, merită să porniți de la parametrii camerei în sine:

 • Pe tavanele de mansardă înclinate nu instalați lămpi laterale. Este mai bine să dai preferință spoturilor de aerisire rotative.
 • Pentru camerele cu tavane mici ar trebui să alegeți lămpi cu fluxul de lumină în sus, ceea ce o va crește. Nu cumpărați modele suspendate, "fură" înălțime.
 • Pentru tavanele înalte și camerele spațioase, puteți alege candelabrul general cu o abundență de decor care să umple vidul. Dispozitivele de iluminat în acest caz nu ar trebui să fie suspendate prea înalt, cu design adecvat, cu suspensii lungi reglabile.
 • Pentru structurile din ghips carton, cea mai bună soluție ar fi instalarea punctuluiamenajări în conformitate cu un plan prestabilit. Iluminarea cu LED-uri este relevantă pentru instalarea plafoanelor cu mai multe niveluri. Un candelabru poate fi instalat în centru.
 • Pentru plafoanele suspendate, corpurile de iluminat trebuie alese cu prudență, deoarece PVC poate fi deformat datorită încălzirii sau greutății excesive. Structura lămpilor trebuie planificată în avans, înainte de întindere. Pentru plafoanele întinse, ar trebui să alegeți lămpi cu LED-uri, care (spre deosebire de altele) nu se încălzesc.
 • Pentru plafoanele cu grătare, cea mai bună opțiune ar fi din nou spoturile cu lămpi LED și lămpi raster. Pentru iluminarea cea mai eficientă a camerei, trebuie să pre-aranjați aspectul dispozitivelor.
 • Pe plafoane, grilyato trebuie instalat special conceput pentru acest tip de lămpi. Ele aparțin dispozitivelor de iluminat încorporate și corespund dimensiunii secțiunilor de plafon. Înălțimea instalării lor este reglată de suspensii, iar forma poate fi rotundă sau pătrată.
 • Pentru tipurile de plafoane care se montează, de obicei, în spații de birouri, utilizați raster-uri.Acestea pot fi integrate sau suspendate, iar ca surse de lumină folosesc lămpi fluorescente sau cu LED-uri.

Interioare frumoase și la modă

Decorarea neobișnuită a camerei în stil loft va fi un candelabru alb, cu un număr mare de lămpi de cotitură.

Iluminat interior în stil de înaltă tehnologie - luminile din jurul perimetrului camerei și plafonierul încorporat cu diametru mare.

Soluția inițială a problemei de iluminare a bucătăriei va fi un candelabru cu nuanțe sub forma unor elemente ale serviciului de ceai.

Puteți afla cum să instalați singur lampa de plafon în videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor