Seminee: tipuri și caracteristicile acestora

Inițial, șemineele aveau o singură funcție: de a încălzi casa. În timp, dispozitivul și aspectul lor s-au schimbat. În societatea modernă, sa creat o opinie că șemineele sunt mai degrabă un element de lux decât un sistem de încălzire. Cu toate acestea, folosindu-l într-o casă sau un apartament, puteți crea un sentiment de căldură și confort, mai ales că piața oferă diferite modele - de la cele uriașe până la cele miniatură.

Caracteristici speciale

Cel mai adesea, un șemineu de casă este proiectat pentru încălzirea locuinței.

Modelul standard cuprinde patru elemente principale:

 • fațadă sau portal, care este adesea proiectat sub forma literei "P";
 • o cameră de incendiu în care este arsă combustibilul;
 • o cameră specială situată deasupra focarului, ale cărei responsabilități funcționale sunt transferul fumului în coș. Se numește o cutie de fum;
 • coș de fum, care ar trebui să asigure evacuarea și eliminarea fumului.

În cazul în care șemineul este în aer liber, acesta efectuează, de asemenea, funcția de aragaz, grătar, aragaz sau de fum. Prin urmare, mai multe caracteristici de design sunt adăugate la aceste elemente.

Domeniul de aplicare

Inițial, șemineul a servit doar o funcție - încălzire. Acum, domeniul de aplicare al aplicației este extins.

Cel mai adesea, structurile mari fundamentale sunt utilizate ca sisteme de încălzire în case private. În acest caz, șemineul servește ca sursă de energie termică, care este transmis printr-un circuit de apă închisă în toate încăperile.

Modele mici sunt utilizate pentru încălzirea apartamentelor, mansardelor, pridvorelor, loggii sau balcoane închise.

Tipuri de stradă de șemineu făcut în stilul de "vatră", grătar sau grătar sunt în cerere.

Semineele de șemineu cu funcție de aragaz au fost iubite de locuitorii de vară și de locuitorii de vile de țară.

Designerii de pretutindeni folosesc falshkaminy și biofireplaces în orice stiluri interioare.

tipuri

Producătorii oferă o gamă largă de modele, care sunt clasificate în funcție de diverși parametri.

Prin funcție

 • Pentru încălzire. Funcția principală a șemineului este de a încălzi camera.De obicei, într-o casă particulară sau într-o cabană, proprietarii nu depind de sistemul de încălzire centrală, astfel că au posibilitatea de a instala propriile lor. Deoarece șemineul poate deveni nucleul circuitului de încălzire și, de asemenea, servește ca un element minunat al interiorului, instalarea acestuia este în cerere.
 • Încălzire parțială. În apartamentele moderne, un șemineu adevărat este dificil de instalat, variațiile acestuia fiind folosite mai des. În serile de iarnă reci, pot lucra pentru încălzire și, în absența necesității de încălzire, pot efectua numai funcții decorative. De exemplu, șemineele electrice sau instalațiile pe peleți sunt adecvate pentru a fi utilizate pe un balcon închis sau loggie.
 • Cu funcție de gătire. Un exemplu excelent este reprezentat de modelele stradale.
 • Cele mai populare sunt șemineele de grătar din țară. Centrul, de regulă, nu are legătură cu clădirile rezidențiale, este construit pe o zonă separată alocată sub un baldachin. Designul este în mod necesar dotat cu aragaz și grătar. Adesea, spațiul din jur include o chiuvetă, o masă de toaletă, rafturi și nișe de depozitare. Șeminela de pe stradă are cea mai mare diferență față de modelele interne: coșurile nu închid clapeta.

Modelele pentru localizarea în interiorul casei sunt solicitate în bucătărie.

 • Șemineu cu șemineu concepute pentru a efectua două funcții: încălzirea și gătitul în cuptor. De regulă, produsul este livrat cu două camere de incendiu și, prin urmare, o pereche de coșuri de fum. În acest sens, ele pot fi utilizate atât împreună, cât și separat. Sistemul funcționează pe lemn sau brichete din rumeguș, astfel încât locul apropiat este mai des echipat cu o bancă de aragaz. Mai ales în cererea de grădină opțiune de aragaz-șemineu.
 • Design decorative servesc pentru a decora interiorul. Cu ajutorul lor, designerii pun accente. Un șemineu poate personifica luxul și pomparea sau confortul și calmul liniștitor. Este caracteristică multor stiluri și este fabricat din materiale diferite. Specialiștii în design interior folosesc nu numai opțiuni reale de încălzire sub formă de șemineuri bio și electrice, dar și seminee falsificate.

Pe tipul de combustibil

Seminee din lemn

Cea mai veche dintre toate opțiunile existente. Pentru construcția lor utilizează cărămizi ignifuge. Opțiuni mai puțin comune ale blocurilor ceramice sau fontei. Portalul și coșul de fum se confruntă cu diferite tipuri de decor: piatră naturală sau artificială, cărămidă, plăci ceramice, plăci din lemn.

Designul șemineului este destul de complicat și are un număr de subtilități care ar trebui luate în considerare în faza de construcție și în timpul utilizării ulterioare:

 • tehnologia de instalare nu permite plasarea unor astfel de modele în apartamentele urbane;
 • este mai bine să țineți cont de prezența șemineului în faza de proiectare a casei, deoarece mai târziu va fi dificil să intrați deja în interiorul finit;
 • construcția necesită timp;
 • pregătirea pre-operațională - un proces lung asociat cu uscarea completă a întregii structuri;
 • coșul de fum ar trebui să fie întocmit de un maestru calificat, deoarece în caz de eroare, șemineul poate începe să fumeze în încăpere. Proiectarea corect asamblată va oferi o bună tracțiune stabilă. În cazul în care coșul de fum este prea lung, lemnul de foc se va arde rapid, cu un debit scurt de aer va fi slab și fumul va intra parțial în cameră;
 • conducta în timpul funcționării trebuie curățată în mod regulat;
 • spațiul din jurul șemineului trebuie protejat de foc, deoarece focul vieții poate prezenta surprize neașteptate;
 • Experții recomandă să se asigure o supapă de siguranță pentru căminul de foc pentru a preveni împrăștierea cărbunilor arse.

Chiar și cu un număr mare de defecte, structurile din lemn rămân populare. Căldura focului vie și crackling-ul liniștit al lemnului de foc creează o atmosferă familiară confortabilă.

Turbă și cărbune

Dispozitivul este similar cu modelele din lemn, dar există caracteristici de utilizat. Turba este așezată în focar cu un strat de nu mai puțin de 20 cm, iar cărbunele nu depășește 15 cm. Pentru aprinderea combustibilului de cărbune sunt utilizate așchii de lemn, hârtie, aprindere. În timpul arderii, se formează o cantitate mare de cenușă, deci trebuie să curățați constant grătarul.

Pentru chiar arderea, este nevoie de aer, în special pentru cărbune.. Pentru a face acest lucru, se recomandă să nu închideți capătul ușii suflantei în timpul aprinderii.

gaz

Combustibilul utilizat este metanul sau propan-butanul. Incinerarea nu formează deșeuri solide de ardere și funingine, ceea ce permite excluderea din construcție a unei colecții de cenușă, un grătar și de reducere a diametrului coșului de fum. Arzătorul de gaz este amplasat în interiorul focarului. Reglementarea sa poate fi efectuată atât manual, cât și automat. Tehnologiile moderne fac posibilă dotarea întregului sistem cu senzori de monitorizare, care vor fi responsabili pentru aprovizionarea și oprirea gazelor, a forței de tracțiune și a siguranței.

Experții observă că datorită posibilității de condensare, coșul este mai bine izolat și realizat din oțel inoxidabil. Formele și tipurile de plasare a structurilor de gaze pot fi oricare. Efectul unui incendiu viu este realizat cu ajutorul unor accesorii speciale, de exemplu lemne de foc ceramice.

Principalul avantaj față de lemne și electric este costul - este mai mic. Avantajele includ, de asemenea, lipsa de zgomot, lipsa scanteilor, puterea controlata a focului, nivelul scazut al emisiilor de substante nocive, simplitatea designului, posibilitatea automatizarii, mobilitatea.

De asemenea, sunt prezente dezavantajele șemineelor ​​de tip gaz:

 • prezența gazului sub forma unei conducte de gaze sau a cilindrilor care urmează să fie cumpărate;
 • instalarea independentă este imposibilă; un specialist certificat este obligat să lucreze cu gaz; are permisiunea să facă acest lucru;
 • pentru a găzdui echipamentele de gaz asociate cu circuitul de încălzire, este necesară permisiunea autorităților de control;
 • gazul este un tip de combustibil exploziv și, prin urmare, necesită o atenție deosebită;
 • eficiență energetică redusă.

Pe pelete

Astfel de modele sunt, de obicei, realizate din fontă sau oțel rezistent la căldură, folosind plăci ceramice sau sticlă ca finisaj.Peletele sunt granule comprimate, materia primă pentru care sunt deșeuri combustibile.

Avantajele acestui tip de șemineu sunt următorii factori:

 • Procesul de lucru este aproape complet automatizat. Încălzitorul vă permite să mențineți temperatura optimă.
 • Dimensiunea mică vă permite să utilizați dispozitivul în orice cameră.
 • Combustibilul este ecologic.
 • Eficiență energetică ridicată. Eficiența șemineelor ​​pelete atinge 90%.

Merită remarcat dezavantajele:

 • Automatizare și complexe electronice de umplere. Acestea necesită o întreținere competentă.
 • Semineele funcționează în rețea. Ele nu sunt concepute pentru a arde un alt tip de combustibil.
 • Mai scumpe decât omologii din lemn.

electric

Modelele funcționează de la rețea. Datorită lipsei necesității de ardere a combustibilului, structura a fost simplificată, a devenit mai ușor să aibă grijă de șemineu în timpul funcționării. Acum este posibil să instalați cuptoare electrice în orice locație, inclusiv apartamente.

Experții identifică o serie de avantaje comparativ cu șemineele din lemn și gaz:

 • cost redus;
 • simplitatea instalării și a funcționării ulterioare;
 • prezența mai multor moduri de încălzire;
 • protecția mediului și capacitatea de a crea efectul unui foc viu fără arderea combustibilului;
 • nu este necesară construirea unui coș special sau a altor dispozitive pentru îndepărtarea produselor de combustie;
 • controlul la distanță și prezența unui termostat, în plus, puteți configura filtrarea aerului, care afectează în mod favorabil alergiile;
 • gradul de siguranță la foc este comparabil cu orice aparat de uz casnic electric.

Pana in prezent, producatorii ofera o mare selectie de seminee electrice. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că produsul joacă mai degrabă un rol decorativ și, de asemenea, servește ca dispozitiv de încălzire. Cu toate avantajele descrise, șemineul electric este doar o imitație.

Bio sau Ekokamin - o minunată invenție care vă permite să vă bucurați de vederea acestui foc în absența fumului și funinginii. Combustibilul este bioetanol, care este turnat în arzător, din metal. Deoarece produsele de combustie sunt sigure pentru oameni, nu sunt necesare cosuri. Transferul de căldură de la șemineele bio este excelent, dar cel mai adesea acestea sunt folosite ca elemente de decor interior în stiluri moderne moderne sau high-tech.

Atunci când alegeți ekokamina, se recomandă să luați în considerare următoarele:

 • ca orice produs care utilizează un incendiu real, designul necesită anumite măsuri împotriva focului;
 • caracteristicile de design depind numai de ideile designerului;
 • nu există suficientă energie pentru a încălzi întreaga cameră.

În dimensiune

 • mare. Șeminele de dimensiuni uriașe sunt proiectate să producă o cantitate mare de căldură. Prin urmare, este recomandabil să le instalați în case particulare cu tavane înalte, precum și să furnizați suplimentar funcția de bază a întregului sistem de încălzire. Construcție adecvată de dimensiuni mari pe stradă. În acest caz, acestea sunt compoziții arhitecturale întregi: zone de cargou sau grătar.
 • Cei mici. Modelele miniaturale oferă puțină căldură, deci cel mai adesea ele sunt un element decorativ al interiorului.

Pe tip de material

 • cărămidă. Pentru construirea focarului se folosesc cărămizi speciale refractare. Finisajul exterior este realizat din material ceramic. Este important ca cărămida cu care se confruntă să nu fie goală, deoarece acesta este cel care acumulează și eliberează căldură. Lipsa va cauza distrugerea rapidă.Utilizarea materialului silicat este interzisă, deoarece, atunci când este încălzită, substanțele nocive sunt eliberate.
 • Piatră naturală sau artificială. Materialul natural tolerează căderi de temperatură și nu emite toxine. Doar un dezavantaj semnificativ este costul ridicat. Trebuie să se înțeleagă că construcția nu se poate realiza fără cărămizi refractare pentru cuptor. Piatra este folosită numai pentru placare.
 • Fonta este utilizată ca material pentru cuptor. El suportă temperatura de încălzire la 600 de grade. Experții identifică două dezavantaje semnificative - fragilitatea și un coeficient ridicat de expansiune termică, care determină o creștere a dimensiunii atunci când este încălzită cu până la 3 centimetri. Este excelent pentru utilizare non-permanentă, deoarece se încălzește rapid și nu corodează.
 • Oțelul are o performanță similară cu cea a fontei.. Diferența este o plasticitate mai mare și posibilitatea unei reparații.
 • Ceramica, în majoritatea cazurilor, servește pentru toate tipurile de seminee. Este rezistent la căldură, are o disipare ridicată a căldurii și o durată lungă de viață.Metodele moderne de prelucrare permit obținerea de cărămizi ceramice, plăci și alte forme de decorare.
 • ghipsocardon - materiale pentru construirea falshkamino.

Pentru șemineele de căptușeală se utilizează elemente de stuc, tencuială, plăci ceramice sau plăci, precum și alte materiale decorative.

După locație

 • șemineele în aer liber sunt instalate în aer liber;
 • structurile interne sunt un element al interiorului.

Când este posibil, mutați

 • mobil. Există posibilitatea de a muta șemineul dintr-o cameră în alta. De obicei, acestea sunt construcții mici.
 • staționar modelele au o bază permanentă și au o dimensiune impresionantă.

De tipul locației

 • Designul mantelului de perete - Cele mai comune modele. Particularitatea se află în poziția sa în apropierea peretelui, pentru care este necesar să se construiască plafoane rezistente la căldură. La suprafața peretelui este doar partea din spate a șemineului, corpul iese complet. Unul dintre avantaje este posibilitatea construcției sale în interiorul finisat.
 • Modele de colțuri ocupă mai puțin spațiu decât peretele, deoarece sunt încorporate într-un colț.Când faceți un design, puteți crea efectul unui șemineu încorporat sau puteți ascunde doar un coș de fum sub piele.
 • built-in Modelele economisesc spațiu în cameră, deoarece designul este aproape complet ascuns în interiorul peretelui. Designul lor este mai bine să înceapă în stadiul de construire a unei case, altfel va trebui să dezasamblați tavanul. Modelele pot avea o formă diferită de cea clasică dreptunghiulară. Designerii oferă un șemineu neobișnuit cu două fețe. Este construit în compartimentul dintre camere astfel încât să poată fi văzut în ambele camere.
 • insular seminee sunt diferite de alte opțiuni pentru un design neobișnuit, dar în ceea ce privește transferul de căldură pierde în mod semnificativ. Designul autonom include o platformă de material rezistent la căldură, pe care, de fapt, focul arde. Deasupra este instalat cutia de fum și coșul de fum. Dimensiunile sistemului sunt destul de mari, deci trebuie luate în considerare înainte de instalare. Una dintre soiurile de șeminee din insulă sunt modele montate care atârnă deasupra podelei pe un coș de fum. Experții recomandă să nu se neglijeze măsurile de siguranță la foc și să se închidă o sursă de foc pe toate părțile cu sticlă.

Conform principiului muncii

 • deschis. Căldura este obținută dintr-un incendiu ars. Caracterizată de o mare pierdere de energie.
 • convectiva. Designul include un ventilator convector special, care vă permite să distribuiți energia termică pe întreaga suprafață a încăperii.
 • cumulativ șemineul acumulează căldură și o dă treptat. Pentru a face acest lucru, utilizați canale speciale de cuptor sau o masă cumulată în formă de clopot de cercuri de cercuri. Acționează energia termică în sine și o radiază în spațiul din jur nu imediat, dar în câteva ore.
 • combinate Varianta combină mai multe tipuri de producție și distribuție a energiei.

După tipul de șemineu introdus

 • Tip deschis. Semineu deschis din fațadă. Aceste opțiuni necesită respectarea măsurilor de siguranță împotriva incendiilor. Deoarece astfel de cuptoare necesită oxigen suplimentar, trebuie asigurată o bună tracțiune. Eficiența șemineelor ​​deschise abia atinge 15%.
 • Tip închis. Semineele sunt reprezentate de modele cu schimbător de căldură cu geam sau ușă închisă la căldură, care mărește eficiența energetică până la 75%.

Pe tipul de coș de fum

 • De cărămidă cosuri de foc sunt construite pentru seminee, combustibilul pentru care este solid: lemn, cărbune, turbă.
 • Oțel inoxidabil. Designul coșului din oțel inoxidabil este, de obicei, o culegere, necesită izolare. Are secțiuni și lungimi diferite. Printre avantajele se remarcă ușurința, costul redus, ușurința de instalare și repararea părților individuale. Partea interioară a coșului de fum trebuie izolată și adăpostită într-o carcasă pentru a oferi un aspect plăcut din punct de vedere estetic.
 • Folosind ceramica. Conducta ceramică este amplasată în interiorul cutiei și necesită izolație. Se caracterizează printr-o durată de viață îndelungată, capacitatea de a crea diverse forme de coș de fum, simplitate și un timp redus de asamblare, eficiență ridicată, prezența găurilor pentru curățarea preventivă. Dezavantajul este costul ridicat.
 • Coș de coș potrivite pentru construirea de seminee de gaz. Sistemul este compus din două conducte unul în altul. În primul rând, produsele de ardere sunt evacuate, în al doilea rând, este furnizat aerul.

Tipuri de construcții

În funcție de modul în care este radiată căldura, șemineele sunt împărțite în următoarele tipuri:

Vatra unilaterala - cel mai simplu design, cel mai raspandit. Aceasta implică ieșirea de căldură din cuptor către exterior prin fereastra principală a șemineului. Pereții interiori înclinați asigură transferul maxim de căldură.

Șeminela cu două fețe are două porturi de ieșire. Acestea includ modele de colț și insule, în care cele două laturi adiacente sau opuse ale focarului sunt transparente. Opțiunile de perete de acest tip sunt rar eliberate.

Experții iau notă de faptul că atunci când alegeți șemineul original, trebuie să țineți cont de deficiențele sale:

 • Combustibilul din el arde mai repede, prin urmare, consumul acestuia va crește. Acest lucru necesită, de asemenea, mai multă tracțiune în coș.
 • Eficiența energetică este inferioară celei unilaterale, deoarece există mai puține suprafețe reflectorizante interne.
 • Zona periculoasă de incendiu din fața șemineului crește, care trebuie asigurată împotriva căderii cărbunelui.

Scaunul trilateral într-o măsură mai mare îndeplinește o funcție decorativă. Din lateral, construcția seamănă cu un acvariu, deoarece există o singură suprafață de reflexie interioară, celelalte fiind transparente.

Dezavantajele semineelor ​​în acest caz sunt mai pronunțate:

 • izolarea termică a podelei este necesară pe trei laturi;
 • eficiență energetică redusă.

Căldura este furnizată în trei direcții, însă ieșirea principală este cea centrală, care este opusă peretelui interior reflectant.

materiale

Pentru construcția acestui șemineu staționar, se utilizează următoarele materiale:

 • fundația - pietris, cărămidă roșie, amestec de beton (piatră zdrobită, nisip, cărămidă spartă, ciment), plasă de armare;
 • cuptor - cărămizi refractare din cărămidă, fontă sau oțel rezistent la căldură;
 • coș de fum și izolație în jurul focarului - cărămidă, bloc de spumă, bloc de gaz, plăci de beton.

Materiale de finisare

Din alegerea lor depinde de viața șemineului. Cele mai durabile sunt cărămizi roșii sau refractare, granit sau marmură, gresie.

Experții notă că atunci când alegeți o cărămidă, este necesar să verificați pe toți pentru crăpături, chips-uri și cavități interne. Fiecare dintre ele ar trebui să fie o culoare plină, de înaltă calitate, uniformă, roșu-portocaliu, atunci când este lovită, să facă un sunet clar și clar.

Dacă a fost aleasă o opțiune refractară pentru construcții, lutul trebuie să se potrivească cu aceasta.De regulă, un mortar de ciment este utilizat pentru liantul, la care se adaugă lut roșu obișnuit. Profesioniștii cred că cel mai bun cambrian albastrudar este mai scump.

Dacă așezarea a fost efectuată cu cărămidă de înaltă calitate, nu este necesară garnitura. În cazul finisajului, trebuie să alegeți materiale rezistente la căldură de înaltă calitate.

Piatra naturala - unul dintre cele mai rezistente materiale folosite din antichitate. Cu toate acestea, trebuie luată în considerare greutatea sa esențială.

marmură - aceasta este o piatră decorativă. Producătorii oferă o gamă largă de culori și modele. Luați în considerare greutatea mare a plăcilor de marmură și costul ridicat. Este potrivit pentru finisarea sobelor si semineelor, deoarece are calitatile necesare pentru aceasta: simplu in procesare, rezistenta la foc, durabil si rezistent la caldura. Experții avertizează că materialul reacționează negativ la efectele abrazivilor, deci ar trebui să evitați să le folosiți la spălare.

granit mai puternică și mai ieftină decât marmura. Plăcile din granit sunt practice, durabile și decorative. Materialul este ușor de procesat, diferă într-o varietate de nuanțe și texturi.

coquina are o formă frumoasă și o compoziție poroasă.Nu este rezistent la stres mecanic, dar încălzește în mod remarcabil camera.

piatră de nisip - material suficient de puternic. Este potrivit atât pentru lucrări de construcție, cât și pentru lucrări cu fațade. Aspectul plăcut din punct de vedere estetic adaugă o notă rustică camerei.

onix se referă la pietrele semiprețioase, prin urmare, la un cost care nu este disponibil pentru toți. Plăcile Onyx, de regulă, fac foarte subțiri și se revarsă numai în părți separate ale șemineului. Se crede că piatra are o energie pozitivă, protejează împotriva ochilor răi și se vindecă de boli.

Talkohlorit numită și soapstone. Este caracteristic pentru el să acumuleze căldură și să-l radieze lent în spațiul din jur. Se crede că are proprietăți de vindecare. Nuanțele sunt de obicei verde, gri și albastru. Deoarece piatra are o expansiune termică minimă și o capacitate mare de căldură, plăcile cu pașaport pot fi instalate lângă un incendiu. Suprafața încălzită nu arde în contact cu pielea.

Talkomagnezit - material de origine vulcanică. Prin analogie cu talcloritul, se acumulează căldură și se eliberează treptat.Proprietățile unice ale talc-magnezitei sunt utilizate pe scară largă la finisarea șemineelor ​​și sobe.

Pietre artificiale și plăci ceramice, spre deosebire de roca naturală, câștigul în greutate. De regulă, acestea sunt mai ușoare. Experții avertizează că folosirea plăcilor obișnuite la finisarea șemineului este imposibilă. Este necesar să alegeți modificări rezistente la căldură.

Porțelan din sticlă - un material modern care are caracteristici excelente, potrivite pentru lucrul cu suprafețe fierbinți. Granitul ceramic nu arde, este ușor de instalat, rezistent la căldură și rezistent la umiditate. Pentru fixarea plăcilor folosite lipici special.

Designerii au apreciat posibilitatea ca gresia din porțelan să imite diverse materiale, inclusiv rocă naturală. Datorită lui, este posibil, la un cost mai mic, să obțineți un aspect uimitor al șemineului.

Placi de clincher obținut prin ardere într-un cuptor închis. Este cea mai durabilă faianță din ceramică, având în plus rezistență la umiditate, siguranță la foc, rezistență la căldură și ciclu lung de viață.

majolică - dale mici ceramice glazurate obținute prin presare.Pentru producerea utilizării lutului colorat luminos. Dezavantajul este frica de umiditate ridicată.

teracotă - dale neglazate cu o structură mai densă, spre deosebire de majolica.

gresie au fost utilizate de mult timp pentru căptușirea cuptoarelor. Ceramica este o faianță, care pe de o parte este acoperită cu modele strălucitoare și glazură, iar pe de altă parte - osie pentru ușurința de instalare. Pictura este realizată manual, astfel încât costul plăcilor depășește toate tipurile de materiale de placare.

cărămidă finisarea diferă de construcții și rezistența la foc, în funcție de caracteristicile tehnice. Principalul lucru în cazul în care se confruntă - de stabilire precisă, forma ideală fără defecte și chiar și culoarea identică.

ghipsocardonCa o regulă, folosit pentru construirea de falshkamino. În plus, HL creează o carcasă izolatoare pentru seminee electrice sau hornuri. Se recomandă utilizarea unor variații rezistente la căldură în astfel de cazuri.

Principalul avantaj al gips-cartonului este capacitatea de a crea cu ea orice formă. Pentru a le instala, este necesar să ridicați un cadru, pentru care este folosit un profil metalic sau lemn.

Dacă lemnul este ales pentru șemineu, atunci ar trebui să alegeți tipuri speciale de lemn care sunt rezistente la temperaturi ridicate. Acestea includ stejar, nuc și mahon. Înainte de lucru, materialul este tratat cu soluții speciale de ignifugare. Lemnul valoros este scump, dar, de asemenea, pare potrivit.

sticlă este adesea folosit nu ca o căptușeală, ci ca un scut termic. Pereții biofireplaces și panourile frontale ale șemineelor ​​electrice sunt de asemenea din sticlă rezistentă la căldură.

ghips - cea mai ieftină și mai lungă opțiune finisată. Ea are o scurtă durată de viață, deoarece izbucnește și crăpăde sub influența temperaturii ridicate. Dar datorită costului scăzut, este folosit în sate și în casele de grădină pentru finisarea semineelor ​​destul de des. Tehnologia modernă a îmbunătățit compoziția, ceea ce a contribuit la apariția amestecurilor rezistente la căldură.

Fontă folosit pentru decorare este extrem de rar. De regulă, este făcută din cuptor, precum și grile și amortizoare forjate.

Decor de oțel apare rar. De obicei, oțelul rezistent la căldură este utilizat pentru grătare, scuturi și uși de protecție. Țeava din oțel inoxidabil este folosită ca un coș de fum.Metalele moderne compuse au făcut posibilă crearea unor modele interesante de șeminee complet realizate din fier. Cele mai populare variante de electricitate.

Designul șemineelor ​​de încălzire atunci când alegeți necesită o atenție deosebită la tehnicile de siguranță împotriva incendiilor.

Ele trebuie să fie rezistente la căldură, neinflamabile, rezistente la căldură, să nu emită substanțe nocive toxice atunci când sunt încălzite, să aibă o conductivitate termică ridicată.

Pentru fabricarea de falshkamina lemn utilizat, poliuretan, plăci spumă, foi de placaj sau gips carton. Deoarece aceste modele au doar o funcție decorativă și nu sunt asociate cu încălzirea, nu există cerințe stricte pentru alegerea materialelor.

dimensiuni

În dimensiune, șemineele pot fi împărțite în mari, medii și miniaturizate.

Proiectele de coșuri mari sunt destinate pentru a primi o cantitate mare de căldură. De regulă, ele au o greutate impresionantă și sunt instalate pe fundație. Mai des, ele sunt construite pe primele etaje ale unor case private cu tavane înalte. În plus, un astfel de șemineu servește drept nucleul central al întregului sistem de încălzire al cabanei. Mantel-uri de dimensiuni mari pe stradă. În acest caz, acestea nu ar trebui să fie asociate cu o zonă rezidențială și sunt, de obicei, compoziții arhitecturale sub forma zonelor de mangale sau gratare.

Semineele instalate la etajele superioare și în apartamente nu sunt uriașe. Dimensiunile lor sunt comparabile cu dimensiunea camerei și capacitatea pardoselilor de a-și rezista greutatea. Este posibil să le transportați un șemineu pe peleți, gaz sau electrofireplaces.

Modelele de dimensiuni mici nu oferă căldură prin urmare, cele mai des servesc ca decor. De exemplu, șemineele bio și electrice se potrivesc.

combustibil

Tipul de combustibil depinde de designul șemineului. Principalele specii includ următoarele:

lemne de foc

Lemnul a fost folosit întotdeauna pentru încălzirea vetrei. Puteți folosi orice tip de specii de arbori. Cu toate acestea, unele dintre ele ard mai bine, altele și mai rău.

Experții nu sfătuiesc să încălzească șemineele cu lemn de conifere, deoarece după ardere se formează o cantitate mare de funingine, ceea ce contribuie la înfundarea coșului.

În plus, bustenii de rășinoase sparg și împrăștie particulele de ardere, care este plină de foc.

Birch-ul se caracterizează printr-o disipare excelentă a căldurii.. Acesta, atunci când este ars, eliberează cea mai mare cantitate de energie în comparație cu alte rase.

Experții avertizează că lemnul de foc de mesteacăn formează, de asemenea, o mulțime de funingine pe coșul de fum și pe pereții cuptorului.

Alder și Aspen este inerentă arderea funinginii care sa acumulat în șemineu.

cărbune

Pentru surprinderea au fost folosite două tipuri de cărbune: brun și piatră. Acest tip de combustibil este destul de eficient, dar trebuie avut în vedere faptul că în procesul de ardere se formează deșeuri solide mici sub formă de cenușă, care trebuie curățate în mod regulat. În plus, șemineele din colț sunt recomandate pentru dotarea grătarului și a ușii suflantei.

turbă

Varianta de brichetă este mai frecvent utilizată, însă există o bucată de lemn. Este recomandabil să se utilizeze în cazul în care extracția de turbă este efectuată în apropierea zonei de reședință.

Atunci când alegeți acest tip de combustibil, trebuie luată în considerare faptul că în timpul arderii se formează o mulțime de cenușă și mirosul acru se simte.

Brichete din rumeguș sau așchii de lemn

Prin valoarea calorică, ele sunt aproape de cărbune. Cele mai bune utilizări sunt considerate seminee închise, deoarece brichetele se ard prea repede când focarul este deschis.

Pelete

Combustibil sub formă de pelete, pentru fabricarea căruia sunt utilizate diferite deșeuri.

De regulă, ele sunt împărțite în trei grupe:

 • industrial. Granulele din această clasă au un procent crescut de cenușă, deoarece o cantitate mare de scoarță de lemn intră în amestec. Acest lucru duce la curățarea frecventă a șemineului și la îngrijirea necorespunzătoare și ruperea acestuia.
 • Agropellety este un produs de prelucrare a deșeurilor agricole (coji de floarea soarelui, paie). Incinerarea produce, de asemenea, o mulțime de cenușă. Cu toate acestea, costul lor scăzut atrage.
 • Pelete albe considerat un produs premium. Procentul conținutului de cenușă este de aproximativ 0,5%. Echipamentul nu trebuie curățat în mod constant. Dezavantajul este costul ridicat comparativ cu primele două soiuri.

gaz

Se utilizează două tipuri de combustibil pentru șemineu: metan și propan-butan. Gazul este adecvat dacă există un sistem centralizat, în caz contrar este necesară utilizarea versiunii cu balon.

etanol

Folosit în biofile. Combustibilul pe bază de alcool este costisitor, deci desenele sunt folosite în principal în scopuri decorative.

electricitate

Aceste șemineuri sunt mai sigure, mai puțin costisitoare, deoarece electricitatea este acum peste tot. Uneori, petrolul este utilizat pentru a produce căldură moale în șemineele electrice.radiator.

Uleiul tehnic special este capabil să acumuleze căldură și să-l dăruiască treptat mediului.

Stil și design

În ceea ce privește arhitectura, șemineele aparțin mai multor stiluri de bază, fiecare având propriile caracteristici.

clasic caracterizată prin portaluri în formă de U și masivitate. De regulă, construcția este construită în perete, fiind utilizate coloanele de proiectare, basoreliefurile și mulajele din stuc. Furnirul este din marmură, malachit sau lemn fin.

Pentru a spori efectul, pentru a aduce atmosfera vechiului Anglia, designerii folosesc piese din fier forjat pentru a construi un portal mare. Sunt realizate grătare sau garduri.

Modele de stil pe țarăDe regulă, ele se disting prin dimensiuni mari și au o bază largă inferioară, care conferă întregii structuri o asemănare cu litera "D". De jos, de obicei, au un loc pentru a stoca lemn de foc. Deoarece stilul este asociat cu satul, materialele pentru construcția sa sunt simple.

Pietrele poroase care păstrează căldura, cum ar fi gresia sau piatra de coajă, sunt folosite ca materii prime. Căptușeala coșului de fum este cel mai adesea realizată cu gips sau cărămizi.

Art Nouveau design similar cu clasicul, dar spre deosebire de acesta, mai minimalist și mai simplu. Șemineul nu arată masiv, ci creează un sentiment de ușurință, chiar dacă ocupă spațiu de la podea până la tavan.

Soluțiile de proiectare într-o formă dreptunghiulară sau semicirculară sunt concepute pentru a fixa produse ergonomice în spațiul de locuit.

Tehnologie înaltă - stil modern în interior, care implică utilizarea de noi materiale și tehnologii avansate. Asemenea variante de șemineu diferă nu numai într-o formă neobișnuită, ci și în diverse combinații de materiale refractare: sticlă, șmirghel, beton, periclaz.

Experții avertizează că un design neobișnuit poate fi un element decorativ excelent al interiorului, dar uneori afectează și eficiența termică a modelului.

Provence - interiorul stilului francez, care nu implică lux și pretenție. Toate detaliile ar trebui să aducă note de eleganță calmă și modestie casuală. Chimney Portalul în formă de U este mai bine să se efectueze din lemn sau dintr-o piatră simplă.

Finisarea trebuie să includă numai materiale naturale: ceramică, piatră, lemn. Pentru protecție, uneori sunt folosite ecrane forjate.

Nuantele pastel cu efectul antichității vor da un farmec ușor.

Locul perfect pentru vatra în spiritul cabanei este o casă de țară, deoarece trebuie să fie funcțională și să servească pentru încălzire. În funcție de tipul de construcție de zid de amplasare. Pentru construirea de roci simple sunt folosite: marmura, granit. Deoarece șemineul este construit manual, în sine este decorul.

Stilul a fost format pe interiorul ciobanilor și vânătorilor care locuiau în munți, deci elementele decorative ar trebui să corespundă cu acestea.

Arme, coarne, figurine animale, vase de lut, tăieturi de copaci, compoziții neobișnuite de rădăcini sau ramuri, buchete uscate de ierburi vor fi potrivite pentru decorarea portalului și a coșului de fum.

Stilul etnic implică o varietate de tendințe în funcție de tradițiile grupului etnic. Pentru un astfel de design, ar trebui să studiezi în detaliu istoria poporului, cultura și trăsăturile decorului decorativ.

Unde să locuiți?

Dacă locația șemineului este proiectată în stadiul construcției unei case, atunci trebuie luate în considerare următoarele puncte:

 • un șemineu la peretele exterior necesită o izolație de înaltă calitate a coșului de fum;
 • este mai bine să alegeți un loc lângă peretele interior al capitalei, ceea ce va ajuta la prevenirea costului izolației;
 • Nu este recomandat să aveți un șemineu în fața ferestrelor și lângă ușă, deoarece curenții vor perturba funcționarea sistemului
 • Portalul ferestrei trebuie îndreptat către centrul camerei pentru o bună încălzire;
 • pentru a menține un nivel optim de funcționare a sistemului de încălzire, este necesar să se asigure un grătar din fontă sau din oțel;
 • este mai bine să puneți soba în centrul camerei - în acest caz se poate delimita astfel încât cuptorul să fie în bucătărie și căminul din zona de recreere;
 • lângă șemineu, un spațiu liber de lucruri trebuie aranjat în conformitate cu măsurile de siguranță; podeaua trebuie să fie rezistentă la foc.

În caz contrar, amplasarea șemineului depinde de dorințele clientului și este perete, colț, construit sau insular.

Designerii sugerează utilizarea spațiului de sub scări pentru a pune șemineul.

Dar experții avertizează că instalarea unui șemineu de înaltă calitate în acest caz este ineficientă, deoarece există un număr de factori adversi:

 • instalarea necesită timp și bani;
 • construcția coșului de fum este cea mai dificilă sarcină în acest caz;
 • Este necesar să se gândească și să se calculeze toți parametrii, astfel încât etapele să nu se supraîncălzească.

Astfel de modele sunt mai mult decorative decât încălzirea.

Producatori

Piața modernă oferă un număr mare de accesorii pentru încălzire. În special, inserții de șemineu, seminee bio și electrice.

Camerele de cuptoare sunt fabricate din fontă, oțel rezistent la căldură sau ceramică. Producătorii cei mai renumiți sunt următoarele mărci:

 • Austroflamm (Austria). Compania produce nu numai focuri de artificii, dar și sobe de semineu, caracterizate printr-o putere mare, cu un consum minim de combustibil. Utilizatorii observă o cantitate redusă de emisii provenite de la combustie, un sistem de autocurățire a geamurilor de șemineu, automate de control, disponibilitatea unei garanții. Producătorul folosește cea mai recentă tehnologie, astfel încât gama de modele este plină cu o varietate de forme, modele, dimensiuni. Eficiență de 85%.
 • Axa (Franța). Producătorul produce o gamă largă de inserții de șemineu, fiecare model având un gust diferit de designer și originalitate. Unul dintre avantaje este sistemul de combustie completa a combustibilului.
 • Hergom (Spania). Produsele combină multe avantaje, inclusiv calitatea, fiabilitatea, arderea secundară a combustibilului, ceea ce sporește eficiența energetică a sistemului.
 • NordFlam (Polonia). Camerele de incendiu sunt realizate din fontă de înaltă calitate. Producția diferă în funcție de ergonomie, greutate redusă, preț disponibilitate. În plus, caracteristicile distinctive sunt eficiența ridicată - până la 72%, o cutie de fum monolitică, care este o dezvoltare unică în interiorul casei, protejată de eliberarea gazelor.
 • Schmid, Spartherm (Germania). Inserțiile de seminee ale mărcii germane Spartherm sunt modele de elită cunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor impecabilă, designul modern și prietenia cu mediul înconjurător. Echipamentul funcționează pe busteni de gaz sau lemn. Produsele Schmid sunt cunoscute nu numai în Europa, ci și în Rusia. Sistemele de încălzire sunt disponibile în diferite stiluri, de la modele clasice la studiouri.
 • Nunnauuni, Tulikivi, Kastor, Helo, Harvia și alții (Finlanda). Șemineele finlandeze s-au stabilit pe piețele interne și externe ca fiind foarte economice și de încredere. Multe dintre ele sunt echipate cu inovații tehnologice. Nunnauuni oferă șeminee de înaltă putere căptușite cu pudră de săpun, care mărește eficiența energetică a dispozitivului. Diferiți senzori vă permit să ajustați cantitatea de combustibil. Compania Tulikivi are o producție de prelucrare a rocilor, astfel încât șemineele sale sunt în principal căptușite cu piatră naturală. În plus față de seminee, în linia de produse există mai mult de o mie de opțiuni pentru sobe semineu.Unicitatea lor este că sunt capabili să lucreze până la două zile de la momentul ultimei alimentări. Marca Kastor și Helo au fost integrate în 2009 într-o singură companie care produce două mărci comerciale. Se poate spune că Helo este un echivalent mai ieftin de Kastor, deși calitatea în ambele cazuri rămâne neschimbată.
 • Grupul Meta (Rusia-Belarus). Linile de producție operează în ambele țări. Principalele caracteristici distinctive ale produsului sunt versatilitatea, practicitatea și prețul optim.

Dacă luăm în considerare producătorii de șemineuri bio și electrice, atunci există multe dintre ele în toate țările lumii:

 • Decoflame (Danemarca) oferă dispozitive care se disting prin siguranță, calitate europeană și design interesant;
 • Bio-Blaze (Olanda) permite amplasarea biofireplacilor mobile ale formularului original;
 • GlammFire ​​(Portugalia) - modelele de hornuri de lux ale acestui brand sunt prezentate în versiuni diferite, de la etaj la suspendat;
 • BioTeplo (Franța) folosește pentru dispozitive de finisare o varietate de materiale de finisare, care vă permite să transformați biofiletele în elemente decorative unice ale interiorului;
 • EcoLife (Rusia). Producția este situată în Novosibirsk.Bio-dispozitivele sunt simple, fiabile și, potrivit recenziilor consumatorilor, mai ieftine decât omologii lor străini.
 • Bionicfire (Rusia) creează modele exclusive conform desenelor clientului.

Există, de asemenea, favorite în piața semineelor ​​electrice:

 • Electrolux (Suedia) - cel mai faimos brand pentru fabricarea de aparate de uz casnic. Gama de produse este neobișnuit de largă. Experiență în producția de colosală. Siguranța la foc este impecabilă.
 • RealFlame (Rusia) - Un concurent demn în domeniul tehnologiilor de șemineu. Mai mult de douăzeci de ani pe piață. Multe firme europene de renume au ales compania ca distribuitor oficial. Ca neajunsuri remarcat prețurile complexe.

Sfaturi

În cazul în care un șemineu de încălzire a fost instalat la domiciliu, atunci pentru buna funcționare fără eșec, se recomandă să luați în considerare următoarele sfaturi de specialitate:

 • atunci când se instalează un coș de fum din oțel inoxidabil, este imperios necesar să se asigure izolarea termică a acestuia pentru a evita pierderile de energie;
 • hornul necesită curățare periodică și, pentru a simplifica acest proces, atunci când construiți un șemineu în canalul de fum, ar trebui să aveți grijă de trapele suplimentare de curățare;
 • cele mai multe șeminee închise împotriva focului, iar pentru șemineele deschise se recomandă asigurarea unui gard sub formă de ecrane de protecție;
 • atunci când se instalează o structură de șemineu, este necesar să se calculeze în avans gradul de încărcare posibil pe podea, astfel încât podeaua să nu se colabe mai târziu;
 • înainte de a aprinde șemineul, este mai bine să ventilați camera și să furnizați aer proaspăt în cameră;
 • între căminul de incendiu și peretele rezistent la foc trebuie să fie de cel puțin 10 centimetri;
 • Se recomandă o carcasă cu pereți dubli în jurul semnalului de șemineu din materiale rezistente la căldură rezistente la foc;
 • zona din fața portalului de șemineu trebuie să respecte cerințele de siguranță la foc: în imediata vecinătate nu există obiecte inflamabile, podeaua este acoperită cu material incombustibil, o foaie de metal sau alt material refractar cu o lățime de până la 50 cm, cu 20 cm mai mult decât camera de foc;
 • lângă șemineu trebuie să fie un set de instrumente necesare: un poker, o scoică pentru cenușă, perii pentru curățarea funinginii.

Exemple frumoase în interior

      Seminee - elemente interioare neobișnuite și originale.Ele pot exprima o varietate de culori de designer - de la luxul palatului la detaliile rustice. Semineele se încadrează perfect în interioarele moderne ale apartamentelor, spațiului de birouri și cabanelor private.

      Vedeți următorul videoclip pentru o clasă de master pe care se pune un șemineu la colț.

      Comentarii
       autor
      Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

      Sala de intrare

      Camera de zi

      dormitor