Utilizarea șemineului în designul interior

 Utilizarea șemineului în designul interior

Șemineul este întotdeauna asociat cu confortul casei și căldură familială. Și dacă mai devreme acest accesoriu era disponibil exclusiv proprietarilor de case particulare și se caracteriza prin pericol de incendiu, complexitate de instalare și întreținere, atunci modele moderne pot fi instalate în apartamente oraș, sunt sigure și ușor de instalat.

Caracteristici speciale

Semineul din interior are 2 funcții - estetic și practic. Majoritatea dispozitivelor permit nu numai să se bucure de apariția unui incendiu aprins, ci și să servească ca sursă de căldură. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de falshkaminah, atunci ele servesc exclusiv pentru a decora camera.

Scaunele moderne trebuie să îndeplinească cerințele de siguranță la foc, ergonomie și să abordeze designul general stilistic al camerei.

În varianta clasică, un șemineu este alcătuit dintr-un incendiu (adică un spațiu în care arde focul), un portal (structura care înconjoară incinta) și un coș de fum (utilizat pentru a îndepărta fumul și dioxidul de carbon dintr-o încăpere). Modelele moderne nu au adesea un horn, portalul lor poate fi supus diferitelor îmbunătățiri.

Dacă vorbim despre modelele din focul căruia focul real arde (și nu video, de exemplu), atunci dispozitivele închise sunt preferate. Firebox-ul lor este închis de o ușă din sticlă rezistentă la căldură. Datorită acestui fapt, este posibilă menținerea unei eficiențe ridicate a semineului (până la 70-80%), pentru a crește siguranța acestuia (eliminând riscul de arsuri pe flacără, probabilitatea de incendiu), dar pentru a păstra posibilitatea de a vedea flăcările.

Camera în care este amplasat acest accesoriu nobil poate fi de orice dimensiune. În spațiile unei zone mari (de exemplu, camere de locuit ale unor case particulare), modelele clasice arată bine. Pentru camerele mici, puteți alege opțiuni montate sau de colț.

tipuri

Clasificarea șemineelor ​​poate fi făcută pe baza unor criterii diferite. În funcție de tipul de combustibil utilizat, emiteți mai multe modele simultan.

Arderea lemnului

Sursa de energie în astfel de dispozitive sunt bușteni. Acest tip este potrivit pentru case particulare, deoarece necesită instalarea unui coș de fum. Este mai bine, desigur, să se angajeze în proiectarea dispozitivului în stadiul construirii unei case. Încrederea instalarea de șemineu ar trebui să fie profesioniști, deoarece este important calcule precise.

Dacă lungimea coșului de fum este prea mare, atunci lemnul se va arde rapid. Și dacă îl faci prea scurt, fumul și funinginea vor pătrunde în cameră. La organizarea semineelor ​​din lemn se folosesc materiale refractare, iar pereții, podeaua, mansarda și secțiunea de acoperiș adiacente, în cazul în care coșul este montat, sunt protejați cu material termoizolant rezistent la foc. Avantajul accesoriului este capacitatea de a se bucura de o flacără reală, de a simți arome de ardere a bustenilor, de a auzi crackle de foc. În plus, astfel de șeminee au o eficiență termică suficient de ridicată.

Cu toate acestea, dispozitivul lor necesită investiții financiare considerabile, precum și îngrijire și purificare obișnuită.Înainte de șemineul se încălzește camera, va dura cel puțin o oră și jumătate (timpul depinde de puterea produsului, dimensiunea camerei). În cele din urmă, trebuie să aveți grijă de recoltarea lemnului de foc și a bustenilor, organizarea spațiului de depozitare.

gaz

Semineele de acest tip lucrează la gaz, fiind conectate la sistemul de trunchiuri sau lucrează pe un analog lichefiat de la un cilindru. Dispozitivul lor nu este mult diferit de modelele din lemn. Deși dimensiunea poate fi mult mai mică, deoarece nu este nevoie de un focar mare.

Avantajul este o viteză ridicată de încălzire, o funcționare silențioasă, o operare ușoară. De asemenea, este mai bine să încredințați instalarea și conectarea unui șemineu de gaz la profesioniști.

electric

Locurile de incalzire sunt, de fapt, incalzitoare cu imitație de flacără deschisă. Nu necesită organizarea coșului de fum, deoarece acestea sunt alimentate cu electricitate. Datorită prezenței unui termostat, este posibilă reglarea temperaturii în încăpere, sistemele fiind echipate cu un program de oprire automată, care asigură siguranța lor ridicată. Ecranul electronic cu care sunt echipate dispozitivele, demonstrează temperatura de încălzire, are diferiți senzori.

Imitarea flăcării poate fi realizată prin diverse metode. De exemplu, folosind sistemul OptiFlame, care presupune prezența unei lumini de fundal speciale și a unor panglici de mătase. Acestea din urmă sunt umflate și evidențiate, ceea ce creează efectul de a dansa limbile de flacără. O imagine video tridimensională a focului este de asemenea utilizată, deși această metodă nu evită ciclicitatea sa. Modele actuale de e-mail. șemineele imită procesul de ardere cât mai aproape posibil și pot fi chiar echipate cu coloane sonore - bușteni de crackling.

Seminee bio

Ca combustibil pentru aceste dispozitive, se folosesc acele opțiuni care nu emit dioxid de carbon și alte toxine de combustie. Instalarea acestora nu necesită organizarea ventilației și, prin urmare, nu este nevoie de coș de fum. Este suficient ca încăperea în care va fi amplasat șemineul să aibă o ventilație bună.

Bio-semineele sunt singura versiune a produsului cu foc deschis care poate fi instalat în apartament. În ciuda prezenței unui incendiu deschis și a absenței unui coș de fum (care absoarbe o parte din căldură în timpul arderii), biocomponentele nu sunt potrivite pentru încălzirea spațiului.

Dacă metoda de instalare a acestora este utilizată ca bază a clasificării,apoi șemineele sunt, de asemenea, împărțite în mai multe tipuri.

built-in

Dispozitivele sunt situate în nișa de perete - finisate sau create special pentru un șemineu. Din acest motiv, accesoriul "nu mănâncă" spațiul de locuit din cameră și arată cât mai organic posibil. În mod optim, dacă decizia de a crea un șemineu integrat făcut în timpul fazei de construcție.

pristennye

Situate de-a lungul peretelui, adică, au părți proeminente. Un fel de perete poate fi numit un șemineu agățat. Este montat pe perete, care economisește spațiu. De regulă, modelele montate sunt electrice, în exterior, un astfel de accesoriu seamănă cu un televizor cu plasmă, în interiorul căruia arde un incendiu.

insular

Ele sunt de asemenea numite bilaterale, deoarece puteți admira flacăra de pe ambele părți ale șemineului. Ele servesc exclusiv pentru a decora camera, deoarece emisia lor de căldură este redusă. Pentru organizarea unui astfel de model în mijlocul camerei (sau într-un loc convenabil) se instalează un focar, care este închis cu sticlă rezistentă la căldură sau alte materiale. O cutie de fum conectată la coș este amplasată deasupra părții cuptorului.

Particularitatea șemineului bilateral este originalitatea aspectului său și posibilitatea utilizării acestuia pentru zonarea încăperii.

Șemineu pe colț

Astfel de modele sunt similare cu cele din peretele apropiat, însă acestea sunt montate în colțul camerei, ceea ce determină ergonomia lor. Hornul unității unghiulare este localizat pe orice perete adiacent, iar pereții căminului sunt executați sub panta sau folosesc o parte de combustie cu două camere.

De asemenea, puteți selecta mai multe grupuri de șemine pe baza direcției fluxului de căldură. Se pot răspândi într-o singură direcție (în fața dispozitivului) sau în mai multe. Din punct de vedere vizual, cantitatea de căldură poate fi determinată prin vizionarea focului. Din câte puncte de vedere se vede o flacără, căldura se mișcă pe același număr de laturi.

Pe baza acestui fapt, există și mai multe opțiuni.

O față

Acest design este destul de simplu, are un cuptor cu pereți înclinați. Din acest motiv, energia termică se reflectă și se transmite prin fereastra căminului în cameră, încălzindu-l.

Dublă față

Are 2 laturi în care flacăra arde, adică 2 plane adiacente sau opuse ale focarului sunt separate printr-o perete transparent.Semineele pe două fețe includ colțul și insula, precum și unele modele de pereți.

Deoarece combustibilul din astfel de unități va arde mai repede, atunci coșul din structură ar trebui să fie mai puternic. De asemenea, va trebui să crească suprafața podelei care necesită izolare termică. În cele din urmă, eficiența energetică a acestor modele este redusă, deoarece camera de ardere are suprafețe mai puțin reflectorizante.

tripartit

Este o construcție transparentă asemănătoare unui acvariu, o parte a cărei parte este montată într-un perete. Pe partea de sus a unității este echipat cu un coș de fum. Principala caracteristică a acestor șemineuri - atractivitatea estetică, originalitatea. Cu toate acestea, căldura se reflectă în ele numai de pe una din laturi, și, prin urmare, eficiența construcției este mică, în plus, suprafața podelei, care necesită protecție termică, crește.

În funcție de accesul la cuptor, se distribuie seminee deschise și închise. Acestea din urmă au o ușă care închide cuptorul. Eficiența dispozitivului în acest caz poate ajunge la 70-80%, în timp ce eficiența termică a modelelor deschise nu depășește 5-10%.

Pentru cei care doresc să păstreze un factor de încălzire ridicat,dar nu este gata să renunțe la tipul de flacără vie, producătorii oferă dispozitive de tip închis cu o ușă transparentă de sticlă refractară. Bucurându-se de focul și menținerea caldurii în același timp, a devenit posibil.

Unele modele pot fi mutate din cameră în cameră. (De regulă, acestea sunt electrice și unele modele de dispozitive de gaz). Astfel de seminee se numesc mobile. Opusul lor - staționar.

Cu fața spre portal pot fi diferite - piatră, cărămidă, metal, lemn. Alocați șemineele din țiglă căptușite cu plăci refractare.

În cele din urmă, există seminee pseudo, care sunt opțiunea cea mai accesibilă și mai sigură. Astfel de falshkaminy - este o imitație a portalului șemineu, dacă este necesar, poate găzdui lumânări aprinse sau un element de încălzire.

stiluri

Pentru a obține atractivitatea maximă a șemineului în interior, puteți alege designul în același stil cu designul principal al camerei. Există mai multe tipuri de desene sau modele, în ceea ce privește deciziile stilistice.

clasic

Designul este în formă de U, de obicei echipat cu un coș de fum.Un asemenea șemineu are un contur masiv, stuc, basoreliefuri și coloane utilizate pentru decorare. Ca finisaj se utilizează de obicei piatră artificială sau naturală. Stilul victorian implică prezența articolelor forjate din fontă.

Stilul țării

Șeminele acestui stil par să fie trimise la Provence - o mică suburbie, un mic sat din Franța, unde totul respiră cu naturalețe și seninătate. Se crede că forma structurii seamănă cu litera "D", care se obține datorită prezenței unui suport masiv la partea inferioară a dispozitivului și prezența unui fascicul de lemn larg în partea de sus a portalului.

Piatra poroasă naturală (calcar, rocă de coajă) este utilizată ca material de finisare. Pentru înregistrarea părții exterioare a coșului de fum cu ajutorul ghipsului.

Stilul scandinav

Stilul scandinav, plin de libertate, naturalitate, lumină, va ajuta la recrearea atmosferei unei case de țară. Scările din școala scandinavă sunt simbolul armoniei naturale. De regulă, acestea sunt construcții din lemn de formă simplă, pentru placare folosesc piatră netedă, metal.

cabană

Dacă doriți să creați o atmosferă confortabilă și romantică a unei mici cabane de vânătoare în munți, atunci acordați atenție designului în stilul unei cabane.Se caracterizează prin originalitate și originalitate, care se realizează datorită simplității dispozitivului. Semineele de acest tip seamănă mai degrabă cu o sobă mare.

Pentru decorare, utilizați materiale naturale - piatră, lemn. Ca un decor, puteți dota un mic lemn de lemn, arunca o piele de animale reale sau artificiale pe podea.

modern

Astfel de seminee arata bine într-un stil modern. În general, ele sunt similare cu variațiile clasice, dar mai puțin masive, decorate. Chiar dacă șemineele moderne au stuc, întregul design arată natural și minimalist, ușor, datorită căruia se potrivește optim în interiorul modern.

Tehnologie înaltă

Minimalismul este, de asemenea, aproape de acest grup de seminee. Proiectele sunt caracterizate de originalitatea formelor și o combinație neobișnuită de materiale (de exemplu, sticlă, metal, polimeri, oțel inoxidabil și beton). Seminee în stilul high-tech - este o oportunitate de a întruchipa cele mai ambițioase dorințe: modele, suspendate de la tavan, desene rotunde și sferice, dispozitive, combinate cu o cascadă. Toate acestea se potrivesc organic în interiorul acestui tip.

pod

Combinații neobișnuite și forme laconice sunt întâmpinate în camere în stil loft. Un șemineu cu o formă dreptunghiulară simplă din metal de flori întunecate va avea succes aici. De asemenea, designerii recomandă unitățile insulare pentru aceste interioare. Ei devin nu numai "cipul" camerei, dar acționează și ca mijloc de zonare.

desen

Indiferent de modelul ales și de scopul său (încălzire și estetică sau doar un aspect atrăgător) șemineul trebuie să respecte stilul general al interiorului, în armonie cu acesta.

 • În clădirile moderne din piatră, aspectul organic este cămin în stil Art Nouveau. Iar pentru casele din lemn sau clădirile dintr-un bar se va aborda opțiunea în stilul unei țări.
 • În mod tradițional, șemineele au în camera de zi. Fără îndoială, va deveni centrul interiorului. În funcție de stilul și mărimea camerei, poate fi o variație frontală și unghiulară.
 • Proprietarii de apartamente mici pot transforma un balcon într-o zonă de relaxare confortabilă. Atmosfera de căldură și de suflet va contribui la recrearea șemineului. Este mai bine să alegeți un colț sau un mini-model, dispozitive portabile sau incendii false vor funcționa, de asemenea.Este posibil să bateți un design cu flori de interior, covoare de casă și mobilier din răchită. Astfel veți realiza o stilizare a unui balcon sub o verandă de țară.
 • Semineul contribuie, de asemenea, la evidențierea luxului și nobilimii cabinetului. Acesta va deveni un atribut stilat în combinație cu rafturi din lemn și mobilier masiv din lemn natural. Pentru interioare moderne, alegeți un model de perete sau colț.
 • Șemineul perfect completează sala de mese. Sobele-șemineele se disting prin practicabilitatea lor, ceea ce va permite nu numai încălzirea sau decorarea interiorului, ci și încălzirea hranei. În funcție de designul sala de mese, alegeți un model clasic, montat, unghiular. În ceea ce privește finisajul, este o cărămidă de piatră, albă, ceramică.
 • În camerele de dimensiuni mici, ar trebui să se acorde prioritate modelelor colț și montate, incendiilor false. Creșterea vizuală a camerei va ajuta la utilizarea nuanțelor luminoase, inclusiv designul șemineului.
 • Cele mai multe falshkaminy organice arata cu lumânări. Un astfel de colț devine imediat întruchiparea confortului și a căldurii. Creșterea vizuală a numărului de lumanari și obținerea unui efect interesant de a dansa limbi de flacără va ajuta oglinda.Este suficient să utilizați elemente reflectorizante în designul spate al focului sau să le amplasați în fața șemineului.
 • Pentru a sublinia caracterul natural al materialelor pentru placare sau autenticitatea modelelor din lemn permite vegetatia vii. Ficus, viță de vie sau piramidă thuja completează camera de zi. Principalul lucru nu este să le avem strict simetrice pe ambele părți ale șemineului, deoarece sarcina noastră este să creăm o atmosferă relaxată, un colț verde, cât mai aproape posibil de natură. Și în natură, după cum se știe, nu există simetrie.
 • În casele cu aspect deschis, puteți utiliza modele bilaterale. Acestea permit să se distingă, de exemplu, sufrageria și camera de zi. În același timp, șemineul pare autosuficient, prin urmare, atunci când decorați interior, dați preferință minimalismului.
 • În ceea ce privește finisarea structurii, piatra naturala este potrivita daca doriti sa faceti semineul centrul interiorului. O căldură neobișnuită și familiară arată ca o combinație de piatră naturală brută în căptușeală și pereți albi.
 • Soluțiile stilistice neobișnuite, de exemplu, o combinație de stiluri moderne și rustice, se realizează prin combinarea unui șemineu de piatră și a lemnului natural în decorarea pereților, a podelei sau a tavanului unei încăperi.În mod optim, dacă designul dispozitivului conține și elemente din lemn (mantel, grinzi).
 • Scaunele din marmură pot arăta destul de dur și greuTotuși, nu trebuie să abandonați acest material nobil. El poate găsi întruparea la înregistrarea unui raft de coș. Accesoriu în sine poate fi cărămidă, piatră, albă.

Decor festiv

Când vine vorba de decorarea festivă a șemineului, în primul rând îmi amintesc decorul de Anul Nou. Într-adevăr, în timpul magic înainte de Crăciun, cuptorul devine întruchiparea bunătății, căldurii, păcii familiei.

 • În acest caz, este mai bine să plasați pomul de vacanță lângă șemineu. Cu toate acestea, în absența acestora, dispozitivul îl poate înlocui cu ușurință. Acele de molid pot fi răspândite pe mantelpiece, completându-le cu tangerine împrăștiate, decorațiuni de pom de Crăciun și lumanari. Paleta tradițională de culori este roșu-alb, roșu auriu. Nu trebuie să uităm că va fi posibil să creați o atmosferă festivă numai dacă același design va fi continuat și în restul camerei.
 • Șemineul va deveni un colț de cameră pentru a sărbători Ziua Îndrăgostiților, pentru că lângă el puteți avea o cină romantică chiar pe podea sau pe o masă joasă.Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt roz și roșu, iar pentru a face decorul să arate mai aerisit și mai ușor, "diluați" -ul cu detalii albe, de argint și de aur. Ghirlande de inima, buchete mici și coroane, lumanari și figurine tematice vor ajuta la realizarea unei atmosfere festive.

O altă sărbătoare care adună întreaga familie din vatră este Paștele. Pe mantelpieția din această zi puteți plasa ghirlande tematice, ouă colorate, dulciuri. Deoarece Paștele este, de asemenea, o sărbătoare de primăvară, primrosele (lalele, narcise) vor fi potrivite.

Desigur, decorarea tematică a șemineului este o modalitate excelentă de a face o sărbătoare mai vie și interesantă, fie ea o nunta, ziua de naștere sau 8 martie.

sfera de aplicare

 • În mod tradițional, șemineele sunt instalate în camera de zi. De regulă, aceasta este cea mai mare cameră într-un apartament sau casă și, prin urmare, există suficient flux de aer. În plus, rudele și prietenii se adună în camera de zi.
 • Într-o sală și un birou de perete clasic sau modele încorporate sunt potrivite, pentru camerele mai mici puteți alege opțiuni unghiulare. În cazul în care camera de zi este combinată cu o sală de mese, de studiu sau hol, preferați modelele insulare, care, printre altele, vor ajuta la împărțirea camerei în zone funcționale.În majoritatea cazurilor, modelele dreptunghiulare adecvate.
 • În interioarele moderne, armonios arătați modelele rotunde. Și dacă un astfel de șemineu este, de asemenea, echipat cu o blat, atunci este minunat pentru utilizarea în sala de mese. Apropo, în cele din urmă este foarte convenabil să se utilizeze și sobe, seminee, pentru că ele pot chiar găti sau reîncălzi alimente.
 • Într-o casă de țară sau la cabană, un design cilindric arată organic, precum și modele și dispozitive cu gresie care imită sobe.
 • Locația șemineului pe loggia necesită o izolare termică de înaltă calitate. Cu toate acestea, cu această abordare, veți putea recrea atmosfera unei verande de țară într-un apartament oraș. Utilizarea optimă a modelelor electrice sau șemineelor ​​false. Balconul este recomandat să se învecineze cu lemn, puteți utiliza acolo mobilier de răchită ușoară, adăugați interior cu flori proaspete, feluri de mâncare strălucitoare.

Întreținere și sfaturi de îngrijire

 • Indiferent de tipul de șemineu, este important ca acesta să fie certificat, să aibă asigurarea calității. Absența unei astfel de documente, precum și costul prea mic al accesoriului, ar trebui să alerteze și să devină un motiv pentru refuzul de a cumpăra.Instalarea aparatului ar trebui să se bazeze numai pe specialiști.
 • Alegerea locației șemineului viitor, asigurați-vă că nu este suflat de curenți și că există mult aer în încăpere. Pereții adiacenți trebuie să aibă izolație termică fiabilă, precum și podeaua în imediata sa vecinătate.
 • Dacă vă decideți să așezați o structură din lemn, fiți pregătit să curățați periodic focarul și coșul de fum. În caz contrar, șemineul nu se va putea lăuda cu funcționarea pe termen lung și amenzi fără cusur.
 • Pentru a menține un aspect atractiv, este necesar să curățați în mod regulat portalul. Dacă aveți ideea de a pune-o din piatră, cărămidă sau marmură, amintiți-vă că nu puteți folosi compuși abrazivi pentru a le curăța, este mai bine să cumpărați un instrument special.
 • Cele mai multe seminee din lemn sunt alcătuite din căldări și geam termorezistent. Pentru a păstra transparența celor din urmă, trebuie să vă asigurați că lemnul de foc folosit este uscat. Ar trebui să se acorde prioritate bustenilor din lemn de esență tare, deoarece fumul moale și coniferele dau multe scântei.

Exemple frumoase în interior

Șemineul este întotdeauna confortabil, frumos și practic.Principalul lucru este să găsești exact modelul care transformă cu adevărat camera ta. Dimensiunea și forma structurii ar trebui să corespundă parametrilor generali ai camerei.

Performanțele de culoare ale dispozitivului ar trebui să fie în armonie perfectă cu nuanțele camerei interioare. O opțiune complet câștigătoare, în special pentru interioare rustice, este o combinație de piatră și lemn.

Cum să instalați singur șemineul, vedeți videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor