Argila extinsă și fracțiunile sale

 Argila extinsă și fracțiunile sale

Argila extinsă - acest material izolator este un produs ecologic. Acesta este un material ușor și poros, este produs prin arderea lutului cu punct de topire scăzut. Este, de asemenea, realizat sub formă de nisip, înfățișându-se ca granule ovale.

Densitatea în vrac - de la 250 la 600 kg pe m2 sau poate chiar mai mare, totul depinde de metoda de ardere a lutului. Distingeți între lutul mic și cel mare, în funcție de fracție. Faptul că este, va fi descris în detaliu mai jos.

 Argila extinsă pentru izolație

numire

Scopul principal al lutului expandat este izolarea termică, dar acesta nu este singurul motiv pentru care este utilizat.

Are proprietatea de izolare fonică și poate servi ca un material foarte "subiacent".

Poate fi folosit ca șapă, pentru aceasta trebuie să folosiți mici luturi de 0,1 - 0,2 cm sau fracțiuni mai mici.

Nu este întotdeauna posibilă aducerea materialului de construcție în locul în care este necesar (construcții, reparații etc.) în vrac pe autovehiculele mari. Dar această problemă este ușor de rezolvat prin împachetarea lutului expandat în pungi. Datorită greutății relativ mici a pungii, puteți aduce cu ușurință materialul la locul potrivit fără a implica un camion autobasculant.

 Fină fină de lut pentru șapă

proprietăţi

Deoarece acesta este un material ecologic și foarte solicitat, are proprietăți unice pe care le transmite cu toate derivatele sale:

 1. Are izolație termică și fonică.
 2. Puterea mare nu este o masă mică.
 3. Rezistență la îngheț, umiditate și foc.
 4. Durată lungă de viață.
 5. Rezistent la efecte chimice negative.
 6. Rezistent la apariția ciupercilor și a proceselor de degradare.

Și, de asemenea, este natural și sigur din punct de vedere al mediului.

 Lut expandat

Tipuri în funcție de mărimea fracțiunilor

În exterior, acest material este similar cu pietrișul. Compoziția are granule mici și mari de formă ovală sau sferică.

Granulele compoziției arată ca o masă sticloasă, acoperită de o cochilie.

Toate granulele variază în mărime, care variază de la 0,05 până la 0,4 cm. Materialul poate fi împărțit în 3 tipuri de fracții. Domeniul de aplicare depinde de mărimea acestora. Divizarea în tipuri se efectuează prin măsurarea mărimii granulelor:

 • 0-5 mm- Amortizoare din lut expandat - utilizate pentru nivelarea podelei și la fabricare blocuri agregate ușoare.
 • 10-22 mm - se aplică la încălzirea podelei și suprapuneri în case;
 • 20-40 mm - este utilizat pentru încălzirea acoperișurilor, subsolurilor, podelei în garaj și pentru izolarea termică a rețelei de încălzire.

Folosirea ultimelor două fracții în șapă face să fie mai groasă.

Nisipul de argilă expandat este considerat a fi lut expandat al celor mai mici fracții, granule cu o dimensiune mai mică decât setul, adică mai mică de 0,05 cm.

 Argila extinsă 0-5 mm
Fracțiunea de argilă extinsă până la 5 mm este nisipul de argilă
 Fragment de argilă extins de 5 până la 10 mm
Fila de argilă extinsă de 5 până la 10 mm este utilizată la fabricarea blocurilor de beton expandat
 Fracțiunea de argilă extinsă de 10 până la 20 mm
Fila de argilă extinsă de 10 până la 20 mm este utilizată pentru izolarea pardoselilor și a pardoselilor în case
 Grosimea betonului de la 20 la 40 mm
Fila de argilă extinsă de 20 până la 40 mm este utilizată pentru izolarea acoperișului, subsolurilor

cerere

pietriș

O persoană nu va putea să se uite la procesul de a face pietriș din lut expandat, deoarece aerul fierbinte va interfera, dar procesul de realizare este foarte spectaculos:

 • Stratul de argilă, care se topește ușor, se rotește constant și este expus la căldură în cuptoare pirogenice.
 • Apoi vine arderea stâncii.
 • Ca urmare, după aceste acțiuni, se obțin granule suficient de mari, de aproximativ 0,2 - 0,4 cm.

Pentru a obține alte fracțiuni, aceste granule sunt zdrobite în particule mai mici.

Acest material face pietriș foarte bun și are următoarele caracteristici:

 • rezistență la foc;
 • rezistență la îngheț;
 • rezistent la apă

În compoziție nu există impurități care ar putea deteriora cimentul - acest lucru este important, deoarece acest material este adesea folosit ca material de umplutură pentru fabricarea betonului ușor - keramsit.

 Argila extinsă din pietrișul de lut expandat

piatra sparta

Pentru a obține piatră zdrobită, cele mai mari părți ale materialului sunt zdrobite pentru a obține fracțiuni mai mici.

Dimensiunea granulelor de piatră zdrobită este cuprinsă între 0,05 și 0,4 centimetri. Este de aceeasi dimensiune ca pietrisul. Se poate distinge de alte materiale sub formă de granule - au o formă aproape arbitrară, cel mai adesea unghiulară.Domeniul de aplicare a pietrei sfărâmate este același cu cel de pietriș, este utilizat pentru a umple structurile de beton ușor.

Nisip (fracție fină)

Pentru a obține nisip, fracții mari sunt zdrobite sau sunt arse fine din argilă. După acțiunea de mai sus se obțin pelete de lut de fracțiuni mici cu o dimensiune mai mică de 0,05 cm. Scopul acestui nisip este de a-l frăgească într-o varietate de mortare, precum și de umplerea cu beton ușor.

De asemenea, lutul expandat este perfect pentru realizarea betonului. Acest lucru este confirmat de faptul că are rezistență la îngheț și merită de asemenea remarcat rezistența excelentă la combustie și protecție împotriva proceselor de dezintegrare. În legătură cu aceste avantaje, acest material este foarte des folosit pentru fabricarea fundațiilor.

 Nisip de nisip

construcție

casă

Casa de blocuri din lut expandat destul de ușor de construit. În același timp, această construcție este destul de economică, iar casa va avea o serie de proprietăți remarcabile.

baie

Argila expandată a fost aplicată în construcția de băi diferite. De asemenea, poate fi folosit ca izolație termică pentru pereții băii datorită proprietăților sale: temperatura dorită este setată rapid în cameră și depozitată pentru o perioadă lungă de timp.În acest scop, nu are importanță ce material să folosiți: fracțional mic sau fracționar mare.

 Argila extinsă pentru izolarea termică

Aranjarea comunicațiilor

Pentru construirea conductelor de apă sau, de exemplu, a rețelelor de încălzire, trebuie să achiziționați un material cum ar fi argila expandată. Apoi, veți fi liniștiți de faptul că căldura ajunge în casă. Un alt avantaj al acestui material este că, în caz de scurgere, nu este necesar să se scurgă solul solid. Și după eliminarea accidentului să adormi din nou același material din nou.

Alte utilizări

Acest material își găsește aplicabilitatea nu numai în domeniul construcțiilor, ci și în alte domenii:

 • Puteți face o pistă în țară,
 • pentru a încălzi rădăcinile plantelor de grădină, mărind astfel randamentul site-ului. Pentru aceasta, materialul fracției 0,1-0,2 centimetri este perfect, deoarece va crea un sistem de drenare în rădăcini.
 • pentru plantele din interior, puteți folosi aceleași sfaturi. Singura diferență este că trebuie să alegeți o fracțiune mai mică, de aproximativ 0,05-0,1 centimetri.

În prezent, mulți constructori profesioniști nu mai folosesc șapa de ciment-nisip ca o tehnologie depășită. Când pardoseli sapa acoperite cu lut expandat, care îmbunătățește foarte mult calitatea.Un astfel de cuplor poate chiar un constructor de amatori fără experiență.

 Lut extins în țară

Datorită proprietăților materiale precum izolația termică și caracteristicile mecanice, aceasta poate fi utilizată pentru a rezolva o serie de sarcini de construcție. Cea mai comună lut cu fracții de 0,1-0,2 centimetri.

Este folosit ca izolație termică pentru o gamă largă de scopuri:

 • acoperișuri,
 • podele
 • pereți
 • subsoluri,
 • fundații.

Mulți o folosesc în legătură cu amplasarea bine a clădirii. De asemenea, argila extinsă este perfectă pentru dotarea aprovizionării cu apă stradală, a sistemelor de canalizare și a numeroase alte comunicații, creșterea plantelor.

 Lut expandat

timbre

Există zece mărci ale acestui produs pe piața materialelor de construcții. Acestea variază în funcție de densitatea în vrac, care variază în intervalul de la 250 la 800. Se calculează în funcție de fracție în rezervoare de măsurare adecvate.

De obicei, cu cât este mai mare fracțiunea, cu atât este mai mică densitatea în vrac.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor