Caramida clinker: caracteristici, tipuri și utilizări

 Caramida clinker: caracteristici, tipuri și utilizări

Clarkerul este unul dintre cele mai fiabile și durabile materiale. Datorită rezistenței ridicate, depășește cu mult blocurile ceramice obișnuite. Opțiunile tehnice și mecanice, personalizate și decorative, fac din acest material optim pentru fațade.

Ce este?

Clinker Block-urile sunt o varietate modernă de cărămizi ceramice, caracterizate printr-o densitate crescută datorită tehnologiei speciale.Numele acestui material primit de abilitatea sa caracteristică de a face un sunet destul de bine când a fost lovit cu un obiect metalic - tradus din "lama" germană, înseamnă "clopote pure".

Datorită atracției sale estetice, texturii unice și paletei de culori diverse, produsele sunt utilizate pentru fațadele de placare și decorarea interioară. Materia primă pentru producerea de clincher este argila specială cu proprietăți fizico-tehnice unice, arsă la o temperatură care depășește 1000 de grade până la sinterizarea maximă. În timpul acestui tratament, pe suprafață se formează o masă sticloasă, ceea ce face cărămica atrăgătoare în aspect.

Istoria spune că, pentru prima dată, blocurile de clincher au început să fie produse în mijlocul secolului al XVIII-lea în Olanda. La acea vreme, Europa a fost acoperită de un boom de construcție, care a dus la o lipsă de materiale de construcție, ca urmare, inginerii și tehnologii de atunci au fost forțați să caute noi opțiuni pentru producția de blocuri și cărămizi. Pentru prima oară produsul a fost utilizat pentru pavarea drumurilor, în ceea ce privește caracteristicile fizice și externe, arăta mai mult ca o piatră de pavaj, dar era mult mai ușor de așezat și mult mai ieftin.Toate acestea au condus la popularitatea ridicată a produsului în timpul construcției de drumuri urbane.

Începutul secolului al XIX-lea a fost marcat de un salt puternic în creșterea celor mai mari orașe europene. Carierele existente nu au putut face față ritmului de construcție și nu au putut oferi în totalitate orașului cantitatea necesară de materiale pentru construcția de clădiri noi. Acest lucru a dus la necesitatea de a căuta un material nou, care în parametrii săi operaționali ar fi foarte asemănător cu piatra naturală naturală, dar în același timp ar putea fi produsă rapid, ușor și în orice volum. Acest lucru ia determinat pe oamenii de știință să ia în considerare utilizarea clinkerului nu numai pentru drumuri ci și pentru construirea de case.

În această perioadă au început să apară mici arte, care au stăpânit eliberarea acestui material - în timp, majoritatea au devenit cele mai mari corporații care au primit un nume mondial. Mulți dintre aceștia sunt încă considerați lideri în segmentul producției de materiale de construcție. Deci, să vedem ce este o cărămidă clinker.

Acesta este un bloc de construcție, caracterizat de o rezistență sporită, o absorbție scăzută a apei și un efect decorativ excepțional.Un set de astfel de calități îl face potrivit pentru utilizarea în medii externe agresive pentru decorarea interioară și exterioară. Caramida de clincher este caracterizată printr-o formă obișnuită și seamănă cu un paralelipiped cu o suprafață aspră. Schema de culori este destul de largă - de la nuanțe de paie până la ciocolată bogată.

Datorită faptului că, în stadiul de fabricație, materialul este expus la temperaturi de până la 1.400 de grade, cărămida obține o densitate crescută, care este de 1 tonă pe centimetru pătrat. Această cărămidă este rezistentă la ciuperci, putregai, mucegai și alte microorganisme care pot distruge materialul în sine și pot crea o amenințare la adresa vieții și a sănătății umane. Producția de cărămizi de clincher este conformă cu reglementările actuale și standardele de construcție stabilite în GOST 32311.

Specificații tehnice

Caracteristicile tehnice ale cărămizii clincher datorită particularităților producției sale. Mai întâi trebuie să știți că pentru fabricarea unor astfel de produse se utilizează doar un tip special de lut, care se numește "slab". În acest scop se utilizează materiale minerale de origine magmatică.Amestecul este ars în cuptoare la o temperatură de la 1000 la 1400 de grade până la etapa de fază de sticlă - aceasta este diferența dintre blocul clincher și cel obișnuit, care este tras la 600-800 de grade.

Tehnologia unică de producție ne permite să obținem un grad înalt de rezistență, rezistență la deteriorări mecanice puternice și abraziune prelungită până la un nivel care depășește parametrul corespunzător, chiar și pentru betonul de cea mai bună calitate. Ca rezultat al expunerii la temperaturi ridicate, produsul obține o higroscopicitate specială, astfel încât coeficientul de absorbție a apei să fie de numai 8%. Pentru comparație, pentru o caramida ceramică roșie obișnuită, acest parametru se situează în intervalul 20-25%.

Să trăim în mai multe detalii cu privire la caracteristicile ciclului de producție pentru producerea cărămizilor din clincher. Pentru formarea unor astfel de blocuri se folosesc argile cu un conținut de alumină supraestimat, a cărui pondere este de 20-25%. Prezența acestor componente în multe moduri reduce viscozitatea materiei prime, prevenind astfel deformarea produsului finit la arderea lutului. Dacă în producție se folosesc materii prime cu un conținut redus de oxizi, atunci este pre-îmbogățit cu caolin.

Oxidul de fier este de asemenea prezent în lut, cota acestuia atingând aproximativ 8%, datorită căruia cărămida dobândește o culoare destul de caracteristică. În același timp, cantitatea acestor substanțe nu trebuie să fie mai mare decât normele stabilite, altfel pe suprafața blocului va apărea un strat solid care va interfera cu eliberarea dioxidului de carbon din interior, ceea ce duce la formarea de neregularități, blistere și deformări.

Materiile prime nu trebuie să conțină mai mult de 8% calciu. Dacă concentrația acestei componente este prea mare, atunci timpul de sinterizare va scădea, iar acest lucru, la rândul său, va duce la deformări grave ale produsului finit. În plus, probabilitatea apariției porilor în cavitățile interne crește, ceea ce crește rata de absorbție a apei și reduce durata de viață a cărămizii. Concentrația de oxid de magneziu în lut ar trebui să rămână la nivelul de 3-5%, dacă proporția substanței este mai mare, atunci se poate contracta lutul și se poate îndoi blocurile finite.

  Produsele clinker sunt fabricate prin două metode principale: extrudare sau extrudare. În primul caz, toate materiile prime pregătite se agită până când se obține o masă omogenă și apoi se trimite direct într-un recipient special, numit extruder.Aici, materialul este supus presiunii, iar printr-o gaură specială de turnare, lutul este presat pe un transportor sub forma unei benzi dreptunghiulare cu parametri geometrici pronunțați.

  Această bandă de volum, care se deplasează de-a lungul centurii, este turnată în blocuri separate - așa sunt create așa-numitele cărămizi brute, acestea sunt trimise spre uscare, unde umiditatea scade la 2-3%, iar apoi sunt arse. Principalul avantaj al acestei tehnologii este obținerea cărămizilor de înaltă calitate cu linii și dimensiuni geometrice pronunțate. În același timp, un astfel de ciclu de producție necesită costuri ridicate ale energiei, care, în general, sporesc costul de producție.

  Apăsarea vă permite să obțineți produse mai ieftine, deoarece reduce semnificativ costurile pentru energie. Esența metodei este că masa de lut este uscată, sfărâmată într-o pulbere, turnată în forme speciale și supusă la presiune și presiune ridicată. Blocurile finite sunt apoi livrate în camere speciale pentru finisarea uscării, unde sunt păstrate timp de aproximativ două zile când sunt încălzite la 85 de grade.Numai după aceea cărămizile sunt trimise la cuptor pentru a fi arse.

   Ca urmare a acestei tehnologii, argila este aproape complet sinterizată și, ca rezultat, se formează un bloc de clincher destul de puternic, cu proprietățile decorative necesare. Caracteristicile tehnologiei fac produsul mai durabil. Principalele proprietăți fizico-tehnice ale cărămizilor din clincher sunt:

   • rezistență mecanică - 25 MPa;
   • rata de absorbție a apei - mai mică de 6%;
   • densitatea materialelor - variaza de la 1600 la 2100 kg / mp. m;
   • rezistență la îngheț - F 300;
   • conductivitatea termică - aproximativ 1,17 W / ms;
   • rezistență la compresiune - de la 250 la 350 kg / mp. cm;
   • conductivitate termică - 1,15 V / Mk;
   • Durata de funcționare - până la 150 de ani.

   Desigur, pentru consumatorul mediu acești parametri vor spune puțin, dar pentru profesioniști sunt foarte importanți.

   Avantaje și dezavantaje

   Creșterea rezistenței la înghețuri prelungite și reducerea absorbției de apă - toate acestea determină principalul avantaj al cărămizii clincher, care constă în durata de utilizare. Să ne ocupăm mai degrabă de aceste și alte avantaje ale materialului.

   putere

   Spre deosebire de ceramica tradițională, blocul de clincher se distinge printr-un indicator mult mai mare de rezistență la încovoiere, precum și de compresie și abraziune.Puterea mărcii materialului corespunde modelului M300, astfel încât produsele de mai multe decenii își păstrează aspectul original.

   Absorbție scăzută a apei

   După ce a intrat în orice material de construcție, umiditatea are cel mai mare efect negativ asupra acestuia, distrugând structura din interior. Evident, cu cât mai puțină apă intră în structură, cu atât va fi mai durabil și mai fiabil acest material. Dintre toate tipurile de cărămizi, clincherul se distinge printr-o absorbție minimă a apei, care este în medie de 3-6%, astfel încât chiar și contactul prelungit cu mediul apos nu va duce la distrugerea și deformarea blocurilor.

   Rezistența la îngheț

   Clinker poate rezista până la 200 de cicluri de congelare și decongelare, materialul nu se prăbușește chiar și la temperaturi extrem de scăzute, astfel încât acesta poate fi utilizat în cele mai nordice regiuni ale țării noastre.

   Rezistența la uzură

   Blocurile de clincher nu își pierd proprietățile fizice și tehnice sub influența sărurilor, alcalinelor și acizilor. Ele rămân neschimbate și sub radiații UV.

   Paleta de culori

   Clădirile din cărămidă sunt disponibile într-o gamă largă de culori care pot satisface chiar și cei mai exigenți proprietari de case.În cursul producției, materia primă trece prin etapele de împușcare și rustikare, datorită cărora primește facturi exclusive.

   Protecția mediului

   Produsele clinker sunt fabricate numai din materiale naturale, chiar și nuanțe unice sunt obținute prin amestecarea diferitelor tipuri de lut. Prin urmare, produsele finite îndeplinesc toate cerințele de siguranță a mediului, nu emit substanțe toxice și nu conțin radiații.

   Să vedem ce alte probleme pot rezolva utilizarea cărămizilor din clincher în construcții. Desigur, mulți oameni au observat că fațadele clădirilor chiar noi sunt adesea acoperite cu o floare albă urâtă (eflorescență). Acest fenomen se datorează faptului că sărurile și sulfații prezenți în argilă încep să apară în timp. Acest tip de comportament este complet neobișnuit pentru un clincher, deși materialul sursă, ca oricare altul, conține toate aceste componente. Cu toate acestea, în timpul procesării acestora pur și simplu nu rămâne: sulfați și săruri sub influența temperaturilor de 1.400 de grade complet sinterizate și să înceapă să participe la topire.

   O altă problemă cu care se confruntă blocurile sunt "focurile", ele sunt asociate cu prezența sărurilor de calciu și magneziu în structura materiilor prime din lut.Aceste substanțe, mult mai devreme decât toate celelalte componente ale materiilor prime, ajung la starea topită și încep să funcționeze ca solvenți pentru toate celelalte componente. Există doar un mic "dar" - poate că acesta este doar atunci când este încălzit mai mult de 1000 de grade, iar acesta este condițiile în care cărămida de clinker este arsă.

   În producția de produse convenționale se folosește un regim de temperatură mai scăzut, deci oxizii rămân complet în blocuri, în timp ce vin în contact cu apa, încep să crească în volume, ducând la apariția defectelor de suprafață. În popor ei se mai numesc dutikami sau focuri. Totul ar fi bine dacă aceste fenomene vor înrăutăți doar aspectul, dar ele vor conduce la formarea fisurilor - ceea ce va reduce semnificativ durata de viață a structurii în ansamblu.

   Astfel de calități excepționale au condus la un cost destul de ridicat al cărămizilor din clincher, ceea ce poate fi numit principalul dezavantaj al blocurilor. Nu toți rușii pot dobândi clinker. În plus, clincherul necesită utilizarea unor compoziții speciale de lipire, amestecurile tradiționale de ciment și de var nu sunt potrivite aici. Mai este încă un minuscă în diferite loturi umbra poate diferi, deci când cumpărați materiale de construcție încercați să obțineți totul de la o singură lansare, pentru aceasta trebuie să știți exact în avans câte caramizi aveți nevoie.

   tipuri

   Variantele de material clincher prezentat astăzi explică particularitățile utilizării tuturor tipurilor de astfel de produse.

   • Placi de fațadă - este un subspeciuit separat al materialului pentru piese mici, care este folosit ca material de acoperire pentru diferite lucrări de interior în orice tip de încăperi.
   • Clinker tehnic au găsit o largă utilizare pentru decorarea căilor de grădină, precum și trotuarele, atât pe stradă, cât și în incintă. Un tip separat de astfel de materiale este pavajul clincherului - are aceeași direcție de utilizare, dar are un cost mai mare.
   • Clinker impermeabil - acest produs este achiziționat universal pentru construcția de structuri hidraulice, care funcționează în condiții de umiditate ridicată.

   Clinkerul special vă permite să realizați decorațiuni interioare și fațade ale suprafețelor cu o varietate de forme.Produsele, de regulă, aparțin categoriei de bucăți mici, prin urmare ele pot forma diferite elemente unghiulare ale suprafețelor decorative.

   Trebuie remarcat faptul că fabricarea tuturor tipurilor de clincher (pe lângă fațadă) nu este standardizată din punct de vedere juridic, prin urmare se realizează în deplină conformitate cu condițiile tehnice ale unui anumit producător. Clinker blocurile sunt produse într-o varietate de formate - de la clasic la non-tradiționale, această caracteristică vă permite să pună în aplicare orice idei de design.

   Dimensiunile standard sunt:

   • caramida de baza - 24x11.5x7.1cm;
   • singur - 25x12x6,5 cm;
   • Euro - 25x8,5x6,5 cm;
   • jumătate - 25x6,2x6,5 cm

   Pentru formularele non-standard, sunt permise abateri de la indicatorii specificați. Greutatea cărămizilor variază între 1,6 și 3,3 kg. Blocurile de clincher pot fi goale și corpulete și, în funcție de tehnologia de producție, există cărămizi realizate prin turnare manuală și cărămizi de transport.

   desen

   La alegerea materialelor faciale, gama de culori și textura cărămizilor este destul de importantă. Clădirea, mai ales dacă este o clădire rezidențială, trebuie nu numai să fie puternică și durabilă, ci și atractivă.Acesta este motivul pentru care proprietarii de case și case particulare dobândesc adesea blocuri de clinker, care vă permit să alegeți culorile și nuanțele necesare pentru ca casa să devină cu adevărat exclusivă.

   Este posibil să se enumere toate tonurile în care sunt produse aceste produse de foarte mult timp, paleta de culori are câteva duzini de nuanțe, inclusiv alb, paie, galben, maro, gri, ciocolată, roșu, maro, teracotă, violet, albastru, negru și multe altele. Cărămizile pot fi combinate unul cu altul, creând un amestec interesant de diferite culori și nuanțe, iar unii producători produc chiar cărămizi cu tranziții ușoare, de exemplu de la roșu la violet.

   Texturile pot fi, de asemenea, cele mai diverse - netede, perforate, canelate, cu dressing, "sub piatră" și așa mai departe. Destul de populare sunt cărămizile "antice" - adică în vârstă artificială. Este de remarcat că pentru a obține astfel de efecte, suprafața blocului nu este acoperită de nimic. Toate nuanțele sunt obținute prin combinarea mai multor tipuri de argile și a efectelor diferitelor regimuri de temperatură în timpul arderii.

   Domeniul de aplicare

   Cărămizile de cărămidă sunt utilizate în mod obișnuit pentru a acoperi fațadele clădirilor și structurilor de diverse scopuri, de la complexe mari de retail și de birouri până la case private mici. În ultimii ani, garniturile și gardurile din sectorul privat au fost ridicate de oriunde din aceste unități, în plus, materialul este potrivit pentru amenajarea de plinte și subsoluri, este, de asemenea, indispensabil pentru decorarea interioară. Să ne ocupăm de cele mai populare opțiuni de utilizare a clincherului.

   fațadă

   Tehnologiile moderne de construcție implică din ce în ce mai mult construcția de pereți cu trei straturi, care constau din caramida principală, stratul izolator și placarea clincherului. Acest design respectă pe deplin toate cerințele pentru construirea de clădiri rezidențiale, în timp ce această clădire arată foarte impresionantă și elegantă. O astfel de fațadă este caracterizată de rezistența la diferite daune mecanice și influențe naturale adverse, iar absorbția scăzută a apei protejează pereții de distrugerea, reproducerea ciupercilor și a sănătății mucegaiului periculoase. Este de remarcat faptul că garnitura unui astfel de material este ușor dezasamblat, astfel încât, dacă este necesar, puteți înlocui ușor și ușor stratul izolator.

   pereți

   Clinker blocurile sunt adesea recomandate pentru a fi utilizate pentru construirea de pereți, astfel încât structura devine mai solid, puternic și foarte durabil. În acest caz, suprapunerea constă din două straturi - montarea ceramicii obișnuite din ceramică sau silicat și zidărie. În acest caz, ambii pereți sunt fixați între ele folosind ancore din oțel inoxidabil sau din oțel zincat.

   Alte utilizări

   În plus fațadelor de fațadă și structurilor de perete, produsul clincher poate fi utilizat pentru a implementa o mare varietate de idei arhitecturale și de proiectare. Clinker-ul este folosit pentru a construi grătare de stradă, grătare, precum și sobe, coloane și garduri. Foarte popular a fost materialul în amenajarea trotuarelor, a căilor și a bordurilor. Datorită schemei de culori bogate, se potrivește perfect cu designul peisajului și creează accente destul de elegante în amenajarea zonelor înconjurătoare, a parcurilor și a piețelor.

   ouătoare

   Lucrările de instalare a blocurilor de clincher trebuie să fie efectuate în conformitate cu cerințele tehnologice. Primul strat este de obicei întocmit fără utilizarea unei soluții speciale.Acest lucru este necesar pentru a obține o marcare uniformă și clară a cusăturilor verticale. De obicei, lățimea lor este de aproximativ 1 cm După ce toate marcajele sunt aplicate pe fațadă, prima cusămidă orizontală, care are o lățime de aproximativ 1,5-2,5 cm, va deveni vizibilă Caramida este așezată în straturi întregi, ținând cont de media înălțime.

   Atunci când se formează găuri de ventilație în perete, este necesar să se creeze condiții pentru mișcarea liberă a aerului în partea inferioară a unei astfel de așezări. Pentru a face acest lucru, la fiecare patru rânduri trebuie să rămână o cusătură verticală nealocată. Atunci când creați fiecare strat de mortar, trebuie să vă uitați astfel încât să nu se umple cu aerul liber, în acest scop este presat în blocuri cu o mistrie. Toate straturile ulterioare trebuie așezate la mijlocul fiecărui strat. Când se termină ouarea, este necesar să se curăță mortarul din cusături de aproximativ 1,5-2 cm, pentru acest scop, de obicei, se utilizează o mistrie.

   Producatori

   Clădirile din cărbune sunt livrate țării noastre din China, Germania, Olanda, Polonia și Spania, deși în ultima vreme unii producători ruși au stăpânit producția de astfel de blocuri. De regulă, produsele exclusive pot fi achiziționate numai la comandă, dar opțiuni de buget sunt disponibile la orice magazin de hardware din fiecare oraș din Rusia.

   • Compania CRH - Acesta este unul dintre liderii mondiali în segmentul producției de cărămizi. Marca funcționează pe piață de peste 40 de ani și, sub aripa sa, uneste un număr mare de întreprinderi de producție situate în diferite țări.
   • ADW Klinker - această preocupare a vândut produsele sale pe teritoriul țării noastre timp de aproximativ 10 ani și tot acest timp și-a extins neobosit portofoliul de produse. O caracteristică distinctivă a produselor acestui brand este o gamă de culori îndrăznețe, care se realizează datorită caracteristicilor materiilor prime utilizate. Adevărul este că în producție se utilizează numai aditivi albi și minerale multicomponente, datorită cărora puteți obține aproape orice umbre dorită.
   • ADW Klinker - acest brand în ultimii ani câștigă rapid popularitate datorită calității sale cu adevărat germane. Produsele acestui producător pot fi utilizate în zonele cu cele mai severe ierni, menținând în același timp toate caracteristicile operaționale.
   • Daas Baksteen - Aceasta este o companie olandeză cu mai mult de un secol de istorie.Caramida acestui nonsens se caracterizează prin culori strălucitoare și culori frumoase. Produsele sunt realizate ca pete de vopsea sau lovituri cu perii.
   • Compania Rauf - acesta este probabil singurul producător de cărămidă clincher binecunoscut. Din păcate, producția noastră de materiale de acest tip nu este încă atât de dezvoltată ca în Europa, dar producătorii ruși au ceva de oferit consumatorului. Cărămizile din această marcă îndeplinesc toate standardele europene, însă prețul pentru acestea este mult mai mic și mai accesibil, deoarece costurile vamale, costurile de transport și alte elemente de cost considerabile nu sunt incluse în prețul de cost.
   • În opinia compatrioților noștri, compania rusă LSR sa recomandat și ei bine.

   Exemple frumoase în interior

   Unii oameni cred că caramida nu este locul în decorul interior, crezând că acesta este un material destul de "inconfortabil" - ca și cum noi ar fi pe stradă, nu acasă. În același timp, mulți vor argumenta că acesta este principalul avantaj al clincherului. Deoarece contactul de piatră rece, covorul cald confortabil cu mobilier moale și draperii curgătoare creează un stil foarte ridicat.

   Ce este caramida clinker, veți învăța din videoclipul de mai jos.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor