Procesul de injectare a cărămizilor

Injecția este unul dintre cele mai eficiente tipuri de lucrări de reparații și este utilizat pe scară largă pentru excavarea și renovarea zidăriei. Această tehnică vă permite să preveniți distrugerea suplimentară a peretelui și să puteți prelungi semnificativ durata de viață a structurii.

Cauzele și consecințele distrugerii zidăriei

Încălcarea integrității externe și interne a zidăriei are loc din mai multe motive. Cele mai frecvente dintre acestea sunt calculul incorect al sarcinii maxime admise la fundație și încălcarea tehnologiei de construcție. În plus, zidăria începe să se prăbușească cu eterogenitatea solului, absența îmbinărilor de dilatare și apariția aproape a acviferelor superioare.Ca și printre motivele contracarării notei fundației, încălcarea profunzimii procesului de înfrângere și deformare în grinzi, care rezultă din expunerea la umiditate.

Greutatea excesivă a stratului de zăpadă influențează de asemenea. Un strat gros de zăpadă exercită o presiune considerabilă asupra structurilor de susținere, ca urmare a faptului că acestea sunt slăbite și distruse. Deseori cauza începutului încălcării integrității zidăriei este scurgeri de acoperiș. Apa penetrează în interiorul zidurilor de cărămidă și are un efect dăunător asupra materialului.

Distrugerea zidăriei are loc treptat, iar stresul care apare în prima sa etapă este absolut imperceptibil pentru viziunea exterioară. Doar un profesionist, care prin apariția microfracturilor va fi capabil să recunoască începutul proceselor distructive, poate simți greșit. În timp, microcrackurile cresc, se unesc, formează o rețea și atacă cusături verticale, care, la rândul lor, amenință o încălcare gravă a integrității clădirii. Cea mai negativă consecință a unor astfel de procese este trecerea nestingherită a aerului rece în pereți, care implică înghețarea lor.

Odată cu apariția căldurii, cărămida începe să se dezghețe, rezultând că zidul devine umed și devine un mediu favorabil pentru apariția mucegaiului. În plus, învelișul decorativ începe de asemenea să se spargă și să se desprindă, iar tencuielile și plăcile ceramice să cadă. În stadiile inițiale ale distrugerii zidăriei, atunci când procesele de deformare vizibile nu sunt încă observate, pot apărea pe pereți pete de rugină. Aceasta indică procese de coroziune în curs de desfășurare pe componentele de armare sau încastrate amplasate în interiorul peretelui. Pentru a combate distrugerea zidurilor de cărămidă, precum și pentru a crește rezistența și durabilitatea acestora, utilizați metoda de injecție - injecție secvențială în zidărie a diferitelor materiale.

Esența metodei

Esența metodei este că în interiorul peretelui de cărămidă prin găurile făcute - găurile - sub presiune ridicată, servesc anumite compoziții. Injectarea amestecurilor are loc prin țevi subțiri, echipate cu agregate (injectori) și se realizează prin intermediul unor seringi sau pompe de construcție. Amestecul pătrunde în zona problemei și umple toate golurile, porii și fisurile.Ca urmare, se creează o barieră sigură în calea penetrării apei, iar procesul de distrugere se oprește.

Masa înghețată are un efect moderat de întărire și îmbunătățește proprietățile izolante ale bazelor obiectelor împământate. Metoda de injectare vă permite să evitați rearanjarea pereților principali și să prelungiți durata de viață a structurii. Pe lângă lucrările de reparații, metoda este utilizată pentru aranjarea impermeabilității în perete în timpul construcției de tuneluri subterane, instalații de depozitare cu apă potabilă, parcări subterane, bazine și canale.

Compuși de reparare

Pentru a restabili zidăria utilizați cinci amestecuri care diferă în ceea ce privește metoda de aplicare, proprietățile de performanță și scopul funcțional.

Amestecurile de micro-ciment sunt utilizate pe scară largă pentru injectare și sunt compoziții care se bazează pe clincher granulat de ciment granulat. Această compoziție ocupă toate microvoizii din interiorul peretelui și, după întărire, formează o substanță similară caracteristicilor sale de performanță cu betonul. Avantajele acestor amestecuri sunt puritatea ecologică absolută,datorită absenței în compoziția lor a impurităților toxice și toxice, ușurința de preparare a soluției și costuri reduse. În plus, amestecurile de micro-ciment sunt pe deplin compatibile cu rășini silicate și polimere, ceea ce le permite să fie utilizate pentru reparații deosebit de dificile ale rândului inferior de zidărie. Dezavantajele materialului includ un timp de întărire a soluției lungi. În unele cazuri, poate ajunge la patru ore - timpul depinde de temperatura exterioară și de consistența amestecului preparat.

Rășinile poliuretanice sunt compoziții de întărire a umezelii constând din poliuretan hidroactiv și care pot elimina efectiv scurgeri de apă. Acest lucru se datorează capacității materialului, la cel mai mic contact cu umiditatea, de a spuma instantaneu și de a forma o structură spongioasă. În funcție de intensitatea spumei, rășinile sunt împărțite în două tipuri. Primul este reprezentat de compoziții cu un singur component, care pot crește volumul original de 50 de ori. Rășinile din cel de-al doilea tip au un design bicomponent și sunt utilizate atunci când este necesar să se formeze umplere elastică cu spumare minimă, dar cu rigiditate ridicată.Astfel de compoziții sunt într-o oarecare măsură inferioare rășinilor primului tip în ceea ce privește cantitatea de spumă produsă, fiind capabile să-și mărească volumul de numai 20 de ori.

Avantajele rășinilor poliuretanice sunt aderența ridicată la majoritatea suprafețelor, capacitatea de a controla intensitatea și viteza de polimerizare, rezistența la substanțe chimice și inofensivitatea absolută pentru sănătatea umană. În plus, materialul nu se contractează și este complet rezistent la vibrații. Nu există dezavantaje speciale pentru rășinile poliuretanice. Materialul se ocupă de funcțiile atribuite acestuia și are doar un feedback pozitiv.

Epoxiile sunt amestecuri bicomponente cu vâscozitate scăzutăconstând din poliester polioli și izocianat modificat. Materialul nu conține solvenți și polimerizează în timpul zilei. Compoziția este utilizată pentru a sigila cusăturile exterioare ale fațadei, pentru a elimina fisurile, pentru a întări zidăria și pentru a restabili integritatea pereților. Avantajele rășinilor epoxidice sunt proprietăți adezive mari, fără contracție și rezistență mecanică ridicată.Printre minusurile se observă costul ridicat al materialului și o perioadă îndelungată de polimerizare completă.

Gelele de acrilat de metil sunt capabile de creșterea volumului în timpul solidificării și sunt utilizate pentru a restabili pereții de cărămidă și pentru a-și spori proprietățile de impermeabilizare. Injectarea cu acrilic se poate reînnoi în unele locuri, iar în stadiile incipiente ale distrugerii poate chiar să se scoată. Avantajele amestecului sunt aderența bună, rezistența la acizi și solvenți, capacitatea de a lucra pe suprafețe umede, fluiditatea bună și costul redus al compozițiilor. Dezavantajul este posibilitatea utilizării instrumentului doar în etapele inițiale ale distrugerii zidăriei.

Atunci când o cărămidă este prea neglijată, utilizarea acrilatului de metil va fi ineficientă.

Rășinile silicatice sunt compoziții bicomponentă care se bazează pe sticlă lichidă. Instrumentul este rezistent la deformarea forfecării și este excelent în rezistența la alcaline, săruri și acizi. Injecția cu silicat poate fi utilizată pentru a efectua reparații parțiale ale zidăriei, fără ao dezmembra. Avantajele materialului includ costul redus, solidificarea rapidă și lipsa contracției.Nu există defecte particulare în material, cu excepția procesului de instalare, care constă în două etape separate, dintre care primul necesită umplerea crăpăturilor cu sticlă lichidă, iar al doilea cu clorură de calciu.

Reparatii tehnologice

Repararea cărămizilor prin injecție începe cu pregătirea suprafeței de lucru. Îndepărtați grăsimea, ipsosul, bitumul, vopseaua de pe perete, curățați-o de murdărie și praf și măturați dacă este necesar. Crăpăturile crăpate, cu margini de rupere, trebuie să fie brodate, iar întreaga zonă trebuie umezită cu multă apă. Umezirea se face cel mai bine cu ajutorul unui pulverizator, iar în caz de absență, folosind o cârpă umedă sau un burete.

După ce apa este complet absorbită în suprafață, puteți începe să formați găuri. Acestea ar trebui să fie făcute la un unghi de 60 de grade față de suprafața peretelui la o rată de două bucăți pentru o fisură. Diametrul găurilor este de obicei de 20 mm, iar adâncimea variază de la 5 la 15 cm. La umplerea zidăriei cu soluția, distanța dintre găurile adiacente nu trebuie să depășească 15-20 cm După ce au fost create toate găurile, acestea trebuie de asemenea umezite.

Pentru a fixa în siguranță tuburile în găuri, se recomandă fixarea lor cu mortar de ciment.

Când compoziția se întărește, puteți începe să umpleți fisurile folosind o seringă pentru clădiri sau o pompă de mână. Alegerea instrumentului depinde în întregime de volumul și complexitatea lucrării. Deci, pentru a elimina fisurile mici cu ajutorul rășinilor epoxidice, nu are sens să cumpărați o pompă specială, în timp ce pentru repararea distrugerii grave a zidăriei cu ajutorul mortarelor de ciment nu se poate face fără ea. Injecția este recomandată să se desfășoare în direcția de jos în sus, trecând de la centrul zonei de lucru la margini. Apoi, după timpul necesar pentru întărirea compoziției, este necesar să scoateți cu grijă dispozitivele de fixare din găuri, să acoperiți canelurile cu mortar de ciment și să faceți finisajul.

Procesul de injectare a cărămizilor este o soluție unică la problema restaurării structurilor de prăbușire. Tachetarea vă permite să efectuați fără dezmembrare și dezasamblarea parțială a pereților lagărului, ceea ce face posibilă repararea rapidă și ieftină a acestora.

Pentru informații despre modul de injectare a zidăriei (restaurare prin injecție), consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor