Cărămizi turnate manual: caracteristici, fabricație, reguli de selecție

 Cărămizi turnate manual: caracteristici, fabricație, reguli de selecție

Cărămida realizată manual diferă de parametrii tehnici obișnuiți, precum și de culorile și textura neobișnuite. Astfel de produse sunt utilizate în principal pentru restaurări și lucrări interioare (cuptoare și șemineuri, restaurare clădiri vechi).

Caracteristici de fabricație și metode de turnare

Producția de blocuri de argilă are secretele sale. Lucrările de formare pot părea simple, dar este un proces lung și laborios, care cere stăpânului să urmeze cu precizie toate etapele lucrării.

Pentru fabricarea de lut mici, bine curățate de impurități. Este extras din depozite speciale, are culori diferite (alb, albastru, gri, rosu). Atunci când se amestecă în proporții diferite, producătorii pot obține orice nuanțe. O varietate de lut, care nu necesită aditivi suplimentari, este considerată cea mai potrivită pentru producerea cărămizilor.

Caramizile turnate manual ar trebui să fie făcute sub un magazin sau în interior. Lutul tăiat este diluat cu apă într-o stare de masă densă, care își păstrează bine forma.

Chiar înainte de începerea manuală a procesului de plasare în formularul de formare. Masa pregătită pe masă cu ajutorul firului este tăiată în bucăți. Fiecare piesă trebuie să aibă o dimensiune adecvată formularului pentru ao umple complet.

Forma de cărămidă este o cutie cu o suprafață interioară netedă. Aceste cutii sunt fabricate din lemn cu o textura densa, asa ca in acest proces nu sunt distorsionate si nu se umfla.

Înainte de a completa formularul, interiorul este acoperit cu nisip fin pentru a facilita procesul de extracție. De asemenea, nisipul ajută la obținerea efectului cărămizii în vârstă.După ardere, cărămida este scăzută de la un metru înălțime, astfel încât pe suprafață apar crăpături mici și caneluri, ceea ce întărește în continuare imitația "vechiului".

Experții recomandă tăierea lutării fasonate într-o matriță pregătită. Prin urmare, formularul este complet umplut, iar calitatea produsului finit va crește. Nu adăugați masa de lut în formă, dacă nu este suficientă. Acest lucru va reduce calitatea cărămizilor. Când forma este umplută, excesul de argilă se taie cu un cuțit sau un fir.

Apoi blocul brut este îndepărtat cu grijă din matriță și trimis să se usuce. Pentru a forma următoarea cărămidă, forma este curățată de resturile de lut și presărată din nou cu nisip. Următoarea etapă de producție este uscarea. Acest proces este necesar pentru a elimina excesul de umiditate și pregătirea pentru ardere. Blocurile brute după uscare nu trebuie să conțină mai mult de 10% umiditate. În încăperea de uscare este necesară menținerea unei temperaturi constante, trebuie să fie bine ventilată. Blocurile brute se usucă de la una la trei săptămâni, totul depinde de condițiile externe (temperatură, umiditate etc.). Umiditatea excesivă poate fi de asemenea eliminată prin suflarea blocurilor cu aer cald.

Etapa finală este frigerea într-un cuptor special. Calcinarea are loc în mai multe etape la temperaturi diferite. Mai întâi, la o temperatură de 2000 ° C, are loc încălzirea și îndepărtarea umidității reziduale. Apoi temperatura crește la 8000 ° C, începe procesul de sinterizare și formarea unei unități complete. După aceea, temperatura scade treptat. Întregul proces durează mai mult de 6 ore.

Există două metode principale de modelare în industrie:

 • din plastic;
 • semi-uscat.

În metoda plastică, blocurile brute sunt uscate înainte de ardere timp de câteva săptămâni. Dacă blocul nu este suficient de uscat, atunci se poate rupe în cuptor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, calitatea produsului finit va continua să se deterioreze în mod semnificativ.

Mulți producători accelerează procesul de uscare, încercând să evite crăparea produsului finit prin adăugarea de impurități la lut (ardezie, rumeguș, cărbune). Cu toate acestea, o cărămidă făcută cu tehnologie defectuoasă are pete întunecate pe suprafață. Aceste produse sunt substandard și cu durată scurtă de viață.

Metoda semi-uscată a început să fie folosită mult mai târziu. Se consideră mai economic atât în ​​timp, cât și în investiții.Pentru a usca argila folosită tobe speciale. Apoi, din pulbere de argilă, presele de genunchi formează cărămizi care pot fi trimise imediat pentru ardere. Această metodă permite nu numai economisirea timpului, ci și obținerea unor produse mai bune.

În turnarea manuală, cărămizile sunt produse în loturi mici. Procesul nu necesită o investiție impresionantă. În plus, tehnologia de producție la scară redusă este mai bine observată, astfel că blocurile sunt caracterizate de înaltă rezistență și durabilitate.

Diferența de la clincher

Pentru fabricarea de caramizi manual folosind un tip special de lut - Cambrian. Pentru clinker, un alt soi este mai flexibil și mai rezistent la foc. Această lut conține puțină apă legată chimic, în comparație cu alte soiuri.

Clinkerul este turnat sub presiune înaltă și calcinat la o temperatură de până la 20,000 ° C. Compoziția clincherului este var și sare, care asigură rezistență și împiedică apariția lui. Păstrarea la temperaturi înalte permite obținerea unui bloc dens fără crăpături și pori, cu o suprafață netedă și netedă.

Pereții clinkerului tolerează umiditatea și schimbările bruște ale temperaturii. O cărămidă făcută manual poate să se prăbușească atunci când temperatura scade, deci practic nu este utilizată în construcția de case. În acest caz, datorită proprietăților sale operaționale și mecanice, clincherul este considerat cel mai potrivit material.

Caramida turnata manual
caramida clinker

Pro și contra

Principalul avantaj al cărămizilor turnate manual este rezistența ridicată. Timp de câteva decenii își păstrează proprietățile și aspectul.

Alte avantaje ale cărămizilor turnate manual:

 • nu trece umezeala, se lasa uscat;
 • are rezistență la îngheț, este adecvată pentru utilizare în toate zonele climatice;
 • nu suferă deformări și crăpări;
 • are proprietăți bune de izolare termică și termică;
 • este ecologic.

Dezavantajul este prețul ridicat, care este asociat cu laboriositatea procesului și productivitatea scăzută (comparativ cu producția automatizată din fabrică).

Opțiuni de aplicare

Cărămizi turnate manual, potrivite pentru montarea piedestalului, fațadele clădirilor. Este folosit pentru proiectarea exclusivă a încăperilor, finisarea șemineelor, țevilor de fum și a altor amenajări interioare care se încălzesc.Poate fi pusă într-o deschidere de ușă sau fereastră, puteți așeza un gard, o coloană, un arc, o boltă, un foișor sau o bancă.

Cărămizile turnate manual au costat mult mai mult decât de obicei. Dar datorită proprietăților excelente de performanță, rezistenței ridicate, gamei de culori bogate și texturii neobișnuite, aceasta își justifică prețul. Mai ales o astfel de cărămidă va aprecia iubitorii de design de lux "antic".

Criterii de selecție

Atunci când alegeți, luați în considerare următoarele puncte:

 • dimensiunile trebuie selectate optim pentru a reduce cantitatea de deșeuri;
 • este important să determinați în prealabil exact culorile;
 • rezistența blocurilor trebuie aleasă ținând seama de cerințele proiectului (absorbția de umiditate recomandată este de până la 10%, clasa de rezistență la îngheț este F50).

Atunci când alegeți cărămizi de la un producător străin, trebuie să țineți cont de caracteristicile declarate de producător, precum și de condițiile climatice în care pot fi utilizate produsele. În ceea ce privește costul, ele depășesc analogii, dar parametrii vorbesc de la sine: rezistența M100-M300, rezistența la îngheț deasupra F100,absorbția de umiditate - de la 8 la 10%.

Pentru condițiile climatului nostru, produsele companiei germane Muhr, de înaltă calitate, sunt potrivite.

Avantajele brandului german:

 • o selecție largă de nuanțe, texturi;
 • clasa de rezistență ridicată la îngheț;
 • păstrarea proprietăților la umiditate ridicată și sub acțiunea razelor solare directe;
 • nici un risc de fragilitate în timpul utilizării;
 • prezența numai a materialelor inofensive.

Printre producătorii ruși se disting "Don Zori". Calitatea produselor este cel mai asemănătoare cu cea a producătorilor străini. Costul unei cărămizi de acest brand este mai mic decât prețul produselor importate din cauza utilizării materiilor prime interne. Produsele îndeplinesc standardele de calitate Qbricks.

Conform standardelor de producție, o cărămidă frontală ceramică trebuie să aibă următoarele caracteristici:

 • voiditate - nu mai mare de 48%;
 • rezistenta la compresiune - nu mai mica decat M75;
 • rezistență la îngheț - nu mai puțin de F50;
 • absorbția de umiditate - nu mai puțin de 6%, dar nu mai mult de 28%

Producatori

Piața rusă constă în principal din produse importate:

 • Wienerbeger (Austria) - una dintre cele mai importante companii care vinde jumătate din produsele sale în Rusia;
 • Nelissen (Belgia) - diferă prin faptul că produce cărămizi de culori rare, dintre care multe nu se găsesc în alte companii;
 • Lode (Letonia) - produsele au o mare selecție de culori și texturi;
 • CRH (Irlanda) - o companie care a creat pentru prima dată o cărămidă care schimbă culoarea în funcție de iluminare (pentru a realiza acest efect nu se folosesc aditivi chimici, ci o metodă specială de prăjire);
 • Klinkerwerke MUHR (Germania) utilizate în principal pentru lucrări de restaurare.

Fabrica "Kerambrok" ​​(Ucraina) a fost una dintre primele care a înființat producția de masă și a început să producă materiale lucrate manual sub denumirea de "cărămidă Ekaterinoslavsky". Fiecare copie este unică în felul său propriu, deoarece întregul proces de fabricație se face manual de meșteri.

Casa de tranzacționare Petrovsky Brick (Rusia) relativ recent a început să producă cărămizi realizate manual (începând din 2015). Blocurile de caramida sunt fabricate in format european, in conformitate cu toate cerintele. Compania își extinde constant gama de produse, se ocupă cu fabricarea de produse în funcție de parametrii individuali, are o rețea de distribuitori stabili. A intrat deja pe piețele țărilor vecine.

Citiți mai multe despre cărămizi turnate manual în videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor