Plante pentru diapozitive alpine: tipuri și numele acestora

Alpine slide este un element de design peisagistic. Această compoziție unică imită, de regulă, un peisaj montan: în centru ar trebui să se ridice un grup de pietre, terasele cu diverse plante sunt făcute pe versanții unui deal.

Are grădină de rock

Rock Garden este o modalitate simplă și unică de a recrea o parte din natura pe site-ul dvs. Dacă terenul este complet plat, grădina de rock (numită și acvariu de piatră sau grădină de piatră) îi va da un element de mișcare. În plus, balcoanele sunt locul ideal pentru a găzdui plante alpine rafinate, precum și pentru multe plante frumoase, cu creștere joasă, care altfel ar trece neobservate.

Ce plante sunt necesare?

Cele mai multe plante de gradina care sunt cele mai potrivite pentru gradina rock sunt rezistente la secetă, au nevoie de îngrășăminte puțin și rareori necesită orice tăiere. Singura sarcină dificilă este o plivire constantă, dar poate fi minimizată prin înlăturarea tuturor buruienilor perene din locul plasării grădinii propuse. Firește, tot restul de sol, turnat pe pietre, trebuie să fie și fără buruieni.

Atunci când selectați plante pentru ariile rocilor, este important să vă amintiți condițiile existente și să selectați specimenele corespunzătoare.

De exemplu, pentru aria de piatră situată într-o zonă însorită cu sol cu ​​uscare rapidă, alegeți plante care necesită soare și drenaj îmbunătățit. Dacă zona dvs. de plantare este atât de mare încât condițiile pe care se poate schimba - poate că există locuri în care solul reține mai multă umiditate - grupați plantele în consecință. Plantele care înfloresc toată vara sunt cel mai bine plantate într-un climat cald și umed, cactușii și alte suculente sunt mai potrivite pentru un climat uscat. În cele din urmă, dacă site-ul dvs. este situat la altitudine mare, puteți lua în considerare grădina clasică alpină.

Ce să plantezi?

Lista plantelor este extinsă. Este necesar să se ia în considerare numai faptul că grădinile de piatră, situate într-un climat cald, necesită unele plante și într-un climat mai rece - altele.

flori

Cel mai bine este să alegeți plante de grădină cu înflorire îndelungată. Din fericire, există o mare selecție de astfel de culori.

lavandă

Alegere naturală pentru orice grădină stâncoasă. Frunzele gri-verde contrastează perfect cu propriile sale flori, precum și cu ierburi de culoare verde închis și alte plante de grădină de rock. Plantele sunt amplasate la o distanță de 30 până la 45 cm unul de celălalt într-un loc deschis, însorit, cu sol bine drenat, ușor alcalin (pH de la 6,7 ​​la 7,3). Înainte de plantare, este necesar să adăugați nisip în sol, ceea ce este vital, deoarece lavanda nu tolerează umiditatea excesivă a solului.

Lavanda infloreste aproape toata vara; pentru a menține înflorire continuă în timpul sezonului cald, este necesar să eliminați florile decolorate. În primăvara anului, când plantele încep să crească, puteți să strângeți ușor lavanda pentru o ramificare mai bună.

Amintiți-vă că lavanda are nevoie de un drenaj bun. și o circulație bună a aerului. Nu supraîncărcați, lăsați solul să se usuce înainte de udare.În condiții de căldură și umiditate, se pot dezvolta boli fungice, iar frunzele se vor înroși. Pentru a minimiza probabilitatea unei astfel de probleme, pentru a accelera evaporarea, se toarnă baza plantei cu pietricele sau nisip. Pentru o circulație mai bună a aerului, formați planeta rar.

iris

Hardy și fără pretenții, cu culori strălucitoare, a fost folosit în grădini de piatră de mulți ani. Alegerea dintr-o varietate de opțiuni pentru soiuri și soiuri de iris, puteți extinde sezonul lor de înflorire din primăvară până la începutul verii, uneori cu înflorire repetată.

În climatul nordic, două tipuri principale de irisuri sunt bine dezvoltate: bărbat și sibir. Cu toate acestea, există nume mai puțin cunoscute care merită să crească, cum ar fi Iris reticulata, Iris pallida, Iris pumila, Iris cristata și Iris tectorum tolerant la umbra.

Irisuri cu bărbie puneți în plin soare cu mult aer. Suprapopularea sau umbrirea de alte plante pot afecta în mod nefavorabil înflorirea irisului și pot contribui la boala sa. Irisurile cresc cel mai bine în sol bogat, care a fost suplimentat cu materii organice, cum ar fi compost, gunoi de grajd sau turbă.Pământul bine drenat este important pentru a evita putrezirea rădăcinii unui rizom cărnos.

Pământul de sub irisurile barbă ar trebui să fie menținut constant ud, dar numai de la primăvară până la sfârșitul înfloririi. După înflorire, planta intră într-o perioadă de inactivitate, udarea excesivă în acest moment poate provoca putregai. Fertilizarea irisului barba ar trebui să fie la începutul primăverii. Utilizați îngrășământ azot, apoi udați planta bine. Îngrășământul se repetă când apare o tulpină de flori.

Irigi trebuie să fie aranjate cu atenție, lăsând cât mai multă lumină verde sănătoasă posibil. Nu vă fie teamă să distrugeți sau să epuizați planta, dezvoltarea acesteia anul viitor este determinată de capacitatea de a produce și de a stoca alimente în timpul sezonului curent; mai frunze galbene frunze, cu atât mai bine. După aceste înghețuri, este necesar să tăiați toate frunzele.

Irisuri siberiane Există nuanțe diferite: albastru, lavandă, alb sau galben. După înflorire (de la sfârșitul primăverii până la începutul verii) frunzele rămân atractive pe tot parcursul sezonului. Irișii siberieni cresc aproape la fel ca plantele de acoperire a solului, înlocuind buruienile. Cel mai bun loc pentru a le pune este soarele.Irișii iberici necesită umiditate constantă pe tot parcursul sezonului, cu ocazional adăpare adâncă.

Îndepărtarea florilor decolorate oprește formarea de păstăi de semințe, dar păstăile de semințe de irizii siberiene sunt atractive în sine. Pe plante individuale, acestea pot fi lăsate pentru decorarea suplimentară de toamnă și de iarnă.

Krylotychinnik

(Aethionemas sau Candytufts Persic) - planta perfecta pentru gradina de rock. Va crește în orice sol, cu excepția lutului umed și umed. Aceste plante mici, cu frunze verzi albastre-verzi, sunt extrem de atractive, chiar dacă nu au înflorit încă. Aethionema caespitosa formează un covor dens de doar 5 cm înălțime; A. grandiflora este mai înaltă, de până la 20 cm, cu capace de flori frumoase roz, foarte aromate, care rămân decorative; Aethionema cordifolium este singurul membru al acestui grup care reproduce prin autoimuntare. Toate krylotychinniki infloresc din mijlocul primăverii până la sfârșitul verii.

cepe

Nu toți iubitorii de grădini rock știu că unele tipuri de ceapă pot fi o decorare excelentă, de exemplu, Allium senescens glaumum. Acest arc are frunze plate, albastru, ca și cum ar fi răsucite într-o direcție, ceea ce îl face foarte decorativ. Înflorește vara cu flori de lavandă-roz. Alte arcuri: A. cyaneum cu flori de violet-albastru, A.moly cu flori galbene de aur și A. flavum, care înfloresc vara cu inflorescențe fermecătoare de paie.

arbuști

Pentru diapozitivele alpine, ele plantează, în principal, forme înfiorătoare de arbuști.

Cotoneaster orizontal

După cum sugerează și numele, acest arbust crește orizontal. Plantele au frunze mici, rotunjite, a căror culoare în toamnă variază de la roșu-portocaliu la maro. Florile sunt de culoare roz deschis, după înflorire dau mai târziu fructe de pădure strălucitoare. Aranjamentul ramurilor este de așa natură încât, în general, planta are aspectul unui "pom de Crăciun". Ea atinge o înălțime de 90 cm și o lățime de 2,5 m.

Aceste arbuști oferă un exemplu excelent de plante ornamentale pe tot parcursul anului. În primăvară, înfloresc cu flori roz, iar vara, frunzele verzi lucioase creează un model neobișnuit. Dar cotoneaster în toamna în detrimentul frunzelor și fructe de padure este deosebit de atractiv. Boabele roșii rămân pe ramuri pentru o lungă perioadă de timp și arată atractivă chiar și în timpul iernii. Adevărat, până la mijlocul iernii pot prezenta semne de decolorare și decolorare.

agrișă

Hardi și arbuști delicate, mereu verzi sau foioase. Unele specii sunt celebre pentru florile lor frumoase și parfumate, altele sunt mai atractive,când sunt acoperite cu fructe colorate la sfârșitul anului.

Aceste arbuști sunt capabile să crească într-o gamă largă de soluri, de la nisip până la argilă. Ei au o formă naturală, nu au nevoie de tăierea regulată. Deși unele specii pot tolera umbriri moderate, cele mai bune rezultate sunt obținute în locuri însorite. Unele specii creează garduri foarte bune, în special, B. Darwin, B. Stenofill, B. Thunberg, astfel încât acestea să poată fi folosite în țară. Formele pitic de B. Thunberg (Box Barberryu Red Pygmy) pot fi plantate într-o grădină de flori

Cei care își păstrează frunzele în timpul iernii sunt printre cele mai frumoase arbuști veșnic verzi. Darwini, o tufă dreaptă și frumoasă, are frunze mici, strălucitoare, întunecate și flori portocalii, la sfârșitul lunii aprilie și mai; fructele sunt violet închis, cu o floare albastru-gri. Un varf chilian relativ nou este B. linearifolia, care seamănă cu B. Darwinia, dar are flori mai mari de o culoare mai bogată. Există un hibrid B. Darwinii și B. linearifolia, are flori portocalii și este foarte eficient.

Castravetele roșii sunt deosebit de atractive în toamnă și iarna. B.Wilsonae - un arbust dens de 90 cm înălțime, cu ramuri spinoase și frunze mici; florile sunt galbene, iar fructele roșii de coral în toamnă sunt principala sa atracție. Soiul său Stapfiana este, de asemenea, foarte frumos în toamnă și iarna datorită fructelor sale roșii. Fructul de la Thunberg este deosebit de frumos datorită culorii bogate în stacojiu și portocaliu a frunzelor din toamnă. Varietatea atropurpurea are frunze mov; Acesta este un arbust pitic bun pentru rockeries.

Acoperire de la sol

În această calitate, sunt foarte populare diferite tipuri de hemlock (Saxifragaceae). Acestea sunt plante perene pline cu frunze verde rotunde, pe frunzele laterale inversate sunt roz cu venele albe. Specia S. umbrosa are flori roz mici pe tulpini roșii, în timp ce specia S. stolonifera are flori albe.

Goryanka (Epimedium)

O perenă subdimensionată, care este, de asemenea, adesea utilizată ca acoperire de sol în grădinile montane, formează o masă de frunze de piele cu frunze în formă de inimă. Epimedium's flori mici de ceară variază în culori de la nuanțe de alb și galben la roz și roșu.

Asarum

(Asarum caudatum) - are frunze în formă de inimă și crește bine în zone cu ceață. Umple grădinile cu un miros care amintește de ghimbir.

Creeping Sedum (Sedum)

Este una dintre cele mai versatile plante perene rezistente la secetă și care se dezvoltă ușor, care pot fi folosite ca o acoperire la sol. Cunoscuți pentru abilitatea lor de a se răspândi repede, aceste plante joase umezesc complet buruienile. Dacă nu sunt prea ude, rareori suferă de boli sau dăunători. Acestea sunt alegerea ideală pentru grădinile în climă caldă și aridă, dar, de asemenea, funcționează bine aproape peste tot - atâta timp cât acestea primesc un drenaj bun.

Cele mai multe sedumuri târâtoare preferă soarele complet, dar tolerează umbrirea parțială.

cimbru

Aromatică creștere rapidă groundcover 5-7 cm înălțime, cu frunze mici. La începutul verii, poartă flori mici, licitative, albicioase. Se poate dezvolta între pașii din calea grădinii. Creste in plin soare si sol bine drenat. Poate fi folosit pentru a umple rapid golurile dintre pietrele sau rocile pasive.

Oreganul de aur (Origanum vulgare 'Aureum')

Un alt teren rezistent și neobișnuit, care își păstrează cel mai bine culoarea aurie în vreme rece. Oreganul de aur are frunze mici rotunjite, cu o lățime de 1 până la 2 cm.Florile sale mici de lavandă sau violet apar la începutul verii și în ultima parte a verii. Combinați-l cu alte oregano sau plantați-l lângă lavandă (Lavendula spp.), Rozmarin (Rosemarinus officinalis) sau împărat cilindric (Imperata cylindrica "Red Baron") - și obțineți un covor de aur de diferite nuanțe.

Steaua albastră (Laurentia fluviatilis)

Originar din Australia, se mândrește cu flori blânde, albastre, în formă de stea, care apar în primăvară și vară între frunze mici, strălucitoare verde. Steaua albastră formează o acoperire atractivă sub copaci și între pietrele în trepte.

Reputanții Mazus

O plantă pentru un grădinar nerăbdător, Se dezvoltă foarte repede, formând un covor dens. În primăvară, mici flori asemănătoare fragmentelor dau efectul unei grădini de flori în miniatură. Albastru sau alb, cu flori galbene, se ridică la 5-7 cm deasupra frunzelor. Utilizați această perene dur, unde sunt necesare calități agresive, de exemplu, între etape sau pentru a acoperi suprafețe mari.

ierburi

Prin puterea impactului vizual, plantele rare pot fi comparate cu ierburile ornamentale. Nu confunda plantele ornamentale cu ierburi folosite pentru peluze.

Ierburile ornamentale sunt destinate cultivării, nu pentru cosit, iar majoritatea nu sunt folosite ca acoperire la sol.

Pene câine

Distribuite pe larg în grădini și foarte utile în multe feluri. Designerii folosesc aceste plante datorită formei, gamei de culori și datorită perioadei lungi de decorativitate de la începutul verii până la mijlocul iernii. Cele mai multe soiuri de iarbă de pene sunt perene, și toate preferă soarele deschis și sunt rareori găsite la umbra habitatelor naturale. Pasul de iarbă (Stipa) - iarba de cenușă. Febra mexicană (S. tenuissima) - iarbă verde lăptos verde, care crește până la 90 cm înălțime.

Țesătură de iarbă (Calamagrostis)

O altă iarbă ornamentală pentru diapozitivul alpin, care are o formă a frunzei asemănătoare cu pene, crește la aceeași înălțime cu S. Tenuissima. Soiul C. acutiflora "Karl Foerster" se distinge prin faptul că în partea superioară a tulpinilor există mici flori roz.

Această iarbă de stuf pare o operă de artă. și oferă un contrast deosebit cu arbuștii mici și plantele perene. În plus, C. "Karl Foerster" este una dintre primele plante care încep să crească în primăvară. Florile în timpul sezonului schimba culoarea, rămân pe plantă până la zăpadă. Planta se umflă cu grație în vântul lumină.Masă aterizare C. "Karl Foerster" într-o zi cu vânt arată foarte impresionant!

Albastru de ovaz (Heliptotrichon sempervirens)

Arată ca o fântână miniatură cu frunze bine ambalate, deschizând ușor în sus și îndoind vârfurile. Această iarbă adaugă un element minunat de decor grădinilor stâncoase. Patria sa este centrală și sudică a Europei, unde se află în pășuni stâncoase pe soluri calcaroase. Este cel mai potrivit pentru solul ușor și bine drenat și preferă un loc însorit. Helperotrichon sempervirens poate fi folosit ca planta separată sau ca un fel de "râu" în grădinile cu prundiș. Aceasta planta arata uimitor in orice model gri, printre levantica, artemisia si altele asemanatoare. De asemenea, este bine asociat cu alte plante ornamentale.

conifere

În grădină de rock este adesea folosit și conifere evergreen.

Pin rosu pinus mugo

Planta pitic extrem de atractivă. Aici este necesar să se clarifice faptul că coniferele pitic nu sunt neapărat mici, adesea adesea se dezvoltă lent, doar câteva centimetri pe an. Pinus mugo are ramuri bune puternice, lăstari verzi,care devin treptat maro, și coaja cenușie, care este deosebit de atractivă în lumina de iarnă sau în strălucirea apusului.

Această plantă este de interes pe tot parcursul anului.: cum se întâmplă în timpul iernii, când seamănă cu praf de zăpadă și în zilele însorite, atunci când mugurii de rășini izolează un miros minunat. Forma Pinus mugo este mai mult ca un arbore decât un copac. Această caracteristică face ca P. mugo să fie ideală pentru o grădină modernă.

Juniper "Mint Julep"

Familia de ienuperi oferă o gamă largă de arbuști subțiri, subțiri, pentru amenajarea peisajului în grădină. Acesta este un arbust veșnic verde, cu ramificații verticale dense, îmbrăcate în ace ascuțite. Florile nu sunt decorative. Fructele albastre sunt formate din primăvară până la sfârșitul iernii. Este apreciat datorită frunzelor sale verde strălucitoare și formei originale a fântânii.

schemă

Locația plantelor pe dealul alpin ar trebui să arate natural. Pentru a realiza acest lucru, contactați natura. Urmăriți terenul stâncos cu plante sălbatice care cresc pe acesta.

Faceți un plan de proiectare. Luați în considerare timpul de înflorire al plantelor, culoarea și forma lor de creștere.

Atunci când nu plantați plantele în rânduri sau coloane, evitați simetria.

Alegeți tema de design aleasă. Când te duci la grădiniță, ți se pare tentant să alegi o varietate de plante. Rezistați acestei ispite! Concesiunea față de el va duce mai degrabă la crearea unui basm, mai degrabă decât a unei singure imagini montane. În plus, un amestec de plante perene prea diversifică spațiul.

Dacă sunteți nou la crearea grădinilor montane, refuzați să achiziționați plante rare. Ele pot necesita structuri complexe pentru un drenaj bun. Drenajul este un factor decisiv pentru succesul plantelor alpine în creștere. Dacă există locuri scăzute în care apa stagnează chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, rezultatele vă pot descuraja complet. Prin urmare, începeți cu cele mai nepretențioase plante și, pe măsură ce câștigați experiență adăugați alte, mai exotice.

Rețineți că pentru plantare pot fi folosite și structuri precum pereții de piatră. Unele exemplare, de exemplu, Goryanka, sunt indispensabile pentru plantarea pereților de piatră în crăpături. Specimene de cascadă cu flori strălucitoare, cum ar fi alissum galben, sunt ideale pentru plantarea pe pereți, permițându-le să se răspândească de-a lungul peretelui.Efectul acestor plantații este de a înmuia liniile dure ale peretelui.

Exemple frumoase de peisaj

  • Pietrele mari, bine alese și poziționate corespunzător, constituie principala frumusețe a grădinii de piatră.
  • Mazur reptan umple perfect spațiul dintre pietre.
  • Cimbrul târziu de aur se dezvoltă rapid în jurul pietrelor. Frunzele sale emit un miros de lamaie, dacă le țineți de mână.
  • Plantele de gradina ideale includ răsaduri, suculente și ierburi cum ar fi oregano. Multe plante din grădina montană sunt cele care cresc din abundență în zonele muntoase.
  • Plantele de lavandă au o formă de arbust pură. Această levănțică crește cu macul de portocale într-o grădină de rock unde acestea au un drenaj bun.

Unele sfaturi interesante despre crearea unui diapozitiv alpin cu mâinile tale pot fi găsite în următorul videoclip.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor