Calico sau Poplin - ce este mai bun pentru lenjeria de pat?

 Calico sau Poplin - ce este mai bun pentru lenjeria de pat?

Textile selectate corespunzător - acest lucru este important în interior. Depinde nu numai confortul și atmosfera casei, ci și o atitudine pozitivă pentru întreaga zi. La urma urmei, să vă relaxați pe deplin și să vă bucurați de o trezire plăcută este posibilă numai într-o lenjerie de pat confortabilă. Și cele mai populare materiale pentru acest lucru sunt calico și poplin. Dar ce material este mai bun, puteți afla numai prin compararea parametrilor lor de calitate.

Caracteristici speciale

Cei mai mulți aleg produse naturale, fiind capabili să treacă aerul bine, să absoarbă transpirația, să nu provoace alergii, să nu acumuleze statică și să știe cum să mențină microclimatul corpului, să îl încălzească în frig și să răcească în căldură. Bumbacul este cea mai naturală materie primă de origine vegetală.Lana și pansamentele sunt realizate din fibrele moi și ușoare.

Țesăturile pe bază de bumbac sunt caracterizate de înaltă rezistență, performanță igienică bună și preț scăzut. Dintre acestea se obtin: cambric, calico, mahr, viscoza, jacquard, crep, microfibra, percala, chintz, flanel, poplin, ranfos, polycotton, satin. Cele mai populare astăzi sunt calico și poplin.. Este necesar să ne dăm seama ce material este preferabil pentru lenjeria de pat.

Comparația formulărilor

Calico este o țesătură naturală ecologică, realizată din fibre de bumbac. De obicei, este vorba de bumbac, dar în unele dintre soiurile sale sunt încorporate îmbinări de fibre sintetice, de exemplu: percale, supercotton (polycotton). Sintetice (nailon, nailon, viscoză, microfibră, poliester, spandex și alte fibre polimerice) nu sunt întotdeauna rele. Uneori se schimbă drastic caracteristicile materialului spre bine. Fabricul pentru lenjerie de pat care conține astfel de fibre este mai puțin încrețit, devine mai durabil și mai elastic, iar costul unui astfel de produs este redus.

Dacă există o mulțime de sintetice, materialul oprește respirația, creând un efect de seră în interiorși începe să acumuleze electricitate statică. Apropo, calico chinezesc conține până la 20% sintetice.

Poplin este de asemenea fabricat din bumbac. Deși uneori există țesături cu adaos de alte fibre. Poate fi atât fibre artificiale, cât și fibre naturale sau amestecul lor.

Prezentare generală a avantajelor și dezavantajelor

Textilele nu sunt doar un material care constă din fibre împletite. Este o combinație de astfel de calități precum textura, senzațiile tactile, culorile, puterea și prietenia cu mediul. Prin urmare, puteți alege între calico și poplin grosier, numai prin evaluarea lor în mai multe categorii.

factură

Calico are o țesătură simplă de in - este o alternanță a firelor de urzeală transversală și longitudinală, formând o cruce. Acesta este un material destul de dens, deoarece până la 140 de fire sunt aranjate în 1 cm². În funcție de valorile densității de suprafață, calico gros este de mai multe tipuri.

  • Ușoare (110 g / m²), standard (130 g / m²), confort (120 g / m²). Lenjeria de pat din aceste specii se caracterizează prin înaltă rezistență și sensibilitate redusă la contracție.
  • Suită (densitate 125 g / m²). Aceasta este o pânză subțire și delicată, caracterizată prin durabilitate ridicată, calitate și costuri ridicate.
  • GOST (142 g / m²).De obicei, din acesta coase seturile de dormit pentru copii.
  • Ranfors. Datorită densității ridicate, acest tip de calico gros este similar cu poplinul. Aici, 1 cm² conține până la 50-65 fire, în timp ce în alte soiuri există doar 42 de fire, densitatea suprafeței fiind de 120 g / m².
  • Bleached, un colorat (densitate 143 g / m²). De obicei, din aceste materiale se cuscă lenjeria de pat pentru instituțiile sociale (hoteluri, pensiuni, spitale).

Poplin are, de asemenea, o metodă simplă, dar utilizează fire de diferite grosimi. Firele longitudinale sunt mult mai subțiri decât cele transversale. Datorită acestei tehnologii pe suprafața reliefului format din pânză (cicatrice fină). În funcție de metoda de procesare, poplin poate fi: albită, multicoloră, tipărită, colorată. Densitatea variază de la 110 la 120 g / m².

Grijă îngrijită

Calico este o țesătură practică și ieftină, care nu necesită îngrijire specială. Seturi de ea poate rezista 300-350 spălări. Se recomandă spălarea acestuia la o temperatură de cel mult + 40 ° С. Este interzisă utilizarea înălbitorului, chiar dacă pulberea ar trebui să fie pentru lenjeria coloratăși produsul în sine este întors în afară. Calico, ca orice țesătură naturală, este foarte sensibil la lumină, deci nu ar trebui să fie uscat în lumina directă a soarelui.Țesătura nu se micsorează sau se întinde, dar dacă nu există adăugări sintetice în ea, este foarte încrețită. Prin urmare, este necesar să se căldească calico, dar este mai bine nu din partea din față.

Poplin este mai bine să nu se supună spălării frecvente. După 120-200 spălări, materialul va pierde aspectul prezentabil. Și înainte de a spăla lenjeria de pat este mai bine să întoarceți-o înăuntru. Spălarea trebuie să aibă o temperatură care să nu fie mai mare de + 30 ° C și să nu aibă nici un efect de înălbire. De asemenea, nu se recomandă stoarcerea puternică a produsului în timpul spălării mâinilor. Uscați mai bine în aer liber și la umbra. În ceea ce privește călcarea, poplinul este mai puțin capricios. Această țesătură este atât de moale și elastică încât nu necesită o călcare scrupuloasă și uneori materialul poate fi complet călcat.

apariție

Calico este un material cu o suprafață mată, ușor grosieră și tare. Looseness, zone vizibile de îngroșare a fibrelor și sigilii individuale dau pânzei o anumită rugozitate.

Poplin este o țesătură de relief cu strălucire caracteristică. În exterior, este mai prezentabilă, iar în moale este foarte asemănătoare cu satinul. Numele materialului vorbește de la sine. Din limba italiană, se traduce ca fiind "papală".Aceasta înseamnă că țesătura a fost numită în onoarea conducătorului lumii catolice, deoarece la un moment dat au fost cusute veșminte pentru Papa și anturajul său.

proprietăţi

Calico, ca o țesătură ecologică, are o igienă ridicată (respiră, absoarbe transpirația, nu provoacă alergii, nu se acumulează statică), ușurința, abilitatea de a mulțumi utilizatorii de mulți ani cu o rezistență excelentă și capacitatea de a menține culori luminoase.

Poplin îndeplinește, de asemenea, toate standardele europene de mediu necesare și are performanțe bune. O aparență respectabilă a materialului, în combinație cu îngrijire pretențioasă, îl face cu adevărat unic printre "frații" acestuia.

Apropo, în ultima vreme au apărut și pânze de tip poplin cu efect 3D, oferind volum imaginii imprimate.

Costul pentru

Calico a considerat pe bună dreptate alegerea minimaliștilor. Fabric din seria "ieftin și supărat". De exemplu, un set de lenjerie de unică folosință tipică tipică calico cu o densitate de 120 g / m² costă de la 1300 de ruble. Și același set de poplin costă de la 1400 de ruble. Asta înseamnă că există o diferență de preț pentru produsele fabricate din aceste materiale, dar complet imperceptibile.

opinii

Judecând după opiniile clienților, ambele țesături merită o atenție deosebită. Dispunând de caracteristici unice, merită dragostea unor utilizatori și respectul altora. Cineva dă preferință aspectului estetic al produsului, cineva caută să se înconjoare cu produse textile foarte ecologice și naturale.

Dar, în orice caz, alegerea ar trebui să aibă loc numai pe baza nevoilor, dorințelor și gusturilor personale.

În următorul videoclip veți găsi diferența dintre țesăturile de așternut.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor