Cât de des trebuie să schimb patul?

Este întotdeauna o plăcere să dormi pe patul care miroase curat. Pentru un somn plin și confortabil, trebuie acordată o atenție deosebită curățeniei sale. Cât de des aveți nevoie să schimbați hainele și cum să vă spălați hainele? Răspunde la toate întrebările din materialul nostru.

Cum se spală rufele?

În medie, fiecare dintre noi petrece în pat opt ​​ore pe zi. Acesta este timpul necesar pentru un somn plin și sănătos. Pentru ca un vis să fie plăcut și confortabil, fiecare persoană dobândește un pat confortabil, saltele de înaltă calitate, perne și pături. O atenție deosebită este acordată alegerii lenjeriei de pat.

Un set de lenjerie trebuie să fie de înaltă calitate și natural, deoarece afectează direct somnul nostru.

În ciuda faptului că, seara, o persoană are un duș sau o baie, lenjeria de pat este încă contaminată și ar trebui schimbată în mod regulat. Cum și cu ce se murdăresc foile și alte accesorii?

Problema cea mai de bază a tuturor locuințelor și apartamentelor este praful. Praful se acumulează nu numai pe mobilier și diverse obiecte, ci și pe lenjerie de pat. Desigur, este aproape imposibil să se discearnă particule de praf pe foi sau perne, dar asta nu înseamnă că nu sunt acolo. În fiecare dimineață, umplerea patului, scuturarea unei pătură sau a unei foi poate fi înlocuită, ca în coloanele de praf ale soarelui să se ridice. Praful este un alergen grav care poate dăuna corpului. Mai ales sensibil la corpul copiilor ei.

Pielea oricărei persoane contribuie la contaminarea rapidă a așternutului. Dacă o persoană este obișnuită să doarmă fără pijamale, grăsimea pielii va fi absorbită mai degrabă în foi și perne, mai ales în sezonul cald, când corpul se transpiră. Pielea tinde să fie actualizată. Și părți mici ale capacului excitat rămân în pat. Desigur, este imposibil să le vezi, deoarece sunt foarte mici. Din aceste motive, așternutul schimba culoarea, există un miros neplăcut și pete. Astfel, lenjeria contaminată poate provoca o mancarime sau o reacție alergică.

Particulele de murdărie ar putea să rămână totuși pe corp, de exemplu, dacă clătiți pur și simplu corpul cu apă, fără săpun și prosop și nu faceți baie.Dacă nu purtați papuci pe drum spre dormitor, atunci toată murdăria de pe picioare va ajunge pe lenjeria de pat și acesta este un alt motiv pentru poluarea sa.

Ventilatoare de a mânca biscuiți înainte de culcare sau de a bea cafea de dimineață în pat, poluează patul cu particule de alimente. Cât de atent nu ai mânca, micile mici pot rămâne în pat.

Dacă în casă există animale de companie, bucățile de lână și de jos vor cădea pe seturile de lenjerie. Desigur, acest lucru va afecta negativ curățenia foilor.

Toți factorii de mai sus au un impact nu numai asupra curățeniei lenjeriei, ci și asupra sănătății. Oamenii de stiinta au aratat ca exista multe microorganisme diferite in lenjeria de pat, care este aproape imposibil de scapat.

Dacă lenjeria de pat nu se schimbă în timp, situația va fi agravată, bacteria se va răspândi cu forță dublă. Toate acestea vor afecta negativ starea generală a sănătății, slăbesc sistemul imunitar și pot provoca apariția bolilor alergice.

Regularitatea optimă a schimbării kitului

Mulți se întreabă cât de des ar trebui să se schimbe așternutul acasă? Desigur, cu cât faceți mai des acest lucru, cu atât mai bine pentru dvs.Schimbarea în timp util a lenjeriei de pat va fi capabilă să promoveze un somn confortabil și plin. În cinci sau șase zile, țesătura este ușor înfundată cu particule de praf și se oprește "respirația".

Ca urmare, o persoană poate simți disconfort în timpul somnului, transpirație mai des și mai abundent. Lenjeria contaminată afectează negativ nu numai starea generală a sănătății, ci și sănătatea pielii. După somn, erupții, iritații și așa mai departe pot apărea pe o astfel de lenjerie.

Datorită poluării setului, un somn complet este întrerupt, persoana se va simți obosită și iritată dimineața.

Pentru adulți

Persoanele adulte ar trebui să își schimbe patul o dată pe săptămână. Aceasta este dacă persoana este complet sănătoasă. În cazul în care pacientul este în casă, care este în mod constant în pat, atunci kit-ul ar trebui să fie schimbat la fiecare două zile. Dacă vărsați ceva pe o foaie sau pe rufe apare o pată, atunci întregul set trebuie schimbat imediat.

Având în vedere faptul că foaia și perna se murdăresc mult mai repede decât capacul duvetului, acesta poate fi schimbat la fiecare zece sau paisprezece zile.

Apropo, frecvența schimbării lenjeriei depinde de sezon. De exemplu, în sezonul fierbinte, când corpul se transpiră foarte mult, puteți schimba seturile la fiecare două sau trei zile, altfel apare un miros greu și neplăcut.În plus, în vara și primăvara, ferestrele din casă sunt deschise de cele mai multe ori. Prin urmare, o mulțime de praf și murdărie intră în cameră. În timpul iernii, puteți schimba hainele la fiecare zece zile.

Pentru copii

Corpul copilului este foarte diferit de cel al unui adult. Din acest motiv, există anumite standarde și linii directoare pentru cât de des să schimbați hainele în patul copiilor.

Bebelușii sub vârsta de un an sunt sfătuiți să schimbe setul de lenjerie la fiecare cinci zile. Desigur, în cazul în care nou-născutul fure foaia, atunci trebuie să schimbați imediat. Același lucru este valabil și pentru lenjeria de pat de copii preșcolari.

Copiii cu vârsta de șapte ani și mai în vârstă trebuie să schimbe seturile de paturi o dată pe săptămână. În acest caz, în cazul în care copilul este bolnav, atunci schimbarea trebuie efectuată în fiecare zi.

Când un copil este bolnav, are febră și într-un vis el transpiră mult, perna și foaia trebuie schimbată de fiecare dată după ce doarme. Copilul trebuie să doarmă în haine curate și uscate.

Adolescenții, având în vedere schimbările legate de vârstă, ar trebui să-și schimbe așternutul la fiecare cinci până la șase zile. În plus față de nevoia părinților de a schimba așternuturile pe paturile copiilor lor în timp util, trebuie monitorizată igiena personală a copiilor. Copiii merg adesea în pat fără să facă duș sau să-și spele fața.Toate acestea vor afecta negativ sănătatea, imunitatea și curățenia lenjeriei.

Reguli de spalare

Pentru ca toate seturile de paturi să fie în stare perfectă, trebuie să fie spălate în mod corespunzător. Există câteva subtilități pe care fiecare gazdă trebuie să le cunoască.

 • Înainte de a începe spălarea, asigurați-vă că ați examinat compoziția țesăturii și recomandările pentru spălarea setului. Toate caracteristicile țesăturii, compoziția și metoda de spălare ar trebui să fie indicate pe o etichetă specială sau pe o etichetă de lenjerie de pat. Fiecare țesătură necesită o abordare individuală în sine și acest lucru trebuie luat în considerare.
 • În cazul în care un set de lenjerie este fabricat în întregime din bumbac sau lenjerie, acesta trebuie spălat la o temperatură de cel mult 60 de grade.
 • Seturile de culori nu trebuie spălate la temperaturi prea ridicate, ci vor afecta negativ calitatea produselor. Mai bine să se limiteze la 40 de grade. În plus, pentru astfel de truse este cel mai bine să se utilizeze detergenți speciali care nu conțin agenți de albire activi. Astfel de recomandări vă vor ajuta să păstrați culoarea originală a kitului mult timp.
 • Pentru ca țesăturile de alb să nu-și piardă aspectul,se recomandă adăugarea unui pic de înălbitor în timpul fiecărei spălări. Bleach, care conține clor, este excelent pentru țesături albe. Un astfel de instrument nu numai că întoarce albul, ci ajută și la distrugerea organismelor dăunătoare.
 • Produsele fabricate din țesături precum mătase trebuie să fie spălate într-un mod special. Setul de mătase poate fi reîncărcat numai cu ajutorul modului delicat de spălare. Este mai bine să opriți rotația, deoarece acest lucru strică fibrele de țesături obraznice. În plus, merită să ne amintim că produsele de mătase nu rezistă spălării repetate, așadar aceste seturi ar trebui utilizate mai rar.
 • În cazul în care rufele sunt foarte murdare, atunci este mai bine să-l umeziți mai întâi și numai atunci să începeți spălarea.
 • Cuverturile și capacele de pernă se recomandă să fie spălate din partea greșită.
 • După ce ați achiziționat un nou set de lenjerie de pat, atunci înainte de ao face, asigurați-vă că ați spălat-o în modul recomandat. Înainte de a vinde țesătura este impregnată cu agenți speciali care pot provoca iritații sau reacții alergice.
 • Spălarea spălată nu trebuie lăsată multă vreme în bazin sau în tamburul mașinii de spălat. Ar trebui uscat imediat.În acest caz, dacă lăsați-o cel puțin o oră sau două în forma umedă, deformată, atunci foile și perna vor începe să se întindă. Ca urmare, va apărea un miros neplăcut, fibrele țesăturii vor începe să se deterioreze. Atunci când nu există un uscător de rufe separat în casă, îl puteți atârna pe uscătoare specială din metal. Se recomandă să se usuce hainele acasă, deoarece este acoperită cu particule de praf imperceptibile pe stradă.
 • Este posibil să se usuce haine pe stradă, în aer liber, în cazul în care locuiți în afara orașului sau într-o casă privată. Este deosebit de bine să îmbrăcați hainele după ploaie, când practic nu există praf în aer.
 • Culoarea și produsele luminoase nu sunt recomandate să se lase în lumina directă a soarelui, deoarece țesătura va deveni mai mult decolorată și urâtă.
 • După ce întregul set se usucă, trebuie să firiți toate așternuturile și să le dați ușor pe un raft curat în dulapul de lenjerie.
 • Pentru a face ca îmbrăcămintea să fie mai ușor de călcat și nu mai sunt zbârcituri sau pliuri, trebuie să începeți călcarea în timp ce este încă puțin udă.
 • Dacă lenjeria de pat are o culoare strălucitoare sau are broderie pe ea, un astfel de produs trebuie să fie călcat exclusiv din partea greșită.Această metodă de călcare vă va permite să mențineți saturația culorilor pentru o lungă perioadă de timp.

Metoda de spălare a hainelor - în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor