Dimensiuni de foi duble

Confortul în timpul somnului depinde în mod semnificativ de calitatea și alegerea corectă a lenjeriei de pat. Nu e de mirare că oamenii spun "cum să dormi - așa să dormi". În prezent, piața rusă este reprezentată de cea mai largă gamă de produse de la producătorii din diferite țări ale lumii, fiecare dintre ele având propriile standarde dimensionale. Prin urmare, pentru a nu fi confundat cu alegerea, merită luată în considerare dimensiunile standard ale foilor duble care sunt comune în zilele noastre.

Standarde de dimensiune

În prezent, toate produsele de pe piață pot fi împărțite în trei grupe mari pe țări de origine:

 • bunuri de firme interne;
 • produse din țările UE;
 • Paturi asiatice.

În același timp, bunurile din primul grup sunt standardizate în conformitate cu standardele adoptate în Federația Rusă, bunurile din Europa respectă reglementările UE, iar lenjeria asiatică poate îndeplini atât standardele ruse, cât și standardele europene.Mărfurile din Turcia se disting, care adesea corespund propriilor standarde.

rusă

Dimensiunile lenjeriei de pat eliberate în Rusia, Belarus, Tadjikistan și în alte țări din fosta URSS sunt reglementate de GOST 31307-2005 introdus în 2007. Potrivit acestui document, un pat dublu este considerat a fi un pat cu o lățime mai mare de 140 cm. Dimensiunea minimă a unei foi de pat dublu în document este de 180x210 cm, iar acest formular va avea majoritatea foilor produse în țările de mai sus, marcate ca paturi duble. Alte foi duble permise de GOST:

 • 210x230 cm;
 • 220x215 cm;
 • 240x260 cm;
 • 220x220 cm

Aceste tipuri de lenjerie sunt mai exotice, dar sunt încă pe rafturile magazinelor. Prin urmare, chiar dacă rufele sunt fabricate în conformitate cu GOST, merită să găsiți dimensiunile specifice pe ambalaj. Din fericire, același GOST obligă direct producătorii să indice mărimea produsului.

Uneori este respectat standardul rusesc pentru mărfurile produse în China și Germania.

european

În Europa, există imediat mai multe dimensiuni diferite de pat dublu standard:

 • Twin, dimensiunea tipică a foii în care este de 183x274 cm;
 • Rege, pentru care foaia de obicei are un format de 274x297 cm;
 • Regina cu o dimensiune de 305x320 cm;
 • Double / Full, în care foile sunt caracterizate prin dimensiuni 229x274 cm;
 • Ocazional, denumirea cu 2 paturi, ale cărei dimensiuni sunt identice cu formatul Twin.

Este ușor de văzut că foile duble sunt cele mai apropiate de standardul rusesc pentru lenjeria dublă. În general, lenjeria europeană este semnificativ mai mare, ceea ce înseamnă că posesorii paturilor mari și non-standard pot să o achiziționeze cu ușurință.

Uneori, astfel de seturi în loc de foi clasice sunt completate cu o opțiune pe o bandă elastică care vă permite să fixați în siguranță lenjeria de pe saltea. Dimensiunile standard ale acestui element diferă de cele clasice:

 • pentru Twin, dimensiunile foilor pe o bandă elastică sunt de 90x190 cm;
 • pentru King, acest element are un format de 150x200 cm;
 • în cazul standardului Queen, dimensiunea este de 180x200 cm;
 • Setul Double / Full corespunde dimensiunilor 140x190 cm.

Merită să fiți atenți că este mult mai dificil să personalizați lenjeria pe o bandă elastică la saltele și paturi non-standard decât de obicei.

În plus față de desemnarea dimensiunii, există și alte mărci importante pe seturile europene:

 • Placile montate indică prezența în setul de foi pe elastic;
 • Înălțimea montată se referă la un tip special de foaie pe o bandă elastică care are un breton special care coboară pe podea.

Toate dimensiunile specificate sunt strict respectate de aproape toți producătorii din Europa continentală, inclusiv Italia, Franța și Polonia. Numai produsele germane, după cum sa menționat mai sus, pot uneori să corespundă GOST-ului rus și nu reglementărilor UE.

Opțiunea de familie

Lenjeria marcată pe piața rusă ca "familie" este de obicei fabricată în Turcia. Dimensiunile standard ale foilor sunt:

 • 229x274 cm;
 • 220x250 cm;
 • 240x260 cm

Este ușor de observat că unele dintre aceste formate corespund celor specificate în GOST, iar unele dintre ele diferă semnificativ de acestea. Paturile de familie "familiale" din Turcia sunt de dimensiuni medii între europene și rusești, fiind, prin urmare, potrivite în principal pentru paturi și saltele standard.

Cum sa alegi?

Alegerea unei foi, în orice caz, trebuie să se bazeze pe dimensiunea saltelei pe care o aveți. În acest caz, se aplică regula: "mai bine este mai mult decât puțin", deoarece această spălătorie ar trebui să acopere complet salteaua și nimic nu vă împiedică să eliminați excesul sub ea.Prin urmare, este necesar să alegeți dimensiunile bazate pe calculul minim "lățimea saltelei + înălțimea dublă, lungimea saltelei + înălțimea". Deci, dacă mărimea saltelei dvs. este de 120 x 180 x 20 cm (lățime, lungime, înălțime), atunci dimensiunea minimă a acesteia va fi 160x200 cm (120 + 20 + 20 = 160 și 180 + 20 = 200). În consecință, pentru o saltea dublă standard de 140x200x20 cm, dimensiunile unei foi adecvate vor fi de 180x200 cm.

Rețineți că seturile de bumbac, precum și lenjeria de corp din țesături de bumbac, cum ar fi satin și calico, se pot micșora considerabil după spălare, în special în cazul încălcării temperaturii. Acest fapt trebuie luat în considerare atunci când alegeți un pat: nu este necesar să luați un set de astfel de țesături care se potrivește chiar lângă salteaua dumneavoastră.

Despre care sunt dimensiunile de coli duble, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor