Echipamente pentru baie

În amenajarea băii și a camerei de zi ca întreg, puțini oameni acordă atenția cuvenită corpurilor de iluminat și conceptelor de iluminare. Dar are o influență puternică asupra spațiului interior și asupra funcționalității acestuia. Iluminatul poate ridica interiorul, aduce o poftă de mâncare, poate lucra cu percepția vizuală a dimensiunilor mobilierului sau a spațiului.

Elementele de iluminat

Momentul în care baia a fost folosită numai pentru scopul propus, a dispărut. Astăzi, este plină cu un număr mare de elemente suplimentare cerute de proprietar: un duș, o baie, o chiuvetă, o mașină de spălat, un uscător de haine, tot felul de spații pentru depozitarea obiectelor personale și a produselor chimice de uz casnic, oglinzi și multe altele.

Cu toate acestea, pe lângă scopul principal,proprietarul are nevoie de confort și de organizarea unei zone de relaxare, ceea ce îi va permite să se relaxeze cât mai mult posibil după o muncă grea.

Atunci când dezvoltați un plan de iluminare în baie, este important să luați în considerare un număr mare de factori: trebuie să faceți interiorul elegant, funcțional și sigur.

Caracteristica principală a acestei încăperi este lipsa de lumină naturală, deoarece într-o mai mare măsură aspectul acestei zone nu prevede deschideri de ferestre sau proprietarul preferă să le prindă. Cu toate acestea, indiferent de prezența sau absența unei ferestre, iluminatul, conform recomandărilor specialiștilor, ar trebui să fie la fel de strălucitor și neiritant pentru ochi cât mai aproape de lumina zilei.

În plus față de spectrul luminos, este important să se țină seama de siguranța tehnică și operațională a aparatelor electrice, precum și de amplasarea corectă a corpurilor de iluminat. Pentru ca conceptul de lumină să respecte standardele de siguranță, este suficient să instalați lămpile în mai multe zone, precum și să alegeți dispozitivul potrivit și lampa potrivită pentru acesta.

Specialiștii și designerii au dezvoltat un sistem de iluminare cu trei niveluri în baie.Principiul organizării sale este destul de simplu - o baie din punct de vedere vizual. Orice interior de baie poate fi distins prin încorporarea lămpilor în mobilier și chiar prin structura podelei.

 • top - un candelabru din centrul pânzei, o combinație de spoturi de lumină sau obiecte de iluminat încorporate în tavanul întins;
 • medie (al doilea nume este "muncitor") - este o lampă suspendată pentru oglinzi cu dulapuri, precum și lămpi pentru toaletă, duș sau baie;
 • inferior - iluminat decorativ.

Opțiuni de iluminare

Unde, cum și câte lămpi trebuie să aranjeze pentru a atinge culoarea dorită, depinde în întregime de planificarea băii. În general, lămpile pot fi împărțite în mai multe grupuri în funcție de diferite criterii.

După tipul și forma structurii:

 • construit în;
 • exterior.

După zona de instalare:

 • plafon;
 • montat pe perete;
 • podea

Prin funcționalitate:

 • decorative;
 • de lucru;
 • împrăștiere;
 • combinate.

În funcție de tipul aranjamentului, dispozitivele de iluminat sunt clasificate în:

 • Luminile de iluminare - Iluminat de tavan și perete, care poate fi montat într-un perete, plafon sau suspendat pe ele. În băile de dimensiuni mici, una sau două surse vor fi suficiente, în timp ce în camerele generale vor avea nevoie de mai mult. Într-o cameră cu un tavan întins, proprietarul nu poate fi limitat doar la lămpile suspendate, dar poate diversifica conceptul de iluminare cu o lumină punctuală.
 • Iluminarea de fund - iluminatul exterior, care este considerat decorativ. Astfel de dispozitive nu oferă multă lumină, dar pot crea o atmosferă unică de confort în baie. Pentru această zonă este mai bine să se utilizeze structuri durabile și hermetice care sunt construite în podea.
 • Iluminat decorativ - decorarea unei băi de orice nivel, utilizată în băi mici sau în camere întregi, mai ales dacă acestea sunt echipate cu plafoane suspendate și elemente arhitecturale (de exemplu, podiumuri, nișe). Orice interior de baie poate fi distins prin încorporarea lămpilor în mobilier și chiar prin structura podelei.

Dimensiuni și forme

Geometria, dimensiunile dispozitivelor de iluminat, precum și tipul lor de construcție au o contribuție semnificativă la conceptul de spațiu de iluminat.Corpurile de iluminat din gama lor de modele se disting prin varietatea de modele pentru proiectarea și tipul de instalare.

Ele pot fi împărțite în patru grupe principale:

 • montat pe perete - desenul este atașat de perete pe suport sau încorporat în acesta (plafonul unei astfel de lămpi poate fi de orice formă, dimensiune și design);
 • fals - cele mai comune soiuri care pot fi montate în perete sau suspendate (tavanul poate fi rotund, pătrat, umplut sub formă de flori, castron);
 • tabel - o tehnică de proiectare rară, datorită variației înguste a amplasamentului, poate fi plasată numai pe un dulap, dulap sau raft, care nu are sarcini speciale în interior;
 • podea - lampa este încorporată în podea, de cele mai multe ori are forma unui cerc sau a unui pătrat cu un diametru de cel mult 5-8 cm.

Prin proiectare, lămpile de baie sunt clasificate în:

 • candelabre - modele de tablete cu baldachin, strânse la tavan sau soiuri pe paranteze, lanțuri;
 • întăritură - lumini de perete;
 • lampa de podea - dispozitive de iluminat de podea;
 • spoturi luminoase - dispozitive de iluminat încorporate în tavanul suspendat, inclusiv un mecanism de rotire pentru reglarea direcției luminii;
 • pete - Sisteme de suspensie cu mai multe corpuri de iluminat pe tija, echipate cu un mecanism de rotire.

Culori și design

Designul designului corpului de iluminat este selectat conform mai multor reguli:

În primul rând, ceea ce va fi dimensiunea, forma, designul tavanului și structura suspendată (dacă este disponibilă) depinde de înălțimea plafoanelor și de dimensiunile camerei. Totul este simplu aici - pentru plafoanele mici, structurile suspendate sunt complet inadecvate, în timp ce iluminatul spot va fi o mare plus.

Designul și tipul de model depind de designul camerei. Formele mai simple și concise sunt potrivite pentru stilurile moderne, cum ar fi techno sau loft, pentru lămpi de plafon clasic sau retro, complicate, cu fante și cu brațe, și sconturi.

Decorarea camerei are o mare influență asupra designului lămpilor: cu cât este mai complicat decorul, cu atât mai multe forme curbate pot fi permise în designul luminii, în timp ce un simplu interior de baie este mai bine echipat cu lămpi concise cu un minim de decorațiuni.

Piața mobilă are o varietate mare de corpuri de iluminat pentru baie.Paleta lor de culori este întreaga gamă a roții de culoare, deci înainte de a cumpăra este suficientă doar pentru a determina scara și nuanța. Pentru a face acest lucru, este necesar să urmați recomandările designerilor - pentru a selecta culoarea candelabru, trebuie mai întâi să analizați schema de culori a interiorului.

Principiul opoziției funcționează aici: cu cât este mai bogat interiorul, cu atât este mai simplu lampa și viceversa.

stiluri

Designurile interioare au un număr mare de zone diferite, fiecare având propriile caracteristici, dar în același timp poate fi clasificat în stiluri moderne și clasice.

clasic - Acestea sunt forme elegante, produse de lux fabricate din bronz, sconturi și candelabre, articole de fasonat porțelan sau cristal de lux și articole de forjat. Pentru o baie mică este dificil să alegeți un stil clasic: nu trebuie să uităm că clasicul este un grup prea general. Acesta include direcții precum:

 • Empire;
 • baroc;
 • rococo;
 • de epocă;
 • Provence.

Stiluri moderne - exact opusul clasicului:

 • baie în stil modern completează perfect lămpile la modă, de perete, de forme netede, cu mai multe nuanțe sub formă de bile, cilindri sau boluri.
 • Tehnologie înaltă înseamnă produse metalice sau cromate cu nuanțe de sticlă sub formă de cilindru lung sau altă formă cilindrică. Spoturile și iluminatul de podea sunt, de asemenea, ideale pentru acest stil.
 • Ceva între clasic și modern - stil de țară. Este dificil să creați o baie în această direcție, deoarece canoanele sale principale sunt utilizarea materialelor naturale cum ar fi lemnul și textilele. Dar modul de ieșire din acest lucru este după cum urmează: decorarea metalului pentru materialele naturale sau aderarea la culori în verde, bej și alte culori ale naturii este permisă.

Care lampă este mai bună?

Pentru fiecare cameră, alegerea opțiunilor de iluminare va fi diferită: alegerea afectează designul băii și tipul locației dispozitivului. Prin urmare, este foarte ușor să determinați care dintre lămpi este cea mai bună - este imposibilă. Cu toate acestea, puteți stabili ce caracteristici ar trebui să aibă acest dispozitiv.

Principalii indicatori ai unei lămpi bune includ:

 • ergonomie;
 • consumul energetic rațional;
 • abilitatea de a furniza tensiune statică în rețea;
 • capacitatea de a furniza iluminat de înaltă calitate;
 • ușurința de îngrijire și funcționare;
 • producerea de materiale ecologice și fiabile;
 • Armonie combinată cu designul camerei.

Nu este surprinzător faptul că iluminatul pentru băi diferite are propriile caracteristici. Lămpile de podea obișnuite, lămpile de plafon și alte tipuri de lămpi tradiționale, care se găsesc adesea într-un dormitor sau în camera de zi, sunt complet nepotrivite pentru a fi amplasate într-o baie. Și nu este vorba numai de designul sau de tipul plafonului: punctul este că un număr mare dintre aceste lămpi sunt echipate cu lămpi cu incandescență (LON), care, la rândul lor, nu sunt acceptabile pentru această zonă din motive de siguranță.

Cea mai bună soluție pentru baie ar fi lămpile cu cartușe cu descărcare de gaz de joasă tensiune sau cu lămpi cu LED. În plus față de viața mare, ele sunt lămpi economice, oferă lumină naturală, familiar și plăcut pentru ochi.

Acest lucru nu înseamnă că numai aceste două tipuri de lămpi pot fi plasate în baie. În plus, există încă un număr mare de dispozitive, fiecare dintre ele având dezavantaje și avantaje:

 • lămpi decorative - în conformitate cu principiul acțiunii sunt asemănătoare cu LON, au o formă neobișnuită, asemănătoare cu o lumânare, sunt folosite în interiorul clasic sub formă de sconturi și lămpi de perete;
 • lămpi cu pictură - unul dintre tipurile de decor LON, lampa este vopsită într-o anumită culoare și astfel asigură o iluminare uniformă prin spectrul culorii selectate;
 • lămpi reflectorizante - lampa este parțial acoperită cu un compus reflectorizant, care dirijează lumina în zona dorită;
 • lămpi fluorescente - becurile, ale căror principiu de acțiune este semnificativ diferit de LON, au o temperatură scăzută de încălzire și sunt, de asemenea, capabile să furnizeze iluminarea difuză a spectrului de zi.

În general, toate tipurile de lămpi sunt disponibile pentru instalarea în baie. Totul depinde de standardele de siguranță, care sunt afectate de aspectul, dorințele proprietarului și preferințele acestuia.

Cum sa alegi si unde sa plasezi?

Atunci când alegeți elementele de iluminat pentru o baie, este important să fiți ghidați de sfatul specialiștilor și să luați în considerare aspecte precum:

 • tipul de iluminat selectat;
 • siguranța în exploatare;
 • puterea lămpii;
 • calitatea produselor;
 • funcționalitate;
 • design de performanță;
 • amenajarea camerei.

Numai un aranjament planificat în mod corespunzător al tuturor corpurilor de iluminat creează un concept de înaltă calitate de iluminare a întregului spațiu.

Sistemul de iluminare pe trei niveluri este standard, cu ajutorul elementelor auxiliare, în plus față de lumina de plafon, pentru a evidenția zonele dorite.

Este important să se țină cont de faptul că iluminatul este uniform și nu creează strălucire pe suprafețele oglinzilor și plăcilor. Funcțional, baie este împărțită în mai multe zone, fiecare dintre care este de dorit să furnizeze un dispozitiv de iluminat, precum și să ofere propriul comutator (de exemplu, pe carcasă). Acest lucru vă va permite să controlați iluminatul și să utilizați numai dispozitivele necesare, fără a cheltui energie pe toate odată.

Un alt aspect important este calculul consumului de energie. Nu este nimic dificil - cu cât mai multe lămpi, cu atât mai puțin ar trebui să fie puterea lor. Acești indicatori sunt măsurați în lumeni, care, conform standardului pe metru pătrat, trebuie să fie de cel puțin 150. Este necesar să se țină cont: cu cât este mai întunecată interiorul, cu atât mai multă lumină este necesară și, prin urmare, trebuie să existe mai multe lumeni.

La fiecare nivel al conceptului de lumină are propriile standarde pentru puterea admisă a lămpilor în lămpi.Astfel, în zona instalațiilor sanitare, valoarea admisă este de 12 wați. Sub tavanul din zona unde lampa va primi apă - 24 de wați. În zonele rămase, valoarea este determinată de proprietar în mod individual.

Există mai multe zone care trebuie să fie prevăzute cu lumină. Această întrebare este strict individuală pentru fiecare proprietar. Dar, în general, experții identifică mai multe domenii principale:

 • zona cu chiuveta si oglinda;
 • zonă de baie sau duș;
 • spațiu suplimentar pentru depozitare sau spălare.

În plus, puteți echipa benzi LED pentru mobilier și instalații sanitare, creând astfel un iluminat decorativ.

Pentru a crea zonare ușoară, puteți folosi sfatul specialiștilor. Acest lucru va ajuta la evitarea unor greșeli minore și la crearea unui concept de iluminare competent pentru baie.

Spațiul de spălare

Aranjarea lămpilor într-o zonă cu suprafețe oglindă fără a crea strălucire și umbre este destul de dificilă, dar este posibilă dacă:

 • selectați lămpile cu cel mai natural spectru de lumină;
 • nu plasați dispozitivele luminoase sub oglindă;
 • Utilizați nuanțe de culori neutre cu finisaj mat sau alb.

Nu trebuie să așezați lampa direct deasupra oglinzii: distorsionează reflexia. Este mai profitabil să așezați dispozitivele pe părțile laterale ale suprafeței oglinzii, fie la același nivel, fie mai mult. Cu acest aranjament de lămpi, întreaga față este luminată uniform.

Zonă de scăldat

Sarcina acestei zone luminoase este de a crea atmosfera cea mai confortabilă și relaxantă, spre deosebire de zona cu chiuveta, astfel de iluminare este mai decorativă decât funcțională.

Există multe opțiuni pentru crearea conceptului de lumină al acestei zone, de la cele mai simple (de exemplu, o lampă de perete suplimentară) la cele mai complexe (crearea de iluminare de fund în baie).

siguranță

În baie, ca și în nici o altă cameră, există riscul unor situații care pun în pericol viața, care implică închideri și incendii.

Prin urmare, atunci când alegeți lămpi și le instalați, este recomandat, în primul rând, să țineți cont de factorii operaționali, și nu de stilul sau designul.

Pentru a crea un concept de lumină sigură, este important să urmați recomandările specialiștilor, luându-le chiar ca reguli, nu ca sfaturi:

 • pentru a dezvolta un plan de iluminare este necesar doar cu electricieni,care sunt profesioniști în afacerea lor;
 • Instalați în baie nu poate fi decât iluminat impermeabil;
 • Elementele metalice ale corpului de iluminat trebuie acoperite cu un compus anticoroziv;
 • puterea corpurilor de iluminat care intră în contact cu apa (de exemplu, situată într-o cadă sau în duș) nu trebuie să depășească 12 wați;
 • nu se recomandă instalarea aparatelor în baie cu nuanțe deschise care să permită accesul facil la lampă;
 • trebuie să aveți grijă să minimalizați contactul direct al picăturilor de apă cu luminile de perete și plafon;
 • este de dorit să se utilizeze dispozitive cu un panou de plastic;
 • cablurile de extensie și teuurile nu trebuie plasate în baie: dacă este o lampă de perete cu o priză, atunci lampa trebuie să fie la îndemâna directă a apei.

Producatori

Doar un număr mic de cumpărători sunt ghidați de recenzii și atrage atenția asupra țării de origine a dispozitivului de iluminat, și chiar mai mult citește recenzii. Desigur, atunci când cumpărăm o lampă, există mai mulți factori importanți care influențează alegerea, dar, totuși, există un anumit număr de producători care produc produse de calitate.Acestea includ:

Firmele străine

Produsele importate sunt în special renumite pentru calitatea lor ridicată, varietate a gamei de modele, dar în același timp, costul lor este destul de ridicat, mai ales când vine vorba de lămpi de designer:

 • Marksloyd Massive (Belgia);
 • Taobao (China);
 • Arte Lamp (Italia);
 • Helios (Spania);
 • Citilux (Danemarca);
 • Eglo (Australia).

Companiile interne

Producția de dispozitive de iluminat în Rusia nu a atins încă înălțimile și standardele pentru care producătorii străini sunt atât de renumiți, dar în fiecare zi brandurile ruse ajung din ce în ce mai rapid la nivel mondial, modernizând și îmbunătățind tehnologiile de producție. Cele mai bune sunt:

 • Stea stelară;
 • "Tehnologii ușoare";
 • Atom Light;
 • „Ledel2;
 • "Feron";
 • "Quantum-electro".

Lămpi frumoase din interior

 • Baia spațioasă este decorată în tonuri de cafea liniștite și dotată cu lămpi italiene Scavolini.
 • Conceptul original multi-nivel de iluminat în baie în tonuri de bej crează o zonă pronunțată de scăldat.
 • Designul original al candelabruului metalic cascadă creează o atmosferă magică în baie.
 • Una dintre cele mai populare soluții pentru decorarea plafonului cu spoturi este "cerul înstelat", care este creat datorită lămpilor speciale de difuzie a luminii.
 • Luminări interioare pentru duș.
 • Un exemplu de iluminat baie în stil clasic.
 • O baie în stil de țară nu poate fi echipată cu un iluminat complet cu trei niveluri pentru costurile acestei direcții stilistice.
 • Una dintre cele mai optime aranjamente ale lămpilor din zona oglindă a băii.
 • Dulap decorativ de iluminat pentru baie.
 • Designul original al băii.

Pentru mai multe informații despre alegerea corectă a lămpilor din baie, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor