Difuzoare pentru corpuri de iluminat

 Difuzoare pentru corpuri de iluminat

În prezent, există o mare varietate de corpuri de iluminat cu caracteristici diferite, care diferă în stil și tipuri de iluminat. O funcție destul de importantă este realizată prin difuzoare pentru corpuri de iluminat, care asigură o distribuție uniformă a razei fasciculului luminos.

Caracteristici speciale

Difuzoarele sau tavanul sunt o parte opțională a lămpii, ele au un rol secundar, dar există situații în care prezența lor este pur și simplu necesară. De exemplu, pentru a proteja împotriva iluminării excesive, deoarece acest produs este un fel de filtru de lumină sau o modificare a designului corpului de iluminat. În aceste situații este mult mai rațional să instalați un plafon diferit decât să obțineți o nouă lampă.

Difuzorul ca element de construcție al dispozitivului de iluminat îndeplinește o serie de funcții importante:

  1. Distribuie lumina de la sursa principală, creând o iluminare uniformă.
  2. Protejează ochii de lumina puternică.
  3. Efectuează funcția de protecție a lămpii de orice fel de efecte mecanice, praf, umiditate și insecte.
  4. Este un plus extraordinar pentru designul general al interiorului.

O caracteristică importantă a corpurilor de iluminat cu difuzoare asociate domeniului de aplicare a dispozitivelor este unghiul de împrăștiere, care este înțeles ca zona în care lumina curge din sursă.

Corpurile de iluminat LED cu unghiuri diferite de împrăștiere fac posibilă crearea unor dispozitive complexe de iluminare care să permită rezolvarea mai multor probleme de proiectare în același timp.

Material de fabricație

Pentru fabricarea difuzoarelor utilizați o varietate de materiale, fiecare dintre acestea afectează gradul de refracție și împrăștiere a radiației luminoase. De asemenea, unele proprietăți ale plafonului depind de calitatea materialului - aceasta este atât durabilitatea, cât și rezistența la solicitarea mecanică, fiabilitatea și rezistența la îngheț.

Materialul pentru abajur poate fi sticlă simplă sau acrilică, termoplastic, policarbonat solid, plastic difuzor de lumină, diverse metale etc.

Plafonul de lumină din sticlă folosit pentru o lungă perioadă de timp, și nu este secret pentru nimeni avantajele și dezavantajele unor astfel de produse. Principalul dezavantaj al nuanțelor de sticlă este fragilitatea lor, însă vederea frumoasă a designului face acest material destul de popular.

În unele cazuri, produsele sunt utilizate ca difuzor. din cristal. Aceasta este o plăcere destul de scumpă, și nu oricine își poate permite un astfel de lux.

Difuzoarele termoplastice pentru o lungă perioadă de timp păstrează aspectul original, asigură o culoare constantă a plafonului pentru o perioadă lungă datorită aditivilor stabilizatori de lumină.

Policarbonat monolit - este cel mai durabil material care oferă protecție fiabilă împotriva stresului mecanic, este destul de rezistent la temperaturi ridicate. De la o singură foaie, puteți crea un plafon de orice formă și dimensiune. Acesta este un material ieftin, cu o transparență înaltă, însă partea estetică lasă mult de dorit.

În producția de difuzoare metalice, în principal aluminiu și oțelEle acționează ca un reflector și, de asemenea, direcționează fluxul de lumină.

Polietilen tereftalat (PET) destul de popular, deși pentru unele proprietăți inferioare policarbonatului. Limita de temperatură determină utilizarea acestuia ca plafon pentru lămpile cu LED și fluorescente.

tipuri

În funcție de tipul de construcție, difuzoarele sunt împărțite parțial și complet închise. Tavanul complet închis protejează într-o mai mare măsură împotriva iluminării excesive. De asemenea, difuzoarele pot fi opace sau transparente, au o suprafață netedă sau ondulată.

Pe piață există un număr mare de tipuri de lămpi de plafon cu lumină difuză, care sunt împărțite în funcție de textura materialului, dar, în practică, cele cinci principale sunt mai populare. Ele sunt realizate din polistiren - plexiglas, rezistent la razele ultraviolete, menținând transparența pe întreaga perioadă de funcționare și caracterizată printr-un aspect frumos.

Există astfel de modele de difuzoare.

  • "Prism" are o structură prismatică a materialului, reduce luminozitatea și gradul de dispersie a fluxului de lumină. Grosimea materialului - 2,5 mm, transmisia luminii - 85%.Microprism - tavan din polistiren durabil, durabil, având un model geometric mic, grosime 2,0 mm, transmitanță lumină - 83%.
  • "Gheață ciupită" seamănă cu un difuzor de "microprismă", dar are o textura diferită, creând efectul gheții zdrobite. Grosimea polistirenului - 2,5 mm, transmisie de lumină - 88%.
  • "Honeycomb" Numele său se datorează texturii, asemănându-se cu o fagure de miere, grosimea materialului PMMA este de 3 mm, transmisia de lumină este de 85%.
  • "Pin-spot" Are o structură punctată, grosime - 2,5 mm, transmisie lumină - 89%.
  • "Opal" se distinge printr-o suprafață mată care conferă luminii o nuanță ușor gălbuie, este utilizată în principal pentru anumite scopuri de proiectare, grosimea este de 1,5 mm, iar transmisia luminii este de 73%.

Cum sa alegi?

Atunci când alegeți un difuzor, în primul rând, este necesar să determinați cerințele pentru un dispozitiv de iluminat. În orice caz, datele estetice și siguranța lămpii ar trebui să fie combinate organic. O atenție deosebită trebuie acordată gradului de transmitere a luminii. În funcție de locul de utilizare al corpului de iluminat, este necesar să se țină seama de cerințele speciale pentru plafon: prezența protecției împotriva solicitărilor mecanice și a condițiilor adverse, nivelul de siguranță la incendiu.

Folosiți becuri cu incandescență mai mult decât puterea recomandată este strict interzisă.

Puteți afla cum să faceți un simplu difuzor de lumină cu propriile mâini vizionând videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor