Lămpi de podea elegante

Calitatea organizării spațiului luminos în cameră depinde în mare măsură de alegerea corectă a lămpilor. Principala sarcină a designerului este să facă camera în același timp ușoară, confortabilă și confortabilă. Pentru a face față unei astfel de sarcini dificile, veți ajuta la lămpile de podea - iluminatul elegant în aer liber.

Caracteristici speciale

Cuvântul "lampă de podea" vine de la torchetul francez, care se traduce literalmente drept "torță". Prototipul lămpilor de podea sunt lanterne. Poate că toată lumea este familiarizată cu imagini care ilustrează coridoarele castelelor medievale, iluminate de surse deschise de foc atașate de pereți. Mai multe referințe străvechi ne aruncă mai adânc în istorie - în cele din urmă, oamenii primitivi au folosit torțe. Analogurile populare ale lămpilor au fost în Grecia antică și în Roma antică.

Moda pentru arhaică, care a apărut în Europa în secolele XVII-XVIII, nu a lăsat la o parte problemele organizării iluminării. Apoi au apărut pentru prima dată similitudinile lămpilor moderne de podea. Au venit în Rusia din Prusia la sfârșitul secolului al XVII-lea. De atunci, tehnologia creării lor a evoluat și sa îmbunătățit în mod constant.

În lumea modernă, atributele principale ale lămpilor de podea sunt următoarele: prezența unui stand, de regulă, este ridicată, iar mobilierul este umbrit. Prezența acestor atribute a făcut posibilă îmbunătățirea stilului lămpilor de podea și sporirea avantajului lor principal - spre deosebire de alte tipuri de lămpi și candelabre, lămpile de podea sunt aproape întotdeauna concentrate pe crearea unui sentiment de confort și confort în cameră. Cu toate acestea, unele modele oferă o iluminare amplă. Gama de lămpi de podea este acum foarte mare.

tipuri

O clasificare unică a lămpilor de podea, în special având în vedere dinamismul acestui segment de piață, desigur, nu există. Vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante sau comune tipuri de lămpi:

 • Lămpi clasice de podea drept. De obicei foarte practic. Ele au un design drept, în unele cazuri înclinate (uneori în anumite limite reglabile), și fac întreaga încăpere în care se află mai asamblate.Principalele dezavantaje sunt variabilitatea scăzută în ceea ce privește mișcarea și înclinația.

Astfel de surse de lumină sunt perfecte pentru camere cu un design detaliat la cele mai mici detalii. De regulă, există modele cu un comutator - acestea sunt amplasate convenabil lângă patul din dormitor. Există, de asemenea, serii cu telecomandă. Adesea, aceste lămpi sunt vândute cu un suport decorativ sau cu o bază specială.

 • Lămpi flexibile. Mai variabilă. Permiteți să reglați panta și, prin urmare, unghiul de incidență a luminii. Potrivit pentru camerele cu un design spectaculos, de exemplu, pentru camere de zi elegante moderne, unde mulți oameni le place să se adune. Astfel, fiecare oaspete primește ocazia de a regla iluminatul cu ajutorul lămpilor flexibile - pentru citire (există modele cu raft), pentru odihnă, pentru comunicare.

În plus, lămpile flexibile sunt de obicei mobile. Există modele pentru copii - principalul lor avantaj este că sunt foarte fiabile și nu fragile și, ca rezultat, au un grad ridicat de conservare și sunt relativ sigure pentru copii. Un raft convenabil pentru astfel de lămpi poate fi folosit pentru a stoca jucăriile.

Lămpile flexibile sunt, de asemenea, obiectul inovațiilor de design - în acest segment puteți găsi obiecte decorative interesante, inclusiv motive florale.

 • Becuri reflectorizante. De regulă, acestea sunt modele pentru iluminatul stradal, însă există și soluții interioare care permit o distribuție de puncte a luminii în cameră. Potrivit pentru curte, teritoriu casă, casă de țară sau interioare moderne cu imagini suficient de mari. Poate crea diverse efecte vizuale.
 • Lămpi-statui (sculpturi). Extrem de diverse. Acestea sunt "statuile torchbearer" și compoziții cu numeroase lămpi combinate într-un candelabru convențional. În versiunea clasică sunt destul de grele și, de regulă, decorative - mai potrivite pentru interioarele muzeului. Intră în camerele de zi mobilate bogat, stil baroc sau rococo.

Un alt segment al acestor statui este obiecte moderne sau minimaliste. În ele rolul cheie îl joacă soluțiile de culoare și iluminare. Deseori găsite în curți și în zonele adiacente, servesc, de asemenea, ca o decorare excelentă a interioarelor moderne. Pot avea diferite forme geometrice.

Un alt tip de corpuri de iluminat, statui - obiecte, decorate în stil natural - este o vază improvizată, buchete de flori și aranjamente florale întregi.

Adăugăm că "chipul" aproape oricărei lămpi poate fi o opțiune suplimentară. La vânzare se găsesc adesea lămpi cu dimmer - dimmer electronic, care a fost inițial folosit în teatre. Dispozitivul este relevant pentru lămpile de podea, deoarece atunci când este utilizat corect în combinație cu lămpi cu temperaturi ridicate, se creează o atmosferă de confort și confort.

Reglarea luminozității vă permite să faceți dispozitivele de iluminat nu numai principalele surse de iluminare, ci și surse de iluminare sau întunecare a părților individuale ale interiorului.

Dimensiuni și formă

Toate modelele pot fi împărțite în drepte și curbe. În primul caz, lumina este distribuită într-o manieră clasică și mai uniformă. În al doilea rând, abordarea organizării iluminatului este cât mai variată posibil.

Luminile curbe sunt foarte diverse. Tendința este acum așa-numitele lanțuri de pescuit. În exterior, ele sunt foarte reminiscente de dispozitivul obișnuit de pescuit. Astfel de "tije de pescuit" ușoare pot "atârna" aproape de orice piesă de mobilier, fie că este un pat, un scaun, un fotoliu sau o canapea. Este foarte practic și convenabil atunci când creați un spot specific de lumină sau accent în interior.

O idee bună pentru individuali sau esteți. În plus, formele curbe sau arcuite ale acestor lămpi sunt bine evidențiate, iar caracteristicile interioare sunt dominate de forme rotunde netede și temperaturi calde de culoare.

Dimensiunea principală a lămpilor este înălțimea - tot ceea ce altceva nu este de obicei așa de important, dacă, desigur, nu vorbim despre lămpi - statui sau lămpi - sculpturi. Modelele înalte și joase sunt disponibile în vânzare. Înălțimea lămpilor, în unele cazuri, atinge 2,5 metri și poate fi chiar mai mare. Astfel de lămpi de podea sunt în mod inerent apropiate de candelabre obișnuite și sunt rareori utilizate în interioarele standard, deoarece acestea au adesea o mare, greoaie și, adesea, cu acestea, dreptunghiulară (adevărat "necaz" pentru interiorul camerei, în special în dormitor).

Modelele scăzute sunt eficiente pentru organizarea iluminării de noapte, a locurilor individuale și a spațiilor de recreere. Aceasta este cea mai bună modalitate de a plasa o cameră - pentru a transforma o parte din ea, de exemplu, într-o mini-bibliotecă, o altă parte într-un loc de conversație etc.

culoare

Culoarea principală a lampii de podea este culoarea abajurului. Cu toate acestea, trebuie să corespundă și culorii structurii de bază și temperaturii de culoare a lămpii.

De exemplu, o lampă roșie cu o lampă "rece" va arăta foarte ciudat într-un interior clasic sau într-un dormitor. Pe de altă parte, poate fi potrivit în unele cazuri pentru interioare moderne de înaltă tehnologie sau cu iluminare neon.

Listați principalele culori ale abajururilor și ale altor elemente de design potrivite pentru acestea:

 • negru. Există foarte des, adaugă o atingere de răceală aproape în orice interior. Uită-te bine cu bazele albe, în special în interiorul clasic, adăugându-le o severitate riguroasă a culorii alb-negru. Bazele zincat sunt de asemenea potrivite. Acestea arată bine cu culori delicate ale lămpilor, cu toate acestea, ele nu intră întotdeauna armonios în interiorul dormitoarelor, în special a celor mici.
 • alb. Aceste lămpi de pardoseală sunt de obicei păstrate într-o singură culoare sau făcute folosind nuanțe gri. Adesea spun despre interesul proprietarului față de modernitate. Puneți-vă bine în interiorul "rece" al camerelor spațioase, camerelor de zi sau halelor. Spre deosebire de modelele negre, ele nu au un patos estetic, ceea ce le face mai ușor vizual.
 • Verde, turcoaz, wenge. Adăugați în camera naturalității.Uitați-vă în camere cu vederi frumoase, cu ferestre panoramice. Specificați culoarea "wenge" cât mai natural posibil. El a luat numele de copaci tropicale africane care cresc la o înălțime de 20 m. Culoarea este foarte „cleioasă“ și relaxant, care nu este foarte potrivită în interioarele clasice.
 • Roșu, galben, portocaliu. Ele sunt combinate cu obiecte interioare negre, însă, de cele mai multe ori, ele arată adesea prea strălucitoare. Arata caracterul excentric al proprietarului, potrivit pentru stilul colonial al interiorului. Principalul lucru la cumpărarea unor asemenea lămpi de pardoseală nu este atingerea unui dezechilibru de culoare, altfel - eclectismul excesiv va distruge armonia luminii și culorii aproape a oricărei încăperi. O opțiune bună și pentru un dormitor pentru copii.
 • maro. Culoare saturate, democratică și în același timp bogată în nuanțe. Promovează spațiul antic stilizat, o idee excelentă pentru interioarele istorice. În plus, nu este izbitoare - astfel de lămpi de pardoseală nu se vor ridica pe fundalul unei camere frumos mobilate și vor atrage prea multă atenție asupra lor înșiși.
 • albastru. O opțiune foarte dificilă pentru multe interioare. În primul rând, albastrul este deseori și deservit asociat cu LED-urile industriale. În al doilea rând, este rece în sine.Câștigă în cheile nautice ale designului sau stilului de înaltă tehnologie. În prezența ferestrelor mari, puteți bate culoarea culorii cu nuanțele naturale ale cerului.
 • Roz sau purpuriu. Idee minunată pentru dormitor pentru copii sau pentru o cameră pentru o adolescentă. Din ele vine o lumină foarte moale, pe lângă căldură.

Nu uitați, de asemenea, că culorile pot fi combinate. Cu toate acestea, deși numeroasele abajururi și bazele lămpilor de pardoseală au modele și compoziții diferite, componenta dominantă este, de regulă, citită imediat și formează spațiul luminos al încăperii.

materiale

Lămpile de pardoseală sunt fabricate din diverse materiale:

 • Deseori folosite în fabricarea lor metal. Produsele din metal, forjate, din bronz, arată foarte solidă, adaugă stabilitate interiorului. Cu toate acestea, acestea sunt adesea mai potrivite pentru iluminarea zonei locale. În interiorul camerelor de zi arata lămpile de podea forjate, stilizate ca ornamente florale sau compoziții.
 • Un aspect luxos cristal și alții sticlă lampi de podea. În exterior, ele sunt oarecum similare cu candelabrele, de multe ori au un design "umbrelă", bogat decorate cu elemente decorative, cum ar fi pandantive.Într-un design minimalist, ele adaugă un sentiment de bijuterii și eleganță - totuși, interiorul trebuie să respecte. Sticla și cristalul lăsau lumina în fântână, ceea ce înseamnă că astfel de produse fac, de asemenea, posibilă obținerea de efecte vizuale interesante. Lămpile de podea din vitraliu, dimpotrivă, sunt mai multe camere. Adesea folosit ca o podea, și ca o masă, și decorate cu ornament "cald".

Tendința nu este acum numai pe imaginile florale, ci și pe geometrie, mandalas.

 • De asemenea, comună hârtie sau împletite abajururi. Principalele avantaje ale acestora sunt ușurința și siguranța. Este recomandabil să se folosească astfel de materiale pentru organizarea iluminării camerelor pentru copii și camere de zi - acestea nu vor fi rupte, nu se vor deteriora și nu se vor murdări - mai ales că pot fi întotdeauna curățate sau înlocuite.
 • O altă tendință de modă - lămpi de podea din materiale naturale. De exemplu rattan - tulpinile calamus reciclate - o plantă care se dezvoltă în Asia de Sud-Vest și seamănă cu un palmier. Astfel de lămpi sunt potrivite pentru interioare naturale, în special, cu vedere la natura dintr-o fereastră panoramică mare. În acest caz perdelele de bambus romane vor completa compoziția.Acest lucru vă va permite să gestionați corect atât iluminatul natural cât și cel artificial în cameră.

desen

Designul lămpilor de podea este foarte diversificat. Dacă renunțăm la culoarea și materialul pe care l-am menționat deja, atunci este imposibil să ignorăm un detaliu atât de important ca elemente decorative suplimentare.

Lămpile de podea pot fi vândute cu pandantive sau cu alte pandantive. Nu a pierdut popularitatea și versiunea "pentru copii" a lămpilor "cu pește". Pandantivele pot servi și ca decorațiuni sub formă de lacrimi, bijuterii, mici amulete.

Un punct important de design este textura suprafeței. Lămpile de plafon cu bule și alte deformări pot influența semnificativ percepția estetică a spațiului luminos și reprezintă lampa însăși într-o nouă lumină. Aceste mici, la prima vedere, detaliile sunt adesea aproape fundamentale în proiectare. Mulțumită lor, ei reușesc să atingă sentimentul de unicitate și unicitate chiar și în interiorul cel mai standard.

stiluri

Lămpile de podea sunt potrivite pentru camerele realizate în diferite stiluri:

 • În cazul clasice sau proiectarea modelelor de modă veche, respectiv a modelelor fabricate în versiunea clasică.Este o funcție decorativă importantă, adesea umbrește restul. Nu uitați că "chipul" multor stiluri de modă veche este floristica. Astfel, atunci când decorați interiorul în forma clasică antică, lămpile de podea pot fi chiar stilizate ca vase de flori în centrul unei încăperi sau aranjate în bucăți de colțuri.

În stilul colonial, puteți veni cu combinații interesante cu culorile abajururilor - utilizați culori luminoase și saturate, inclusiv culori și nuanțe roșii.

Cu toate acestea, stilurile retro sunt nu numai arhaice diferite, baroc sau clasicism, dar și clasice mai moderne. O astfel de stilizare, de exemplu, sub anturajul primei jumătăți a secolului al XX-lea, dimpotrivă, va face camera mai intimă și va adăuga armonie în detaliu.

 • O abordare similară este potrivită pentru camere decorate în stiluri moderne, de exemplu, de înaltă tehnologie. Cu toate acestea, aici fantezia de designer, în general, este practic nelimitată. Puteți să experimentați în condiții de siguranță cu lămpi, temperatura de culoare și alte componente ale luminii artificiale.

Adăugăm că lămpile de podea sunt adesea surse suplimentare de lumină,prin urmare, abordarea "stilistică" nu este exclusă atunci când se creează un spațiu suplimentar în cameră cu ajutorul unei lampi de podea, în care atenția se concentrează asupra elementelor interioare individuale. Un astfel de colț confortabil este perceput ca un fel de lume independentă. Este important doar să nu intre în disonanță cu restul camerei.

Sfaturi pentru alegere

Mulți cumpărători ar dori să cumpere un corp de iluminat modern, frumos și, în același timp, elegant și original.

În același timp, este important să țineți cont de principalele caracteristici ale producătorilor și să alegeți produsul pentru interiorul dvs.:

 • Rețineți că produsele la modă și neobișnuite intră rareori în categoria ieftine. Cu toate acestea, dacă este necesar, puteți încerca să salvați materialul, concentrându-vă asupra designului. Lămpile de pardoseală de tip Elite, de regulă, nu au "puncte slabe", dar sunt adesea foarte specifice și potrivite doar pentru interioare specifice.
 • În plus, atunci când cumpărați, acordați atenție mărimii, mobilității și fiabilității elementelor de fixare. Acest lucru este important, mai ales dacă există copii în familie.

Și câteva cuvinte despre caracteristicile producătorilor:

 • În mod tradițional, cele mai fiabile lămpi de pardoseală sunt germane.Ele diferă atât în ​​ceea ce privește calitatea materialelor și asamblarea, cât și în studiul scrupulos al pieselor. Germania este renumită pentru produsele sale clasice, precum și pentru dezvoltările minimaliste la modă.
 • Becurile din Olanda combină cu succes stilurile moderne și clasice - acestea sunt dispozitive de iluminat foarte elegante.
 • Lămpile de podea poloneze, dimpotrivă, sunt deseori foarte practice, dar în același timp sunt realizate cu un stil unic de stil.
 • Produsele spaniole sunt adesea formaliste - Spania este una dintre primele din acest domeniu de design. Printre produsele acestei țări, puteți ridica lămpi de podea la modă, statui sau sculpturi care sunt aproape atât de cele clasice, cât și de cele moderne.
 • Lămpile japoneze de podea sunt de asemenea foarte interesante. Ele sunt greu să nu observe în interior: proiectate în stil oriental, de multe ori dreptunghiulare și ornamentate, oferind o lumină moale și caldă, ele sunt perfecte pentru a crea un sentiment de confort în camera de zi sau în dormitor.
 • Piața pentru lămpi de podea chinezești se dezvoltă și acum. Produsele din China sunt mai accesibile în termeni de prețuri decât produsele europene și, în același timp, nu își pierd întotdeauna în mod semnificativ calitatea. Cu toate acestea, pentru a nu fi greșit, este mai bine să cumpărați mărfuri chinezești de marcă.
 • Popularitatea consumatorilor și a lămpilor de podea ale producției rusești este în creștere. Sunt tehnologice, accesibile și practice, dar nu respectă întotdeauna standarde estetice ridicate.

Opțiuni în interior

Lămpile de podea se potrivesc cu succes în aproape orice cameră. Luați în considerare unele dintre cele mai interesante exemple de camere pentru diverse scopuri.

 • Lămpile de podea din Germania sau din Japonia vor arăta frumos într-un dormitor mic. Este mai bine să nu cumpărați obiecte prea decorative. Principala sarcină aici este de a crea confort cu ajutorul luminii calde și a ornamentelor frumoase. Acesta din urmă pe abajur poate fi atât geometric, cât și floral - este o chestiune de gust.
 • În grădiniță ar trebui să fie luate lămpi din materiale sigure și, de preferință, naturale. Nu există cristal, sticlă și metal minim. Lumina răchită sau lămpile de hârtie va face. Funcția decorativă va prelua pandantive sub formă de pește sau alte jucării.
 • Pentru o cameră de zi mare și bogată, este mai bine să cumpărați o lampă clasică decorative. Poate fi sculptural și chiar destul de înalt, cu toate acestea, nu vă place de stilizarea, cu excepția cazului în care, desigur, doriți să transformați camera într-un muzeu.Clasicul modern este, de asemenea, caracterizat de un minimalism "sănătos".

Oricum, alegerea lampii de podea pentru o anumită cameră este o problemă de gust. Acest tip de dispozitiv de iluminat este capabil să rezolve mai multe probleme: și de a crea confort în cameră, și de a îmbunătăți calitatea de iluminat, cel mai important, să-l utilizați cu înțelepciune.

Cum să alegeți o lampă de podea, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor