Jucării din sticlă pentru pomul de Crăciun: caracteristici, istorie și producție

Jucăriile din sticlă pentru pomul de Crăciun sunt un fel de clasic. Din vremurile sovietice, erau figurine din sticlă care erau simboluri tradiționale ale Anului Nou. Cu toate acestea, istoria acestor jucării și caracteristicile producției lor au rămas puțin cunoscute. Mai târziu, când bilele de sticlă fragile au înlocuit jucăriile din plastic, era complet neinteresant pentru oricine. Acum, decorațiile de sticlă de Crăciun se confruntă cu o renaștere, iar mulți vor să cunoască istoria apariției acestor minunate jucării.

Aspect istoric

Jucării din sticlă de Crăciun au apărut pentru prima dată în Germania, în orașul Lauscha, în secolul al XIX-lea. Mărul de sticlă, progenitorul tuturor generațiilor ulterioare ale jucăriilor de sticlă de Anul Nou, a fost creat în mie opt sute patruzeci și opt.Această formă de jucărie nu a fost aleasă din întâmplare: anul sa dovedit a fi necircumsibil, iar artizanii savârsi au aruncat o grămadă de fructe de sticlă, care au fost imediat vândute. Aceasta a marcat începutul producției în masă.

În același an, în anul 1848, în Imperiul Rus au fost deschise decorațiuni de sticlă de Crăciun. Fabrica a fost amplasată în orașul Klin, regiunea Moscova. Compania a existat de foarte mult timp, producând jucării exclusive de Anul Nou, până în timpul celui de-al doilea război mondial a fost aproape complet distrusă. A fost posibil să-l restabilească numai în anii cincizeci datorită locuitorilor locali.

Cum?

Aceste obiecte de artă fragile - jucării din sticlă pentru pomul de Crăciun - sunt realizate manual. Acest lucru îi conferă o valoare și un farmec deosebit, păstrând caldura umană a stăpânului care a produs o asemenea frumusețe.

Producția este împărțită în patru etape principale:

  • jucării adecvate de suflare;
  • argintul ei;
  • pictura si pictura;
  • tăierea "coadă".

În prima etapă, un aruncător de sticlă suflă o jucărie dintr-o preîncălzită la o mie de grade. Marfa este un tub de sticlă de aproximativ jumătate de metru.Decorurile sunt suflate de puterea vrăjitorului de lumină, fără tehnică specială folosită aici. Cel mai simplu mod de a face o minge simplă, ornamente mai ornamentate sau mai multe forme.

Produsul primit la prima etapă nu este încă o jucărie de Anul Nou în sensul complet al cuvântului. Aceasta este doar o figură transparentă, care trebuie răcită pentru a trece treptele rămase, alături de argint. Esența sa constă în faptul că în jucăriile "mix de tort" se toarnă o soluție specială, care constă din argint, amoniac și apă distilată simplă. Apoi, piesa de lucru este scufundată în apă clocotită și scutură ușor pentru a acoperi uniform zidul de argint al figurii. După aceea, produsul este acoperit cu un strat de vopsea monocromatică și lăsat să se usuce.

A treia etapă este pictura jucăriilor. Desigur, toate operațiile, inclusiv acest lucru, se fac manual. Figurile de o formă simplă în timpul vopsirii pot fi pur și simplu înmuiate într-un recipient cu vopsea. Produsele complexe, cum ar fi Spargatorul de nuci, casa, ghetele de diferite forme, jucăriile sub formă de animale (iepuraș, bufniță, arici) sunt pictate folosind o sticlă de pulverizare.

În ceea ce privește aplicarea modelului, modelului,aici este permis doar pictat manual. În acest caz, în ciuda tuturor competențelor artistului, este dificil să găsim două figuri complet identice. Este această unicitate care oferă jucăriilor din sticlă o asemenea valoare.

A patra etapă finală de fabricație constă într-o operație simplă. Această circumcizie a "coadă" a jucăriei este restul tubulului din care a fost fabricat produsul. Apoi, o buclă este atașată la cifrele gata făcute, împachetate și trimise în magazine unde aceste "piese de vacanță" frumoase așteaptă cumpărătorul lor.

Producatori

Desigur, fabricile pentru producția de decorațiuni de Crăciun nu sunt atât de puține. Nu este nevoie să enumerați totul, este suficient să menționăm doi, a căror istorie se întoarce mai mult de o duzină de ani.

  • Cea mai veche fabrică din Rusia este situată în orașul Klin. A fost acolo pentru prima dată, la mijlocul secolului al XIX-lea, decorațiunile de pomul de Crăciun au fost făcute din sticlă. Sa întâmplat la inițiativa printului Alexandru Menshikov, care a deschis o mică producție în oraș. Locuitorii care au învățat la fabrica au început apoi să lucreze pentru ei înșiși, deschizând mici ateliere atașate la casele lor.

Acum este fabrică "Yolochka", lucrarea pe care este considerată prestigioasă în oraș. Produsele fabricii sunt de înaltă calitate și îndeplinesc toate standardele internaționale. Se găsește la târgurile de Crăciun din întreaga lume. Nu este fără motiv că istoria acestei producții se întoarce aproape două secole, în această perioadă, toată tehnologia de fabricație a fost perfecționată, care este recunoscută de cumpărători nu numai în Rusia, ci și în străinătate.

  • Un alt "veteran" de afaceri de suflare a sticlei este fabrica Ariel. A fost creat mai târziu, "bradul", dar calitatea produselor sale nu este inferioară. În plus, această companie este unul dintre locurile preferate pentru excursii. Nu mai puțin de șaisprezece grupuri trec prin plantă pe zi, ceea ce indică un interes real pentru această artă de lungă durată.

Produsele acestei companii au, de asemenea, proprietăți decorative excelente, acoperirea este de înaltă calitate, durează mult timp și nu se rupe. Vopselele sunt luminoase, suculente, rezistente. Nu e de mirare că la acea dată fabrica a primit ordine speciale pentru producția de jucării din Statele Unite ale Americii. A fost necesar să se prezinte pe bilele președintelui Barack Obama.

Artiștii au decis că cartea de vizită a președintelui (un zâmbet larg) ar fi cea mai potrivită și i-ar fi portretizat cu un zâmbet atât de larg. Cu toate acestea, clienții au simțit că Obama era prea vesel și trebuia să li se acorde puțină rigoare. Ca urmare, baloane cu zâmbet discret zâmbind Obama au zburat în SUA și stăpânii noștri au rămas cu memoria unui zâmbet deschis.

O poveste detaliată despre producția de decorațiuni de Crăciun - în videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor