Coșuri pentru seminee: nuanțe importante și recomandări utile

 Coșuri pentru seminee: nuanțe importante și recomandări utile

Cu ajutorul unui coș de fum, produsele de combustie sunt îndepărtate din încăpere. În cazul încălcării tehnologiei de instalare a acestui dispozitiv, șemineul nu va funcționa corect. Acest articol descrie nuanțele importante ale instalării coșului de fum și recomandări utile pentru funcționarea acestuia.

8 fotografie

Caracteristici speciale

La arderea combustibilului în șemineu se formează produse caustice care trebuie îndepărtate. În acest scop, în dispozitivul de încălzire este prevăzut un coș de fum. Fără acest dispozitiv, întregul cuptor nu poate funcționa. Lucrarea depinde de cantitatea de oxigen din inserția vatră. Un sistem cu putere maximă poate fi obținut numai dacă este saturat în mod optim cu aer. Excesul sau deficiența conduc la defecțiuni.

Hornul este un sistem cu buclă. Produsele de combustie trec prin conductă în aer, aerul curat atmosferic penetrează conducta de fum. Oxigenul colectat se încălzește și susține arderea. Ciclul se repetă până la epuizarea combustibilului. Pentru a servi coșul pentru o perioadă lungă de timp, este necesar să se țină seama de toate aspectele tehnologice ale procesului de instalare. Trebuie să obțineți un sistem de maximă putere și fiabilitate.

Cel mai popular tip de construcție este o țeavă de cărămidă. Un astfel de dispozitiv de șemineu se sprijină pe o fundație, rolul căruia este jucată de o placă de bază sau de un perete portant. Zidaria se face numai cu mortar de nisip de var. Într-un model de șah, cu un pas de cel puțin 30 de centimetri, conducta de coș este ancorată. Ancorele se adâncesc în perete cu 20 de centimetri, secțiunea de armare trebuie să ajungă la un centimetru.

Stabilitatea structurii poate fi mărită prin armare. Coșul este acoperit cu o plasă cu celule 150x150 mm. De asemenea, este necesară consolidarea sistemului de ventilație, creând un singur complex de armare. La montarea structurii, este necesar să se respecte cu strictețe regulile pentru asamblarea cuptorului.

Caramida din cărămidă are o durată de viață scurtă. Este posibil să se opereze un design nu mai mult de 10 ani. Cărămizile nu sunt rezistente la schimbările de temperatură în perioadele reci. Condensul are, de asemenea, un efect negativ asupra sistemului. Eficiența în astfel de coșuri de fum este mai mică decât cea a analogilor cu pereți netede. Pentru a crește durata de viață a coșului, puteți instala țevi de oțel.

cerinţe

Hornul pentru fiecare cuptor este setat să îndeplinească aceleași cerințe. Este necesar să se evite înghețarea țevii, astfel încât comandanții recomandă instalarea sistemului în partea caldă a încăperii. Materialul de țeavă trebuie să fie rezistent la contactul cu produsele de ardere. Mediul agresiv din interiorul sistemului poate distruge coșul din interior, deci alegerea stratului de acoperire intern ar trebui să acorde o atenție deosebită. Suprafața nu trebuie să fie aspră, deoarece cenușa și cenușa se pot acumula în cavități și pot întrerupe circulația aerului.

Designul coșului de fum constă din două elemente principale - o țeavă și conexiuni.

Un coș adecvat trebuie să îndeplinească mai multe cerințe.

 • Protecția împotriva incendiilor. Pentru a proteja structura împotriva supraîncălzirii și a focului, pe plafoane se montează un substrat special. Pereții sunt compactați, iar spațiul dintre joncțiunea coșului de fum și pereți încearcă să se elimine. Aceste reguli trebuie respectate în timpul instalării structurii.
 • Forța de tracțiune. Circulația aerului ar trebui să fie bună, deci este important să se calculeze corect dimensiunile conductei. Dacă lungimea coșului ajunge la cinci metri, atunci un astfel de dispozitiv este considerat construit. O bună tracțiune este funcția principală a oricărui șemineu.
 • Conexiuni hermetice. Hornul trebuie să fie o construcție solidă. Încălcarea de etanșeitate duce la o funcționare defectuoasă a cuptorului. Produsele de ardere nu vor fi eliminate complet în mediul înconjurător, în schimb gazele vor intra în încăpere și vor dăuna sănătății locuitorilor.
 • Potriviți tipul de material cu tipul de combustibil utilizat. Este important să instalați o țeavă care să reziste la efectele produselor de combustie.
 • Numărul minim de partiții interne. Condensul nu trebuie să se formeze în interiorul coșului. Cu obstrucții descrescătoare ale alocării verticale, temperaturile de fum se păstrează.Aceasta asigură încălzirea continuă a suprafeței interioare a țevii și eliminarea umidității.

tipuri

Structurile de coșuri sunt împărțite în funcție de metoda de instalare, de materialul componentelor și de amplasarea în cameră. Printre coșuri se emite opțiuni construite în care mina are o locație verticală, iar produsele de ardere sunt îndepărtate fără mari dificultăți. Acest tip este considerat cel mai rațional din punct de vedere al consumului de materiale.

Hornul structurii suspendate este montat pe plafon sau în partea de sprijin a acoperișului. Astfel de structuri sunt asamblate într-o încăpere pregătită, dar cu o dispunere pre-aranjată a coșului de fum. Atunci când alegeți un material pentru acest sistem, este necesar să acordați preferință metalelor. Acest material este destul de ușor, deci nu va crea o sarcină suplimentară asupra suprapunerii.

Dispozitivul bazat pe vatră diferă de analogii prin faptul că este instalat direct pe baza clădirii. Greutatea mare a structurii nu permite ridicarea sistemului. La proiectarea unui șemineu cu un dispozitiv similar, este necesară consolidarea suplimentară a spațiului de podea. Nu se recomandă amplasarea acestui sistem de încălzire pe bușteni sau podele reci fără întărirea ochiului.

Conform deciziei constructive a comandantului, acestea emit căminuri cu circuit dublu. Baza sistemului este o pereche de țevi cu diametre diferite. Astfel de coșuri coaxiale sunt ușor de obținut prin aruncarea unei țevi înguste spre interior și fixate cu poduri. Axa părții largi trebuie să coincidă cu axa profilului îngust. Acest design este considerat cel mai sigur și mai rezistent la foc. Instalarea structurii nu este deosebit de dificilă, deci este potrivită pentru constructorii începători.

În funcție de tipul de material utilizat, se pot distinge construcțiile de cărămidă, structurile de țevi din oțel și coșurile metalice. Primul tip implică utilizarea mai multor tipuri de cărămizi. Acest tip funcționează în principal cu combustibil solid. Dacă încercați să ardeți lemn umed într-o sobă de cărămidă, un șemineu se poate deteriora.

Țevi de oțel diferă în ceea ce privește proprietățile anti-coroziune. Aceste modele au o greutate relativ scăzută și o protecție sigură împotriva coroziunii. Principalul dezavantaj al conductelor este prețul ridicat. Ceramica aparține aceleiași categorii de preț, iar instalarea acesteia necesită costuri suplimentare. Este important să știți că durata de viață a dispozitivelor ceramice se plătește pentru costurile sale.

dimensiuni

Calculul dimensiunilor corecte ale coșului de fum determină în mare măsură funcționarea și durata de viață a acestuia. Diametrul canalului de fum trebuie să corespundă duzei cuptorului. Secțiunea transversală a focarului închis ajunge de obicei la 200 mm, iar în cazul unei intrări dreptunghiulare, 270x140 mm. Un incendiu deschis are un diametru de 250 mm. Raportul dintre diametrul coșului din cuptoarele de lemn și cel al focarului este 1:10. Dacă secțiunea transversală a țevii este pătrată, raportul scade la 1: 1,5. Eliberarea căldurii în sisteme nu ar trebui să fie mai mică de 300 kcal pe oră de lucru. În acest caz, secțiunea de țeavă trebuie să fie luată de 140x140 mm.

Înălțimea coșului de fum depinde de caracteristicile tehnice ale materialului utilizat în instalație. Construcția clădirii are și un efect asupra dimensiunilor țevilor. Înălțimea coșului este direct proporțională cu forța de împingere. Maeștrii recomandă instalarea unui coș mare, iar înălțimea structurii nu trebuie să fie mai mică de cinci metri. În caz contrar, fumul poate începe în încăpere.

Suprafața acoperișului suprafeței exterioare trebuie să fie mai mare de 500 mm. Acest indicator este stabilit de documentele de reglementare. Dimensiunile coșului de fum trebuie luate în considerare în procesul de creare a sălii de proiect. Este interzisă instalarea unui astfel de sistem de încălzire într-o încăpere cu mai puțin de 15 pătrate.În spații mici, circulația aerului nu este suficientă.

materiale

Din cărămizi

Caramida din cărămidă este considerată prima dintre analogi. Instalarea unui astfel de sistem necesită respectarea mai multor reguli și ținând seama de nuanțele zidăriei, astfel încât lucrările ar trebui să fie încredințate profesioniștilor. Acest tip de construcție este construit împreună cu casa, care economisește pe dispozitivul de fundație. Dimensiunile și amplasarea unui șemineu din cărămidă sunt luate în considerare în procesul de construcție a clădirilor, ceea ce minimizează erorile de instalare.

Lucrările de zidărie se fixează pe ciment cu impurități. Nu trebuie să utilizați mortar de ciment pur, deoarece are o capacitate redusă de producție. Deșeurile de combustie se vor acumula în articulații în absența posibilității de ieșire. Fluxurile de funingine vor face ca suprafața conductei să devină dificilă, ceea ce va duce la o deteriorare a tracțiunii. Un astfel de șemineu va eșua rapid și va necesita reparații suplimentare.

Din oțel

Utilizarea tuburilor din oțel inoxidabil permite o construcție mai ușoară. Maeștrii preferă să utilizeze construcția sandwich, care a fost descrisă mai devreme. Țevi de oțel armate cu vată minerală,protejând învelișul de efectele mediului agresiv și încărcăturii de temperatură. Oțelul inoxidabil asigură o pantă mare datorită unei bune treceri. Pereții din oțel au o rugozitate scăzută, astfel încât funinginea nu rămâne în conductă.

Lipsa oțelului este o rezistență scăzută. Proiectarea necesită o consolidare suplimentară a bazei și consolidarea sistemului în sine. În plus, oțelul inoxidabil nu poate fi folosit în case din lemn. Cu conductivitatea termică ridicată, oțelul se poate supraîncălzi rapid.

A fi într-o astfel de cameră nu este sigură datorită riscului de incendiu. Conducte metalice în armonie cu interiorul numai în cazuri rare.

Din ceramică

Hornurile ceramice sunt ușor de instalat și au o durată lungă de viață. Astfel de sisteme sunt refractare, astfel încât acestea minimizează riscul de incendiu. Aceste modele sunt produse în dimensiuni limitate. Fiecare tip corespunde tehnologiei proprii de asamblare. Fragmentele sistemului sunt multistrat, prin urmare nu necesită protecție suplimentară cu materiale izolante. În astfel de structuri există o îndepărtare constantă a căldurii, deoarece canalele speciale sunt situate în cochilie.

Articulațiile elementelor sunt umplute cu mastic refractar. Structura finisată este instalată în perete, fără a necesita o armare suplimentară. Procesul de instalare este simplu. Este important să știți că trebuie lăsat un spațiu de 5 centimetri între coșul de fum și peretele din lemn. Dacă acest lucru nu funcționează, atunci trebuie să introduceți o țeavă de oțel în șemineu. Aceasta va reduce sarcina termică pe panouri.

Cum sa alegi?

Dimensiunile coșului sunt determinate de dimensiunea cuptorului. Țeava nu trebuie instalată fără evacuare. Instalarea sa are loc în apropierea locației coșului de fum în conformitate cu documentația de reglementare. Acest dispozitiv crește tracțiunea și asigură schimbul suplimentar de aer. Pentru a crește puterea șemineului, puteți instala suplimentar canalele de ventilație. Astfel de dispozitive vor crește timpul de transfer de căldură în cameră, indiferent de înălțimea clădirii.

Grosimea țevii depinde de alegerea combustibilului. Pentru un șemineu care funcționează pe combustibil lichid sau gazos, alegeți un sistem cu o grosime de cel puțin 0,6 milimetri. Utilizarea lemnului de foc și a cărbunelui este posibilă cu ajutorul conductelor cu o grosime de 1 milimetru sau mai mult. Acest ambreiaj poate rezista la temperatura de combustie a combustibilului de peste + 250 grade.

Șemineul exterior necesită întărirea structurii materialului izolant. Un set de izolație protejează coșul lateral de efectele negative ale temperaturilor scăzute și ale umidității ridicate. Hornul intern nu necesită astfel de evenimente, prin urmare este mai ușor să se folosească componente pentru perete pentru instalare.

Umbrela de pe coș este o componentă la fel de importantă a coșului de fum. Protejează țevile împotriva colmatării cu frunze și alte particule ale mediului extern. Umbrele protejează de asemenea șemineul pe care îl trage. Particulele care sunt prinse pot aprinde și perturba sistemul. În plus față de funcția de protecție, acest element joacă un rol estetic. Forma neobișnuită a umbrelu va conferi structurii o evidențiere.

instalare

Instalarea coșului de fum se realizează individual pentru fiecare caz. Schema de asamblare depinde de alegerea materialului. În structurile din cărămidă, coșul de fum se află direct pe fundație. Este important să păstrați modelul și rândurile de zidărie. Aceste modele sunt însoțite de instalarea coșului de fum, a mopului și a capacului. Conexiunile trebuie stabilite sub îndrumarea specialiștilor.

Ceramica chimică este, de asemenea, important să aibă pe fundație. Părțile din conductă trebuie fixate în siguranță. Îmbinările sunt prelucrate în plus de compusul protector. Conductele ceramice de gaze arse necesită instalarea suplimentară a unor dispozitive: o tee și o revizuire. Clamele sunt folosite pentru fixarea fiabilă a conductelor și pentru eliminarea deplasărilor nedorite.

Seturi de țevi sandwich cu paranteze. Unghiul dorit de înclinare asigură retractarea. Dacă selectați un unghi greșit, circulația aerului va fi deranjată. Pentru a îmbunătăți retragerea, puteți instala suplimentar un compensator de împingere.

Un alt nume pentru un dispozitiv este o ciupercă. La baza dispozitivului se află o cutie metalică la care este atașată o fustă specială. Compensatorul funcționează cel mai bine în ceea ce privește arderea combustibilului solid.

Deflectorul are un aspect similar și este de asemenea proiectat pentru a spori tracțiunea. Aerul acționează asupra structurii cochiliei, creând presiunea necesară. O parte a fluxului intră în structură, apare o circulație suplimentară, în timpul căreia deșeurile de combustie sunt îndepărtate rapid din cavitatea țevii. În unele cazuri, fără un astfel de dispozitiv nu este suficient. Tracțiunea în dispozitivul de încălzire împiedică acumularea deșeurilor chimice și eliberarea lor în încăpere.

Țeava de coș trebuie însoțită suplimentar de un strat izolator dacă suprafața fierbinte este în contact cu pereții care nu sunt rezistenți la temperaturi ridicate. În timpul instalării țevilor, ar trebui evitate zgârieturile, deoarece o bună circulație are loc numai în canale strict verticale.

Structura principală a ieșirii este conectată la cuptor cu o țeavă orizontală, dar lungimea sa nu trebuie să depășească un metru.

Cele mai frecvente greșeli

Pentru a crește durata de viață a coșului, este necesar să se ia în considerare posibile încălcări în procesul de instalare și cauze de defecțiuni.

 • Înainte de instalarea directă a conductei, este necesar să se elaboreze un desen al construcției viitoare. Este posibilă organizarea lucrărilor de construcții numai după ce planul a fost aprobat. În caz contrar, circulația nu poate fi făcută, iar fumul intră în cameră.
 • Monitorizați cu atenție funcționalitatea țevilor pe secțiunile înclinate. Țeava sub un unghi de 45 de grade sau mai mult nu va asigura ieșirea necesară a aerului. Astfel de momente ar trebui evitate.
 • De asemenea, este necesar să se monitorizeze îndeaproape articulațiile în articulația structurii. Dacă conducta nu este sigilată, aerul încălzit va distruge întreaga structură.Cusăturile trebuie întărite suplimentar cu ajutorul masticului de incendiu. Dacă furtunul fumează, structura trebuie dezasamblată și reasamblată.
 • Deseori, la caramida, mortarul de zidărie se prăbușește. Acest lucru se poate datora compoziției necorespunzătoare, umezelii sau expunerii la temperaturi ridicate. Înălțarea ar trebui consolidată.
 • De asemenea, este important să se monitorizeze starea izolației deasupra benzii de susținere. Apa are un impact negativ asupra funcționării întregii structuri, astfel încât picăturile trebuie monitorizate și eliminate în stadiul inițial.
 • Acoperișul din jurul conductei este adesea deteriorat de condens și umiditate. Dacă se găsește mucegaiul și mucegaiul, straturile deteriorate trebuie îndepărtate cu grijă și înlocuite cu un strat nou.
 • Ogolovok tratat cu beton pentru a spori rezistența. Cusăturile învechite sunt tăiate la o adâncime de 3 centimetri și, de asemenea, sunt actualizate. Acest lucru trebuie făcut cu atenție. Cu o tăietură mai profundă, puteți deteriora structura interioară a țevii și puteți sparge etanșeitatea.

curățenie

Umflarea coșului de fum poate fi cauzată de acumularea de produse de ardere. Funcția de funingină în crăpături și zidăria neuniformă creează o barieră în calea circulației aerului.Fumul poate intra în apartament și poate avea un impact negativ asupra locuitorilor. Acest tub trebuie curățat. Acest lucru se poate realiza atât cu ajutorul unui specialist, cât și cu ajutorul propriilor noastre resurse. Lucrarea nu reprezintă o amenințare specială și nu durează mult.

Curățarea mecanică a cavității țevilor trebuie efectuată atât în ​​casă, cât și în exteriorul clădirii. Utilizând perii metalice solide, puteți curăța straturile de funingine. Până la sfârșitul periei de pe cablu se leagă un agent de ponderare masiv. Sub acțiunea gravitației de la peria de bază se coboară fără aplicarea unui efort suplimentar. Cu o mișcare ușoară, coarda este trasă și dispozitivul se ridică, curățând pereții conductei. Este important să nu faceți mișcări bruște, pentru a nu deteriora structura.

Curățați în mod regulat. În caz contrar, funinginea formează un strat dens care nu poate fi curățat singur.

În următorul videoclip așteptați etapele de instalare ale unui coș de cărămidă.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor