Caramida din lemn: avantajele și dezavantajele, tehnologia de fabricație

 Caramida din lemn: avantajele și dezavantajele, tehnologia de fabricație

Materialele noi de construcție apar pe rafturile magazinelor și centrelor comerciale aproape în fiecare an, și uneori mai mult. Până în prezent, cercetarea în domeniul construcțiilor se îndreaptă către un material mai ecologic și mai fiabil. În plus, mai ieftin costul de materiale de constructii noi, mai accesibile și populare va fi pe piață. O contribuție considerabilă la aceste studii a fost făcută de specialiștii locali care au creat produsul numit "cărămidă de lemn".

Ce este?

Numele cărămizii neobișnuite a fost primit pentru similitudinea cu materialele de construcție bine-cunoscute. De fapt, este cea mai apropiată în compoziția și proprietățile sale de un fascicul de lemn, diferit de acesta în dimensiuni mai mici și metoda de instalare.Din punct de vedere vizual, materialul arată ca niște blocuri largi cu dimensiunile de 65x19x6 cm, pe toate părțile laterale sunt niște caneluri mici și încuietori care fixează blocurile una de cealaltă. Există opțiuni cu marginile netede, dar ele nu sunt utilizate pentru construcția pereților portanți, ci doar pentru pereți sau plăci.

Tehnologia de producție a unei astfel de cărămizi neobișnuite constă în mai multe etape și este după cum urmează.

 • Un copac de conifere (cedru, zada, molid sau pin), tăiat în panouri, este adus la locul de producție și pus în camere speciale pentru uscare. Conținutul de umiditate al lemnului este redus la doar 8-12%, ceea ce permite cărămizilor să păstreze mai bine căldura în interiorul casei.
 • Lemnul uscat este prelucrat pe ferăstraie speciale. Cu ajutorul lor, materialul lung este împărțit în blocuri separate în care sunt tăiate canelurile și canelurile. Muchiile sunt prelucrate astfel încât să arate decorative și docuri, practic fără goluri. Această metodă de legătură pare atât de îngrijită încât nu necesită finisarea exterioară atât a pereților laterali, cât și a fațadei unei case de locuit, spre deosebire de o bară sau o cărămidă obișnuită.
 • Cărămida finită este supusă la finisarea șlefuirii, astfel încât suprafața sa să fie cât se poate de fină și netedă. O astfel de suprafață poate fi comparată cu suprafața mobilierului din lemn, care este fabricat într-o fabrică și nu manual. Cărămida finisată este cel mai adesea nu vopsită, doar colorată cu compoziții speciale, precum și impregnări pentru a proteja împotriva efectelor mediului extern și a dăunătorilor.

Prin calitatea materialului, cărămizile din lemn, cum ar fi lemnul obișnuit, sunt împărțite în soiuri. Cea mai mică dintre ele este marcată cu litera "C", iar cea mai mare are postul "Extra". Diferența dintre gradul cel mai mic și cel mai înalt poate fi de aproximativ 20-30%. Prin el însuși, un metru cub de material nou de construcție este de 2-3 ori mai scump decât caramizile obișnuite, însă greutatea sa este mult mai mică, ceea ce permite economisirea pe grosimea și adâncimea fundației turnate pentru construcția unei case sau a unei cabane. Din interior, un astfel de material poate fi finisat în oricare dintre căile disponibile: pentru acoperirea cu tencuială și vopsea, pentru montarea gips-cartonului sau lipirea tapetului.

Avantaje și dezavantaje

Proliferarea pe piețe și magazine a unor astfel de materiale versatile, cum ar fi cărămizi de lemn, a rezolvat multe probleme și inconveniente asociate cu construcția de case din lemn și cărămidă. Acest lucru se datorează numărului mare de avantaje ale acestui material în comparație cu alte produse.

 • Construcția unei case din busteni de lemn într-un an este pur și simplu imposibilă, deoarece este necesar să se aștepte uscarea atât a trunchiurilor solide cât și a lemnului tăiat într-o cherestea. O cărămidă din lemn trece printr-o etapă de uscare în timp ce se află încă în producție, astfel încât construcția unei case sub acoperiș se poate face în doar câteva săptămâni și apoi se trece la instalarea acoperișului.
 • Spre deosebire de lemn, blocurile de caramida nu sunt deformate in timpul uscarii, deoarece sunt mici. Acest lucru nu numai că reduce numărul defectelor din procesul de fabricație, dar vă permite să mențineți o fixare strânsă în locul fixării canelurilor fără fisuri și goluri. Ca urmare, este necesară o cantitate mai mică de material termoizolant și o acoperire decorativă internă.
 • Instalarea cărămizilor din lemn se realizează fără utilizarea unor echipamente speciale de construcție și poate fi realizată nu numai de profesioniști, ci și de începători. În plus, pentru zidaria din lemn nu este nevoie de un amestec de ipsos, etanșant și agent de etanșare, care va economisi, de asemenea, nu numai bani, ci și timpul petrecut pe construcția secțiunii de perete.Unul dintre cele mai scumpe elemente ale unei case din lemn de cărămidă va fi fundația și structurile rigide ale cherestelei și coroanelor laminate, care se vor baza pe zidărie.
 • Spre deosebire de lemnul sau busteni, mărimea mică a unei cărămizi permite ridicarea elementelor nu numai dreptunghiulare, ci și rotunde sau neregulate, ca în cazul zidăriei obișnuite. Astfel de case arata mai neobisnuit si mai decorativ decât casele din jur.
 • Prețul unui metru cub de elemente de lemn este puțin mai mare decât cărămizile obișnuite, cu toate acestea este de 2-2,5 ori mai mic decât lemnul laminat lipit. În același timp, lemnul, tăiat în blocuri, rămâne un material ecologic, care păstrează perfect căldură în înghețurile de iarnă și răcire în căldura verii.

Desigur, ca orice alt material, o caramida din lemn nu este lipsita de dezavantajele sale. În primul rând, un astfel de material necesită un proiect profesional competent, deoarece fără un calcul corect al încărcăturilor există riscul căderii peretelui. În al doilea rând, construcția de clădiri prea mari sau înalte din blocuri de lemn nu este recomandată, deoarece astfel de structuri nu vor fi foarte stabile.În plus, în regiunile nordice ale țării noastre, temperatura aerului în timpul iernii este prea scăzută, iar acest material nu va asigura izolarea necesară. În Novosibirsk sau Yakutsk, este puțin probabil să construiască case rezidențiale folosind acest material nou.

Pot să o fac singură?

Atât constructorii profesioniști, cât și producătorii unui astfel de material inovator sunt îndoielnici în legătură cu ideea de a face cărămizi de lemn acasă. Pentru a face acest lucru, trebuie să aveți în curtea din spate o hală de producție întreagă cu mașini de măcinat și frezat cu precizie. În plus, va trebui să achiziționați anumite materii prime, care trebuie să îndeplinească întreaga listă de cerințe. Practic nimeni nu are astfel de oportunități, iar cei care le au, cel mai probabil, sunt deja implicați în fabricarea și vânzarea acestui material.

Toți experții sunt de acord că stabilirea unui astfel de material se poate face cu ușurință prin eforturi proprii, dacă respectați anumite reguli.

 • Cărămizile trebuie așezate exclusiv în rânduri.
 • Blocul trebuie să se potrivească doar cu marginea blocului și nu invers.
 • Montarea se face în două rânduri, între care se plasează materialul izolator. Acestea pot fi fie blocuri speciale dintr-un magazin de feronerie, fie rumeguș obișnuit.
 • La fiecare 3 blocuri, este necesar să se facă o acoperire încrucișată pentru a oferi o mai mare stabilitate și fiabilitate elementelor. O astfel de legare este făcută din lemn, la fel ca și în sine, și se face atât pe interiorul cât și pe rândul exterior.

Fiecare rând de îmbrăcăminte trebuie mutat pe jumătate din cărămidă, astfel încât să nu coincidă vertical pe rândurile adiacente. Acest lucru nu numai că va întări designul, dar vă va permite să obțineți o imagine frumoasă pe partea din față a zidăriei.

opinii

Pe diverse forumuri și site-uri de construcție puteți găsi o mulțime de feedback pozitiv. Cu toate acestea, există cei care se îndoiesc de fiabilitatea unui astfel de design, și chiar nemulțumiți de clădirea care rezultă. Cel mai adesea acest lucru se datorează alegerii furnizorului necinstit, care a declarat cel mai mic grad de lemn sub semnul "Extra". Sau poate se datorează faptului că cumpărătorul nu a calculat temperatura medie a regiunii și a construit o țară sau o casă de țară din acest material în climatul pentru care nu era destinat.

Utilizatorii notează nu numai frumusețea și fiabilitatea cărămizilor din lemn, ci și versatilitatea acestora. Cu ajutorul său, nu numai case de locuit sunt ridicate, ci și diverse anexe, băi și chiar garaje. Blocurile, asemănătoare cu piese de designer pentru copii, sunt perfecte pentru a construi un foișor sau o verandă închisă în grădină, pentru ridicarea și finisarea partițiilor interioare. Din ele puteți construi un gard sau puteți așeza un pat de flori. Cei care doresc să decoreze site-ul lor cu un decor neobișnuit, pot face din acesta desene neobișnuite, sub formă de diferite forme, bănci și hale.

Caramida din lemn va fi o adevarata gasire pentru cei care iubesc solutiile de design non-standard si, in acelasi timp, cauta sa aleaga materiale naturale. Este ușor de combinat cu piatră, țiglă și alte materiale de construcție. Și chiar și o persoană care are o experiență minimă în industria construcțiilor va face față construcției unei case dintr-un astfel de material.

Pentru cărămizi de lemn, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor