Rockery pe cabana de vară: subtilitățile de design peisagistic

Rockery a cucerit proprietarii de imobile de stat prin faptul că într-o grădină de stânci expresive, cu un farmec unic, frumusețea pietrelor și a plantelor este dezvăluită. La prima vedere, o structură complexă poate fi realizată personal, luând în considerare gusturile proprietarilor site-ului și subliniind individualitatea dachului.

Ce este?

Rockery este o compoziție decorativă pentru spațiul de grădină al pietrelor și plantelor. Pe măsură ce umplutura floristică poate fi considerată atât copaci, cât și tufișuri, flori. Este acceptat să se planteze în rockeries pitic și soiuri subdimensionate.

Cel mai bun dintre toate rockeries uita la diferențele în înălțimi, terase, pante.

Deși elevația artificială, având în vedere compoziția, nu reduce efectul estetic.Pentru textura care imită podeaua, de regulă sunt umbrele mari și impresionante ale pietrelor și nu sunt pretențioase în întreținere, sunt planificate plante modeste. Această combinație pune accentul pe apropierea de gama naturală de culori.

Un punct foarte important este implementarea sistemului de drenare. Dacă proprietarul se descurcă cu el, atunci va stăpâni totul cu siguranță.

În acest caz, artistul amator are dreptul să-și dea voința plină de imaginație și dispoziție. Atmosfera compozițională poate părea aspru, "nordică" sau mai relaxată, poetică.

Cele mai modeste rockere arată ca niște puieți tematice (de exemplu, tufele de dimensiuni mici, conifere), înscrise între o duzină de pietre. În schimb, este posibil să se utilizeze plante de alpinism sau plante forestiere - violete, ferigi, ierburi elegante și chiar cani.

Dacă vă căutați la o grădină pe mai multe niveluri în pietre, atunci va dura mult mai mult timp și efort. Și fanii gama de munte dintr-o casă de țară cu o cascadă vor trebui să studieze știința construirii unei astfel de compoziții, pentru că nu o puteți pune în funcțiune fără structuri de sprijin, un mecanism raționalizat pentru operarea unui corp de apă.

Unele exemple clasice de rockeries:

suburban

În centrul sitului se pune o grădină de flori cu pietre, care devine imediat centrul estetic al spațiului rural. Florile își fac drumul prin pietre, iar cu atât mai luminoase tufișurile, cu atât compoziția este mai elegantă. Dacă reușești să creezi ziduri înalte dintr-un pat de pietre, atunci urcă-ți bine plantele de alpinism.

grădină

În grădină, o minune stâncoasă poate fi mai expresivă și mai diversă. Este interesant de a arăta bolovani volumetrice intercalate cu pietre mici. Este mai bine să reușești să construiești o cascadă de-a lungul căreia un șuvoi murmură, umplând un iaz artificial. Pretenția în acest caz joacă asupra ideii: grădina ar trebui "surprinsă" la grădina de flori pietruite.

Opțiune cameră

Da, se poate face și rockeries în cameră, într-o casă de țară. Este mai bine să puneți o clădire mică în care există mai mult aer proaspăt - pe verandă, balcon. Dacă luați o astfel de decizie, veți avea nevoie de o platformă specială și de o "fundație" și va trebui, de asemenea, să "vegheați" pentru a menține lumina și umiditatea pentru compoziție.

Caracteristici speciale

Prin urmare, odată cu apariția unui "munte" stâncos cu flori și copaci, disarmonia nu apare în designul peisagistic al sitului, este mai bine să analizăm cu atenție totul în avans.Gândiți-vă asupra pietrelor pe care doriți să le vedeți, care plante vă mai multumesc, câți metri pătrați va compoziția să ia forma finală. Pentru a efectua aceste calcule, ar fi bine să prezentați tipul de rockery.

Există un număr mare de ele, vom lista cel puțin cele mai populare:

 • Mini versiune. Potrivit ca o decorare suplimentară a zonei de agrement. Ca un exemplu - pietre, iarba, pe partea de sus - un tufis de varză strălucitoare.
 • Pe panta. Acest acvariu rock este bun pentru că este foarte convenabil pentru organizarea elementului de apă.
 • Rășinoase. Această compoziție volumetrică, care este o movilă de pietre și copaci pitic de conifere. Acum este vorba de un sclipire de moda de la designeri. Există o astfel de frumusețe chiar în fața casei.

În ceea ce privește funcționarea rockeries, atunci o astfel de subdiviziune ca rockeries temporare sau probleme permanente, stabile aici. O versiune temporară se potrivește perfect pe o pantă sau o suprafață plană. Va fi necesar să săpați o gaură pentru a rădăcina puieții de arbuști tineri ornamentali și așezați aici pietre mici.

Pentru instalarea unui pat de flori din piatră stabilă, bolovani mari și pietre mici sunt așezate "pentru totdeauna", decalajele dintre ele sunt umplute cu verdeață, care nu necesită o atenție deosebită, dar elegante din exterior.De exemplu, plantele spirae, gazdă, argint și alte plante sunt perfecte.

Natura fanteziei preferă rockeries mutable. Florile mari luminoase sunt folosite pentru decorare, la care gazdele plănuiesc din ce în ce mai multe și mai noi în fiecare an.

Rockery poate fi realizat în diferite stiluri. O caracteristică distinctivă a limbii engleze este plantele de tonuri pastelate, non-stresante. Gamma reținută, naturală. Nici o nebunie de culori, doar ace și cereale. Pietrele sunt în cea mai mare parte gri, alb-gri.

Stilul european înseamnă bolovani locali și flori luminoase. Cineraria, floxurile de curbură, taghetis, mac macul și stelele stea vor arăta frumoase.

Stilul japonez întruchipează un aranjament simetric al pietrelor, unde totul este aliniat și geometric corect. Elementele floristice sunt, ca regulă, plante spectaculoase rare: sakura pitici, rododendroni, hibrizi azalee.

Grădina pietroasă este alcătuită din specimene rezistente, zonate. Dar din când în când, balcoanele trebuie încă să fie udate printr-un pulverizator de furtunuri. Și nu uitați că la fiecare câțiva ani este necesar să se toarnă pământul și să se dilueze florile de plantare.La urma urmei, scopul principal al rockeries este estetica, astfel încât în ​​orice moment al anului compoziția ar trebui să atragă atenția oaspeților și a gazdelor.

Reguli de bază pentru crearea

Dacă sunteți gata să creați o grădină elegantă în țară cu propriile mâini, luați în considerare momentele care nu ar trebui să fie ratate în timpul designului. Probabil că încărcătura va fi considerabilă, dar atunci plăcerea de a lucra creativ cu plante, pietre, pământ nu poate fi supraestimată.

Nu construiți rockeries prea aproape de casă. La urma urmei, o grădină în pietre are nevoie de natură ca fundal, nu de zidărie.

Ploaia și picăturile, care de obicei merg de pe acoperișul clădirii, pot deteriora structura grădinii artificiale, pot spăla solul, distruge plantele și provoacă o scădere a pietrelor.

Sub copaci împrăștiați, rockaria nu este, de asemenea, un loc. Forme vizuale mari ale copacului vor "înfunda" grădina stâncoasă. Da, și în timpul căderii problemelor legate de curățarea paturilor de flori nu veți reuși.

Alegerea corectă este un loc bine luminat, de preferință o pantă lungă și blândă. Umbriți unele din grădina dvs. de rock, nu puneți totul în soare. Găsiți o pantă condusă, spre exemplu, în sud-vest.

Nu neglija zona modestă a zonei.Veți ridica copaci pitici și veți obține un "deal" expresiv și drăguț. Crede-mă, nu este o chestiune de magnitudine, deoarece creatura miniaturală are tot șansa de a deveni o capodoperă a cabanei de vară.

În cazul în care rockery nu are loc pentru a "înregistra", cu excepția colț al terenului, care este vizibil rasfatata de proximitatea clădirii vechi sau parcare simplist, nu vă lipsește de plăcerea de a admira gradina stancoasa. Decorați clădirea cu soiuri de alpinism de verdeață, pe fondul cărora grădina stâncoasă va câștiga și ea.

schemă

Înainte de a începe să creați o grădină în pietre, este mai bine să schițați un desen al structurii. Apoi, ar trebui să protejați site-ul în construcție cu bandă sau cablu. Rămâne să creezi un desen în care vor fi pietrele și unde plantele își vor lua locul.

Apoi trebuie să citiți instrucțiunile și să efectuați pas cu pas fiecare articol:

 • În detaliu pentru a șterge locul ales sub un deal, pentru a curăța toate gunoi și buruieni.
 • Stratul superior al pământului (aproximativ 10-15 centimetri) pentru a elimina pentru a face față unui teren proaspăt. Când solurile sărace sunt înlocuite de compoziția fertilă.
 • Toate solurile sunt săpate în sus, slăbite, rădăcinile arbuștilor, copacii sunt îndepărtați cu grijă.
 • Apoi zona trebuie să fie acoperită cu polietilenă sau geotextil. Acest lucru va servi ca o barieră pentru rădăcinile elementare sau buruieni, care pot muta pietre și distruge rockeries, precum și proteja structura de cariere și șoareci.
 • Un punct foarte important - drenaj. Datorită filmului, ieșirea naturală a apei va fi perturbată, deci este necesar să se creeze un sistem artificial de drenaj. În partea de jos a găurii se pune pietriș, zgură. Apoi, un strat solid de nisip grosier este împrăștiat.
 • Acum este rândul de sol - este umplut, concentrându-se pe proiect Nivelul mound-ului depinde de gradul înalt sau scăzut al balcoanelor. Pentru a întări pământul pentru a fi cât mai profund posibil. Dacă există timp, atunci, în general, este posibil să lăsați ariile de roci "odihnă" pentru sezon, atunci solul ar trebui să fie gestionat corespunzător și format în condiții naturale de la sine.
 • Consultați desenul și începeți instalarea pietrelor. Acestea trebuie să fie scufundate în sol la cel puțin jumătate din înălțime pentru a asigura fiabilitatea structurii. Puneți bolovani puternici pe perna de moloz. Este chiar posibilă realizarea cimentului pentru rezistență. Acest lucru va împiedica pietrele grele să se scufunde prea adânc.Între pietre, pământul este turnat puțin câte puțin, zdrobind-o cu mâinile.
 • Este ora de plantare. Unde să fie fiecare dintre ele este planificat în imaginea ta. În fiecare gaură de flori, puteți turna puțin îngrășământ. Asigurați-vă că planta a primit exact îngrășământul, de la care îmbunătățește creșterea. Cu cât vor fi mai confortabile răsadurile, cu atât mai repede va fi grăbit și decorat.
 • În concluzie, balcoanele trebuie udate cu grijă.

Gândiți-vă la posibilitățile site-ului și la "clădirea nouă". Dacă locul în țară este mic, nu ar trebui să construiți pietre prea voluminoase. Va părea nenatural și fără gust.

O mică "oază" nu corespunde nici unui spațiu mare, ci pur și simplu se va pierde în ea. Așa că porniți fantezia și acționați pe baza echilibrului dintre pătrat și grădina viselor, precum și propriile idei despre armonie și confort.

Dacă există un deal pe un parcel, o râpă, o terasă, atunci rockery va fi "foarte bine conectat" la ele. Subtile subtile au încercat de asemenea idei originale de a crea o grădină de rock ca "vale", "gorge", "pantă abruptă" și "stâncă". Deși pe o suprafață plană, plată, grădina nu-și pierde farmecul.Aveți grijă numai ca compoziția dvs. să nu arate ca o "statuie" singuratică, ci se încadrează în relieful din jur.

Este mai bine pentru incepatori sa inceapa cu un rockeries mic, pentru ca este mai usor sa ai grija de ei si folosind exemplul tau puteti practica intr-un aranjament atractiv de flori si tufisuri printre pietre.

Cele mai bune coordonate pentru compoziție sunt o movilă bine iluminată de soare. La urma urmei, este foarte dificil să adaptați recenzia pentru ariile de rocă la marginea parcelei sau în pădurile grădinii.

plante

Nu există restricții cu privire la alegerea plantelor pentru balcoane. Dar totuși există opțiuni de câștig-câștig. Acestea subliniază un bun gust atunci când faceți un site. La urma urmei, armonie de flori și arbuști în aterizări este cartea de vizită a proprietarilor de acri.

Spațiile verzi pentru dealurile stâncoase sunt împărțite în patru clase. Acestea sunt conifere, arbusti, flori perene și bulbous, adică o grădină stâncoasă, care trebuie să formeze elemente florale care nu trebuie să fie plantate și curățate în fiecare an.

Tipurile de conifere sunt cel mai adesea designeri reprezentând thuja pitic, mini-cypresses, ienupăr, pin.Ele trebuie să fie scurte și compacte, astfel încât "jungla" să nu se formeze pe deal.

Printre arbuști, caprifoi, argint, diverse varietăți de cotoneaster arata cel mai impresionant.

Colecția de flori perene poate fi foarte bogată. Dar focarul principal al pietrelor este pietre, iar florile sunt mai degrabă fundalul. Narcise, lalele, crocusuri, primrosi, violet de padure indeplinesc acest rol. Acestea vor fi primele insule înflorite în primăvară.

Planificați să le înlocuiți irizii siberieni, phlox, daylilies, saxifrage, clopote, garoafa, arabis, cineraria. Nu ratați "aditivul" verzui sub formă de mușchi ornamentali, sedumuri, ferigi pitic. Soiurile erbacee, cum ar fi gravilata, Badan, vor adăuga un deal de neglijență naturală elegantă.

Dacă decideți să plasați rockeries, de exemplu, într-un complot de pin, puteți adăuga culori strălucitoare pentru contrast, deoarece imaginea este deja suprasaturată cu verde închis. Puteți folosi câteva koryag pentru odihnă în apropierea ariilor de piatră și le însoțiți cu pete parfumate: machiola, tutun parfumat.

Secvența de aterizare pe balcoane este după cum urmează: conifere, tufișuri, flori.

Cu privire la alegerea pietrelor

Piatra - principalele vitrine semantice de umplere. Unii oameni ca pietrele pentru a se potrivi cu culoarea clădirii, altele - în armonie cu peisajul înconjurător. Dar poate cel mai important lucru este că ele ar trebui să fie de culoare caldă, arata natural, "respira" apă și aer. Cel mai bun dintre toate, rocile sunt potrivite pentru o grădină stâncoasă de tuf, calcar, piatră zdrobită, granit și gresie.

Piatra naturala este un lux pentru realizarea planurilor tale creative. Aranjați-o, concentrându-vă pe bucuria dvs. de bucurie, care vă va oferi un unghi special.

Dar să adere la un anumit set de reguli, pentru că și rockerii nu ar trebui să fie o haldă de piatră:

 • Pietrele unghiulare sunt permise în rockaria uscată. Dar dacă aveți un flux artificial care curge printr-o grădină montană sau o cascadă cade, bolovanii rotunzi arata mai original.
 • Nu exagerați cu aceleași pietre - ca în natură, ele ar trebui să aibă forme și dimensiuni diferite.
 • Potriviți dimensiunea grădinii și a pietrelor. Nu este necesar să adăugați pietricele la balcoanele imense. Și, dimpotrivă, o mini-grădină nu prea este potrivită pentru a "zdrobi" cu un bolovan de diametru impresionant.
 • Compozițiile cu pietre de unul sau două roci arata mai elegant.
 • Este mai bine dacă pietrele coincid într-o anumită culoare cu peisajul general.

Profesioniștii recomandă implementarea de pietre în direcția florilor.

Dar aveți dreptul să faceți așa cum doriți, dacă abordarea dvs. este dictată de un anumit stil de design exterior.

Exemple frumoase și opțiuni

Designuri neobișnuite de design pentru dispozitivul rockeries nu se iau în considerare. De exemplu, o compoziție de piatră cu plante exclusiv montane - lavanda, mușchi, ferigi, primroși sălbatici - arată foarte naturală, nu departe de casă. Gama low-key subliniază stilul natural al cabanei sau în oricare dintre zonele rurale - țară, provence, rustic.

Puteți împărți diapozitivul în mini-zone cu ajutorul oricăror elemente și încercați să vă aranjați timpul anului în fiecare, datorită selecției de flori - delicate (primăvară), saturate (vară), aurite și violete (toamna timpurie și târzie).

Unii oameni preferă să construiască o movilă stâncoasă din ariile rock. Nu toate plantele pot rezista la o astfel de "presiune", prin urmare este necesar să selectăm cele mai durabile: saxifrage, copertine, tineri.

Originalele vor încerca cu siguranță să creeze ziduri de piatră.Compoziția din piatră reconstruită pe verticală va necesita un efort deosebit, dar răsucită cu clematis, iederă și mazăre va fi o adevărată capodoperă de designer.

Predispus la inovații, proprietarii hacienelor iubesc să amestece stiluri în umplutura de rockeri. De exemplu, european cu italian. Se dovedește o vopsea incredibilă de masqueradă din culorile luxuriante, parfumate: crimson, alb, fier, albastru.

Este considerată o opțiune 3D artistică foarte modernă, atunci când designerii realizează o vedere circulară a rockeries cu o varietate de efecte. Este interesant să ai un foișor, privit din diferite unghiuri.

Nimeni nu este lăsat indiferent de mini-grădina japoneză, unde pietrele domină asupra plantelor mici - în esență, acestea sunt parfumate de iarbă fluturând, ceea ce provoacă pace extraordinară.

Un colț uimitor vă va oferi numeroase minute plăcute, iar după crearea acestuia nu veți avea nevoie de prea multe probleme. În funcție de starea ta de spirit, poți schimba într-un fel detaliile, aduce note noi. Odată ce ați încercat rolul creativ al unui designer de peisaj, puteți să refuzați cu greu o astfel de plăcere estetică mai târziu.

Încercați să utilizați plantele ale căror nume au fost menționate mai sus, deoarece acestea sunt cele mai potrivite pentru cultivarea pe pământ pietros.

Scheme și un ghid pas cu pas de la specialiștii pe care i-ați studiat în acest articol vă vor ajuta să faceți rockerii visurilor dvs. și veți obține o adevărată plăcere în procesul de creare a acesteia.

Cum să faci singur rockeries, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor