Lămpi cu halogen

Iluminarea joacă un rol important în viața omului modern. Cu ajutorul său, multe procese tehnologice și interne sunt organizate. Designul oricărui dispozitiv de iluminat implică utilizarea unor lămpi speciale care generează un flux de lumină.

Aceste mecanisme pot funcționa pe baza diferitelor substanțe, diferite atât în ​​ceea ce privește compoziția, cât și în parametrii fizici. O atenție deosebită în rândul acestei diversități ar trebui să se acorde lămpilor cu halogen. Produsele sunt destul de populare și foarte utilizate pe scară largă în industria modernă.

Ce este?

Lămpile cu halogen sunt un tip de lampă incandescentă obișnuită. O caracteristică a acestor structuri este utilizarea de umpluturi speciale de gaz în loc de aer obișnuit.Mediul principal este gazele din grupul de halogen.

Pentru lămpile de acest tip utilizați mai multe substanțe de bază:

 • brom;
 • iod;
 • clor.

Uneori, becul lampă poate fi umplut cu un amestec de aceste componente, ceea ce permite obținerea unor indicatori tehnici mai buni. O astfel de structură poate reduce semnificativ dimensiunile bazei.

Astfel de becuri incandescente de economisire a energiei pot fi folosite pentru lămpi și candelabre, precum și pentru farurile auto.

Trebuie notat câteva caracteristici tehnice ale acestui produs:

 1. Puterea lămpii poate varia într-o gamă foarte largă. Astăzi, pe piață se găsesc dispozitive cu indicatoare de la 1 W la 20 kW. Toate acestea sunt folosite pentru a rezolva probleme specifice atât în ​​viața cotidiană, cât și în industrie.
 2. Durata de viață a serviciului lampa cu halogen depinde de modificarea acesteia. Adesea, această cifră nu depășește 4 mii de ore. Rețineți că atunci când utilizați tehnologia de pornire soft, acest indicator poate fi mărit până la 12 mii de ore.
 3. Temperatura de culoare. Lampa se caracterizează printr-o bună predare a culorii, care conform clasificării este egală cu indicele spectrului de frecvențe Ra 99-100.Această valoare se găsește în corpurile negre care sunt încălzite la o temperatură de 2800-3000 K.

Timpul de încălzire a lămpii cu halogen este destul de scurt, ceea ce vă permite să obțineți un flux luminos cald după câteva secunde.

Trebuie remarcat faptul că, în timpul funcționării, balonul dispozitivului se poate încălzi până la temperaturi foarte ridicate. Prin urmare, este fabricat din sticlă specială de cuarț, care poate rezista la astfel de încărcături.

Soclurile produsului pot fi diferite, ceea ce vă permite să îl conectați la diferite generatoare de electricitate. Unele modele au ieșiri speciale sub formă de fire metalice, care trebuie conectate numai cu ajutorul unor conectori speciali. În ceea ce privește fluxul luminos, această valoare depinde adesea de puterea lămpii. Puteți vedea cifrele aproximative din tabel.

Trebuie remarcat faptul că toate caracteristicile dispozitivelor cu halogen pot varia ușor în funcție de producător și de mediul de utilizare.

Principiul de funcționare

Lămpile cu halogen sunt modificări mai avansate ale becurilor incandescente convenționale.

O astfel de construcție constă din mai multe componente principale:

 1. Tungsten filament. Acest element este realizat sub forma unei spirale, care permite creșterea suprafeței de lucru a sistemului. În acest fel, se produce mult mai multă lumină decât ar genera un fir drept. Apariția radiației luminoase apare datorită trecerii curentului prin tungsten. Aceasta face ca metalul să genereze fotoni, care sunt eliberați în mediul extern.
 2. Plăcuța de gaz. Așa cum am menționat deja, în astfel de lămpi se utilizează substanțe halogen. Această componentă rezolvă mai multe probleme simultan. Mai întâi de toate, gazul împiedică evaporarea rapidă a filamentului de tungsten, ceea ce poate duce eventual la distrugerea acestuia. De asemenea, forțele de umplere au evaporat tungstenul pentru a precipita din nou pe spirală. Acest lucru se realizează prin reacții chimice speciale în care intră componentele.

Vă rugăm să rețineți că într-o astfel de lampă zidurile nu cresc plictisitoare, deoarece practic nu se întâmplă nimic pe ele.

În același timp, într-un balon mic poate pompa gaz sub presiune înaltă. Acest lucru, la rândul său, prelungește durata de viață a produsului de mai multe ori.

Pro și contra

Popularitatea lămpilor cu halogen crește în fiecare zi. Acest lucru se realizează datorită numeroaselor avantaje:

 1. Economie. Un efect similar este obținut datorită producției de lumină de înaltă calitate. Deci, de exemplu, dispozitivele de acest tip alocă de la 15 la 22 lm pe watt de putere. La rândul său, pentru becurile incandescente standard această valoare nu depășește 12 lm / W. Prin urmare, prin utilizarea unor colecții de halogen, puteți economisi de aproape două ori mai multă energie electrică. Rețineți că acești indicatori se pot îmbunătăți în timp, care depinde și de producătorul specific.
 2. Durata de viață a serviciului Utilizarea halogenilor a permis creșterea semnificativă a acestui indicator în comparație cu analogii clasici. Durata medie de funcționare pentru o lampă cu halogen este de cel puțin 2-5 mii ore de lucru.
 3. Indicatori de radiație. Becurile de acest tip generează un flux luminos cald, care, în termeni de indicatori, seamănă cu radiația solară. Astăzi, spectrul de radiații al acestor dispozitive poate varia, ceea ce vă permite să o alegeți pentru orice stil interior și condiții de lucru.
 4. Dimensiuni. Caracteristicile tehnice ale lămpilor cu halogen sunt astăzi foarte diverse. Ele pot fi la fel de uriașe pentru iluminatul stradal și foarte mici, ceea ce vă permite să le instalați pe vehicule.

Dar lămpile cu halogen nu reprezintă o soluție unică pentru toate problemele de acest tip.

Aceste produse au multe dezavantaje, dintre care:

 1. Rezistență minimă la umiditate. Acest lucru se datorează structurii sticlei de cuarț, care acționează ca o protecție. Dar astăzi, această problemă este destul de ușor de rezolvat cu ajutorul unor baloane exterioare de sticlă sau alt material. Ele joacă rolul de tampon și nu permit umezelii să penetreze lampa însăși.
 2. Temperatură ridicată de încălzire. Acest lucru duce la faptul că lampa poate provoca aprinderea elementelor apropiate. Prin urmare, nu se recomandă utilizarea acestora în apropierea substanțelor care pot fi ușor aprinse. Această caracteristică este, de asemenea, importantă în considerare la înlocuirea lămpii. Efectuați toate operațiile necesare numai după ce întregul sistem sa răcit.
 3. Becul este foarte sensibil la murdărie. Astfel de fenomene pot duce la o eroare rapidă a sistemului. Prin urmare, este de dorit să efectuați toate operațiile cu aceste dispozitive numai în mănuși speciale.
 4. Cost ridicat Acest lucru se datorează faptului că producerea unui astfel de sistem este un proces destul de intens al forței de muncă. Prin urmare, mulți pot folosi alte surse alternative în locul modificărilor de halogen.

Ce este mai bine decât LED-ul?

Piața dispozitivelor de iluminat se dezvoltă rapid astăzi, ceea ce duce la apariția multor modificări ale lămpilor de iluminat. Una dintre sursele concurente de lumină halogen sunt modele LED. În fiecare an ocupă o nișă tot mai mare, deoarece au multe avantaje față de alte produse.

Dar lămpile cu halogen au încă câteva avantaje semnificative în fața omologilor LED:

 1. Cost. Prețul modificărilor LED-urilor este de câteva ori mai mare decât în ​​cazul dispozitivului bazat pe filament.
 2. Spectrul de lumină. Mulți proprietari iau în considerare radiațiile calde de la modelele cu halogen. Lumina de la ele are o nuanță plăcută de gălbui, care nu este atât de tăiat în ochi. Modelele LED funcționează adesea în spectrul rece, ceea ce necesită o adaptare minimă la astfel de iluminări. Dispozitivele halogen distribuie lumina mai uniform, în timp ce omologii LED-uri nu se pot lăuda cu aceasta.
 3. Conectare directă. Dispozitivele cu halogen pot funcționa dintr-o rețea electrică convențională, ceea ce elimină utilizarea transformatoarelor pas cu pas. În cazul LED-urilor, nu se poate face fără aceste construcții.

În ceea ce privește ceilalți parametri tehnici, lămpile LED au un avantaj complet aici. Ei consumă mult mai puțină energie și, de asemenea, nu încălzesc atât de mult încât pot fi instalate chiar și pe plafoane suspendate. În același timp, lampa nu conține gaze care, la concentrații ridicate, pot afecta corpul uman.

tipuri

Utilizarea lămpilor cu halogen este foarte largă, ceea ce a dus la apariția unui număr mare de tipuri. Acest produs poate fi clasificat în funcție de mai multe criterii, dintre care tipul de corp este considerat unul dintre cele mai importante:

 • Becuri cu bec extern. Acestea sunt cele mai comune modificări ale gospodăriei. În exterior, seamănă cu o lampă obișnuită obișnuită. Dar, în același timp, designul este format din două baloane. Una dintre ele este externă și este de protecție, în timp ce în interiorul celui de-al doilea este un filament de wolfram și un gaz de umplere. Acest design elimină impactul direct al becului de sticlă de cuarț. Produsele de acest tip sunt echipate cu plăci de bază, permițându-le să fie înșurubate în cartușe standard pe candelabre sau lămpi. Pe piață există două tipuri de baze - E27 și E14.În ceea ce privește baloanele exterioare, ele pot fi transparente sau cu un finisaj mat sau lăcit.
 • Liniar. În exterior, mecanismul constă dintr-un tub de cuarț lung, care este echipat cu două contacte la fiecare capete. În astfel de dispozitive utilizați modelele de bază R7. Becurile de acest tip destul de bine rezistă stresului mecanic. Dar, în același timp, multe modificări ar trebui instalate numai în plan orizontal. Acesta este unul dintre dezavantajele acestui produs. Ele sunt folosite ca surse de lumină de inundații.
 • Cu reflector. Aceste produse sunt completate cu un cadru special pe care se aplică un reflector din aluminiu sau infraroșu. Becul în sine cu un filament de tungsten este situat în centrul produsului. Becurile de acest tip sunt adesea conice. Sistemul reflector vă permite să direcționați fluxul de lumină către punctul dorit. Partea superioară a corpului este acoperită cu sticlă transparentă, care poate fi aplicată, uneori, în plus, un filtru UV. Produsele cu luminozitate ridicată sunt adesea folosite numai în rețelele de joasă tensiune. Prin urmare, aproape toate tipurile de lămpi reflectorizante pot funcționa la o tensiune de 12-24 V.Producătorii le completează cu mai multe tipuri de capace - GY *, GZ *, GU *, G9 și G10.

Acest produs este astăzi unul dintre cele mai populare. Lămpile cu lămpi reflectorizante sunt foarte des folosite pentru a organiza iluminarea locală și zonală a încăperilor.

 • Capsule. Aceste lămpi sunt de dimensiuni reduse, deoarece proiectul în sine constă în mod direct dintr-un bec cu două terminale pentru conectare. Din cauza puterii lor scăzute, ele emit puțină lumină. Prin urmare, ele sunt foarte des folosite în scopuri decorative (rafturi de iluminat etc.). Trebuie remarcat faptul că aceste lămpi sunt foarte slab încălzite. Unii designeri, cu ajutorul lor, creează modele de mobilier de iluminat pentru a crea practicitate. Produsele sunt completate de mai multe tipuri de baze, dintre care cele mai frecvente sunt GY6, 35, G4 și G9.

O altă clasificare a lămpilor cu halogen este specificația rețelei.

Există 2 tipuri de astfel de structuri:

 1. Înaltă tensiune. Becurile pot fi conectate direct la o rețea standard 220V. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să fie înșurubate sau conectate la priză. Adesea, aceste modificări includ modificări în două părți, care sunt completate de plinte standard.
 2. Nivel scăzut de tensiune. Acest tip de produs este cel mai des întâlnit.Acestea funcționează în rețea la o tensiune care nu depășește 24 V. Conectarea unor astfel de sisteme se efectuează numai cu ajutorul unor transformatoare speciale de demolare. Lămpile de acest tip nu emit prea multă căldură, astfel încât acestea pot fi folosite aproape oriunde. Foarte des sunt finalizate cu candelabre mici.

dimensiuni

Varietatea lămpilor cu halogen este foarte largă.

Dimensiunile acestor produse depind în principal de tipul de design:

 1. Becurile bazate pe două flacoane sau cu un reflector au practic aceleași dimensiuni ca și o lampă standard cu incandescență. Forma poate fi ușor diferită, care depinde deja de producător.
 2. Modelele cu baloane sau cu deget sunt produse plate mici, lungimea cărora poate ajunge la 1-2 cm. Grosimea și lățimea depind de tipul de bază instalată.

culoare

Fluxul luminos al fiecărui dispozitiv este diferit de temperatura de culoare. Acest indicator indică care spectru de lumină este prezent în fascicul. Lămpile cu halogen generează adesea un flux în spectrul galben.

Astăzi pe piață există mai multe tipuri de astfel de lămpi:

 • portocaliu;
 • galben;
 • roșu;
 • alb;
 • albastru.

Ultimele trei fluxuri de lumină sunt destul de rare, deoarece acest spectru nu este clasic. Pentru a obține o strălucire similară, mulți producători schimbă structura și caracteristicile tehnice ale lămpilor.

cerere

Caracteristicile tehnice ale lămpilor cu halogen nu le permit să le folosim oriunde. Dar astăzi mediul de utilizare este destul de larg. Pe piață puteți găsi produse pentru casă ca lămpi de plafon și becuri pentru lustre, lămpi de perete sau lămpi de podea. Produsele sunt perfecte pentru spoturi, deoarece pot fi conectate la rețea fără transformatoare de step-down.

Este foarte rar să găsiți lămpi destinate plafoanelor suspendate. Însă spoturile pot fi completate de surse de lumină cu putere redusă, deși ele sunt treptat înlocuite de dispozitive bazate pe LED-uri.

Becurile pentru baie sunt completate cu capace speciale de protecție, deoarece balonul nu este proiectat să funcționeze într-un mediu umed.

Evaluarea producătorilor

Piața modernă este saturată cu un număr mare de becuri cu halogen care pot fi utilizate pentru a rezolva diferite probleme.

Dintre toate acestea, există mai mulți producători populari:

 1. Philips. Compania este unul dintre liderii în acest domeniu. Produce atât lămpi standard, cât și dispozitive pentru mașini. Produsele sunt de înaltă calitate și fiabilitate. Mulți utilizatori preferă numai acest brand.
 2. Osram. Specialiștii companiei acordă o atenție deosebită calității produselor. Becurile sunt testate constant pentru efecte fizice pentru a minimiza daunele lor.

Cum sa alegi?

La achiziționarea acestui produs, trebuie evaluați câțiva parametri:

 1. Putere și luminozitate. Lampa ar trebui să dea un flux luminos de o asemenea putere, care este suficient pentru o anumită cameră.
 2. Tensiune. Este important aici dacă intenționați să conectați dispozitivul direct la rețea sau să utilizați transformatoare de step down. Rețineți că soiurile de joasă tensiune consumă mult mai puțină energie.
 3. Tipul capacului. Totul depinde de dispozitivul pentru care ridicați lampa. Înainte de ao cumpăra, trebuie să vă familiarizați cu caracteristicile tehnice ale modelului vechi.

Caracteristicile funcționării

Utilizarea corectă a unei lămpi cu halogen poate prelungi semnificativ durata de viață a acesteia. Unul dintre factorii dăunători care afectează viața este grăsimea. Acest lucru se aplică nu numai bucătăriei, care se formează în aer în timpul prăjirii, ci și substanța care se află pe mâinile omului. Prin urmare, înlocuiți lampa trebuie să fie în mănuși speciale. Dacă doriți să eliminați acest factor, atunci puteți utiliza produse cu dublă coajă.

Mulți experți recomandă aproximativ o dată la șase luni să ștergeți picioarele lămpii cu alcool pentru a elimina depozitele de carbon. Pentru a fi supus unei proceduri similare aveți nevoie de sticlă și caneluri în cazul în care construcția este fixă.

Dacă dispozitivul eșuează, acesta trebuie eliminat, deoarece în compoziție există substanțe nocive care sunt rele pentru oameni și mediu. Prin urmare, în cazul defecțiunilor, astfel de produse trebuie predate unor organizații speciale care cunosc proprietățile lor și o procesează corect.

Ce trebuie să vă acordați atenție când cumpărați o lampă cu halogen, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor