Placi de tavan din spumă: informații generale și variații

Dacă există o dorință de a face reparații în apartament, dar nu există o mulțime de bani pentru materiale, atunci ar trebui să acorde o atenție la placi de tavan de plastic de spumă. O selecție largă de texturi și culori vă permite să găsiți cea mai bună opțiune pentru fiecare gust. Confortul în instalare va permite realizarea unei lipiri a unei plăci în mod independent.

Caracteristici speciale

Toată lumea din copilărie este familiarizată cu material plastic spumant, denumirea completă a căreia este spumă de polistiren extrudat sau polistiren. Este foarte popular în industria construcțiilor. Astăzi, diverse materiale de construcție sunt realizate din plastic spumos datorită structurii sale unice. Se compune dintr-un număr imens de celule mici din aer.

Penoplastul este caracterizat prin ușurința de construcție, ușurința procesării și, de asemenea, prezintă capacitatea de a crea orice formă a produsului.O altă caracteristică importantă a acestui material de construcție este că menține perfect căldura. Universalitatea spumei se manifestă prin faptul că este utilizată pentru a crea multe materiale de construcție.

Cele mai multe plăci de spumă pentru tavan sunt reprezentate de o formă pătratică. Dimensiunile standard sunt de 250x250, 300x300 și 500x500 mm. În vânzare puteți găsi opțiuni dreptunghiulare, numite panouri. Această opțiune este utilizată pentru finisarea plafoanelor în spațiile publice care nu sunt destinate vieții. Dimensiunea standard este de 1000x165 mm.

Producătorii moderni de plăci de spumă plafon oferă acest material în alte forme, uneori chiar puteți întâlni opțiuni în formă neregulată. O asemenea varietate vă permite să creați compoziții uimitoare pe diverse teme.

Penoplastul este prezentat în culoarea albă și este adăugat cu un ornament pe față. Această placă este de obicei utilizată pentru a termina tavanul pentru pictura folosind o compoziție pe bază de apă. Pentru a asigura o absorbție excelentă a vopselei, acest material are o suprafață mată. Această opțiune este foarte mică, deci este adesea folosită pentru pictura ulterioară.

Placa de spumă are o grosime de până la 14 mm, dar dimensiunile standard variază de la 2,5 la 8 mm. Ușurința materialului aparține principalelor sale avantaje.

Deci, pentru a acoperi tavanul de 20 m², este nevoie de aproximativ 4 kg de plăci de spumă.

Atunci când se calculează numărul necesar de plăci cu o dimensiune de 500x500 mm, suprafața tavanului trebuie rotunjită la o cifră mai mare, care este împărțită în cinci. Deoarece ultimul rând al țiglei va trebui să taie. În cazul aplicării diagonale, se adaugă alte 15% la numărul total de plăci.

Avantaje și dezavantaje

Spuma polistirenă extrudată, ca și alte materiale, are avantaje și dezavantaje.

Principalul avantaj al plăcilor de spumă pentru tavan este faptul că poate fi ușor lipit pe orice suprafață. Greutatea redusă a materialului, precum și comoditatea tăierii, fac instalarea rapidă și ușoară.

Acest material se caracterizează prin proprietăți excelente de izolare termică și fonică. Poate fi folosit și pentru aranjarea camerelor pentru copii, deoarece este sigur, deoarece nu conține substanțe nocive.

Mulți preferă acest material de finisare, deoarece este ieftin și, de asemenea, adeziv pentru instalare are un preț accesibil.Dacă alegeți materialul de finisare potrivit pentru plafon, atunci acesta va dura mulți ani. Atunci când se utilizează plăci mari, placarea plafonului se poate face foarte repede. Deoarece plăcile de spumă au o grosime mică, înălțimea plafonului după instalare practic nu se schimbă.

Tigla din polistiren dă culoare. Materialul alb poate obține orice umbră. Placile pot fi pictate de pana la sapte ori.

Instalarea ușoară vă permite să faceți totul singur fără abilități și abilități speciale.

Dar, în afara meritelor, plăcile de spumă au unele dezavantaje, pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a decide să lucrați cu acest material.

Principalul dezavantaj al plasticului din spumă este fragilitatea acestuia, deci trebuie să fii foarte atent cu el. Un dezavantaj semnificativ este etanșeitatea la vapori. Plafonul nu mai poate absorbi excesul de umiditate. Este dificil să mascați cusăturile dintre plăci. Nu ar trebui să obțineți o spumă foarte ieftină, pentru că are tendința să se galben repede.

tipuri

Producătorii moderni oferă trei tipuri de plăci de spumă, care diferă în ceea ce privește proprietățile și metoda de fabricație.

timbrat

Este realizat din blocuri de polistiren datorită aplicării metodei de ștanțare. Caracteristicile sale principale sunt greutatea redusă, densitatea scăzută, precum și prezența imprimării embosate. Grosimea sa variază între 6 și 8 mm.

Această țiglă este cea mai ieftină, deci proprietățile sale sunt mult mai mici decât cele ale altor tipuri de plăci spumoase. Nu are acoperire protectoare, este frică de expunerea la apă și se caracterizează prin fragilitate. Acest plafon nu trebuie spălat, astfel încât să puteți folosi numai opțiunea uscată pentru curățarea sau ștergerea suprafeței cu ajutorul unui burete umed.

Acest tip de faianță nu se poate lăuda cu o formă clară, astfel încât în ​​timpul instalării pot apărea lacune de dimensiuni diferite.

extrudat

Este realizat din masă de polistiren datorită utilizării metodei de presare. Are o densitate mare. Grosimea sa este în general de numai 3 mm. Are un strat de protecție, astfel încât poate fi spălat chiar și cu apă. Deoarece plăcile extrudate au o suprafață netedă, ele pot imita suprafețe de lemn, marmură sau alte materiale.

Principalele avantaje sunt o durată de viață îndelungată, aspect frumos și rezistență excelentă. Dacă vorbim despre deficiențe, merită să subliniem faptul că țigla nu este susceptibilă la colorare, are o suprafață neuniformă din interior și în timpul instalării se formează cusături de legătură vizibile.

injecție

Este cea mai înaltă calitate. Este făcută folosind metoda de prăjire a polistirenului în matrițe. Grosimea sa este de 14 mm. Particularitatea acestui tip este creșterea rezistenței și clarității geometriei imprimării embosate. Îmbinările plăcilor în timpul instalării sunt de înaltă calitate, ceea ce garantează crearea unei suprafețe holistice.

Placa de injectare este ignifugă deoarece nu arde. Poate fi spălat cu diverse detergenți. Dacă se dorește, poate fi vopsit.

Această opțiune este chiar potrivită pentru finisarea băii.

Cum sa alegi?

Pentru a face plafonul să arate frumos și neted, trebuie să urmați sfatul experților atunci când alegeți:

 • Placa trebuie să aibă muchii netede., atunci instalarea sa nu va dura mult timp și nu vor exista decalaje mari între plăci. Dacă există muchii curbe sau deformate diferite,atunci nu ar trebui să-l cumperi deloc.
 • Este necesar să verificați rezistența materialului. Doar împingeți puțin marginea plăcii. Dacă se rupe, atunci nu ar trebui să cumpere materiale de calitate slabă.
 • Este necesar să se acorde atenție uniformității structurii și densității spumei. Nu ar trebui să fie valuri sau lovituri.
 • Un criteriu important este calitatea imprimării. Imaginea trebuie să fie clară și lizibilă.
 • Înainte de a cumpăra o țiglă ar trebui să fie verificate pentru calitate. Este necesar să-l ridicați pentru o margine și să-l mișcați ușor. Dacă marginea nu este ruptă și nu este deformată, atunci ea poate fi utilizată pentru a termina tavanul.
 • Dacă doriți să creați o singură pânză fără articulații, atunci ar trebui să utilizați o versiune fără sudură. Are o margine neteda fara margini. Dar aici trebuie să vă apropiați corect de procesul de lipire, fiecare țiglă trebuie adaptată exact la următoarea.
 • Nu cumpărați plăci de spumă online, pentru că nu întotdeauna materialul din imagine și în realitate este același. Este mai bine să te uiți la mostrele pentru a înțelege care arată materialul, ce simte.
 • Mulți cumpărători lasă feedback pozitiv asupra plăcilor de spumă. Prin urmare, amintiți-vă că, chiar și printre materialele ieftine, puteți găsi o opțiune decentă pentru punerea în aplicare a reparației.

Pregătirea suprafeței

În primul rând trebuie să acorde o atenție la starea de suprafață a plafonului, care va fi mai târziu plăci spumate lipite.

Este necesar să se efectueze lucrări pregătitoare:

 • Dacă plafonul are picături de nivel mai mari de un centimetru, atunci merită să începeți cu nivelarea plafonului.
 • În cazul în care tapetul a fost blocat pe suprafață, este necesar să le demontați și, de asemenea, tratați cu grijă plafonul cu un grund.
 • Pentru a elimina murdăria de pe suprafață, trebuie mai întâi spălată și apoi amorsată.
 • În cazul în care tavanul a fost vopsit cu vopsea de ulei, atunci ar trebui să fie spălate bine cu apă cu săpun, apoi îndepărtați toată vopseaua umflată.
 • Tavanul vopsit cu vopsea pe bază de apă trebuie umectat abundent, apoi uscat folosind un încălzitor sau o pescaj și după 30 de minute vopseaua poate fi îndepărtată de pe suprafață cu o spatulă.

Pentru lipirea plăcilor de tavan, puteți utiliza una dintre metodele: paralel, diagonală, cu o compensare (ca zidărie) și combinată (realizată prin utilizarea de dale de diferite culori).

Pentru ca elementele să fie aranjate exact și într-o anumită ordine, mai întâi trebuie să marcăm plafonul:

 • Este necesar să întindeți două linii perpendiculare folosind un cablu de vopsea. Ar trebui să fie tras ca un șir. Fiecare linie va împărți suprafața în două părți egale. Centrul geometric va fi situat în punctul în care se intersectează.
 • Pentru a face o așezare în paralel, este suficient să creați o marcare a două linii. Desigur, puteți desena liniile paralele la o distanță egală cu lățimea plăcii.
 • Pentru a utiliza metoda diagonală, trebuie făcută o marcare suplimentară. Din centrul geometric trebuie să trasați linii la liniile perpendiculare ale primei marcări, menținând în același timp un unghi de 45 de grade.
 • Prima placă trebuie lipită în centrul tavanului. Există cazuri în care se poate începe munca din colțul cel mai vizibil al camerei.

Tehnologia de adeziune

Procesul de lipire a plăcilor din polistiren în tavan este destul de simplu și simplu:

 • Pe țiglă trebuie să aplicați adeziv, și anume: în centru și de-a lungul marginilor. Dacă se dorește, adezivul poate fi răspândit pe întreaga suprafață.
 • Placa trebuie să fie presată strâns pe suprafața tavanului și să aștepte aproximativ 30 de secunde.
 • Trebuie să vă îndepărtați mâinile. Dacă țigla este ținută pe tavan, puteți trece la următoarea.
 • Ultimul rând de plăci are cel mai adesea o dimensiune mai mică decât înălțimea standard, deci este necesar să o tăiați cu un cuțit ascuțit pentru a crea dimensiunea necesară.
 • Atunci când întregul plafon este pokleen, merită să mergem la lucru cu sloturi. Pentru a le elimina, puteți utiliza etanșantul acrilic sau chitul. Dacă lipirea plăcii este realizată pe un chit, atunci etanșarea cusăturilor poate fi efectuată imediat în procesul de lipire.
 • După ce toate lucrările sunt finalizate, este necesar să se lase să se usuce complet, astfel încât tavanul să nu fie atins de o zi. După uscare, dacă doriți, puteți începe pictarea plăcilor.

Cum pot să mă spăl?

Placile de tavan pot fi curatate de praf folosind un aspirator sau o perie moale fleece. Dar câteodată trebuie să-l spălați.

Pentru curățarea plăcilor de spumă, puteți utiliza detergenții care sunt la îndemână, dar este mai bine să acordați preferință produselor lichide.Acesta poate fi un detergent lichid sau un detergent pentru spălarea vaselor.

Pulberea conține, de obicei, particule abrazive care nu vor deteriora suprafața țiglei, dar pot lăsa pete după spălare.

Ar trebui să fie foarte curat cu plăci ștanțate, deoarece are o densitate scăzută, astfel încât să poată fi spălată doar ca o ultimă soluție. Injectarea și țiglele extrudate nu se tem de contactul cu apa, precum și efectele mecanice care apar în timpul spălării.

Placa din polistiren este spălată la fel ca tavanul stretch. Trebuie să luați o cârpă moale sau un burete, pre-umeziți într-o soluție de săpun, care constă din detergent și apă. Soluția trebuie distribuită între canelurile de relief. Pentru a spala spuma, puteti folosi un burete umed sau un flannelkoy.

Dacă este imposibil să îndepărtați umezeala din depresiunile de relief folosind un burete sau o cârpă, atunci puteți folosi hârtie igienică sau prosoape de hârtie.

Dacă umezeala nu este îndepărtată, atunci după uscare pe țiglă va apărea cu siguranță un semn murdar.

Cum să pictezi?

Pentru a reîmprospăta placa de spumă, nu o albiți.Acoperirea din spumă de plafon poate fi vopsită, dar numai câteva tipuri. De exemplu, suprafața laminată nu poate fi vopsită.

Dacă plăcile de spumă pot fi vopsite, atunci ar trebui să acordați prioritate vopselelor pe bază de apă sau acrilice.

Pentru a arăta spumă aspectul atractiv și elegant după pictura, ar trebui să urmați mai multe recomandări de experți:

 • Calitatea plăcii de acoperire a pardoselilor este foarte importantă atunci când alegeți vopseaua.
 • Merită acordată atenție consumului de vopsea, gradului de opacitate și compoziției, uneori include elemente de protecție sau aditivi speciali cu proprietăți antiseptice.
 • Pictura plafonului ar trebui să înceapă cu siguranță de la fereastră.
 • Mișcările trebuie să fie netede, deoarece acestea vor afecta în mod direct calitatea picturii.

Exemple în interior

Placa de tavan din polistiren se aplica la finisarea tuturor suprafetelor. Placile decorative sunt foarte solicitate: atrage atentia cu un model original care va permite sa realizati o imprimare neobisnuita pe intregul tavan.

Placi fără sudură pe tavan arata grozav. Unul are impresia integrității pânzei.La prima vedere, nu este nici măcar posibil să se presupună că plăcile obișnuite de spumă au fost folosite pentru a crea un astfel de plafon surprinzător de elegant. Inserțiile mici de pe plafonul tavanului sunt în armonie perfectă cu paleta de culori a tapetului.

Placa din polistiren cu factura de relief permite crearea de modele diferite pe tavan. Oferă o acoperire voluminoasă și lux. Culoarea albă este universală, deci poate fi folosită pentru decorarea bucătăriei și va arăta frumoasă în diverse locuri publice.

Cum să lipiți o placă de tavan din polistiren, uitați-vă în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor